Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Torty
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:07, 06 Lip 2006    Temat postu: Torty

Krem Russel

Składniki:

1 kostka margaryny lub masła 200 g
2 jajka
4 łyżki stołowe cukru kryształu
odrobiona aromatu śmietankowego

Sposób przyrządzenia:

Wsypujemy cukier do miski (metalowej) dodajemy całe jajka, ciągle mieszając podgrzewamy do temperatury około 35 °C, np. na palniku, lub na parze. Następnie ubijamy jajka na puszystą masę, dodajemy miękką margarynę lub masło. Na samym końcu dolewamy aromatu śmietankowego. Gdy po dodaniu margaryny lub masła, zrobią nam się grudki (zetnie nam się) to musimy koniecznie lekko podgrzać miskę, ciągle mieszając. Wtedy należy miksować masę przez chwilkę i na pewno nam się połączy.
Uwagi… Jajka musimy koniecznie sparzyć wrzącą wodą, bo krem jest podawany na zimno. Margaryna lub masło powinny mieć, co najmniej 80 % tłuszczu w sobie. Do gotowego kremu można dodawać alkohol, ale najlepiej smakuje z wódką lub spirytusem. Do kremu można też dodawać jakiekolwiek dodatki np. orzechy, kakao, rodzynki, wiśnie, jagody, truskawki oraz inne owoce, mrożone lub świeże. Można też dodać świeży sok z cytryny, i na pewno się nie zwarzy, dlatego ten krem jest najlepszy do tortów, oraz innych ciast.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:09, 06 Lip 2006    Temat postu:

Tort dobosz z karmelową polewą
Składniki:

Biszkopt:

• 150 g cukru
• szczypta soli
• 7 jajek
• 150 g mąki
• tłuszcz do wysmarowania tortownicy
• mąka do oproszenia tortownicy

Krem i dekoracja:• 1 opakowanie budyniu waniliowego
• 300 g cukru
• 2 szklanki mleka
• 1 żółtko
• 250 g margaryny
• 50 g nugatu
• 60 g czekolady
• 1 łyżeczka masła

Sposób wykonania:Przygotować biszkopt: żółtka utrzeć z 1/2 cukru i solą na puszystą masę. Białka ubić z pozostałym cukrem. Pianę i mąkę połączyć z masą. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, posypać mąką, rozsmarować cienką warstwę ciasta. Wstawić do piekarnika. Piec 5-6 min w temp. 220°C. W ten sposób upiec 6 placków. Budyń rozrobić z 4 łyżkami mleka i żółtkiem. Do mleka wsypać 1/2 szklanki cukru, zagotować, dodać budyń, ponownie zagotować, ostudzić mieszając. Schłodzić. Budyń stopniowo dodawać do margaryny, przez cały czas ucierając na puszystą masę. Nugat i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do kremu. Kremem posmarować 5 krążków ciasta. Ułożyć jeden na drugim. Resztą kremu posmarować boki tortu. Pozostały cukier i masło podgrzewać, aż się zrobi jasnobrązowy karmel, posmarować nim szósty krążek. Od razu pokroić go na 12 kawałków. Ułożyć na torcie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:13, 06 Lip 2006    Temat postu:

Tort gryczany z orzechami
Składniki:
• 2 łyżki soku malinowego
• 4 jajka
• 200 g cukru
• 3 łyżki zmielonych prażonych orzechów laskowych
• 100 g mąki gryczanej
• 1 łyżeczka
• proszku do pieczenia
• 300 g śliwek
• sok i skórka starta z pomarańczy
• 100 g śmietany kremówki
• 3 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:

Żółtka ubić ze 100 g cukru i sokiem malinowym. Stopniowo dodawać mąkę, orzechy i proszek. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z żółtkami. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, wstawić do piekarnika. Piec 35-40 min w temp. 180°C. Ciasto wyjąć z formy, ostudzić. Śliwki umyć, włożyć do rondla, dodać sok i skórkę z pomarańczy, gotować 15-20 min. Wsypać pozostały cukier, wymieszać, ostudzić. Ciasto przekroić na dwa blaty. Jeden placek posmarować masą śliwkową (2 łyżki odłożyć), przykryć drugim plackiem, wierzc posypać cukrem pudrem. Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru, wycisnąć rozetki na ciasto, każdą ozdobić masą śliwkową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:14, 06 Lip 2006    Temat postu:

Torcik jabłkowy

Składniki:

30 dag mąki
10 dag zmielonych migdałów
20 dag masła
40 dag cukru
szczypta soli
3 całe jajka
4 białka
1 kg jabłek
1 opakowanie cukru waniliowego
400 ml mleka
1 opakowanie budyniu wanilowego
10 dag płatków migdałowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło i bułka tarta do przygotowania formy

Sposób wykonania:

Masło z 3 jajkami i z 20 dag cukru utrzeć na jednolitą masę.Następnie,nie przerywając ucierania,dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ze szczyptą soli.Tak przygotowane ciasto podzielić na 3 części.Dno tortownicy wysmarować masłem i opruszyć bułką tartą.Na dnie przygotowanej tortownicy rozsmarować 1/3 ciasta,posypać je 1/3 zmielonych migdałów,wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180-200 stopni i upiec na złoty kolor.W ten sam sposób postąpić z pozostałym ciastem,piekąc jeszcze dwa,takie same krążki.Jabłka obrać,oczyścić z gniazd nasiennych,pokroić w kawałki,przełożyć do romdelka,podlać 2-3 łyżkami wody i rozgotować.Na koniec jabłka doprawić do smaku cukrem waniliowym.Z mleka,proszku budyniowego i 2 łyżek cukru ugotować budyń.Blachę wyłożyć pergaminem,ułożyć na nim jeden krążek ciasta i rozsmarować na nim 1/3 musu jabłkowego.Następnie wyłożyć połowę budyniu i położyć drugi krążek ciasta.Na cieście rozsmarować 1/3 musu jabłkowego,wyłozyć pozostały budyń,położyć trzeci krążek ciasta i posmarowac go pozostałym musem jabłkowym.Białka zpozostałym cukrem ubić na sztywną pianę i wymieszać z płatkami migdałowymi.Tak przygotowaną masą bezową posmarować wierzch i boki tortu.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.25 mi,w tem.200 stopni.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:18, 06 Lip 2006    Temat postu:

Tort ptysiowy

Składniki:
Ciasto:

1 szklanka mleka
2/3 kostki masła
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
2 szklanki mąki
8 jaj

Sposób wykonania:

Mleko przelać do garnka i dolać ok.150 ml wody.Dodać masło,sól oraz cukier i zagotować.Następnie wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo,aż ciasto będzie odklejać się od dna.Przestudzić,a następnie miksować,dodając po jednym jajku.Ciasto podzielić na 4 części i w natłuszczonej tortownicy upiec 4 krążki.Każdy krążek piec około 15 minut,w temp.240 stopni.

Dekoracja i masa:
Składniki:


6 mandarynek bez pestek(75dag)
6 łyżek likieru pomarańczowego
15 dag dżemu brzoskwiniowego
750 ml śmietany kremówki
3 opakowania zagęszczacza do śmietany
5 łyżek cukru pudru

Sposób wykonania:

Śmietanę dobrze schłodzić w lodówce.Mandarynki obrać i podzielić na cząstki,starając,starając się zostawić jak najmniej białych błonek.W misce wymieszać 10 dag dżemu z 4 łyżkami likieru,dodać przygotowane mandarynki i ponownie wymieszać z resztą likieru pomarańczowego.Zimną kremówkę ubić na sztywno,dodając zagęszczacz i cukier puder.

Prace finalne:

Jeden krążek ciasta włożyć do tortownicy,posmarować go dżemem z likierem i wyłożyć 2/3 mandarynek.Następnie rozsmarować 1/3 bitej śmietany,położyć drugi krążek ciasta,lekko go docisnąć i posmarować dżemem z likierem.Na drugim krążku rozłożyć pozostałe mandarynki i rozsmarować na nich 1/3 śmietany.Na wierzchu położyć trzeci krążek i lekko docisnąć.Wierzch posmarować pozostałym dżemem z likierem oraz resztą bitej śmietany i tort na godzinę wstawić do lodówki.Na koniec ostatni krążek ciasta połamać na małe kawałki.Tort ostrożnie wyjąć z formy,położyć na paterze i wierzch oraz boki posypać kawałeczkami ciasta.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:46, 06 Lip 2006    Temat postu:

Tort serowy z malinami i porzeczkami

blat z kruchego lub biszkoptowego ciasta
400 g malin
150 g porzeczek
750 g zmielonego twarogu
125 g cukru
4 łyżki śmietany kremówki
4 łyżki soku z cytryny
7 łyżeczek żelatyny
3 łyżki mleka

Twarożek utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną w gorącym mleku i schłodzoną żelatynę. Śmietaną nasączyć blat ciasta. Nałożyć masę serową, do niej powkładać pojedynczo 100 g malin. 25 g malin i porzeczek zmiksować. Przełożyć do plastikowego woreczka, odciąć róg. Naciskając woreczek nakładać promieniste linie na wierzchu tortu. Tort odstawić na 3 godziny do lodówki. Udekorować pozostałymi owocami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 22:09, 06 Lip 2006    Temat postu:

Tort orzechowy

Składniki:

45 dkg orzechów włoskich
12 jaj
12 łyżek cukru
6 czubatych łyżek bułki tartej
Sposób przygotowania:

Orzechy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Upiec trzy osobne placki. Na każdy zurzyć: 15 dkg orzechów, 4 jajka, 4 łyżki cukru i 2 łyzki bułki. Ubić z cukrem białka i dodać po 1 żółtku, a na koniec orzechy z bułką tartą. Wszystko delikatnie wymieszać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 22:18, 06 Lip 2006    Temat postu:

Tort szampański

Składniki na ciasto:

200 g cukru
5 łyżek śmietany
130 g masła
100 g orzechów włoskich lub migdałów
120 g słodkich płatków kukurydzianych


Składniki na krem:


500 g serka homogenizowanego
2 łyżki soku z cytryny
250 ml szampana
70 g cukru
30 g żelatyny
200 ml ubitej śmietany


Przygotowanie:

Wsypać do garnka cukier, mieszać, podgrzewać. Dodać ślodką śmietanę, masło, i mieszając aż do wrzenia. Gdy masa ostygnie dodać zmielone orzechy i płatki kukurydziane. Wylać masę do tortownicy. Wstawić do lodówki na pół godziny. Twarożek utrzeć z sokiem z cytryny, szampanem i cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę, gdy masa zacznie gęstnieć przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć bitą śmietanę. Wstawić do lodówki. Można udekorować wierzch winogronami i płatkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 22:21, 06 Lip 2006    Temat postu:

Tort królewski

Składniki na biszkopt:

4 białka
4 żółtka
260 g cukru
130 g mąki
130 g mąki ziemniaczanej
6 łyżek wody
1/2 op.proszku do pieczenia
rum
natłuszczona i oprószona mąka tortownica

Składniki na krem:

300 g cukru
5 jaj
500 g masła
ananas z puszki, drobno krojony
sól

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z 200 g cukru. Dodawać po łyżce wody. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać 60 g cukru. Pianę dodać do żółtek, połączyć z mąką i mąką ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Wszytsko wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy. Piec pół godziny w temp.180-200oC. Po upieczeniu przekroić biszkopt na pół i skropić rumem. Utrzeć masło. Jaja ubić z cukrem i wymieszać z masłem. Cześć masy wymieszaj z ananasami. Posmaruj kremem biszkopt. Wierzch udekoruj owocami i kawałkami galaretki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 8:50, 07 Lip 2006    Temat postu:

Tort czekoladowy

Ciasto:

200 g masła lub margaryny
8 czubatych łyżek cukru
1 szklanka mąki
3 jajka
3 łyżki śmietany kremówki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina tłuszczu do posmarowania formy
sól
6 łyżek rumu


Krem:

3 tabliczki czekolady gorzkiej
3 pojemniki śmietany kremówki
szczypta soli

Dzień przed przygotowaniem tortu pokruszyć drobno czekoladę. Przełożyć ją do rondelka, dodać szczyptę soli, wlać śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić, wstawić na całą noc do lodówki. Tłuszcz z cukrem utrzeć na puszystą masę, podczas ucierania wbijać kolejno jajka. Dodać śmietanę, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i wymieszać - masa ma mieć konsystencję gęstego kremu. Tortownicę (śr. 26 cm) nasmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem. Rozsmarować na spodzie 2 łyżki ciasta, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec przez 5 minut na złoty kolor w temp. 250 st. Tortownicę wyjąć, rozsmarować na wierzchu ostrożnie 2 łyżki ciasta, ponownie wstawić do piekarnika, upiec w tej samej temp. Postępując w ten sam sposób, wykorzystać resztę ciasta. Upieczony tort nasączyć rumem, a następnie przestudzić. Krem czekoladowy ubić, przełożyć do szprycy. Wyciskać na tort dekorując go paskami i kleksami czekolady.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 8:54, 07 Lip 2006    Temat postu:


Tort cytrynowy

25 dag cukru
10 dag mąki ziemniaczanej
5 łyżek mąki tortowej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
1 l śmietany kremówki
200 g marmolady cytrynowej
1 szklanki soku z cytryn
2 opakowania cukru waniliowego
2 opakowania zagęszczacza do śmietany
5 dag płatków migdałowych
tłuszcz i bułka tarta do formy
2 cytryny
czerwone i zielone owoce kandyzowane

Jajka utrzeć na pianę z 15 dag cukru oraz stratą skórką z cytryny. Mąkę tortową połączyć z 8 dag mąki ziemniaczanej i proszkiem do pieczenia. Przesiać bezpośrednio do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Formę wieńcową o śr. 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temp. 200oC. Ciasto wyjąć z formy i ostudzić. Sok z cytryny zagotować z resztą cukru. Pozostałą mąkę ziemniaczaną rozprowadzić wodą, zagęścić sos i zagotować. Przelać do miski, wystudzić. Ubić 150 ml śmietany i wymieszać z sosem. Ciasto przekroić na 3 warstwy. Dolną posmarować marmoladą, przykryć drugim krążkiem, posmarować kremem i przykryć ostatnią warstwą. Resztę śmietany ubić na z cukrem waniliowym i zagęszczaczem. Połowę śmietany przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką, a resztą posmarować cały tort. Szprycą wyciskać „wężyki" na powierzchni tortu, posypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Cytryny obrać usuwając również białą skórkę, pokroić w plastry i udekorować nimi i kandyzowanymi owocami


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:16, 07 Lip 2006    Temat postu:

TORT PROCNER

CIASTO BISZKOPTOWE :
6 jajek,
1 szklanka cukru pudru,
1 1/2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia;

KREM :
1 1/2 kostki masła (35 dkg),
słoiczek nutelli (200g),
kieliszek spirytusu;


Ponad to :
do przełożenia słoiczek kwaśnego dżemu wiśniowego;

do nasączenia : mocna herbata z cytryną (bez cukru);
połówki orzechów włoskich do dekoracji;

Kwadratową formą (25x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier puder, a następnie wszystkie żółtka. Jeszcze chwilę miksować. Wsypywać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać już tylko łyżką. Wyłożyć ciasto do formy, piec w temp. 200°C przez ok. 30 minut.
Masło zmiksować na pianę , dodawać po łyżce nutellę, na koniec wlać spirytus. Można dodać 2-3 łyżki posiekanych orzechów laskowych.
Ciasto po ostudzeniu przekroić na pół, nasączyć mocną herbatą z cytryną, posmarować dżemem wiśniowym i częścią kremu, przełożyć drugą częścią ciasta, posmarować resztą kremu, udekorować połówkami orzechów włoskich.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:18, 07 Lip 2006    Temat postu:

TORT NA HERBATNIKACH

175 g margaryny palmowej,
2 jajka,
150 g cukru,
szczypta soli,
40 g kakao,
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy,
40 g mielonych migdałów,
ok. 25 herbatników,
kilka owoców w galaretce,
migdałów lub innych dodatków dekoracyjnych.

Margarynę rozpuścić, następnie odstawić do wystygnięcia, aż tłuszcz będzie miał kremową konsystencję. Jajka, cukier, sól i kakao rozetrzeć na pianę i połączyć z margaryną. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i dodać do masy razem z migdałami. Podłużną, wysoką foremkę wyłożyć folią aluminiową. Wlać do formy sporządzoną masę na wysokość ok. 1/2 cm, ułożyć warstwę herbatników, przykryć masą i tak na przemian, przy czym na wierzchu powinna wypaść warstwa masy. Wstawić formę do lodówki i wyjąć, gdy masa całkiem zgęstnieje. Wyjąć tort z formy, usunąć folię, dekoracyjnie przybrać owocami, migdałami itp.
Do momentu podania przechowywać w lodówce, następnie kroić bardzo ostrym nożem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:20, 07 Lip 2006    Temat postu:

MIGDAŁOWY TORT BORYSA

KRUCHE CIASTO : 500 g mąki, 250 g masła, 100 g cukru pudru, 100 g posiekanych migdałów
KREM MIGDAŁOWY : 400g masła, 1 szklanka cukru pudru (ok. 200g), 50 g zmielonych migdałów, 100 g zmielonych ziaren sezamu, 100 g suszonych moreli,
KARMEL : 1 szklanka cukru, sok z 1 cytryny
Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem, migdałami, dodać zimne masło, posiekać na piasek, zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na 5 porcji, 4 odłożyć do lodówki, 1 rozwałkować, włożyć do tortownicy, piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Tak samo upiec pozostałe porcje ciasta. Jeden placek przed pieczeniem pokroić radełkiem na 12 trójkątów.
Przygotować krem : sezam i migdały wsypać na blachę i zrumienić w piekarniku. Morele pokroić w cienkie paseczki. Masło utrzeć z cukrem, dodać migdały z sezamem i morele, dokładnie wymieszać.
Przygotować karmel : cukier wsypać na patelnię, dodać 3-4 łyżki wody i podgrzewać, aż cukier się zrumieni. Dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
Na 4 całych plackach rozsmarować krem, ułożyć w tortownicy jeden na drugim. Na górze ułożyć trójkąty i posmarować je karmelem.
Odstawić w chłodne miejsce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:21, 07 Lip 2006    Temat postu:

MASA TRUSKAWKOWA

1 kostka masła (250 g), 200 g cukru pudru, 4 żółtka, 350 g dojrzałych truskawek
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, rozgnieść widelcem (nie miksować!).
Miękkie masło z cukrem pudrem utrzeć drewnianą pałką na puch. Dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodawać po łyżce truskawek dokładnie rozcierając.
Doskonały do przekładania biszkoptowych placków
.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 1 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin