Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Torty
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 17:49, 14 Lip 2006    Temat postu:

Torcik cytrynowy

Składniki:
kruche ciasto:
• 150 g mąki pszennej
• 100 g masła
• 50 g cukru
• 1 żółtko
masa:
• 700 g twarożku
• 300 ml jogurtu naturalnego
• 200 ml śmietany
• 150 g cukru
• 2 cytryny
• 12 łyżeczek żelatyny
ponadto:
• 100 g okrągłych biszkoptów
• 70 ml likieru amaretto
• 1 opakowanie galaretki morelowej
• 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• szklana miska o średnicy 22 cm i wysokości 10 cm
• tłuszcz do wysmarowania blaszki

Sposób wykonania:
Kruche ciasto: Z mąki, cukru, masła oraz żółtka zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po upływie podanego czasu ciasto rozwałkować, wyciąć krążek o średnicy 22 cm i przełożyć na natłuszczoną blachę. Ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 180&ordm;C.
Masa: Żelatynę rozpuścić w 125 ml ciepłej wody. Kawę rozpuścić w 250 ml letniej wody.
Twarożek przetrzeć przez sito, utrzeć z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny. Połączyć z żelatyną. Śmietanę ubić i wymieszać z masą twarogową.
Torcik cytrynowy: Miskę wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Lekko stężałą galaretką posmarować miskę (od wewnątrz) i wstawić ponownie do lodówki. Biszkopty nasączyć kawą z amaretto. Biszkopty układać w misce przekładając masą. Wierzch nakryć krążkiem z ciasta kruchego. Torcik wstawić do lodówki na 4 godziny. Misę wstawić do naczynia z gorącą wodą, następnie odwrócić i wyjąć tort. Udekorować owocami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 17:51, 14 Lip 2006    Temat postu:

Tort rafaello

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
0,5 l. śmietany kremówki (36%)
1 śmietana 18%
2 śnieżki
2 czekolady (białe milki) rozpuścić na parze
1,5 paczki wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Ubić pianę z białek, dodać cukier. Żółtka roztrzepać i dodać do piany. Na koiec zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. W tortownicy wysmarować tylko spód. Na spód położyć papier pergaminowy, wylać ciasto i piec do zarumienienia.
Masa:
Zmiksować kremówkę, śmietanę, śnieżki i rozpuszczone na parze czekolady. Dodać do masy wiórki kokosowe.

Biszkopt podzielić na 3 części. Każdą część nasączyć (spirytus + cukier + woda + sok z cytryny). Przekładać masą. Udekorować np. migdałami. Śmietany mają pozostać nie ubite Smile



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 17:53, 14 Lip 2006    Temat postu:

szybki tort orzechowy

Składniki:
Gotowe blaty biszkoptowe do tortów (np. wiedeński)
2 bite śmietany w proszku
400ml chłodnego mleka
paczka orzechów laskowych
5 kawałków czekolady mlecznej
szklanka spirytusu (95%)
owoce do dekoracji (np. banan, pomarańcz, winogrona)
Sposób przygotowania:
Blaty oddzielić, każdy z nich słusznie nasączyć spirytusem. Jeden blat położyć na tortownicy, dwa pozostałe obok. Masa: Połowę orzechów i 3 kawałki czekolady zmielić w maszynce do mielenia bakali, lub w inny sposób. Do wysokiego naczynia wlać 400ml chłodnego mleka, wsypać dwie 2 bite śmietany w proszku i miksować ok. 3 minut. Po tym czasie dosypać do bitej śmietany zmielone orzechy i czekoladę, wszystko razem miksować ok 1 minutę. Nakładać masę naprzemiennie z nasączonymi blatami, do środka na masę można poukładać pokrojone w plasterki winogrona. Całość obsypać pozostałymi wiórkami zmielonymi z 2 kostkami czekolady. Całość udekorować według uznania.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 10:01, 17 Lip 2006    Temat postu:

Tort z Grenoble:

Potrzeba:

4 jajka,
280g cukru,
łyżeczkę proszku do pieczenia,
280g mielonych orzechów, najlepiej włoskich,
torebkę cukru waniliowego.
Żółtka się uciera z cukrem, białka ubija na pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj ze dwie łyżki cukru, piana będzie sztywniejsza. Wrzuca się ubitą pianę do żółtek, miesza, potem wsypuje orzechy i proszek, miesza delikatnie, wyrzuca na tortownicę i piecze przez 45 minut w temp. 180 st.C.

Krem:

200g czekolady,
2.5dl śmietanki słodkiej kremówki,
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Wszystko razem doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, ostudzić.

Przeciąć biszkopt wzdłuż na pół, przełożyć kremem, posmarować też wierzch i boki. Posypać kakao lub tartą czekoladą i udekorować połówkami orzechów włoskich.

przeciąć na 3 części, nakropić rumem, ubić 2.5dl śmietany kwaśnej ze 1 dl śmietanki kremówki i paczką cukru waniliowego.
Jako pierwszą warstwę dać krem czekoladowy, przykryć kawałkiem biszkopta, nałożyć bitą śmietanę, przykryć, posmarować wierzch resztą kremu czekoladowego, udekorować połówkami orzechów włoskich i płatkami migdałów. Śmietana dodaje nieco lekkości, a rum aromatu, a tort dużo ładniej wygląda z płatkami migdałów niż z kakao.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 10:09, 17 Lip 2006    Temat postu:

Tort półkruchy ze śmietaną i poziomkami

Ciasto:
30 dag mąki,
10 dag tłuszczu,
1 jajko,
1 żółtko,
10 dag cukru pudru,
1 szklanka mleka,
cukier waniliowy,
3 łyżki śmietany,
tłuszcz i bułka tarta do formy


Masa:

2 1/2 szklanki śmietanki kremówki (33%),
1 1/2 dag żelatyny,
10 dag cukru pudru,
25 dag poziomek
ewentualnie 15 dag ananasa

Mąkę przesiać na stolnicę, włożyć tłuszcz i szerokim nożem dokładnie posiekać. Dodać cukier puder. Wymieszać, zrobić dołek, dodać jajko, żółtko, śmietanę i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto, rozcierając dłońmi starannie na jednolitą, gładką masę. Rozwałkować i upiec w tortownicy 3 równe krążki. Ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić w chłodnym miejscu z cukrem. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, wstawić do większego naczynia i podgrzewać. Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki. Do ubitej śmietany dodać poziomki i rozpuszczoną żelatynę. Można dodać również ananas pokrajany w drobną kostkę. Ostudzone krążki ciasta przekładać masą. Wierzch i boki pokryć również tą samą masą i przybrać owocami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 10:16, 17 Lip 2006    Temat postu:

Tort orzechowo-kawowy (dla cierpliwych i dokładnych)
TORT ORZECHOWO-KAWOWY
CIASTO:


10 jaj
30 dkg mielonych orzechów włoskich
1/2 szkl. drobno mielonej bułki tartej
1/2 cytryny (nie kwasku cyt.!)
25 dkg cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do piecz.


KREM:
2 kremówki
1 cukier waniliowy
2 łyzki cukru
2 łyżki kawy rozpuszcz. Nescafe
1 łyżka żelatyny


MASA NA WIERZCH:
1 kremówka
1 biała czekolada (dobra gatunkowo)
trochę kawy


* CIASTO
* Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę w makutrze wstawionej do gorącej wody. Dodać sok z cytryny, orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać.
* Z białek ubić pianę na bardzo sztywno, podzielić ją na 3 części.
* Po kolei dodawać je do ciasta, bardzo delikatnie mieszając.
* Wlać do blachy, wysmarowanej i oprószonej mąką tylko na dnie.
* Piec w piekarniku nagrzanym do 180* przez 45-60 minut.
* Gdy środek zesztywnieje, wyjąć i przykryć czystą bawełnianą ściereczką.
* Po ostygnięciu rozciąć na pół


* KREM
* Śmietany ubić, dodać oba rodzaje cukru.
* Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody (kubek też wstawić do gorącej wody).
* Dodać kawę rozpuszczoną w 4 łyżkach wody.
* Wymieszać delikatnie ze śmietaną, przełożyc masą ciasto.


* MASA NA WIERZCH
* Śmietanę podgrzewać na bardzo małym gazie, nie może się zagotować.
* Dodawać po kawałeczku czekolady, cały czas mieszając.
* Dodawać kawy na oko, dla koloru i smaku.
* Po około godzinie zdjąć z gazu, masa powinna być gęsta.
* Wylać ją na ciasto, udekorować, wstawić do lodówki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:00, 08 Wrz 2006    Temat postu:

Tort makowo-serowy

Wykonanie:
ciasto:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
13 dag margaryny,
15-20 dag (8-10 łyżek) cukru,
5 dag drożdży,
3 żółtka,
1 szklanka mleka,
szczypta soli,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
1 jajo do smarowania ciasta,
tłuszcz do formy

masa makowa:
25 dag maku,
10-15 dag (5-8 łyżek) cukru,
5 dag margaryny,
2 białka,
cukier waniliowy,
rodzynki,
skórka pomarańczowa,
orzechy

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżeczkami mąki, łyżką cukru i kilkoma łyżkami letniego mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, sól i resztę mleka. Wyrabiać ciasto ręką, mikserem lub łyżką drewnianą tak długo, aż będzie odstawać od miski i ręki. Dodać stopiony, lekko ostudzony tłuszcz i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Ciasto przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Przyrządzić masę makową: mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu tak długo, by dał się rozetrzeć w palcach. Mak odcedzić i przepuścić dwukrotnie przez maszynkę z gęstym sitkiem. Margarynę roztopić w rondlu, dołożyć mak, cukier, cukier waniliowy i bakalie Można też dodać 2-3 łyżki miodu. Masę smażyć 10-15 min, ciągle mieszając. Ubić sztywną pianę z białek i połączyć z ostudzoną masą. Wyrośnięte ciasto i masę makową, podzielić na 2 części i sporządzić z nich 2 strucle w następujący sposób: ciasto wyłożyć na stolnice posypaną mąką i rozwałkować formując prostokąt długości 30


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 14:14, 13 Wrz 2006    Temat postu:


Tort wykwintny

Składniki:

Ciasto
8 rozdzielonych jajek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 1/4 szklanki dwukrotnie przesianej mąki

Masa
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 1/2 szklanki mleka
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
225 g masła
2/3 szklanki roztopionej gorzkiej czekolady
1 łyżka brandy

Toffi
1 szklanka cukru
4 łyżki gorącej wody
Dekoracja
drobno posiekane orzechy

Sposób przygotowania:
1. Z papieru do pieczenia wyciąć 8 kwadratów o boku 25 cm.
Na każdym zaznaczyć koło o średnicy 22 cm.
W przypadku używania papieru odpornego na tłuszcz należy papier posmarować masłem.
Przygotować 2-3 płaskie blachy, na których będzie się kłaść papier.
Nagrzać wstępnie piekarnik.
2. Wrzucić żółtka do dużej miski, wsypać cukier i utrzeć mikserem na białą i kremową masę.
Dodać sok cytrynowy.
3. Białka ubić na sztywną pianę.
Dodawać na przemian masę z żółtek i mąkę, mieszając metalową łyżką.
4. Wyłożyć ciasto równo na przygotowane koło.
Piec 4-5 minut po 2-3 krążki w gorącym piekarniku w temperaturze 220°C, aż biszkopt zrobi się sprężysty w dotyku.
5. Przełożyć razem z papierem na druciany stojak i szybko upiec pozostałe krążki.

W razie potrzeby przyciąć krawędzie nożyczkami, póki ciepłe.
Wybrać najlepszy krążek jako górny.
Masa:
Wymieszać mąkę kukurydzianą z odrobiną mleka i dodać żółtko, mieszając do rondla wlać pozostałe mleko i wsypać resztę cukru, zagotować.
Wlać odrobinę do mieszanki z mąką kukurydzianą, dobrze wymieszać, a następnie przełożyć mieszankę z mąką do mleka.
Mieszać na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Powstanie tzw. sos custard.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Utrzeć masło na lekką, puszystą masę.
Stopniowo dodawać zimny sos custard.
Wmieszać stopioną czekoladę.
Dodać brandy. Schłodzić i rozprowadzić na cieście.
Składanie tortu:
Złożyć krążki, przekładając kremem czekoladowym; trochę kremu zostawić na udekorowanie wierzchu i boków.
Położyć ciasto na płaskim talerzu ozdobnym, posmarować resztą kremu wierzch i boki, posypać drobno siekanymi orzechami.
Wierzch udekorować kremem za pomocą strzykawy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki.
Wbić trójkąty z toffi.
Tego tortu nie należy przechowywać w lodówce, ponieważ niska temperatura zniszczyłaby dekorację z toffi.
Kroić na kawałki tak, aby nie uszkodzić trójkątów z toffi.
Toffi:
Wsypać cukier do rondla, dodać wodę.
Mieszać nad ogniem, aż rozpuści się cukier.
Gotować, nie mieszając, aż uzyska złocisty kolor i zgęstnieje (upuszczenie kropli na zimną wodę spowoduje powstawanie twardej kulki).
Wylać na natłuszczoną tortownicę o średnicy 22 cm i zaznaczyć trójkątne kliny.
Po ostudzeniu zdjąć z tortownicy i pociąć.

Uwagi:

Piec w temperaturze 190°c
Porcji 10
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 20 min
15 min na zrobienie masy
10 min na przygotowanie polewy toffi
Kalorie 564
Tłuszcz 16,7 g
Gdy robi się twardą polewę toffi, warto po zdjęciu polewy z ognia odstawić ją na minutę lub dwie przed wylaniem z rondla.
Przed użyciem białek jajek dobrze jest odstawić je na godzinę w temperaturze pokojowej.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez natalia dnia Śro 14:48, 13 Wrz 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 14:19, 13 Wrz 2006    Temat postu:


Tort egipski
Składniki:
1 3/4 szklanki masła
370 g ciasta kataifi
orzechy pistacjowe do posypania
Krem
1 szklanka zmielonego ryżu
1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
Syrop
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka esencji pomarańczowej lub waniliowej

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzewamy piekarnik a nastepnie smarujemy masłem 3 tortownice o średnicy 23 cm.
Dzielimy ciasto na 3 części i wykładamy do foremek (dokładnie rozdzielamy nitki ciasta).
2. Rozpuszczamy masło i polewamy wszystkie 3 części ciasta, tak aby były dokładnie pokryte.
3. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180° C, a następnie zwiększamy temperaturę do 230° C.
Pieczemy jeszcze 10 minut, na złoty kolor.
4. Przygotowujemy krem: mieszamy ryż, śmietanę, cukier i mleko.
Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej masy.
Gotujemy jeszcze 20 minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie lekko ciągnąca.
Odstawiamy, aby krem ostygł.
5. Przygotowujemy syrop: mieszamy cukier, wodę i sok z cytryny.
Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 5-7 minut na małym ogniu.
Dodajemy esencję pomarańczową lub waniliową i gotujemy na małym ogniu, aż syrop zacznie oblepiać drewnianą łyżkę.
Odstawiamy i studzimy do temperatury pokojowej.
6. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odlewamy nadmiar masła z foremek (możemy je zachować na przyszłość).
Polewamy wszystkie 3 części ciasta syropem i odstawiamy na 30 minut, aby dobrze nasiąkło.
7. Kładziemy jeden krążek ciasta na płaskim talerzu i smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim krążkiem i smarujemy resztą kremu.
Na wierzchu układamy trzeci krążek ciasta.
8. Posypujemy orzechami pistacjowymi.

Uwagi:

Piec w temperaturze 180°c
Porcji 12
Przygotowanie 20 min
Przygotowanie kremu 24 min
Pieczenie 50 min + 30 min
Kalorie 636
Tłuszcz 23 g
Uwaga Kataifi to typ ciasta filo (phyllo) w formie nitek.
Można je kupić w sklepach z żywnością orientalną.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez natalia dnia Śro 14:47, 13 Wrz 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 14:39, 13 Wrz 2006    Temat postu:


Torcik truskawkowy

Składniki:
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 1/2 łyżki cukru
110 g masła lub margaryny
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki mleka
stopione masło
2 szklanki truskawek
4 szklanki tłustej śmietany do ubicia

Sposób przygotowania:
1. Przesiać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i cukier.
Wetrzeć masło lub margarynę. Zrobić na środku wgłębienie i dodać mleko oraz śmietanę.
Szybko wymieszać, aby uzyskać miękkie ciasto.
2. Wyłożyć na oproszoną mąką stolnicę, zagnieść tylko pięć razy.
Wziąć yh ciasta i uformować okrągły placek o grubości 2-3 cm.
Obciąć brzeg radełkiem lub nożem do pizzy.
Z pozostałego ciasta uformować placek o mniejszej średnicy, ale tej samej grubości.
3. Położyć większy krążek na natłuszczonej blaszce i posmarować masłem.
Położyć na wierzchu mniejszy krążek i również posmarować masłem lub margaryną.
4. Piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku, aż się zarumieni na wierzchu i spodzie.
Wyjąć na druciany stojak do ostygnięcia.
5. Póki ciasto jest lekko ciepłe, rozdzielić warstwy.
Wypełnić środek bitą śmietaną i truskawkami posypanymi cukrem.
Ozdobić szczyt śmietaną i truskawkami.
Podawać z dodatkową śmietaną, ubitą, ale lekko płynną.

Uwagi:

Piec w temperaturze 220°c
Porcji 6
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 20 min
Kalorie 639
Tłuszcz 30 g
Truskawki można zostawić całe lub pokroić.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 14:51, 13 Wrz 2006    Temat postu:


Torcik śmietanowo-malinowy

Składniki:
1 paczka waniliowego lub czekoladowego biszkoptu w proszku
1 szklanka mleka
2 łyżki nalewki wiśniowej
2 1/2 szklanki tłustej śmietany
1 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych malin

Sposób przygotowania:
1. Przygotować ciasto biszkoptowe zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Wyciąć z papieru do pieczenia koło na wymiar tortownicy o średnicy 20 cm.
Posmarować tłuszczem dno i brzegi tortownicy, wyścielić dno papierem i natłuścić lekko papier.
Wyłożyć ciasto biszkoptowe do blachy i piec 15-20 minut — ciasto powinno być sprężyste.
Wyjąć z piekarnika i włożyć na druciany stojak do wystygnięcia.
Otworzyć klamrę tortownicy i zdjąć bok.
3. Kiedy ciasto ostygnie, pociąć je ostrożnie na 4 równe krążki.
Wymieszać mleko i łyżkę likieru, nasączyć tym krążki biszkoptu.
Odstawić na 15-20 minut.
4. Ubić śmietanę na sztywno, dodać 1 łyżkę likieru.
Na ozdobny talerz położyć krążek biszkoptu, rozprowadzić na nim śmietanę i ułożyć maliny.
Przykryć kolejną warstwą, postępując podobnie.
Wierzch i boki przykryć śmietaną i ozdobić malinami.
Schłodzić przed podaniem.

Uwagi:

Piec w temperaturze 180°c
Porcji 6
Przygotowanie 30 min + 20 min na odstanie
Pieczenie 20 min
Kalorie 386 Tłuszcz 19,2 g
Sok z cytryny dodany do śmietany kremowej przyspiesza uzyskanie bitej śmietany.
Przed ubijaniem dobrze jest też schłodzić trzepaczke i naczynie.
Wariacje: Można zastąpić likier rumem lub brandy; przełożyć i wykończyć kremem czekoladowym lub kawowym, ozdobić migdałami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 14:55, 13 Wrz 2006    Temat postu:


Tort czekoladowo-orzechowy

Składniki:
4 rozdzielone jajka
1 1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki brandy
2 szklanki orzechów włoskich łuskanych, rozgniecionych wałkiem
2 łyżki mąki

Krem czekoladowo-koniakowy
2 szklanki czekolady mlecznej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki tłustej śmietany
1 łyżka brandy
1 szklanka orzechów włoskich łuskanych, rozgniecionych wałkiem

Sposób przygotowania:
1. Włożyć żółtka, cukier i brandy do miski.
Ucierać, aż masa stanie się gęsta i biała.
Białka ubić w misce na sztywną pianę.
Dodać do żółtek razem z orzechami i mąką.
2. Wylać powstałe ciasto do lekko natłuszczonej i wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 22 cm.
Piec 40 minut.
Studzić w blasze.
3. Aby otrzymać krem, włożyć czekoladę, kawę rozpuszczalną, śmietanę i brandy do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zdjąć naczynie z rondla i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
Rozprowadzić krem na wierzchu i po bokach ostudzonego ciasta.
Posypać orzechami, a na bokach lekko je docisnąć.
Pozostawić do stężenia.

Uwagi:

Piec w temperaturze 16O°C
Porcji 8 Przygotowanie 14 min
Pieczenie 40 min + 5 min na zrobienie kremu
Kalorie 766
Tłuszcz 14,5 g


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 10:37, 20 Wrz 2006    Temat postu:

Tort makowy

Sam mak - można powiedzieć o tym torcie. Alternatywa dla makowca. Najlepiej wpisuje się jako deser uroczystych, zimowych obiadów świątecznych. Ten wypiek jest bardzo kaloryczny i sycący. Masa jaką go przekładamy jest tradycyjnie maślana. Proponuję kroić go na cienkie porcje.

Składniki:
Na tortownicę o śr. 24 cm.
Ciasto:
- 25 dkg maku,
- 1/2 litra mleka,
- 7 jajek,
- 20 dkg cukru,
- 7 łyżek tartej bułki,
- 2 łyżki skórki pomarańczowej,
- 3 dkg migdałów,
- sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
- pół laski waniliowej.

Masa 1 (alternatywnie):
- 30 dkg orzechów laskowych,
- 25 dkg masła,
- 6 żółtek,
- 20 dkg cukru,
- wanilia,
- pół kieliszka brandy.

Masa 2 (alternatywnie):- 25 dkg masła,
- 6 żółtek,
- 20 dkg cukru,
- sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
- wanilia.
Lukier:- kilka łyżek cukru pudru,
- sok z cytryny,
- 2-3 krople olejku np. migdałowego
Jak przyrządzić?
Ciasto:
1) Mak zalewamy wrzącym mlekiem i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, przekładamy na sito i dajemy mu dobrze obcieknąć. Mielimy dwa razy.

2) Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy wanilię, skórkę z cytryny i sok. Do masy jajecznej wkładamy przetarty mak, skórkę pomarańczową oraz wyprażone i potłuczone migdały. Mieszamy całość dokładnie. Teraz kładziemy ubite białka i bułkę tartą. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.

3) Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w dobrze ogrzanym, ale nie gorącym piekarniku przez 1 godz. Po ostygnięciu kroimy na 3 części i przekładamy masą. Wierzch dekorujemy lukrem wg własnego gustu. Odkładamy w chłodne miejsce na 24 godz.

Masa:
1) Orzechy prażymy przez chwile na suchej patelni i pozbawiamy łusek. Mielimy na drobno.

2) Masło ucieramy z cukrem, a następnie z żółtkami i wanilią. Na końcu dodajemy zmielone drobno orzechy (lub cytrynę).

3) Masę możemy lekko schłodzić przed przełożeniem. Smarujemy nią dwie warstwy tortu, boki i wierzch.

Lukier:
1) Do garnuszka wsypujemy cukier puder. Rozrzedzamy go, ukręcając sokiem z cytryny. Gdy powstanie jednolita, dość gęsta masa wylewamy lukier na wierzch tortu cienką warstwą w wymyślony wzorek.

Jak podawać?
Jak wszystkie torty. Najsmaczniejszy jest następnego dnia po przygotowaniu. Powinien być przechowywany w chłodnym miejscu.


Uwagi:
Można kupić gotowe mielone orzechy. Ale masa orzechowa będzie znacznie smaczniejsza, gdy orzechy wyprażymy i zmielimy sami, tuż przed ich użyciem.

Ja po utarciu masła z żółtkami i cukrem dzielę krem na dwie części. Z jednej robię orzechowy, z drugiej cytrynowy.

Do masy używamy surowych jajek, dlatego powinniśmy mieć pewność, że są świeże i dobrej jakości.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 8:05, 23 Wrz 2006    Temat postu:

Torcik „pijana wiśnia”

Biszkopt:
Składniki:
3 jajka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli utrzeć na gładką masę. Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia, wsypać do ( jajek i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut, w temperaturze 200°C. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i pozostawić do wystygnięcia.

Nadzienie:

1,5 kilograma wiśni
5 łyżek wiśniówki lub rumu
3 łyżeczki żelatyny
70 dag śmietanki kremówki
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
skórka otarta z polowy cytryny
3 łyżki spirytusu

Sposób przygotowania:
Wiśnie umyć i wypestkować. Następnie 20 dag skropić alkoholem, przykryć i odstawić na 1,5 godziny. Żelatynę rozpuścić. Ubić 50 dag kremówki z 2 łyżkami cukru i z cukrem waniliowym. Następnie dodać skórkę z cytryny oraz żelatynę i wymieszać. Na koniec dodać wiśnie nasączone alkoholem i wymieszać.. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Spód posmarować przygotowanym kremem wiśniowym, przykryć drugim krążkiem ciasta i schłodzić w lodówce. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru i posmarować nią tort. Wierzch obłożyć pozostałymi wisienkami.

Dodatkowo:

galaretka wiśniowa
szklanka soku wiśniowego
2 łyżeczki posiekanych orzeszków pistacjowych
wiórki białej i ciemnej czekolady
Sposób przygotowania:
Sok podgrzać, rozpuścić w nim galaretkę, wystudzić i, małymi porcjami, rozprowadzić na owocach. Boki torciku posypać posiekanymi pistacjami i udekorować wiórkami białej i ciemnej czekolady


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 8:07, 23 Wrz 2006    Temat postu:

Tort bezowy z winogronami
Beza:
Składniki:
2 szklanki cukru
8 łyżek mąki ziemniaczanej
8 białek
2 cukry waniliowe
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Białka z solą ubić na sztywną pianę i, cały czas ubijając, dosypywać po łyżce cukru i cukru waniliowego oraz mąki. Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do dwóch tortownic i piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec jeszcze około 35 minut.

Dodatkowo:
pół szklanki cukru
4 żółtka
3 galaretki cytrynowe
pół szklanki białego wina wytrawnego
2 szklanki śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
40 dag białych winogron
40 dag ciemnych winogron

Sposób przygotowania:
Jedną galaretkę rozpuścić w pół szklance gorącej wody i odstawić do wystygnięcia, Kremówkę ubić. Żółtka z cukrem ubić na parze i dodać wanilię, wino oraz przygotowaną galaretkę. Następnie ostudzić i połączyć z ubitą śmietaną. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Winogrona umyć i wypestkować. Pierwszy placek beżowy posmarować połową kremu, ułożyć na nim jasne winogrona i przykryć drugim plackiem. Następnie rozsmarować pozostały krem i ułożyć ciemne winogrona. Całość zalać tężejącą galaretką i ciasto wstawić do lodówki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 3 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin