Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Torty
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:12, 23 Wrz 2006    Temat postu:

Tort litewski

Na ciasto:
25 dag masła
1 szklanka cukru
2 czubate łyżki miodu
3 jajka
2 lekko czubate łyżeczki sody
1 łyżka śmietany
6 szklanek mąki

Na krem:
1 litr śmietany 30% (zazwyczaj potrzeba jeszcze 250 ml, a nawet 500 ml na dekorację zewnętrzną, resztę składników kremu też trzeba proporcjonalnie dołożyć)
2 niepełne szklanki cukru
1 czubata łyżeczka kwasku cytrynowego
2 łyżki żelatyny
1 szklanka wody
banany, orzechy, dżem porzeczkowy, pokrojone morele, szuszone śliwki itp. Składniki ciasta (bez mąki) umieścić w garnku, a ten wstawić do większego garnka z wodą. Gotować i mieszać aż się wszystko rozpuści i powstanie jednolita masa. Można też garnek ze składnikami postawić bezpośrednio na kuchence, ale na maleńkim gazie (to ważne, gdyż w przeciwnym razie jajko zetnie się, miód z cukrem skarmelizują i całość stanie się grudkowata i zmieni smak).

Po zdjęciu z gazu powstałej masy i lekkim jej przestudzeniu wsypać mąkę i ugnieść. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby nalezy dosypać więcej mąki.

Odrysować krążek na pergaminie albo dużej kartce, posługując się dnem tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Wyciąć.

Ciasto podzielić na 9 części. Każdą cienko rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką. Położyć na cieście krążek pergaminu, obciąć skrawki (powinien z nich wyjść 10 krążek ciasta). Zsunąć na obwinięty sreberkiem do pieczenia spód tortownicy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia (ok 5 minut).

Krem:
Żelatynę rozpuścić w szklance wody. Przestudzić. Zmiksować śmietanę kremówkę z cukrem. Dodać kwasek cytrynowy. Gdy masa będzie jednolita szybko smarować nią placki i przekładać na zmianę owocami i dżemem.
Resztą masy udekorować tort i posypać wiórkami kokosowymi


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:16, 23 Wrz 2006    Temat postu:

Tort winogronowy z masą piankową

Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
4 łyżki białego wina
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
12 dag mąki
12 dag mielonych migdałów

Masa:
8 łyżeczek żelatyny
1/2 l białego wina wytrawnego
2 plasterki cytryny
1 goździk
1 laska cynamonu
4 jajka
17 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
2 opakowania śmietany tortowej

Dekoracja:
50 dag winogron
1/2 cytryny
1 opakowanie galaretki
1/2 opakowania śmietany tortowej
starta skórka z 1 cytryny
listki mięty

Sposób przyrządzenia:
Do przyrządzenia biszkoptu należy kolejno oddzielić żółtka od białek, żółtka ubić z 10 dag cukru i skórką z cytryny do otrzymania kremu. Ubić pianę z białek i soku z cytryny dodając resztę cukru. Pianę, przesianą mąkę i migdały lekko wymieszać z kremem z żółtek. Natłuszczoną formę o średnicy 26 cm wypełnić otrzymaną masą i piec 25-30 minut w temp. 180 st. Biszkopt przestudzić, skropić winem i przekroić poziomo na pół. Do przyrządzenia masy należy żelatynę rozpuścić w wodzie. Wino, plasterki cytryny i przyprawy korzenne podgrzać i pozostawić na 10 minut. Z jajek, 15 dag cukru, cukru waniliowego i soli ukręcić krem. Wlać gorące wino (przyprawy wyjąć) i przez ok. 2 minuty ubijać w kąpieli wodnej na gęsty krem. Wymieszać z żelatyną, wstawić krem do lodówki. Zanim krem zacznie zastygać, wymieszać go ze śmietaną ubitą z resztą cukru. Dolną połowę biszkoptu wysmarować kremem i przykryć drugą połową. Winogrona umyć, biszkopt udekorować winogronami i cienkimi plasterkami cytryny. Przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu galaretką polać winogrona. Gdy zastygnie, zdjąć obręcz tortownicy, posmarować brzeg tortu ubitą śmietaną i ozdobić startą skórką z cytryny i listkami mięty.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:17, 23 Wrz 2006    Temat postu:

Tort Malakow
Składniki:
20 dag obranych ze skórki migdałów
25 dag miękkiego masła
5 świeżych żółtek
20 dag cukru pudru
2 opakowania słodkiej śmietany (200 ml)
1 strąk wanilii lub cukier waniliowy (8,4 g)
starta skórka z 1 cytryny
30 dag podłużnych biszkoptów
szczypta cynamonu
likier kawowy, pomarańczowy lub kakaowy (rum lub winiak)
1 opakowanie zagęstnika do śmietany
1 łyżka cukru
cienko obrana i pokrojona w paski skórka z pomarańczy
kandyzowane owoce
płatki migdałowe

Sposób przyrządzenia:
Migdały drobno zetrzeć, masło utrzeć na krem. Ucierając dodawać stopniowo żółtka i przesiany cukier puder. Na końcu dać migdały i opakowanie ubitej na sztywno śmietany, wymieszać. Jeśli krem się zważy, wstawić miskę do ciepłej wody aż przy brzegach miski krem zacznie się lekko rozpływać, wtedy mieszać dalej aż krem się zwiąże. Następnie dodać miąższ z wanilii, skórkę cytrynową i szczyptę cynamonu. Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm napiąć przezroczystą folię, ułożyć biszkopty jeden obok drugiego, skropić likierem i posmarować kremem. Czynności te powtarzać aż biszkopty się skończą. Na wierzchu ułożyć warstwę kremu. Powierzchnię pokryć przezroczystą folią, obciążyć garnkiem i odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce. Zdjąć folię. Tort przełożyć na paterę. Resztę śmietany ubić na sztywno z zagęstnikiem i cukrem, pokryć nią tort dookoła. Na wierzchu wycisnąć kratkę ze śmietanki, udekorować tort skórką pomarańczową, kandyzowanymi owocami oraz zrumienionymi na patelni (bez tłuszczu) płatkami migdałowymi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 6:44, 09 Paź 2006    Temat postu:

Tort jubileuszowy

Ciasto:
40 dag cukru
14 jajek
10 dag kakao
25 dag mąki
9 dag masła

Krem:
20 dag bialek
30 dag cukru
60 dag masła
2 pomarańcze

Polewa:
15 dag gorzkiej czekolady
8 dag śmietany 18%
Poncz:
12 dag cukru
sok z 1 cytryny
100 ml likieru pomarańczowego

Ciasto:
jajka wymieszać z cukrem, ubijać mikserem w ciepłej kąpieli wodnej.

Wsypać przesianą mąkę i kakao, wlać stopione masło, dokładnie utrzeć.
Masę rozsmarować na dużej blasze wyłożonej pergaminem, piec około 35 minut w temperaturze 220&ordm;C.

Krem:
z cukru i niewielkiej ilości wody ugotować gęsty syrop.

Białka ubić, powoli wlewać ciepły syrop cały czas ubijąc, ostudzić.
Masło utrzeć i razem z polewą czekoladową dodać do białek, delikatnie wymieszać.
Pomarańcze obrać ze skórki i osłonek, pokroić w plastry.

Polewa:
czekoladę stopić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wymieszać.

Poncz:
z cukru, soku z cytryny i szklanki wody ugotować syrop.

Ostudzić, wlać likier pomarańczowy, wymieszać.
Ciasto przekroić na 3 blaty.
Każdy nasączyć z ponczem, przełożyć kremem czekoladowym z plastrami pomarańczy, ułożyć jeden na drugim, schłodzić.
Wierzch tortu polać polewą czekoladową, udekorować białą czekoladą i owocami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 6:45, 09 Paź 2006    Temat postu:

Tort florentyński

spód bezowy
3 białka
20 dag cukru pudru
1 łyżeczka octu
1 łyżka margaryny

krem kawowo-maślany
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 ml kawy z ekspresu
10 dag cukru pudru
10 dag miękkiego masła

krokant
5 dag cukru
4 dag masła
10 dag posiekanych migdałów
300 ml śmietany kremówki

Białka lekko ubić, po czym energicznie ubijając dokładać łyżkami połowę cukru pudru, następnie ocet.
Resztę cukru pudru równie szybko domieszać do piany.
Na natłuszczonym pergaminie uformować z masy trzy placki (o średnicy 20 cm), wstawić natychmiast do piekarnika na około 2 godziny, aby wyschły w temperaturze 100&ordm;C, po czym pozostawić w wyłączonym piekarniku na 1 godzinę.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z letnią kawą, zagotować z 5 dag cukru.
Krem posypać resztą cukru, schłodzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, łyżkami dodawać do niego krem.
W naczyniu roztopić cukier, aż nabierze jasnobrązowej barwy, dodać masło, prażyć z migdałami na niewielkim ogniu tak długo, aż zacznie pachnieć.
Ostudzić, na talerzu rozdrobnić.
Śmietanę ubić na sztywno.
Pierwszą warstwę bezową posmarować połową kremu kawowego i jedną trzecią śmietany.
Na wierzchu posypać jedną trzecią krokantu.
Ułożyć drugą warstwę bezową i podobnie jak pierwszą, posmarować kremem kawowym i śmietaną, posypać krokantem.
Ułożyć wierzchnią warstwę, posmarować śmietaną i posypać pozostałym krokantem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:08, 09 Paź 2006    Temat postu:

Tort wiśniowy

Ciasto:
4 jajka
8 łyżek cukru
7 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu

Nadzienie:
700ml śmietany kremówki
1 słoik wiśni w kompocie (720ml)
8 dag orzechów włoskich
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
starta skórka z 1 cytryny
1 opakowanie wiórków czekoladowych.

Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać 4 łyżki wody, ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia oraz cynamon. Przesiać do piany i całość dobrze wymieszać. Ciasto włożyć do formy (śr. 24cm) wyłożonej pergaminem i piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Biszkopt przeciąć poziomo na 4 części, wokół dolnej warstwy zapiąć brzeg tortownicy. Do 25 ml śmietany dodać cukier waniliowy i ubić na sztywno. Połową śmietany posmarować pierwszą warstwę, resztę wstawić do lodówki. Położyć drugą warstwę biszkoptu. Wiśnie osączyć, 2 łyżki zostawić do przybrania, a resztę owoców rozłożyć na biszkopcie. Do soku z wiśni dodać 2 łyżki cukru i skórkę z cytryny, zagotować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i odrobinę wody, wymieszać. Dwoma łyżkami soku polać odstawione do lodówki wiśnie, resztę wylać na wiśnie rozłożone na biszkopcie. Przykryć trzecią warstwą biszkoptu i posmarować resztą śmietany. Położyć czwartą część ciasta i odstawić tort do lodówki na 1 godzinę. Do pozostałej śmietany dodać resztę cukru, ubić na sztywno. Zdjąć brzeg tortownicy i posmarować górną warstwę biszkoptu połową śmietany. Brzeg udekorować orzechami, ozdobić bitą śmietaną, wiśniami i wiórkami czekoladowymi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:11, 09 Paź 2006    Temat postu:

Tort Mokka

gotowy jasny spód tortowy
Krem:
80 g cukru
1 torebka budyniu waniliowego
4 żółtka
1/2 l mleka
szczypta soli
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
250 g miękkiego masła
80 g cukru pudru

Nadzienie:
1 puszka mandarynek
1 łyżka cukru
1 łyżka likieru pomarańczowego
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
50 g grubo posiekanych orzechów włoskich

Spód dwukrotnie przekroić w poziomie. Dokładnie utrzeć 40 g cukru, budyń, żółtka i 1/8 l mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Wlać przygotowaną wcześniej mieszankę budyniową i mieszać tak długo trzepaczką aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Kawę rozmieszać z 1 łyżką gorącej wody i dolać do budyniu. Przykryć i odstawić do stygnięcia, kilkakrotnie przemieszać. Miękkie masło utrzeć na pienistą masę dodając stopniowo cukier puder, a później małymi porcjami masę kawową. Ubitą na krem masę wstawić do lodówki. Mandarynki odsączyć, sok zachować. 12 cząstek mandarynki odłożyć na bibułę kuchenną. Sok zagotować z cukrem i likierem pomarańczowym, zagęścić rozprowadzoną mąką ziemniaczaną. Następnie dodać mandarynki i ostudzić. Dolną część ciasta niezbyt grubo posmarować kremem, na wierzchu ułożyć "związane" mąką ziemniaczaną mandarynki. Przykryć drugą częścią ciasta i również posmarować go kremem. Przykryć trzecią warstwą. Tort dookoła posmarować kremem. Resztę kremu nałożyć do szprycy z końcówką gwiazdki i na brzegu wierzchu wycisnąć różyczkę. Na każdej z nich nałożyć cząstkę mandarynki. Posiekanymi orzechami posypać bok tortu lekko je dociskając.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 11:48, 10 Paź 2006    Temat postu:

Tort tiramisu

Przygotowanie: 30 min
Oczekiwanie: 2 godziny

Ciasto:
• 5 jajek
• 15 dag cukru pudru
• 15 dag mąki
• łyżeczka proszku do pieczenia
• opakowanie cukru waniliowego
• szczypta soli
• tłuszcz do formy

Krem i dekoracja:
• 5 żółtek
• 25 dag cukru pudru
• 60 dag twarogu trzykrotnie zmielonego
• sok i skórka z 1/2 cytryny
• 10 dag masła
• 1/2 szklanki mocnej kawy
• łyżka kakao
• szklanka śmietany kremówki

Etapy przygotowania

1. Ciasto: białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

2. Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy, piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z formy, przekroić na 3 krążki.

3. Krem i dekoracja: łyżkę cukru pudru odłożyć, resztę utrzeć z żółtkami na parze. Dodać twaróg, sok i skórkę z cytryny oraz stopione masło, dokładnie wymieszać.

4. Krążki ciasta dobrze nasączyć kawą, przełożyć 3/4 kremu serowego. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu.

5. Śmietanę kremówkę ubić, przełożyć do szprycy i udekorować nią tort, posypać kakao oraz odłożonym cukrem pudrem. Włożyć do lodówki na 2 godziny.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 11:52, 10 Paź 2006    Temat postu:

Torcik Pavlova

Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 1 godz.

Składniki na 8 porcji
• 4 białka
• szczypta soli
• 25 dag cukru pudru
• 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
• łyżka białego octu winnego
• kilka kropli aromatu waniliowego
• 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
• 10 dag malin
• 10 dag jeżyn
• 10 dag borówek amerykańskich
• 5 dag płatków migdałowych
• 10 dag mlecznej czekolady

Etapy przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać cukier puder, ubijać, aż piana będzie lśniąca i gęsta. Oprószyć ją mąką kukurydzianą, skropić octem winnym i aromatem waniliowym, delikatnie wymieszać.

2. Pianę nałożyć do rękawa cukierniczego z gwiaździstą końcówką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wycisnąć na nią kulki wielkości orzecha - tak, by utworzyły krążek o średnicy 20-23 cm. Włożyć do piekarnika, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Piec ok. godziny. Wyłączyć piekarnik, zostawić bezę, aż całkiem ostygnie.

3. Śmietanę ubić. Maliny, jeżyny oraz borówki opłukać. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Nożem szczelinowym zestrugać czekoladę na wiórki. Bezę udekorować śmietaną, owocami, płatkami migdałowymi oraz wiórkami


Warto wiedzieć:

Do bezowego tortu pasują wszystkie soczyste i kolorowe owoce. Świetne będą np. kulki wycięte z arbuza i melona.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 11:58, 10 Paź 2006    Temat postu:

Rodzynkowiec

Oczekiwanie: noc
Trudność: dość trudny

Składniki

• CIASTO:
ciemny biszkopt z 8 jajek
• dżem z czarnej porzeczki
• KREM: 5 żółtek
• 1/2 szkl. cukru
• 2 szkl. mleka
• 1 budyń biały
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 margaryna
• CZĘŚĆ BEZOWA: 5 białek
• 1 szkl. cukru
• 20 dkg wiórek kokosowych
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• KREM RODZYNKOWY:
30 dkg rodzynek
• rum lub wódka
• 1/2 kostki masła
• 2 czekolady gorzkie

Etapy przygotowania
1. Rodzynki na noc namoczyć w alkoholu.

2. Biszkopt rozkroić na 2 części, namoczyć alkoholem. Białka ubić, dosypując stopniowo cukier, na koniec dodać wiórki z proszkiem i delikatnie wymieszać. Przełożyć na blachę w której piekliśmy biszkopt i piec ok. 30 min. w 180 stopniach.

3. 1/2 szkl. mleka odlać i wymieszać w nim proszek budyniowy i makę. Resztę mleka zagotwać z cukrem. Na gotującę się wlać zimna mieszankę i ugotwać budyń. Do gorącego dodwać po jednym żółtku, dokładnie mieszając. Przykryć folią spożywczą i schłodzić.

4. Utrzeć margarynę stopniowo dodając zimny budyń.

5. Dolny blat biszkoptu posmarować dżemem i 1/3 częścią kremu, na to położyć blat bezowy, kolejną część kremu i przykryć biszkoptem. Cały tort posmarować pozostałym kremem.

6. Przygotwać krem rodzynkowy: Masło roztopić i do gorącego dać czekoladę, stopić dodać rodzynki z alkoholem. Chwilę razme gotować. Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Wykładać powoli na tort, zaczynając od środka. Przy samym końcu część kremu zacznie spływać na boki, ale tak jest efektowniej. wstawić do lodówki, by krem do końca stężał.

7. Można przygotować normalnie na blaszce i bez blatu bezowego - też jest smaczny a wtedy krem rodzynkowy tak nie spływa.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 12:01, 10 Paź 2006    Temat postu:

Tort

Pieczenie: 2*30 min.
Składniki na 16 porcji

• I WARSTWA:
biszkopt z 4 jajek (nie może być zbyt wysoki)
• konfitura lub dżem morelowy (brzoskwiniowy)

• II WARSTWA
6 białek
• 15 dkg cukru pudru
• 15 dkg maku suchego
• 15 dkg wiórek kokosowych
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• III WARSTWA: 6 żółtek

• 10 dkg cukru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki mąki zwykłej
• 1 cukier waniliowy
• 1,5 szkl. mleka
• 1 margaryna (masło)

• IV WARSTWA:
1 p. biszkoptów okrągłych
• ok. 1/2 szkl. alkoholu
• polewa czekoladowa

Etapy przygotowania

1. Upieczony i ostudzony biszkopt posmarować konfiturą.
2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Wsypać sypkie składniki i delikatnie wymieszać. Upiec w tej samej tortownicy co biszkopt. Gdy ostygnie położyć go na biszkopcie.
3. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i cukier waniliowy, 1/2 szkl. mleka i wymieszać. resztę mleka zagotwać i cienkim strumieniem wylać zimną mieszankę. Gotować jak budyń. Ostudzić.
4. Masło utrzeć, dodawać stopniowo ostudzony budyń, masę wyłożyc na krążek bezowy.
5. Biszkopty maczać w alkoholu i układać na kremie. Ciasto polać polewą.
6. Polecam także by część kremu wyłożyc na biszkopt, na to blat bezowy, reszta kremu i biszkopty


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:44, 18 Paź 2006    Temat postu:

Krem Russel

Składniki:
1 kostka margaryny lub masła 200 g
2 jajka
4 łyżki stołowe cukru kryształu
odrobiona aromatu śmietankowego

Sposób przyrządzenia:
Wsypujemy cukier do miski (metalowej) dodajemy całe jajka, ciągle mieszając podgrzewamy do temperatury około 35 °C, np. na palniku, lub na parze. Następnie ubijamy jajka na puszystą masę, dodajemy miękką margarynę lub masło. Na samym końcu dolewamy aromatu śmietankowego. Gdy po dodaniu margaryny lub masła, zrobią nam się grudki (zetnie nam się) to musimy koniecznie lekko podgrzać miskę, ciągle mieszając. Wtedy należy miksować masę przez chwilkę i na pewno nam się połączy.

Uwagi…
Jajka musimy koniecznie sparzyć wrzącą wodą, bo krem jest podawany na zimno. Margaryna lub masło powinny mieć, co najmniej 80 % tłuszczu w sobie. Do gotowego kremu można dodawać alkohol, ale najlepiej smakuje z wódką lub spirytusem. Do kremu można też dodawać jakiekolwiek dodatki np. orzechy, kakao, rodzynki, wiśnie, jagody, truskawki oraz inne owoce, mrożone lub świeże. Można też dodać świeży sok z cytryny, i na pewno się nie zwarzy, dlatego ten krem jest najlepszy do tortów, oraz innych ciast.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:45, 18 Paź 2006    Temat postu:

Tort dobosz z karmelową polewą

Składniki:
Biszkopt:• 150 g cukru
• szczypta soli
• 7 jajek
• 150 g mąki
• tłuszcz do wysmarowania tortownicy
• mąka do oproszenia tortownicy

Krem i dekoracja:• 1 opakowanie budyniu waniliowego
• 300 g cukru
• 2 szklanki mleka
• 1 żółtko
• 250 g margaryny
• 50 g nugatu
• 60 g czekolady
• 1 łyżeczka masła

Sposób wykonania:
Przygotować biszkopt: żółtka utrzeć z 1/2 cukru i solą na puszystą masę. Białka ubić z pozostałym cukrem. Pianę i mąkę połączyć z masą. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, posypać mąką, rozsmarować cienką warstwę ciasta. Wstawić do piekarnika. Piec 5-6 min w temp. 220°C. W ten sposób upiec 6 placków. Budyń rozrobić z 4 łyżkami mleka i żółtkiem. Do mleka wsypać 1/2 szklanki cukru, zagotować, dodać budyń, ponownie zagotować, ostudzić mieszając. Schłodzić. Budyń stopniowo dodawać do margaryny, przez cały czas ucierając na puszystą masę. Nugat i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do kremu. Kremem posmarować 5 krążków ciasta. Ułożyć jeden na drugim. Resztą kremu posmarować boki tortu. Pozostały cukier i masło podgrzewać, aż się zrobi jasnobrązowy karmel, posmarować nim szósty krążek. Od razu pokroić go na 12 kawałków. Ułożyć na torcie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:46, 18 Paź 2006    Temat postu:

Tort gryczany z orzechami

Składniki:
• 2 łyżki soku malinowego
• 4 jajka
• 200 g cukru
• 3 łyżki zmielonych prażonych orzechów laskowych
• 100 g mąki gryczanej
• 1 łyżeczka
• proszku do pieczenia
• 300 g śliwek
• sok i skórka starta z pomarańczy
• 100 g śmietany kremówki
• 3 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:
Żółtka ubić ze 100 g cukru i sokiem malinowym. Stopniowo dodawać mąkę, orzechy i proszek. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z żółtkami. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, wstawić do piekarnika. Piec 35-40 min w temp. 180°C. Ciasto wyjąć z formy, ostudzić. Śliwki umyć, włożyć do rondla, dodać sok i skórkę z pomarańczy, gotować 15-20 min. Wsypać pozostały cukier, wymieszać, ostudzić. Ciasto przekroić na dwa blaty. Jeden placek posmarować masą śliwkową (2 łyżki odłożyć), przykryć drugim plackiem, wierzc posypać cukrem pudrem. Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru, wycisnąć rozetki na ciasto, każdą ozdobić masą śliwkową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:01, 19 Gru 2006    Temat postu:


Składniki

BISZKOPT ORZECHOWY: (składniki na jeden placek)
• 6 jajek
• 12 dag mielonych orzechów laskowych
• 1 łyżka mąki
• 2 łyżki tartej bułki
• 6 łyżek cukru kryształu
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

BISZKOPT CZEKOLADOWY:
• Składniki jak na biszkopt orzechowy, tylko orzechy zastąpić
gorzką czekoladą

MASA:
• 55 dag masła
• 25 dag margaryny
• 7 jajek
• 2 szklanki cukru kryształu
• 15 dag gorzkiej czekolady
• 5 łyżek mocnej kawy
• 2-3 kieliszki spirytusu

MASA BIAŁA:
• 30 dag masła
• 10 dag margaryny
• 1 szklanka jogurtu naturalnego
• 1 szklanka cukru pudru
• 1 kieliszek spirytusu

PONCZ:
• 3/4 szklanki mocnej herbaty
• 2-3 kieliszki spirytusu

DODATKOWO:
• 3-4 banany (w miarę proste)
• 5-6 rurek waflowych z nadzieniem (średnica ok. 2 cm)
• 1 czerwona galaretka
• kokos biały
• marcepan
• kolorowe barwniki spożywcze
• perełki cukrowe
• kielich i hostia cukrowe

Etapy przygotowania
1. Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody, odstawić do zastygnięcia w płaskim, szerokim naczyniu (najlepiej dzień wcześniej). Ozdoby z marcepana - róże, kwiatki, listki, winogrona, zakładkę można przygotować wcześniej.

2. BISZKOPT ORZECHOWY: Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę. mieszając dodawać po jednym żółtku. Orzechy wymieszać z mąką, bułką, proszkiem, wsypywać partiami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

3. Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w temp. 170 st. C ok. 15 min. Sprawdzić patyczkiem.

4. Z takich samych składników upiec jeszcze jeden biszkopt orzechowy. Gdy biszkopt jest jaszcze ciepły, należy go tak wyprofilować, aby nadać mu kształt otwartej książki. Zostawić do ostygnięcia.

5. BISZKOPT CZEKOLADOWY: Wykonać w ten sam sposób jak biszkopt orzechowy zastępując orzechy gorzką czekoladą.

6. MASA: Czekoladę roztopić dodając trochę słodkiej śmietanki. Ostudzić. Jaja z cukrem ubić na parze na gęstą masę. Ostudzić. Masło z margaryną utrzeć na puch. Do utartego tłuszczu dodawać po woli masę jajeczną dokładnie i delikatnie ucierając. Na koniec dodać spirytus. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać czekoladę, do drugiej kawę.

7. MASA BIAŁA: Masło z margaryną utrzeć na puch dodając cukier i jogurt. Pod koniec ucierania dodać spirytus.

8. SKŁADANIE TORTU: Biszkopt orzechowy prosty naponczować, posmarować masą kakaową, przykryć biszkoptem czekoladowym, naponczować go i posmarować częścią masy czekoladowej. Na masie ułożyć symetrycznie względem środka, a wzdłuż krótszego boku banany, rurki waflowe i paski galaretki (trzeba to ułożyć w taki sposób, aby po nałożeniu wyprofilowanego biszkoptu nie było żadnej luki). Całość posmarować resztą masy i położyć wyprofilowany biszkopt. Dokładnie docisnąć. Biszkopt trochę naponczować. Tort odstawić na kilka godzin do lodówki, aby stężał.

9. Po wyjęciu, tort wyrównać ostrym nożem, tzn. przyciąć pod skosem krótsze boki. Cały tort posmarować białą masą. Grzebykiem cukierniczym zrobić zarys kartek i zająć się dekoracją. Ja wykonałam już kilka "Tortów - Książek", to jest jeden z nich. Następne różnią się tylko dekoracją, baza, czyli biszkopty i masa są takie same. Nie jest to żelazna zasada. Biszkopty mogą być również wykonane z orzechów włoskich, ziemnych, maku, migdałów, a z masami też można eksperymentować. Inne moje "Torty - Książki" przedstawiam na dalszych zdjęciach jako "Tort - Książka II" i "Tort - Książka III".

10. Torty te są bardzo pracochłonne i niestety nie należą do tanich, jednak dzieło, które otrzymujemy w finale w pełni rekompensuje nam poniesiony i czas i wysiłek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 4 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin