Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Torty
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:04, 19 Gru 2006    Temat postu:

Tort "Książka II"

Składniki

• Składniki jak na Tort "Książka I"

Etapy przygotowania
1. Marcepan cienko rozwałkować, wyciąć prostokąt, lekko podwinąć przeciwległe rogi, położyć na lewej stronie tortu.

2. Rozpuścić gorzką czekoladę, przełożyć do papierowej tutki, wykonać napis i drobne kropelki na obrzeżu kartki wyciętej z marcepana.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:00, 30 Sty 2007    Temat postu:

TORT SEROWY

Składniki:
1/4 kostki masła
225g białej czekolady
225g gorzkiej czekolady
850g tłustego białego sera
175g cukru
3 jajka
50g orzechów włoskich
175g herbatników
masło do formy

Dodatkowo:
wiórki z białej czekolady
200ml bitej śmietany (kremówki - 30%)

Przygotowanie:
W oddzielnych naczyniach roztopić na parze białą i gorzką czekoladę. Ser zmielić i zmiksować z cukrem i jajkami. Połowę wymieszać z białą, a drugą połowę gorzką czekoladą. Orzechy posiekać lub zmiksować z herbatnikami. Rozetrzeć z masłem. Masą wyłożyć natłuszczoną tortownicę. Na masie orzechowej rozłożyć białą, a następnie ciemną masę serową. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po upieczeniu zostawić w formie do ostygnięcia. Wierzch i boki ciasta udekorować bitą śmietaną i wiórkami z białej czekolady. Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:01, 30 Sty 2007    Temat postu:

TORT WIEDEŃSKI SACHERA

Składniki:

8 jaj
20 dkg cukru
6 dkg czekolady w proszku
12 dkg mąki
10 dkg masła
5 dkg tartych biszkoptów
1 filiżanka marmolady morelowej
20 dkg kuwertury czekoladowej

Przygotowanie:
Utrzeć żółtka z połową cukru, białka ubić z cukrem. Do masy z żółtek dodać mąkę, czekoladę w proszku. Wlać roztopione masło i zamieszać Dodać pianę i okruchy biszkoptowe. Wyłożyć do tortownicy i piec 40 min. w temperaturze 200°C. Po 6 godz. przekroić, posmarować marmoladą, złączyć, posmarować wokół pozostałą marmoladą. Roztopić kuwerturę i oblać cały tort. Na świeżej polewie zaznaczyć porcje.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:02, 30 Sty 2007    Temat postu:

TORT SZACHOWNICA

Składniki:

1 biszkopt czekoladowy (upiec lub kupić)
4 łyżki likieru pomarańczowego
1/8 l mleka
70 dkg twarogu
15 dkg cukru
sok i skórka z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
6 łyżek żelatyny
1 litr śmietany
16 szt cząstek pomarańczy
8 szt kandyzowanych wiśni
1 łyżeczka pistacji
1 łyżeczka posypki czekoladowej

Przygotowanie:
Przekroić spód na 3 krążki i skropić likierem. 2 krążki pokroić na pierścienie 2 cm szerokości. Twaróg utrzeć w kąpieli wodnej z mlekiem, cukrem oraz sokiem i skórką cytrynową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w odrobinie ciepłej, dodając ubitą na sztywno śmietaną do sera. Posmarować spód bardzo cienko. Ułożyć pierścienie na przemian i otwory smarować kremem, aby powstawała szachownica. Cały tort posmarować kremem. Wierzch przybrać rozetkami, kawałkami pomarańczy, wiśniami, posypać pistacjami, boki posypką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:03, 30 Sty 2007    Temat postu:

TORT SEROWY NA ZIMNO

Składniki na spód:
20 dkg mąki
5 dkg zmielonych orzechów laskowych
7 dkg cukru
12,5 dkg margaryny
1 jajko
szczypta soli
proszek do pieczenia na czubku noża

Przygotowanie ciasta:
Wysypać na stolnicę mąkę, orzechy i cukier, na nie zimną margarynę pokrojoną na małe kawałki, na środek wbić jajko, posypać proszkiem do pieczenia i solą. Szybko posiekać wszystko nożem i zagnieść ciasto, wykleić nim tortownicę i wstawić na conajmniej 1/2 godziny do lodówki. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do gorącego piekarnika ok 200°C piec 15 minut aż się zrumieni.

Masa:
15 dkg miękkiego masła
20 dkg cukru
4 jajka
50 dkg serka śmietankowego
sok z 1 cytryny
1 zapach cytrynowy do ciasta
1/4 litra śmietany
1 opakowanie owoców kandyzowanych (może to być sucha mieszanka)
10 łyżeczek żelatyny
Mało utrzeć na pienistą masę, dodawać stopniowo jajka i cukier, następnie dodać twaróg, śmietanę, sok z cytryny i zapach cytrynowy. Wszystko starannie wymieszać i wylać na ciasto w tortownicy.

Polewa:
Można zalać samą galaretką, lub pod spód położyć np. cząstki pomarańczy. Można zrobić wierzch "artystyczny" - rozpuścić galaretkę pomarańczową i wiśniową w małej ilości wody, a następnie dodaję trochę mleka (proporcje mniejsze niż w przepisie). W małej ilości wody rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny i dodać do 1 1/2szkl ciepłego mleka. Gdy galaretki zaczynają tężeć wylać po trochu w kilku miejscach te 3 kolory i "przeciągnąć" na siebie np. końcem łyżki by utworzyły s ię języki na drugim kolorze. Brzmi może trudno, ale efekt jest ładny niby lastryko.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:04, 30 Sty 2007    Temat postu:

TORT RAFAELLO

Biszkopt:
6 jajek (odzielnie żółtka i białka)
12 dag mąki
3/4 szklanki cukru

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę. Z białek ubić sztywną pianę. Dodać pianę do żółtek i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem średniej tortownicy. Piec, sprawdzając patyczkiem, aż ciasto będzie suche i przyrumienione. Gotowy biszkopt ostudzić i podzielić na 3 krążki.

Na nasączenie:


kubek wody
ok. 4 łyżeczki cukru
ok. 4 łyżek soku z cytryny
1 zapach rumowy

Przygotowanie:
Sporządzić nasączenie dodając do kubka gorącej wody 4 łyżeczki cukru, 4 łyżki soku z cytryny i zapach.

Masa kokosowa:


35 dag wiórków kokosowych
17,5 dkg margaryny
piana z 3 białek
5-6 łyżek mleka
1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:
W garnku roztopić margarynę. Dodać kokos, mleko i cukier i podgrzewać na bardzo małym ogniu. Z 3 białek ubić pianę. Garnek z kokosem zdjąć z ognia i dodać pianę.

Dodatkowo:

0,5 l śmietany 30 lub 36%
3 łyżki cukru pudru
słoik dżemu morelowego

Przygotowanie:
Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć, tak by był wilgotny ale nie mokry. Posmarować dżemem i połową masy kokosowej. Na to położyć kolejny biszkopt, również nasączyć, posmarować dżemem i przykryć ostatnim krążkiem. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i posmarować nią boki i górę tortu. Całość można udekorować posypując boki i górę tortu wiórkami kokosowymi, startą białą czekoladą lub płatkami migdałowymi.

Zamiast bitej śmietany tort można udekorować polewając go roztopionymi 2 tabliczkami białej lub ciemnej czekolady.


UWAGA ! ! !

Robiąc biszkopt należy pamiętać by mieszać pianę delikatnie i niezbyt długo, gdyż wtedy biszkopt opadnie.
Zaraz po wymieszaniu trzeba szybko przełożyć go do tortownicy i wstawić do piecyka. Temperatura i długość pieczenia zależy od kuchenki dlatego trzeba sprawdzać biszkopt patyczkiem, czy jest suchy. Po upieczeniu można zostawić go na trochę w wyłączonym piecyku, uchylając drzwiczki.
Dekorując tort czekoladą należy ją wcześniej schłodzić i ścierać na tarce o grubych oczkach.
Nasączając biszkopt nie trzeba koniecznie zużywać całego płynu. Ważne jest by biszkopt był dobrze wilgotny ale nie mokry i pływający.
Jeśli tort ma być polany ciemną czekoladą - można zamiast jasnego biszkoptu upiec ciemny: od podanej ilości mąki odjąć łyżkę i dodać tyle samo kakao.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:05, 30 Sty 2007    Temat postu:

TORT PREZYDENTA

Biszkopt:

4 jaja
szklanka mąki
pół szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
2 kostki masła
2 jaja
2 żółtka
20 dag cukru pudru
puszka ananasa
tabliczka gorzkiej czekolady
po 5 dag rodzynków i orzechów

Przygotowanie:
Żółtka na biszkopt utrzeć z cukrem na puszystą masę i, nie przerywając ucierania, dodać 4 łyżki gorącej wody oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę (tylko dno) przed włożeniem ciasta wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Upiec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 160°C. Gdy ciasto ostygnie, przekroić je na trzy krążki. Przygotować krem: jaja i żółtka ubić z cukrem na parze. Utrzeć masło na puch i, cały czas ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy jajecznej. Gotowy krem podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z drobno pokrojonym i starannie osączonym ananasem, a drugą - z pokruszoną czekoladą. Przełożyć krążki najpierw ciemną, potem jasną masą. Wierzch tortu oblać polewą czekoladową i udekorować.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:05, 30 Sty 2007    Temat postu:

TORT ORZECHOWY
Porcja na małą tortownicę.

Ciasto orzechowe:
250g zmielonych włoskich orzechów
szklanka bułki tartej
7 jajek
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania tortownicy

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (jak na biszkopt). Wsypać orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około pół godziny w piekarniku o temperaturze 180°C.

Masa kawowa:

3 jajka
szklanka cukru
cukier waniliowy
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Masmix 225g (lub masło)

Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i kawą ubijać mikserem na parze przez około 10 minut, aż do uzyskania gęstej masy. Następnie ubijać ręczną trzepaczką, aż do wystygnięcia. Masmix rozetrzeć na gładką masę. Ubite jaja dodawać porcjami delikatnie mieszając.

Poncz:
szklanka mocnej, wystudzonej herbaty
1/2 fiolki esencji rumowej
25-50g spirytusu (chyba, że tort będą jadły dzieci)

Przygotowanie:
Wystudzone ciasto pokroić na trzy plastry. Pierwszy położyć na paterę, zwilżyć ponczem, posmarować masą. Tak samo z drugim i trzecim krążkiem. Resztę masy użyć do dekoracji.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:06, 30 Sty 2007    Temat postu:

TORT OWOCOWY

Upiec biszkopt jasny i przekroić na 2 placki.

Masa:

1 kostka masła
1 szkl. cukru pudru
2 żółtka
2-3 jabłka
1 galaretka owocowa
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać utarte na grubej tarce jabłka i wymieszać.

Wykonanie tortu:

Przełożyć biszkopt masą. Na wierzch dać 2 utarte jabłka. Przygotować wg przepisu galaretkę i polać tort.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:07, 30 Sty 2007    Temat postu:

TORT MARCHEWKOWY

Ciasto:

15 dkg margaryny
3 jaja
15 dkg miodu
35 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
35 dkg marchwi
10 dkg ananasów z puszki

Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić, wysmarować tortownicę śr. 24 cm, resztę ostudzić. Jaja utrzeć z miodem, dodać mąkę, proszek, cynamon. Marchew zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Ananasy odsączyć, drobno posiekać. Do masy dodać margarynę, marchew i ananasy, wymieszać i wyłożyć do formy. Piec ~ 60 min. w temp. 155°C. Udekorować.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:07, 30 Sty 2007    Temat postu:

TORT MAKOWY

Składniki:

35 dag cukru
40 dag maku
10 jajek
5 łyżek kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
Mak sparzyć, zemleć dwukrotnie. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać resztę składników, na końcu dodać ubitą pianę z białek, lekko wymieszać . Piec 50-60 min. Przeciąć na 3-4 blaty przełożyć masą.

Masa:

1,5 kostki masła
1/2 kieliszka wódki
4 jajka
30 dag cukru
3 czub. łyżki kakao
olejki - pomarańczowy i rumowy
3 łyżki kawy zalać małą ilością wrzątku

Przygotowanie:
Krem ubijamy na parze. Wstawić garnek w garnek z wodą wbić jajka wsypać cukier. Nie przerywając, ubijać do zgęstnienia na niewielkim gazie ok.25 min. Ostudzić co jakiś czas ubijając. Utrzeć masło, dodawać po łyżce zimnej masy, dodać aromaty i kakao, po kilka kropli wódkę i kawę z wyczuciem ilości, by krem się nie zważył.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:08, 30 Sty 2007    Temat postu:

TORT MAKOWY II

Ciasto makowe:

20 dkg maku
szklanka bułki tartej
7 jajek
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania tortownicy


Masa cytrynowa:

3 jajka
szklanka cukru
cukier waniliowy
sok z połowy cytryny
Masmix 225g

Poncz:

szklanka mocnej wystudzonej herbaty
1/2 fiolki esencji arakowej
25-50g spirytusu (trzeba przemyśleć, czy tort będą jadły dzieci)

Przygotowanie:
Ciasto makowe:

Mak zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na około 12 godzin. Odcedzić i odsączyć. Zmielić trzykrotnie. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (jak na biszkopt). Wsypać mak, bułkę tartą, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około pół godziny w piekarniku o temperaturze 180°C.

Masa cytrynowa:

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijać mikserem na parze przez około 10 minut, aż do uzyskania gęstej masy, następnie ubijać ręczną trzepaczką, aż do wystygnięcia. Masmix rozetrzeć na gładką masę. Ubite jaja dodawać porcjami delikatnie mieszając. Następnie dodawać kroplami sok z cytryny

Tort:

Wystudzone ciasto pokroić na trzy plastry. Pierwszy położyć na paterę, zwilżyć ponczem, posmarować masą. Tak samo z drugim i trzecim krążkiem. Resztę masy użyć do dekoracji.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:09, 30 Sty 2007    Temat postu:

TORT MAGISTERSKI

Składniki:

8 jajek
2,5 tabliczki czekolady półgorzkiej (dla wytrawnych smakoszy lepsza będzie całkiem gorzka)
kostka ulubionego masła
25 dkg orzechów laskowych
15 dkg cukru
10-15 dkg cukru pudru (mniej, jeśli lubisz mniej słodkie)
3/4 szklanki mleka
łyżka masła
łyżka mąki lub zasmażki błyskawicznej Knorra
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki tortowej
2 kieliszki (po 50 g) spirytusu lub wódki
szklanka mocnej herbaty

Przygotowanie:
Najpierw robimy ciasto: 15 dkg masła ucieramy z 10 dkg zwykłego cukru dodając po jednym żółtku (w sumie będzie ich 5). Ścieramy na tarce tabliczkę (10 dkg) czekolady, dodajemy do utartej na biało masy. Orzechy (15 dkg) mielimy i dosypujemy do masy, dodajemy 2 łyżki mąki, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i pół kieliszka alkoholu (25 g). Ubijamy pianę z 6 białek (jedno żółtko ekstra odkładamy do kremu, pamiętając o tym, że wszystkie jajka do kremu przed rozbiciem szorujemy szczoteczką i sparzamy wrzątkiem) z 5 dkg cukru i szczyptą soli i mieszamy delikatnie z masą. Do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką wlewamy połowę ciasta i pieczemy w temp. 195°C około 25 minut (uważamy, by się nie przypaliło). Potem analogicznie pieczemy drugi krążek. W czasie, gdy ciasto się piecze, robimy krem. Mielimy pozostałe orzechy. W jednym rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę (zasmażkę) i kiedy się połączą dolewamy pół szklanki mleka. Niech chwilkę zgęstnieje, wtedy wrzucamy orzechy i mieszając gotujemy chwilkę (będzie gęste). W misce ubijamy 2 całe jajka i żółtko (które odłożyliśmy wcześniej) z cukrem pudrem, najlepiej na parze, wtedy cukier się rozpuści (miskę podczas ubijania stawiamy w garnku ze świeżo zagotowaną wodą na dnie). W drugim rondelku rozpuszczamy z resztą mleka połamaną drugą tabliczkę czekolady. Jak wszystko przestygnie, ucieramy pozostałe masło (10 dkg), dodajemy niewielkimi porcjami masę jajeczną cały czas ucierając, potem czekoladę i orzechy. Na końcu wlewamy kieliszek (50 g) alkoholu. Krem wyda Ci się bardzo rzadki, ale nie przejmuj się, wstaw go do lodówki, stężeje. Na talerzu kładziemy do góry nogami jeden krążek ciasta. Łyżką nasączamy ciasto ponczem (herbata + 25 g alkoholu), po czym smarujemy je 2/3 kremu. Kładziemy na to drugą część ciasta i nasączamy ponczem, po czym smarujemy wierzch i boki tortu resztą kremu. Pół tabliczki czekolady ścieramy na tarce na grubsze wiórki i posypujemy tort. Można też na nim położyć kilka orzechów, ale nie przesadzajmy z ozdobami. Tort powinien kilka godzin stać w lodówce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:09, 30 Sty 2007    Temat postu:

TORT KAWOWO - MIGDAŁOWY

Składniki:

7 żółtek
4 łyżki mielonych migdałów
7 białek
8 dkg cukru
3 łyżki dżemu wiśniowego
3/10 l mleka
10 dkg cukru
1 budyń waniliowy
2 zółtka
15 dkg masła
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
migdały do dekoracji

Przygotowanie:
Ubić żółtka, dodać 1 migdałów. Białka ubić z cukrem i dodać z resztą migdałów do żółtek. Wyłożyć do tortownicy. Piec 35 - 40 min. w tem. 190°C. Po ostudzeniu przekroić na 2 części. Posmarować dżemem, przykryć. Ugotować budyń z mlekiem, cukrem i żółtkami, ostudzić. Utrzeć masło z kawą dodawać po łyżce budyniu. Tort posmarować wokół i z wierzchu, udekorować.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:10, 30 Sty 2007    Temat postu:

TORT JASIA

Ciasto:

35 dkg mąki
2 dkg margaryny
1 jajo
1 dkg sody
5 dkg miodu
0,05 l mleka
7 dkg cukru

Krem:
10 dkg kaszy manny
10 dkg margaryny
0,45 l mleka
7 dkg cukru
1 aromat waniliowy
50 g kakao

Polewa:
2 dkg margaryny
0,7 dkg cukru
1 dkg kakao
4 dkg cukru pudru
1 dkg naparu z kawy

Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić z miodem i mlekiem, cukrem zagotować i wystudzić. Dodać roztrzepane jaja, mąkę, przesiać z sodą, dodać rozpuszczone składniki zarobić ciasto. Podzielić na 6 kęsów. Dno od tortowniczce małej wysmarować rozpuszczonym tłuszczem. Położyć kęs obtoczony w mące i rozwałkować i ponakłuwać widelcem, piec na złoty kolor.

Krem:

Ugotować kaszę manną na mleku z cukrem ostudzić. Tłuszcz utrzeć i partiami dodać kaszę, na koniec kakao i aromat. Składać przesmarowując każdy placek kremem, na koniec boki obsmarować kremem i obsypać bułką tartą zrumienioną. Na wierzch polać polewą czekoladową i udekorować glazurą


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 5 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin