Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Torty
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:22, 07 Lip 2006    Temat postu:

MASA MAŚLANA

250 g miękkiego masła,
5 żółtek,
1/2 szklanki cukru,
100 g migdałów

Migdały sparzyć, obrać i zemleć bardzo drobno. Cukier zagotować z 1/2 szklanki wody, odparować aby powstał syrop. Żółtka ubić na pianę, stopniowo wymieszać z syropem. Masło utrzeć na pianę, dodawać po trochę żółtka z syropem, na końcu migdały, wszystko dokładnie rozetrzeć.
Do przekładania biszkoptów.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:24, 07 Lip 2006    Temat postu:

TORT SZWARCWALDZKI

Tort szwarcwaldzki robi się nieco inaczej, bo czekoladę dodaje się do biszkoptu, a przekłada go wiśniami i bitą śmietaną. Mój przepis jest taki:
5 jaj, 5-6 łyżek cukru, 200g gorzkiej czekolady do wypieków, paczuszka cukru waniliowego, 5 łyżek mąki - to na biszkopt.
Do nadziania: słoik kompotu wiśniowego, albo pół kilograma świeżych wiśni (wydrylowanych), cukier do smaku, żelatyna, 500g śmietany, cukier waniliowy, kirsz do nakrapiania tortu.
Biszkopt robi się prosto: żółtka uciera się z cukrem na pulchną masę, czekoladę roztapia na łaźni wodnej (należy najpierw zetrzeć część czekolady na grubej tarce na wiórki, których użyjemy do dekoracji - niedużo, dwie-trzy kostki), dodaje po łyżce roztopionej czekolady do żółtek, cały czas ucierając. Następnie mąka, potem ubijamy pianę z białek, łączymy wszystko, wylewamy na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką, pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem, czy biszkopt już upieczony.
Wiśnie do nadzienia przygotowuje się tak: jeśli używamy kompotu wiśniowego, należy odsączyć wiśnie, a sok zmieszać z namoczoną i rozpuszczoną żelatyną (1 mała paczuszka wystarczy). Jeśli trzeba, dosłodzić. Świeże wiśnie natomiast należy umyć, wydrylować, zasypać cukrem, zostawić, aż puszczą sok, potem podgrzać, aż się cukier rozpuści. Jeśli za kwaśne, dodać cukru. Dodać żelatynę, jak wyżej. Odłożyć kilka wiśni do dekoracji. Przeciąć tort na 2-3 części wzdłuż. Nasączyć każdą kirszem i sokiem wiśniowym. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Na spodzie ułożyć wiśnie, zalać je tężejącą galaretką zrobioną z soku i żelatyny. Jak zastygnie, przykryć krążkiem biszkoptu, jeśli się udało przeciąć biszkopt na 3 części, jeśli nie, to nałożyć bezpośrednio na galaretkę warstwę bitej śmietany. (około 2/3). Nałożyć wierzch tortu, posmarować resztą bitej śmietany. Udekorować wiśniami i wiórkami czekoladowymi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:26, 07 Lip 2006    Temat postu:

TORT SZWARCWALDZKI

CIASTO : 6 jajek, 250 g cukru rafinowanego, 100 g mąki tortowej, 50 g kakao, 150 g topionego masła
SYROP : 200 g cukru, 350 ml wody, kirsch
DO PRZEŁOŻENIA : 800ml słodkiej śmietany, 200 ml mleka, 80 g cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego
DO DEKORACJI : tabliczka gorzkiej czekolady, wiśnie z koniaku
6 jajek i 250 g cukru rafinowanego intensywnie ubijamy, aż będą bardzo gęste i spienione. Dodajemy, delikatnie mieszając, 100 g. przesianej przez sito mąki tortowej, 50 g kakao i 150 g topionego masła. 3 tortownice o średnicy 22 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką, wlewamy do nich ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 min.
Przygotowujemy syrop z 200 g cukru i 350 ml wody. Dodajemy do niego kirschu dla zapachu. Ostudzone płaty ciasta maczamy w syropie.
Ucieramy na grubej tarce na duże wióry tabliczkę dobrej, gorzkiej czekolady. Wkładamy to do lodówki.
Ubijamy 800 ml. zimnej gęstej, słodkiej śmietany z dodatkiem 200 ml bardzo zimnego mleka, 80 g cukru pudru i 2 łyżeczkami prawdziwego cukru waniliowego. Śmietanę rozdzielamy na 3 warstwach tortu układając na każdej kilka wiśni z koniaku. Warstwy składamy, resztą śmietany smarujemy boki tortu. Dekorujemy wiórami czekoladowymi


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:28, 07 Lip 2006    Temat postu:

TORT Z GOTOWANEJ ŚMIETANY

2 l mleka,
1/2 l gęstej śmietany (30%),
5 całych jaj,
1 kostka masła (nie margaryny),
1 (lub mniej - zależy jak kto lubi) szklanka cukru pudru,
cukier waniliowy (paczka),
bakalie,
owoce,
1 lub 2 galaretki

Jaja miksujemy ze śmietaną i wlewamy na gotujące się mleko. Wszystko ma się gotować do obwarzenia. Ma powstać nie za mocno ścięty twarożek, który odcedzamy wylewając na gęste sito i czekamy aż wystygnie.
W międzyczasie kostkę masła ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Potem cały czas ucierając dodajemy po łyżce wystudzony twarożek, a na końcu, gdy już powstanie jednolita masa, wrzucamy bakalie. Całość wlewamy do tortownicy (można na biszkopt) i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu, na naszym torcie układamy owoce i zalewamy galaretką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:31, 07 Lip 2006    Temat postu:


TORT CZEREŚNIOWY

CIASTO KRUCHE : 1 szklanka mąki, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 3 kopiaste łyżki masła, szczypta soli
CIASTO BISZKOPTOWE : 5 jaj, 5-6 łyżek cukru, 200g gorzkiej czekolady do wypieków, paczuszka cukru waniliowego, 5 łyżek mąki
DO PRZEŁOŻENIA i dekoracji : 1/2 kg wydrylowanych czereśni, 1/2 szklanki soku wiśniowego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, 50g kirschu (wódka czereśniowa), 1l śmietanki kremówki 36%, 2 torebki cukru waniliowego, 2 łyżki dżemu porzeczkowego
Przygotować 2 tortownice o średnicy 20 cm na biszkoptowe krążki.
Odłożyć kilka ładnych czereśni do dekoracji.
Ciasto kruche : przesiać mąkę na stolnicę, dodać cukier, sól, masło i posiekać "na piasek". Dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto i odłożyć na ok. 2 godziny do schłodzenia.
Rozwałkować, upiec krążek o średnicy 20 cm, ostudzić.
Biszkopt żółtka uciera się z cukrem na pulchną masę, czekoladę roztapia na łaźni wodnej (należy najpierw zetrzeć część czekolady na grubej tarce na wiórki, których użyjemy do dekoracji - niedużo, dwie-trzy kostki), dodaje po łyżce roztopionej czekolady do żółtek, cały czas ucierając. Następnie mąkę, potem ubijamy pianę z białek, łączymy wszystko, wylewamy na 2 tortownice wysmarowane tłuszczem i posypane mąką, pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem, czy biszkopt już upieczony.
Wymieszać troszkę soku wiśniowego z mąką ziemniaczaną. Resztę soku zagotować, wlać mąkę ziemniaczaną, zagotować kisiel, wsypać czereśnie, dobrze wymieszać.
Cukier zagotować z kilkoma łyżkami wody, wymieszać z kirschem, nasączyć biszkoptowe placki.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, część odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać delikatnie z kisielem czereśniowym.
Krążek kruchego ciasta posmarować dżemem porzeczkowym, przykryć biszkoptem, rozsmarować część śmietany z czereśniami. Położyć drugi placek biszkoptowy, lekko docisnąć. Boki i górę posmarować bitą śmietaną, posypać czekoladą, udekorować czereśniami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:34, 07 Lip 2006    Temat postu:

BAWARSKI TORT JABŁKOWY
SPÓD: 1/2 szklanki masła, 1/3 szklanki cukru, 1/4 łyżeczki wanilii, 1 szklanka maki pszennej, 1/4 dżemu malinowego, truskawkowego;
NADZIENIE : 250g twarożku, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka wanilii, 2 jajka;
POLEWA : 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 2 l jabłka w plasterkach, 1szklanka migdałów w plasterkach
Spód : masło i cala resztę ucieramy i wykładamy masę na tortownice średnicy 25cm i smarujemy dżemem.
Nadzienie : serki cukier i wanilia ucieramy dodajemy po jednym jajku i wylewamy na spód.
Polewa: cukier z cynamonem mieszamy z plasterkami jabłek i nakładamy na nadzienie, posypujemy migdałami i pieczemy prze 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C aż ciasto nabierze złotego koloru, po schłodzeniu smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:37, 07 Lip 2006    Temat postu:

LEKKI TORT CZEKOLADOWY

BISZKOPT (na średnią tortownice):
5 dużych jaj,
150g cukru pudru ,
90g maki pszennej tortowej,
4 płaskie łyżki kakao (powinno być w najlepszym gatunku, taniocha nie wchodzi w grę),
40g maczki "maizena" lub ziemniaczanej lub 1 op. budyniu waniliowego albo śmietankowego na 1/2l mleka,
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli

KREM CZEKOLADOWY: 2 tabliczki (po 100g) gorzkiej czekolady i tu dłuższe objaśnienie: należy bardzo dokładnie przestudiować skład surowcowy, a to w tym celu by wyeliminować tandetne podroby zawierające tłuszcze inne niż kakaowy. Niestety, jest to coraz częstsze zjawisko, czekolada zawierająca jakieś tam inne tłuszcze roślinne nie rozpływa się w cieple, oczywiście smak i konsystencja na tym cierpią ale producent ma mniejsze straty. W naszym kremie podstawową kwestią jest rozpuszczenie w rondelku pokruszonych tabliczek, więc można wszystko zaprzepaścić przez użycie niewłaściwego surowca. Nieraz wyrzucałam w diabły sztywna i zwarzona breje, zanim skojarzyłam o co chodzi. 2płatki żelatyny, 4 łyżki mleka, 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 25 ml koniaku, brandy też ujdzie, 1 mała filiżanka typu naparstek bardzo mocnego espresso, lub 1 kopiata łyżeczka Nescafee Gold (nie chce uprawiać reklamy ale tylko ta rozpuszczalna ma smak kojarzący się z prawdziwa kawa), która rozpuszczamy w powyższym koniaku, 200 ml idealnie świeżej śmietanki kremówki
cos alkoholowego do nasączenia biszkoptu, np. druga porcja koniaku z kawą
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na średnio sztywna pianę ze szczypta soli, dodajemy stopniowo cukier do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Wszystkie sypkie składniki mieszamy i przesiewając do masy jajecznej po trochu delikatnie mieszamy rózga.
Pieczemy w 180°C, w tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
KREM: Płatki żelatyny zalewamy zimna woda. Tabliczki czekolady kruszymy do rondelka o grubym dnie, skrapiamy mlekiem i rozpuszczamy cały czas mieszamy uważając by się nie zrobiło gorące - wtedy czekolada twardnieje. Do cieplej płynnej czekolady dodajemy odciśniętą żelatynę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia. Gdyby się zrobiło niepokojąco gęste nie należy się tym za bardzo przejmować, na późniejszym etapie wszystko się "wtre". Masę czekoladową odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka miksujemy z trzema łyżkami cukru na puszysta masę, dodajemy koniak z kawa, a następnie po trochu masę czekoladowa. Dzięki żelatynie nic się nie zwarzy, wiec można sobie spokojnie mikserem na najwyższych obrotach wte i wewte. Teraz szybciutko ubijamy śmietankę z pozostałą łyżką cukru i wmontowujemy ja ostrożnie rózga do jaj z czekolada. Nie można czekać z przekładaniem biszkopta, bo masa szybko tężeje. Dla pracowitych - biszkopt przekrawamy na trzy placuszki, dla szybkich - robimy gorę, spód i środek nadziewamy kremem. Można wykonać polewę z tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczonej z kilkoma łyżkami mleka. Dekoracje wg upodobań, ale w zasadzie nie lubię dodawania kolejnych smaków w postaci migdałów czy orzechów. Gotowy tort trzeba koniecznie porządnie schłodzić.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:39, 07 Lip 2006    Temat postu:

PROWANCKI

(tam gdzie są migdały wstaw orzechy włoskie, będzie lepsze)
SPÓD: 250g mielonych migdałów, oczywiście bez skórki, 250g cukru pudru, 6 białek, odrobina soli
Wykonanie: białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy po trochu cukier. Gdy piana jest jednolita i gładką, dodajemy migdały i mieszamy ostrożnie. Wykładamy na tortownice posmarowana masłem i wysypana tarta bulka, pieczemy na zloty kolor w 180°C aż brzegi będą odstawać. Gdy ostygnie opadnie ale tak ma być. Środek - masa czekoladowa, może być Twoja ulubiona (pasuje też kawowa), a ja robię tak :
1 jajko, łyżeczka mąki (kopiata), 4 kopiate łyżki najlepszego kakao (ciemne, żeby można było jeszcze gdzieś kupić Van Houtena..), 150 g cukru, pół szklanki mleka, 250g masła extra
Wykonanie: jajko, kakao, mleko cukier i mąkę mieszamy w rondelku i zagotowujemy ciągle mieszając aż zgęstnieje. Gdy wystygnie wmiksowujemy łyżkami masło, też wcześniej utarte na puszysta masę.
I tyle.
Pralinka na wierzch: 250g migdałów, obranych i zmielonych, 250g cukru 1/4 szklanki wody, sok z jednej cytryny, 50 ml likieru amaretto (do orzechów rum)
Cukier gotujemy z wodą aż się rozpuści plus 1 min. Wrzucamy migdały i mieszamy dokładnie. Zdejmujemy z kuchni i dolewamy sok z cytryny. Gdy wystygnie dolewamy alkohol.
Teraz montaż całości: spód nasączamy ponczem z herbaty i amaretto (rumu), na to krem i do lodówki. Gdy krem jest twardy rozkładamy pralinkę (palcyma, niestety). Na wszystko polewa z czekolady (tabliczka gorzkiej z 1/4 szklanki mleka). Dekoracje wedle upodobań i talentów, np. z polówek migdałów lub orzechów.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:41, 07 Lip 2006    Temat postu:

Tort snickers

Przepis na duza tortownice
CIASTO ORZECHOWE
5 białek ubić dodać niecałą szklankę cukru 1 łyzkę miodu, 25 dkg posiekanych
orzechów włoskich, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę mąki tortowej, 1
łyżeczkę proszku do pieczenia. z tych składników upiec ciasto.
CIASTO CZEKOLADOWE
7 białek ubić dodać niecałą szklankę cukru, zółtka 5 łyżek mąki tortowej, 2
łyżki kakao 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Z tych składników upiec ciasto,
przekroić na 2 części.

Masa:
kostkę masła utrzeć

zagotować 11/4 szklanki mleka zagotować dodać5 zółtek, 1/2 szklanki cukru, 1
kopiatą łyżkę mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy. Ugotować budyń. Zimny
budyń utrzeć z masłem, dodać 2 lyżki kwaśnej śmietany. Mase podzielić na 2
części, do jednej dodać 2 łyżki kakao.

KULKI KOKOSOWE

10 dkg kokosu , 3/4 szklanki mleka, 2i 1/2 łyżki cukru, 1 łyzka mąki
ziemniaczanej.
Mleko z cukrem zagotować wymieszać z kokosem i mąka. Kiedy masa kokosowa
ostygnie, formować z niej kulki
Przekładać torta w następujący sposób:
- ciasto czekoladowe
- masa jasna
- ciasto orzechowe
- połowa masy ciemnej
- kulki kokosowe
- reszta masy ciemnej
- ciasto ciemne
Torta można polać polewą lub udekorować w dowolny sposób.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:43, 07 Lip 2006    Temat postu:

TORT NAPOLEON

Ciasto:
3 szklanki mąki,
300 ml kwaśnej śmietany,
250 g margaryny,
1/2 łyżeczki sody,
1/2 łyżki octu;

Krem: 0,5 l mleka, 6 żółtek, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżki mąki, 300 g masła, olejek zapachowy;

CIASTO : Przesiać mąkę na stolnicy, dodać margarynę, którą należy posiekać na drobno nożem, wlać sodę rozpuszczoną w 1/2 łyżki octu, śmietanę i szybko zarobić ciasto rękoma. Odłożyć go na 2 godz. do lodówki.
Po wyjęciu podzielić na 6-7 części, każdą z nich rozwałkowywać, cieniutko na wymiar prostokątnej blachy (pozostałe kawałki ciasta trzymać wówczas w lodowce), upiec na zloty kolor. Wyjmować placki ostrożnie tak, aby ich nie połamać, układać na równej powierzchni (desce), aby się nie powyginały.

KREM : Utrzeć żółtka z cukrem na kogiel-mogiel. Mleko podgrzewać powoli na małym ogniu.
Połączyć żółtka z ciepłym mlekiem, ciągle mieszając go łyżką, dodać 2 łyżki mąki, nadal ciągle mieszać, aby się nie przypaliło (masa łatwo przywiera do dna). Gdy masa będzie już gęsta, wówczas zdjąć ja z ognia i wystudzić.
Utrzeć masło na krem mikserem i ucierając nadal, dodawać stopniowo po łyżce zimną masę jajeczna.
Gdy składniki się już połączą, dodać kilka kropli olejku zapachowego (np. waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy).
Smarować każdy placek kremem i układać je jeden na drugim, oprócz ostatniego. Ten zaś pokruszyć w rękach i skruchami posypać wierzch tortu. Owinąć tort w papier, a następnie włożyć w folie i odłożyć na dół do lodówki na kilka godz. (np. na noc).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 17:35, 14 Lip 2006    Temat postu:

Krem Russel
Składniki:
1 kostka margaryny lub masła 200 g
2 jajka
4 łyżki stołowe cukru kryształu
odrobiona aromatu śmietankowego


Sposób przyrządzenia:
Wsypujemy cukier do miski (metalowej) dodajemy całe jajka, ciągle mieszając podgrzewamy do temperatury około 35 °C, np. na palniku, lub na parze. Następnie ubijamy jajka na puszystą masę, dodajemy miękką margarynę lub masło. Na samym końcu dolewamy aromatu śmietankowego. Gdy po dodaniu margaryny lub masła, zrobią nam się grudki (zetnie nam się) to musimy koniecznie lekko podgrzać miskę, ciągle mieszając. Wtedy należy miksować masę przez chwilkę i na pewno nam się połączy.
Uwagi… Jajka musimy koniecznie sparzyć wrzącą wodą, bo krem jest podawany na zimno. Margaryna lub masło powinny mieć, co najmniej 80 % tłuszczu w sobie. Do gotowego kremu można dodawać alkohol, ale najlepiej smakuje z wódką lub spirytusem. Do kremu można też dodawać jakiekolwiek dodatki np. orzechy, kakao, rodzynki, wiśnie, jagody, truskawki oraz inne owoce, mrożone lub świeże. Można też dodać świeży sok z cytryny, i na pewno się nie zwarzy, dlatego ten krem jest najlepszy do tortów, oraz innych ciast.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 17:37, 14 Lip 2006    Temat postu:

Tort dobosz z karmelową polewą

Składniki:
Biszkopt:
• 150 g cukru
• szczypta soli
• 7 jajek
• 150 g mąki
• tłuszcz do wysmarowania tortownicy
• mąka do oproszenia tortownicy

Krem i dekoracja:
• 1 opakowanie budyniu waniliowego
• 300 g cukru
• 2 szklanki mleka
• 1 żółtko
• 250 g margaryny
• 50 g nugatu
• 60 g czekolady
• 1 łyżeczka masła

Sposób wykonania:
Przygotować biszkopt: żółtka utrzeć z 1/2 cukru i solą na puszystą masę. Białka ubić z pozostałym cukrem. Pianę i mąkę połączyć z masą. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, posypać mąką, rozsmarować cienką warstwę ciasta. Wstawić do piekarnika. Piec 5-6 min w temp. 220°C. W ten sposób upiec 6 placków. Budyń rozrobić z 4 łyżkami mleka i żółtkiem. Do mleka wsypać 1/2 szklanki cukru, zagotować, dodać budyń, ponownie zagotować, ostudzić mieszając. Schłodzić. Budyń stopniowo dodawać do margaryny, przez cały czas ucierając na puszystą masę. Nugat i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do kremu. Kremem posmarować 5 krążków ciasta. Ułożyć jeden na drugim. Resztą kremu posmarować boki tortu. Pozostały cukier i masło podgrzewać, aż się zrobi jasnobrązowy karmel, posmarować nim szósty krążek. Od razu pokroić go na 12 kawałków. Ułożyć na torcie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 17:39, 14 Lip 2006    Temat postu:

Tort gryczany z orzechami

Składniki:
• 2 łyżki soku malinowego
• 4 jajka
• 200 g cukru
• 3 łyżki zmielonych prażonych orzechów laskowych
• 100 g mąki gryczanej
• 1 łyżeczka
• proszku do pieczenia
• 300 g śliwek
• sok i skórka starta z pomarańczy
• 100 g śmietany kremówki
• 3 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:
Żółtka ubić ze 100 g cukru i sokiem malinowym. Stopniowo dodawać mąkę, orzechy i proszek. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z żółtkami. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, wstawić do piekarnika. Piec 35-40 min w temp. 180°C. Ciasto wyjąć z formy, ostudzić. Śliwki umyć, włożyć do rondla, dodać sok i skórkę z pomarańczy, gotować 15-20 min. Wsypać pozostały cukier, wymieszać, ostudzić. Ciasto przekroić na dwa blaty. Jeden placek posmarować masą śliwkową (2 łyżki odłożyć), przykryć drugim plackiem, wierzc posypać cukrem pudrem. Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru, wycisnąć rozetki na ciasto, każdą ozdobić masą śliwkową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 17:41, 14 Lip 2006    Temat postu:

Tort ptysiowy

Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
2/3 kostki masła
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
2 szklanki mąki
8 jaj
Sposób wykonania:
Mleko przelać do garnka i dolać ok.150 ml wody.Dodać masło,sól oraz cukier i zagotować.Następnie wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo,aż ciasto będzie odklejać się od dna.Przestudzić,a następnie miksować,dodając po jednym jajku.Ciasto podzielić na 4 części i w natłuszczonej tortownicy upiec 4 krążki.Każdy krążek piec około 15 minut,w temp.240 stopni.
Dekoracja i masa:
Składniki:
6 mandarynek bez pestek(75dag)
6 łyżek likieru pomarańczowego
15 dag dżemu brzoskwiniowego
750 ml śmietany kremówki
3 opakowania zagęszczacza do śmietany
5 łyżek cukru pudru
Sposób wykonania:
Śmietanę dobrze schłodzić w lodówce.Mandarynki obrać i podzielić na cząstki,starając,starając się zostawić jak najmniej białych błonek.W misce wymieszać 10 dag dżemu z 4 łyżkami likieru,dodać przygotowane mandarynki i ponownie wymieszać z resztą likieru pomarańczowego.Zimną kremówkę ubić na sztywno,dodając zagęszczacz i cukier puder.
Prace finalne:
Jeden krążek ciasta włożyć do tortownicy,posmarować go dżemem z likierem i wyłożyć 2/3 mandarynek.Następnie rozsmarować 1/3 bitej śmietany,położyć drugi krążek ciasta,lekko go docisnąć i posmarować dżemem z likierem.Na drugim krążku rozłożyć pozostałe mandarynki i rozsmarować na nich 1/3 śmietany.Na wierzchu położyć trzeci krążek i lekko docisnąć.Wierzch posmarować pozostałym dżemem z likierem oraz resztą bitej śmietany i tort na godzinę wstawić do lodówki.Na koniec ostatni krążek ciasta połamać na małe kawałki.Tort ostrożnie wyjąć z formy,położyć na paterze i wierzch oraz boki posypać kawałeczkami ciasta.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 17:43, 14 Lip 2006    Temat postu:

Torcik Mikaedo
Składniki:

Ciasto:
1 jajko
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 kg mąki
Sposób wykonania:
Z tych składników zagnieść ciasto, podzielić na 16 części i upiec na złoty kolor w okrągłej formie.
I-krem:
1 litr śmietany kremówki
2 op. fix(utwardzacz do śmietany)ubić
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
Sposób wykonania:
Według przepisu na zagęszczaczach wykonać krem, wymieszać z pozostałymi składnikami.
II-krem:
3 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 litr mleka
Sposób wykonania:
Z podanych składników ugotować budyń.

Przekładać upieczone placki kremem ,może być jednym lub na przemian raz jednym raz drugim ...smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 2 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin