Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Torty
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 12:25, 15 Lut 2007    Temat postu:

Tort amaretto

SKLADNIKI:

1 szt biszkopt przekroic na pół
1/2 szklanka herbata
3 łyżka amaretto
1 łyżka miód
2 łyzki konfitura morelowa
3 łyżka orzeszki ziemne posiekać

Krem:

1/2 l mleko
1 op. budyń śmietankowy
200 g masło
3 łyżka cukier
25 dkg migdały zmielic

ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Biszkopt nasączyć herbatą zmieszaną z 2-ma łyżkami amaretto i miodem.
2. Ugotować budyń w/g przepisu, ostudzić, ciepły zmiksować z masłem, dodać migdały.
3. Kremem przełożyć biszkopt, wierzch tortu posmarować konfiturami z jedna łyżką amaretto, posypać orzeszkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 12:26, 15 Lut 2007    Temat postu:

Tort Elegant

Składniki

25 dag podłużnych biszkoptów,
Poncz: 1/2 szklanki białego wina, 50 ml rumu, 1-2 łyżeczki cukru
Do przełożenia: 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego lub malinowego,
1.5 szklanki mleka, 1 budyń waniliowy, 4 łyżki cukru, 25 dag masła,
3 łyżki cukru pudru, 10 dag płatków migdałowych, bita śmietana,
kilkanaście niedużych herbatników w czekoladzie

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

1. Ugotować budyń z mlekiem i cukrem, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce zimny budyń. Wymieszać składniki ponczu.
2. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, nasączyć połową ponczu. Podgrzać dżem, połowę rozłożyć małymi kleksami na biszkoptach. Posmarować grubo częścią kremu, posypać 1/3 płatków. Ułożyć drugąwarstwę, wstawić do lodówki.
3. Gdy krem stwardnieje, zdjąć obręcz tortownicy, posmarować boki ciasta resztą kremu. Udekorować rozetami z bitej śmietany oraz herbatniczkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 12:26, 15 Lut 2007    Temat postu:

Tort bezowo-kawowy

Składniki


2 okrągłe spody bezowe
6 małych bezów
1/2 litra kremówki
1/4 szkl zaparzonej mocnej kawy z fusami
ananasy

ETAPY PRZYGOTOWANIA:


1. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dolewamy kawę + 2 łyż. fusów z kawy i mieszamy całość.
2. Na bezowy spód wlewamy bitą śmietanę i przykrywamy drugim spodem.
3. Na wierzch układamy małe bezy z owocami z puszki np. ananasami. Schładzamy. Palce lizać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 12:27, 15 Lut 2007    Temat postu:

Prosty tort czekoladowy

SKLADNIKI:


Składniki na 6 porcji
3 blaty gotowe z ciasta biszkoptowego czekoladowego
1 krem do tortów czekoladowy oetkera
ananasy z puszki
słoik dżemu porzeczkowego
1 kieliszek wódki
orzechy laskowe (posiekane)

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

1. Krem przygotować w/g przepisu na opakowaniu. Pod koniec ubijania dodać kieliszek wódki.
2. Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem. Na to nakładamy połowę kremu i przykrywamy drugim blatem. Na drugi blat kładziemy krem i wciskamy w niego ananasy. Przykrywamy 3 blatem.
3. Wierzch możemy cienko posmarować resztą kremu i posypać orzechami. Rewelka!!! Szybkie i proste!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 12:28, 15 Lut 2007    Temat postu:

Tort śmietankowy z ananasami

Składniki

2 gotowe spody biszkoptowe
400 g ananasów z sokiem z puszki
kieliszek sherry
2 kiwi
2 opakowania śmietany kremówki
kiść ciemnych winogron
2 opakowania cukru waniliowego

ETAPY PRZYGOTOWANIA:


1. Sok z ananasów zmieszać z sherry i tak sporządzonym płynem skropić biszkopt. Ubić śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego i połowę rozsmarować na jednym biszkopcie. Przykryć ją drugim biszkoptem i pokryć kolejną warstwą śmietany. Obrane kiwi pokroić w plastry, a ananasa w cząstki i udekorować nimi bitą śmietanę. Na wierzchu tortu ułożyć winogrona.
2. RADA: Do tortu można użyć gotowych spodów biszkoptowych lub przygotować je samemu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 12:28, 15 Lut 2007    Temat postu:

Tort piankowy

SKLADNIKI:

Składniki na 12 porcji

biszkopty (okrągłe) lub upieczony 1 biszkopt
2 budynie waniliowe
ok. 1l soku pomarńczowego
1l kremówki
2 łyżki cukru
2 dowolne galaretki
polewa

ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Biszkopty wyłożyć na dno tortownicy lub mniejszej blaszki. Ugotować budyń na soku pomarańczowym (dać trochę mniej soku niż w przepisie) i gorący wylać na biszkopty.
2. Kremówkę ubić z cukrem i połączyć z tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w połowie wody. Wyłożyć na budyń i schłodzić.
3. Na wierzchu zrobić esy-floresy z polewy czekoladowej (polecam przepis z mojej książki kucharskiej) lub można ułożyć owoce i zalać galaretką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Strona 7 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin