Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Kuchnia Gruzińska

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aszunia
Administrator
<font color=red> <b> Administrator </b>



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 790
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrowiec Sw.

PostWysłany: Pią 2:08, 01 Cze 2007    Temat postu: Kuchnia Gruzińska

Fundiur z bakłażanów

Składniki:
- Bakłażany
- papryka
- cebula
- pomidory

Sposób przyrządzania:

Bakłażany upiec w piekarniku lub ugotować w słonej wodzie (w ten sposób stracą swoją goryczkę). Tak przygotowane bakłażany i paprykę pokroić w szerokie paseczki. Pomidory i cebulę pokroić w płasterki. Delikatnie obsmażyć ze wszystkich stron i wkładać do rondelka warstwami: bakłażany, paprykę, pomidory, cebulę. Zalać wodą tak, żeby tylko widniała pod cebulką, doprawić do smaku solą, liściem laurowym, pieprzem i na co jeszcze ma się ochotę. Dusić na malutkim ogniu pod przykryciem około 20 minut. Podawać jako danie główne z pieczywem lub jako dodatek do mięsa, ziemniaków itd - kto jak lubi:)Smile Smacznego!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aszunia
Administrator
<font color=red> <b> Administrator </b>



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 790
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrowiec Sw.

PostWysłany: Pią 2:11, 01 Cze 2007    Temat postu:

Chczapurii - zapiekanka gruzińska

Składniki: masa serowa: 1/2; białego tłustego sera (najlepiej owczy), 2 łyżki masła, jajko, 3 zgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz - wszystko mieszamy aż będzie gładkie.
ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, ok. 1/2; szklanki mleka.
Z mąki, jaj i mleka wyrabiamy ciasto (jak na pierogi). Dzielimy na 4 części każdy kawałek rozwałkowujemy na wielkość patelni. Każdy placek nie powinien być grubszy niż 0,5 cm. Układamy 1 placek, skrapiamy oliwą dajemy 2 placek, wykładamy masę serową, przykrywamy3 plackiem, skrapiamy oliwą, kładziemy 4 placek, sklejamy brzegi placków tak aby masa serowa nie uciekła. Na patelni rozgrzewamy oliwę i pieczemy ciasto z obu stron na rumiano.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aszunia
Administrator
<font color=red> <b> Administrator </b>



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 790
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrowiec Sw.

PostWysłany: Pią 2:15, 01 Cze 2007    Temat postu:

Zupa gruzińska charczo


Składniki:
50 dag tłustej wołowiny, 1,5 szklanki łuskanych włoskich orzechów, 1 łyżka mąki kukurydzianej, strączek papryki czuszki, 3-4 ząbki czosnku, ocet winny, nać pietruszki, przyprawa adżika lub ostry sos pomidorowy, sól, tłuczona kolendra, przyprawa chmeli-cymeli

Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w kostkę, zalać w rondlu 2 l wody zimnej, gotować na wolnym ogniu 2 godziny. Orzechy zemleć przez maszynkę, dodać czuszkę, czosnek, sól. Do otzymanej masy dodać mąkę kukurydzianą rozprowadzoną kilkoma łyżkami wywaru i około 2 łyżek octu winnego, adżiki lub ostrego sosu pomidorowego. Dodać do wywaru, gotować 10 min, posypać pietruszką.

Jak podawać?
W wazie lub kociołku.



Czas przygotowania:
Charczo z ryb słodkowodnych gotuje się z migdałami i orzechami laskowymi. Ja jeszcze dodaję do obu wersji podduszoną cebulę, o ile nie mam przyprawy chmeli-cymeli


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin