Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Słownik Kuchni.tv
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:32, 16 Sty 2007    Temat postu: Słownik Kuchni.tv

Słownik Kuchni.tv wyjaśnia pojęcia i zagadnienia związane z tematyką naszego serwisu. Znajdują się tutaj opisy bardziej skomplikowanych lub rzadko spotykanych nazw dań, przypraw czy sprzętu kuchennego.

ANCHOIS
Francuska nazwa małych sardeli o wyjątkowo słonym i ostrym smaku. Przysmak dość kosztowny, wyśmienicie pasujący do różnych sosów z owocami morza. W zależności od regionu, w którym są przyrządzane zjada się je na surowo lub wędzone. W polskich sklepach najczęściej dostępne są w postaci konserw lub w słoiczkach z marynatą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:33, 16 Sty 2007    Temat postu:

APELACJA (AOC)
(APPELLATION D'ORIGINE CONTROLEE)


Francuska nazwa określająca pochodzenie wina. Reguluje prawnie zasady uprawy danej winorośli i produkcji wina. Ta apelacja obejmuje najbardziej szlachetne szczepy winogron.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:33, 16 Sty 2007    Temat postu:

APFELSTRUDEL

To tradycyjne ciasto z Niemiec Południowych oraz z Austrii. Wypiek składa się z ciasta owijającego farsz z pokrojonych jabłek, cukru, cynamonu i rodzynek. Czasami dodaje się do niego rum. Ciasto, ktore bleka farsz powinno być cienkie jak pergamin.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:34, 16 Sty 2007    Temat postu:

APPLE PIE

Jabłkowe ciasto niezykle popularne na całym świecie, niemniej jednak istnieje wiele sposobów i przepisów na jego wypiekanie i serwowanie. Nazewnictwo w zależności od kraju także jest zróżnicowane: szarlotka, jabłecznik, ciasto jabłkowe, apfel strudel lub właśnie apple pie. Jeśli chodzi o wersję amerykańską ciasta, zazwyczaj jest to rodzaj placka zrobionego z ciasta kruchego. Na to ciasto wykłada sie masę jabłkową, która zwieńczona jest kolejnym plackiem zamykającym jabłkowy farsz w środku. Często do ciasta dodawany jest cynamon. W Stanach Zjednoczonych ciasto jabłkowe jest niemalże symbolem narodowym, a w latach 70-tych słynnym było hasło telewizyjne: "baseball, hot-dogs, aplle pie and Chevrolet". Miało to uosabiać ideę amerykańskiego patriotyzmu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:35, 16 Sty 2007    Temat postu:

ARABICA
(COFFEA ARABICA)


Jest to najpopularniejszy i najszlachetniejszy gatunek kawy. Pochodzi z Etiopii -kolebki kawy. Plantacje tego gatunku rozciągają się w Afryce, Ameryce Płd. i Azji. Ten gatunek jest niezwykle aromatyczny i posiada nieocenione walory smakowe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:37, 16 Sty 2007    Temat postu:

BAKLAVAS

Jest to bardzo słodkie ciasto popularne w krajach Bliskiego Wschodu, Azjii Południowej i na Bałkanach. Przyrządza sie je z pokrojonych drobno orzechów czy pistacji dosłodzonych cukrem lub syropem z miodu. Twierdzi się, że oryginalny przepis tworzenia tego kalorycznego smakołyku pochodzi z Turcji.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:38, 16 Sty 2007    Temat postu:

BANOFFEE PIE

To deser przyrządzony z herbatników, bananów, masła i śmietany oraz skondensowanego mleka. Jest to danie niezwykle słodkie. Tradycyjna metoda przygotowania tego ciasta opiera się na gotowaniu mleka skondensowanego, aż zamieni się w toffi, polewa się nim herbatniki i masę bananową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:39, 16 Sty 2007    Temat postu:

BAZYLIA

(łac. Ocimum basilicum) Podstawa włoskiego zielonego pesto, o korzennym i słodkawym smaku i zapachu. Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści, dodawanych zazwyczaj dla poprawienia smaku sałatek i zup lub duszonych warzyw. Często wykorzystywana do przyprawiania potraw na bazie pomidora.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:40, 16 Sty 2007    Temat postu:

BIRJANI

Jest to typowe danie dla Indii. Różnorodność składników jakie są używane do tego dania zależy od regionu Indii, w którym biryani jest przygotowywane. Rozróżnia się wersję wegetariańską i mięsną. Podstawowym składnikiem jest ryż Basmati. Łączony jest on z przyprawami takimi jak: kardamon, imbir, chili, czosnek i szafran. Następnie dodawane są warzywa lub mięso, najczęściej baranina. Danie przyrządzane jest w jednym garnku, a kiedy jest gotowe serwuje się je razem z gaszącą pragnienie i ostrość potraw, raytą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:40, 16 Sty 2007    Temat postu:

BRYNDZA

to miękki, podpuszczkowy ser z owczego mleka. Produkowana jest na bazie posolonego i zmielonego bundzu odstawionego na kilka tygodni w cieple miejsce, aby dojrzał. Bryndza głównie wytwarzana jest w Polsce, Rumunii, Słowacji i Czechach.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:42, 16 Sty 2007    Temat postu:

BUNDZ

podpuszczkowy ser otrzymywany z mleka owczego lub owczego z dodatkiem krowiego. W końcowej fazie, po dodaniu podpuszczki skrzep serowy jest podgrzewany do temp 65 stopni Celsjusza. Powstałe w ten sposób bryłki sera są odcedzane. Ser przypomina twaróg i jest bardzo delikatny w smaku. Produkowany jest głownie na Podhalu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:42, 16 Sty 2007    Temat postu:

CABERNET SAUVIGNON

Ten szczep stosowany jest do produkcji wina czerwonego i jest niezwykle wymagający. Najbardziej sprzyja mu klimat ciepły, dlatego najlepsze rezultaty przynosi uprawa tej winorośli w Chile i Kalifornii.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:43, 16 Sty 2007    Temat postu:

CAFFE LATTE

Ten sposób podawania kawy został stworzony przez Włochów. Proporcje to pół filiżanki, bądź szklanki kawy espresso i pół szklanki spienionego mleka. Kawa podana w przejrzystym naczyniu niezwykle efektownie wygląda, gdyż tworzy dwukolorową kompozycję z mleka spoczywającego na samym dnie naczynia i kawy unoszącej się powyżej. Całość zwieńczona jest pyszną pianką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:45, 16 Sty 2007    Temat postu:

CALZONE

Pieróg przyrządzony z ciasta na pizze przeważnie z nadzieniem serowym, ale również z farszem przeznaczonym do pizzy. Placek z ciasta zlepia się bokami i formuje duży pieróg. Najczęściej serwowany jest on z sosem marinara (pomidorowym) lub bolońskim.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:46, 16 Sty 2007    Temat postu:

CANNELLONI

Grube rurki makaronowe, doskonałe do nadziewania farszami np. farszem szpinakowym. Makaron jest bazą do potrawy o tej samej nazwie, gdzie napełnione farszem rurki polewane są sosem beszamelowym i zapiekane z serem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin