Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Dania główne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:09, 26 Paź 2006    Temat postu:


Duszone pulpeciki

składniki
opakowanie mrożonki Warzywa do... mięs HORTEX
1/2 kg mielonej wieprzowiny
2 cebule
jajko
kajzerka
2 szklanki bulionu
łyżka posiekanego koperku
1/2 szklanki śmietany 18%
olej
sól, pieprz

Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebule obrać, posiekać. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Mielone mięso wymieszać z jajkiem, kajzerką i cebulą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować niewielkie pulpety. Bulion zagotować, włożyć pulpeciki, gotować pod przykryciem 15 minut. Wlać śmietanę i dodać koperek, podgrzać, przyprawić solą i pieprzem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 1:48, 19 Lis 2006    Temat postu:

Cielęcina w sosie potrawkowym!

Składniki:
750 g cielęciny z łopatki lub z mostka
300 g włoszczyzny
sól
1 litr wody
40 g masła
40 g mąki
2,5 szkl wywaru
1 żółtko
sok z cytryny
zielenina

Sposób przyrządzenia:
Cielęcinę z łopatki lub mostek włożyć do odmierzonej ilości wrzącej wody, osolić, gotować bardzo powoli ok. 20 minut. Następnie dodać włoszczyznę i jeszcze gotować ok. 30 minut. Miękie mięso wyjąć, pokrajać na porcie w poprzek włókien mięsnych, wyjąć także włoszczyznę. Mąkę rozetrzeć z masłem, dodać do wywaru, zagotować. Sos przyprawić do smaku sokiem z cytryny, zaciągnąć surowym żółtkiem. Podawać mięso z ryżem ugotowanym na sypko, oblane sosem, obficie posypane zieloną pietruszką, koperkiem lub przybrane włoszczyzną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 2:04, 19 Lis 2006    Temat postu:

Kotlet cielęcy z pieczarkami !

Składniki:
60-70 dkg cielęciny z kością (górka)
2 dkg mąki
tłuszcz
25 dkg pieczarek
10 dkg ketchupu, natka pietruszki
sól, pieprz do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Kotlety przygotowywać jak kotlety saute, obsmażyć. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, obłożyć kotlety, polać ketchupem wymieszanym z posiekną natką pietruszki, dusić kilka minut, doprawić. Podawać z frytkami, szparagami, groszkiem i surówkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Strona 5 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin