Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Zapiekanki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 1:44, 19 Lis 2006    Temat postu: Zapiekanki

Zapiekanka jesienna!

Składniki:
60 dag ziemniaków
2 polędwiczki wieprzowe
łyżka masła, łyżka oleju
duża cukinia
3 ząbki czosnku
szklanka śmietany kremówki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
10 dag startego twardego sera

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Ułóż przy brzegach żaroodpornej formy posmarowanej masłem.
Polędwiczki i cukinię pokrój w duże plasterki. Mięso oprósz solą i pieprzem, podsmaż z każdej strony na gorącym oleju. Dodaj cukinię, smaż razem 2 minuty. Ziemniaki zapiekaj 30 minut w temp. 180 st. C Wyjmij z piekarnika. Między ziemniakami ułóż mięso i cukinię. Posyp posiekanym czosnkiem, polej śmietaną przyprawianą gałką muszkatołową. Posyp serem zapiekaj jeszcze 10 minut. Przed podań do smaku możesz posypać świeżą natką pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 1:46, 19 Lis 2006    Temat postu:

Ziemniaki zapiekane z jajkami!

Składniki:
12 średnich ziemniaków ( ok. 1,2 kg)
8 jaj na twardo
3 cebule
szklanka śmietany kwaśnej
olej
natka pietruszki
sól, pieprz
przyprawa do zup
zioła: tymianek, bazylia lub cząber

Sposób przyrządzenia:
Wyszorowane ziemniaki ugotować w słonej wodzie. Obrać i pokroić w plasterki. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na złoto. Umytą pietruszkę podzielić na listki. W natłuszczonym naczyniu układać na przemian warstwami ziemniaki i pokrojone w talarki jajka. Na wierzchu powinny być ziemniaki. Każdą warstwę posypać przyprawami, listkami pietruszki, cebulą oraz skrapiać przyprawą do zup. Zalać śmietaną i wstawić na pół godziny do nagrzanego piekarnika. Podawać z surówkami lub marynowaną papryką lub ogórkami. Do zapiekanki można dodać również pieczarki. Wtedy dusimy je razem z cebulą. A także można dodać pikantny ser żółty – już starty.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin