Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Dania główne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 22:57, 14 Lip 2006    Temat postu:

PIECZEŃ CIELĘCA MARYNOWANA

2 kg cielęciny z udźca bez kości, 2 szklanki mleka, 3 cebule, 3 marchewki, 2 pietruszki, por, 1/2 selera, sól;
MARYNATA: szklanka winnego octu (lub białego wina), 3-4 goździki, po 6-8 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, szczypta cukru;
Ułożyć cielęcinę w kamiennym garnku, zalać przegotowanym mlekiem i na 2 dni wstawić na najniższą półkę w lodówce. Z podanych składników i szklanki wody zagotować marynatę.
Mięso wyjąć, osuszyć, ponownie ułożyć w kamiennym garnku, zalać marynatą. Przykryć, przycisnąć talerzykiem i marynować 3-4 dni codziennie przewracając.
Wyjęte z marynaty mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą. Obrane i umyte jarzyny drobno pokroić, włożyć do rondla, zalać marynatą. Cielęcinę ciasno zwinąć, związać nitką, włożyć do jarzyn. Gotować na małym ogniu 1 1/2 - 2 godzin. Jeśli płynu będzie za mało, dodać ocet wymieszany z wodą lub kieliszek białego wina. Zostawić w wywarze do ostygnięcia.
Podawać na zimno, udekorowane korniszonami i marynowanymi grzybkami, z sosem zielonym lub tatarskim.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:09, 14 Lip 2006    Temat postu:

BIGOS

1 kg kiszonej kapusty, 2 cebule, 1/2 kg wieprzowiny, sól, pieprz, liść bobkowy, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki kminku, maggi, 3 łyżki przecieru pomidorowego; 5 suszonych grzybków
Kapustę kiszoną przekroić kilka razy, zalać wodą i podgotować w odkrytym garnku. Grzybki namoczyć na noc, ugotować i razem z wodą wlać do kapusty. Mięso pokroić na małe kawałki, osmażyć na tłuszczu, gdy kapusta na pół ugotowana wrzucić mięso wraz z tłuszczem. Listek bobkowy, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę majeranku, 1/2 łyżeczki kminku, ziele angielskie wrzucić do małego rondelka, dolać 1/4 l wody, gotować ok. 5 minut. Wywar przecedzić do bigosu, dodać przecier pomidorowy, powoli gotować ok. 2 1/2 - 3 godz. Bigos doprawić solą, pieprzem. Najlepszy jest odgrzany na drugi dzień.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:11, 14 Lip 2006    Temat postu:

BIGOS Z "NOWINY"

W "Nowinie" bigos jest przyrządzany z dwóch rodzajów kapusty: słodkiej i kwaśnej.
Kwaśną kapustę gotuje się z wołowymi kośćmi szpikowymi, białą zaś w oddzielnym garnku, z suszonymi grzybami, podgardlem i karczkiem wieprzowym. Kiedy mięso jest już tak miękkie, że wręcz rozgotowane, wyjmuje się kości, kroi mięso i grzyby na kawałki. Łączy się oba rodzaje kapusty, dodaje przyprawy : sól, pieprz, curry, imbir i znowu gotuje. Do tego dodaje się specjalnie pieczone mięsa - im więcej, tym lepiej. Nowinowy bigos zawiera ich co najmniej czternaście rodzajów. Nie wkrawa się żadnych wędlin ani boczku, za to pieczony drób i dziczyznę. Dolewa się wywar z grzybów, przyprawia solą i pieprzem. Potem całość się chłodzi i zamraża na kamień. Następnie kamienną bryłę ogrzewa się, dolewając prawdziwego bulionu (według starej receptury przez dwie-trzy doby, a nieraz cały tydzień, gotuje się różne mięsa wraz z kośćmi, z czego powstaje mocny wywar, który tężeje na galaretę). Bigos przyprawia się i ponownie zamraża. Po kolejnym odgrzaniu dodaje się suszone śliwki, odrobinę gałki muszkatołowej, kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca (bigos musi być aromatyczny). Przed samym podaniem, kiedy już ma konsystencję jednolitej masy, wlewa się do niego trochę czerwonego wina (kiedy wleje się za wcześnie, wino wietrzeje, a bigos może sfermentować). Na samym końcu dodaje się odrobinę skórki cytrynowej, która łączy wszystkie zapachy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:13, 14 Lip 2006    Temat postu:

BIGOS

1 kg kiszonej kapusty, ok. 80 dkg słodkiej kapusty, 2 cebule, 10 dkg kiełbasy, 1/2 kg wieprzowiny, 10 dkg wędzonego boczku, sól, pieprz, liść bobkowy, ziele angielskie, 5 dkg powidełek pomidorowych
Kapustę kiszoną przekroić kilka razy, zalać wodą i podgotować w odkrytym garnku. Słodką kapustę i obraną cebulę poszatkować, ugotować, dodać do kapusty kiszonej.
Mięso pokroić na małe kawałki, obsmażyć na tłuszczu, gdy kapusta na pół ugotowana wrzucić mięso wraz z tłuszczem, dodać listek bobkowy, ziele angielskie, powoli gotować.
Kiełbasę obrać, pokroić na kawałki, boczek pokroić w grubą kostkę, wytopić, włożyć do kapusty. Bigos doprawić solą, pieprzem, można dodać powidełka pomidorowe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 15:30, 16 Lip 2006    Temat postu:

Młode ziemniaczki duszone
Składniki
• 1 kg młodych ziemniaczków , najlepiej jak najmniejszych
• 10 młodych marchewek , 3 młode pietruszki,
• 4 cebulki dymki , 15 dag boczku wędzonego
• ( polecam z białostockich zakładów mięsnych i nie jest to reklama )
• 15 dag chudej kiełbaski ( najlepiej drobiowej),
• spory pęczek kopru
• sól , pieprz , liść laurowy

Etapy przygotowania

1. Oczyść ziemniaki , wrzuć do sporego garnka. Zalej wodą tak, by je przykrywała. Wsyp łyżkę soli.

2. Wyszoruj szczoteczką marchewkę i pietruszkę , po czym pokrój je w grube talarki i dodaj do ziemniaków.

3. Boczek pokrój w nieduże cienkie plasterki , tak samo kiełbaskę.Cebulę w drobna kostkę.

4. Wszystko ląduje w tym samym garnku . Duś potrawę do miękkości , po czym podawaj z dużą ilością kopru i z surówką z nowalijek. Lekkie, pyszne jedzenie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 15:33, 16 Lip 2006    Temat postu:

Aromatyczne kotlety mielone
Składniki na 5 porcji

• pół kg mięsa mielonego ( najlepsze jest wieprzowo-wołowe)
• 4-5 niedużych ziemniaków
• 2 cebule
• 4 średnie pieczarki
• 3 ząbki czosnku
• jajko , bułka tarta
• po łyżce: majeranku, ziół prowansalskich i bazylii lub innych ziół
• sól , pieprz

Etapy przygotowania

1. Zakładam że mięso jest juz zmielone:) Obierz i ugotuj ziemniaki.Gdy będą ugotowane poduś je praską i dodaj do mięsa.

2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na jak najmniejszej ilości oleju , a w międzyczasie pokrój także w drobną kostkę pieczarki.Dodaj je do złotej cebuli i duś razem parę minut ( do odparowania wody)

3. Wymieszaj w misce mięso , ziemniaki , jajko , zioła i cebulę z pieczarkami ( odsącz ją z tłuszczu ).Dodaj posiakany czosnek. Wyrób jednolitą masę , jeśli będzie za rzadka dodaj 2-3 łyżki tartej bułki.

4. Formuj z masy okrągłe kotleciki o średnicy ok.5 cm , otocz każdy w bułce tartej i smaż z obu stron 3-4 minuty. Świetnie smakują z sosem czosnkowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 15:36, 16 Lip 2006    Temat postu:

Wątróbkowy gulasz z majerankiem

Składniki

• pół kg wątróbki wieprzowej
• 3 duże cebule
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki majeranku
• łyżka miodu
• 2 liście laurowe
• pół szklanki mleka
• sól , pieprz do smaku , parę łyżek mąki

Etapy przygotowania

1. Wątróbkę umyj i oczyść dokładnie z włókien. Pokrój ją w niewielkie kawałki i każdy oprósz mąką , a nastepnie smaż na niewielkiej ilości oleju ( w głębokiej patelni) na złocisty kolor. Nie przyprawiaj przed smażeniem , bo będzie twarda!

2. Do złocistej wątróbki dodaj pokrojoną w kostkę cebulę - przesmaż razem 3 minuty aż cebula zmięknie. Dodaj mleko , miód i drobno posiekany czosnek , sól, pieprz i liście laurowe. Duś pod przykryciem 15 minut.

3. Do miękkiej wątróbki dodaj majeranek , przypraw jeszcze raz do smaku. Powinna być pikantna i słodkawa , w aromatycznym,gęstym sosie . Pyszna z ryżem...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 15:40, 16 Lip 2006    Temat postu:

Sznycle cielęce z cykorią i słodko-kwaśnym sosem
Składniki na 2 porcje

• 4 sznycle cielece (po 80 g)
• cykoria
• sol
• pieprz
• cukier
• kolendra
• 2 lyzki octu winnego
• 1 lyzeczka cukru pudru
• po 3 lyzki margaryny, miodu i bryndzy
• 4 lyzki wytrawnego bialego wina
• 1 lyzeczka maki
• cytryna
• 4 lyzki bulionu z kostki lub proszku
• 1 lyzeczka posiekanej natki

Etapy przygotowania

1. Cykorie umyc, przepolowic, gotowac 5 min. w malej ilosci osolonej wody z octem i szczypta cukru. Odsaczyc, oproszyc sola i pieprzem.

2. Lyzke margaryny stopic na patelni, dodac miod, cukier puder i wino, wymieszac. Cykorie ulozyc w zaroodpornym naczyniu, posypac serem, polac slodkim sosem.Zapiekac przez 8 min. w temp. 180°C., wyjac.

3. Sznycle oproszyc sola, pieprzem, kolendra i maka, smazyc po 2-3 min. z kazdej strony na lyzce margaryny.

4. Cytryne wyszorowac, odkroic kilka plasterkow, wycisnac 1-2 lyzeczki soku. Sos z pieczenia cykorii wymieszac z sokiem z cytryny, dodac bulion i lyzke margaryny. Wlozyc mieso, podgrzac.

5. Sznycle podawac z cykoria i plasterkami cytryny, polane sosem i posypane natka.

6. RADA: tak zapiekana cykorie wraz ze slodko-kwasnym sosem mozna rowniez podawac do smazonej piersi z indyka lub kurczaka czy filetow rybnych.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:35, 17 Lip 2006    Temat postu:

Wieprzowina po żeglarsku
Ilość porcji: 2

Składniki
0,5 k chudej wieprzowin
mała puszka koncentratu pomidorowego
cebula
sól
pieprz
papryka mielona
tymianek
rozmaryn


Przepis
Podzielić mięso na kawałki średniej wielkości, lekko rozbić tłuczkiem, posypac pieprzem i papryką, obsmażyc kawałki mięsa na patelni do lekkiego przyrumienienia. Przełożyć zarumienione mięso do rondla, osolić, dodaćpodsmażona cebulę, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić pod przykryciem ąż mięso będzie miękkie. Podawać z ziemniakami


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:38, 17 Lip 2006    Temat postu:

Wołowina z cebulą
Składniki:
400 g polędwicy wołowej lub zrazówki
4 średnie cebule pokrajane w piórka
olej do smażenia

Marynata:
szczypta soli, pieprzu
1 łyżeczka wina ryżowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 małe jajo roztrzepane
1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżka oleju sojowego

Sos:
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki glutasoli (dowolnie)
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki rosołu lob wody

Przygotowanie:

1. Mięso (częściowo zamrożone) pokroić na bardzo cienkie paseczki.
2. Połączyć składniki marynaty dokładnie wymieszać z mięsem. Marynować 30 min.
3. Przygotować sos, odstawić.
4. Cebulę smażyć mieszając na mocno rozgrzanym oleju przez 2 min., nie dopuszczając do zrumienienia.
5. Dodać mięso, smażyć przez 2 min.
6. Przygotowany sos wlać do mięsa; gotować aż zgęstnieje, stale mieszając. Danie gotowe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 6:52, 18 Lip 2006    Temat postu:

Terbelija z jagięciną

Składniki (6 porcji):
1 kg jagnięciny,
500 ml naturalnego jogurtu,
7 łyżek oleju,
3 łyżki mąki,
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu,
5 jajek,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
sól

Usuwamy z mięsa kości, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i odcedzamy bulion. Do dużego garnka wlewamy jogurt, 3 łyżki oleju, zmielony pieprz, oraz mąkę, (która wcześniej została podpieczona na suchej patelni i wymieszana ze szklanką letniej wody). Wbijamy po kolei jajka do garnka i mieszamy. Gotujemy na słabym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po 5 - 6 minutach dolewamy tyle bulionu, by sos był średnio gęsty. Gotujemy dalej wzmacniając ogień. Po ugotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy, aż sos trochę wystygnie. Dodajemy ugotowane mięso do sosu. W 4 łyżkach oleju podsmażamy słodką paprykę i polewamy tym danie przed podaniem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 6:53, 18 Lip 2006    Temat postu:

Wiosenne sarmi (rodzaj gołąbków)

Składniki:
60 dag mielonego mięsa (np.cielęcina, jagnięcina),
2-3 zielone cebulki,
1/3 szklanki ryżu,
5-6 łyżek tłuszczu,
1 jajko,
czarny pieprz,
młode liście lipy (chrzanu, winorośli);

na sos -
1 mała śmietana,
2 jajka,
łyżka przysmażonej mąki, sól

Poddusić drobno pokrojoną cebulę na tłuszczu z 2 łyżkami wody. Po odparowaniu wody dodać mięso i ryż, wcześniej ugotowany z 1/3 szklanką wody, czarny pieprz i roztrzepane jajko. Dobrze wymieszać i zawijać gołąbki.
Do gołąbków z liśćmi lipy - liści nie sparzać, połączyć po dwa; z liśćmi chrzanu - wyciąć twardą część liści i je sparzyć; z liśćmi winorośli - liście blanszować, a do mięsa mielonego dodać jedna wiązkę drobno pokrojonego kopru.
Ułożyć sarmi w garnku, przycisnąć talerzem, zalać ciepłą wodą i gotować na małym ogniu. Roztrzepać jajka, dodać mąkę i gotować na parze. Po zgęstnieniu dodać śmietanę i zdjąć z ognia. Sos podawać w sosjerce


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 6:55, 18 Lip 2006    Temat postu:

Szynka z grzybami

Składniki:
4 plastry szynki o rozmiarach 10x10cm.,
3 łyżki masła,
1 cebula,
1/4 kg świeżych grzybów,
1/2 szklanki oleju,
1/4 szklanki białego wina,
3 - 4 ząbki czosnku, sól

Pokrojoną w talarki cebulę smażymy w 1 łyżce masła. Mieszając drewnianą łyżką, dodajemy olej oraz pokrojone drobno grzyby. Smażymy. Dodajemy wino oraz zmiażdżone z odrobiną soli ząbki czosnku. Dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 7 - 8 minut. Plastry szynki podsmażamy z obu stron w pozostałym maśle. Tworzymy ruloniki z szynki i nadziewamy je grzybami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:03, 18 Lip 2006    Temat postu:

Smażone sirene

Składniki:
300g sirene (bułgarski ser feta),
2 łyżki maki,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej, olej

Przecier pomidorowy mieszamy z roztrzepanym jajkiem oraz mąką. Ser kroimy w plastry grubości około 1cm i obtaczamy je we wcześniej przygotowanej masie. Następnie kawałki sera obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane sirene smażymy na patelni na mocno rozgrzanym oleju.

Doskonałe jako przekąska, np. do piwa. Smażone sirene można jeść z białym pieczywem i sałatkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:07, 18 Lip 2006    Temat postu:

Sarmi z liśćmi buraków

Składniki:
10 dag pieczarek lub innych grzybów,
2-3 kurze wątróbki,
1 jajko,
2 młode zielone cebulki,
1/3 szklanki ryżu,
1/2 natki pietruszki,
1 łyżeczka mielonej papryki,
odrobina czarnego pieprzu,
liście buraków,
1/4 kostki masła,
sól

Poddusić na maśle drobno pokrojone grzyby i cebulę. Gdy zmiękną dodać drobno pokrojone wątróbki i ryż. Zdjąć z ognia, dodać mięso, dobrze wymieszać i dodać pieprz i paprykę, sól, drobno posiekaną pietruszką i jajko, ponownie wszystko dobrze wymieszać. Na sparzone i odsączone liście buraków położyć trochę farszu i zawinąć w małe gołąbki. Układać je w garnku, przykryć 2-3 liśćmi buraków i docisnąć talerzem. Zalać 2 szklankami ciepłej wody i gotować na małym ogniu. Do powstałego sosu dodać odrobinę mąki i zagęścić. Sarmi podawać z kwaśnym mlekiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 3 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin