Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Dania główne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:52, 07 Lip 2006    Temat postu:

Chrupiący makaron z wieprzowiną
Składniki:
250 g chudego mięsa wieprzowego (najlepiej polędwicy)
3 cebule dymki pocięte w 3cm kawałki
3 ząbki czosnku posiekane lub wyciśnięte
4 grzyby mu-err pocięte w paski
250 g makaronu mie lub nitek
olej do głębokiego smażenia


Marynata:
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 łyżeczka wina ryżowego
1 łyżeczki cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu


Sos:
2 łyżeczki cukru (najlepiej ciemnego)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki rosołu drobiowego


Przygotowanie:

Wieprzowinę pokroić w paski 1x4cm. Składniki marynaty wymieszać i marynować w niej mięso przez 30 min.

Makaron ugotować według przepisu. Odcedzić przelać kilka razy zimną wodą i zostawić do odsączenia.

Smażyć makaron (najlepiej na teflonowej patelni) aż będzie chrupki i lekko zarumieniony (ok. 10-15 min). Następnie trzymać w cieple.

Mięso wyjąć z marynaty, osączyć. Smażyć mięso w głębokim oleju ok. 30 s (można też ewentualnie przesmażyć mięso metodą stir-fry na 2 łyżkach oleju). Wyjąć, osączyć dobrze z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wok oczyścić, rozgrzać 1 łyżkę oleju, usmażyć mieszając czosnek, cebulę, grzyby (ok. 30 s). Dodać mięso smażyć klejne 30 s. Zsunąć wszystko na brzeg woka w środek wlać sos i mieszać do zgęstnienia. Połączyć mięso i warzywa z sosem.

Przed serwowaniem ułożyć makaron na półmisku a na nim położyć mięso z sosem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:02, 07 Lip 2006    Temat postu:

Polędwica wieprzowa z brzoskwinią, groszkiem i orzeszkami

Składniki:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie,
- 2 polędwice wieprzowe (ok. 800g),
- 1 kieliszek białego wina wytrawnego,
- 1 kieliszek wytrawnej wódki ziołowej,
- szczypta cynamonu,
- 1 listek laurowy,
- 4 łyżki masła,
- groszek cukrowy (1 spora garść),
- sól, pieprz,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do 2 łyżek wody).


1) Osączamy brzoskwinie z syropu. Skrapiamy je wódką. Odkładamy na bok. Mięso kroimy na ukośne plastry i rozgniatamy dłonią na cienkie płaty.

2) Mięso obsmażamy na gorącym maśle po obu stronach. Wlewamy kieliszek wina, dodajemy cynamon i listek laurowy. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Pod koniec gotowania solimy i pieprzymy do smaku. Zdejmujemy mięso z patelni w ciepłe miejsce.

3) W niewielkim garnuszku gotujemy wodę na groszek. Wodę lekko solimy i słodzimy - na wrzącą wrzucamy groszek. Gotujemy kilka minut. Osączamy.

4) Z sosu wyjmujemy listek laurowy. Wlewamy mąkę wymieszaną z wodą i mieszamy do powstania jednolitej, dość gęstej konsystencji. Dodajemy brzoskwinie pocięte na półksiężyce i otaczamy (delikatnie) w sosie 2 – 3 min. Po wyłożeniu ich na talerze, tak samo postępujemy z groszkiem.

5) Na małej, gorącej patelni bez tłuszczu rumienimy garść orzeszków piniowych.

6) Na każdy talerz kładziemy mięso, potem delikatnie układamy brzoskwinie, następnie zanurzony na chwilę w sosie groszek cukrowy. Polewamy resztą sosu z patelni. Danie posypujemy orzeszkami piniowymi.

Jak podawać?
Każdą porcję na oddzielnym talerzu. Np. z ryżem. Zaraz po przygotowaniu dania.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:14, 07 Lip 2006    Temat postu:

Polędwica wieprzowa ze śliwkami (kuchnia francuska)

Składniki:
- 2 nieduże polędwice wieprzowe,
- 250 g suszonych śliwek kalifornijskich (lub 150 g śliwek kalifornijskich i 100 g śliwek polskich),
- 400 g białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- 1 opakowanie śmietany 22% (180 g).
1) Opłukane śliwki wkładamy do miseczki i zalewamy winem. Moczymy je w ten sposób ok. 1 godz (polskie dłużej). Polędwicę kroimy na poprzeczne plastry grubości ponad 2 cm. Rozpłaszczamy je dłońmi po obu stronach i oprószamy mąką.

2) Na patelni rozpuszczamy masło. Na gorący tłuszcz kładziemy mięso i rumienimy je z obu stron. Jeśli to konieczne, smażymy w 2 partiach. Składamy je na 1 patelnię i dolewamy 3/4 wina z namoczonych śliwek. Całość dusimy na delikatnym ogniu pod przykryciem ok. 20 min.


3) Po tym czasie z patelni odlewamy sos do garnuszka. Gotujemy go tak długo, aż odparuje ok. 1/4 swojej objętości. Połowę śliwek miażdżymy widelcem i dodajemy do wywaru. Dokładamy śmietanę i rozprowadzamy z całością. Sos powinien stać się dość gęsty. Gdy konsystencja staje się właściwa, dodajemy resztę śliwek.

4) Solimy i dodajemy pieprz do smaku. Do sosu wkładamy mięso i grzejemy razem przez chwilę.

Jak podawać?
Najsmaczniejsza wydaje się z odrobiną ryżu. Inne dodatki są zbędne. Smak mięsa ze śliwkami stwarza całość, która nie wymaga uzupełnień. Dla tych, którzy uważają, że jednak konieczne sa jakieś dodatki proponuję sałatkę z cykorii i mandarynek z sosem vinaigrette.

Uwagi:
Jeśli użyliśmy dwóch rodzajów śliwek; rozgniatamy śliwki polskie, a kalifornijskie wkładamy w całości do sosu.

Do smażenia na maśle można dodać odrobinę oleju, by zapobiec przypalaniu się tłuszczu. Smażymy naprawdę krótko, aby nie wysuszyć mięsa.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:38, 11 Lip 2006    Temat postu:



Alpejski eintopf

Składniki:
- 40 dag łopatki wieprzowej
- 2 marchewki
- cebula
- por
- 0,5 kg białej kapusty
- 20 dag mrożonej fasolki szparagowej
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- łyżka Bulionu warzywnego w płynie WINIARY rozpuszczonego w 1 szklance wody
- po pół łyżeczki majeranku i tymianku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz

Wykonanie:
Mięso pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Por i marchewki oczyść, umyj i potnij w krążki, a kapustę opłucz i poszatkuj.
Masło włóż do dużej miski, wstaw na 2 minuty do kuchenki mikrofalowej ustawionej na moc 600 W, dodaj mięso i jeszcze przez następne 4 minuty potrzymaj w mikrofalówce o tej samej mocy, czyli 600 W. Po tym czasie dorzuć cebulę, przykryj naczynie, ustaw mikrofalówkę na 500 W i włącz ją na kolejne 4 minuty. Teraz włóż resztę warzyw, zalej bulionem, dodaj majeranek i tymianek, oprósz solą, pieprzem i gałką muszkatołową, przykryj naczynie i włącz mikrofalówkę na około 45 minut z mocą 500 W.
Kolej na ziemniaki - obrane i pokrojone w małą kostkę dodaj do potrawy i poddaj ją ostatniemu już „pieczeniu” w mikrofalówce, tym razem przez 15 minut przy tej samej mocy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:40, 11 Lip 2006    Temat postu:

Schab z rodzynkami

Składniki:
4 porcje:
- 60 dag schabu bez kości
- 5 dag rodzynek
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- łyżka oleju
- szklanka soku jabłkowego
- sól
- pieprz (niekoniecznie)

Wykonanie:
Wymieszaj (najlepiej rozetrzyj) rodzynki z rozmarynem, zmiażdżonym czosnkiem, miodem i olejem. Posmaruj tą masą mięso i odstaw na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Później włóż schab do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, posól i odkryty wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Gdy się zrumieni, wlej sok, dodaj pieprz i przykryj oraz zmniejsz temperaturę pieczenia do 160°C. Piecz około godziny, co pewien czas polewaj wytworzonym sosem. Kilkanaście minut przed wyjęciem możesz dołożyć obrane (lub nie) jabłka. Podawaj z ziemniakami (np. pieczonymi).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:42, 11 Lip 2006    Temat postu:


Boczek azjatycki

Składniki:
50 dag surowego boczku (płat grubości ok. 4 cm)
pół szklanki sosu sojowego
łyżka ostrej pasty paprykowej

Wykonanie:
Boczek pokrój w słupki o wymiarach 2 x 2 x 4 cm, zalej sosem sojowym wymieszanym z pastą paprykowąi odstaw na 12 godzin.
W tym czasie kilkakrotnie go obróć. Następnie wyjmij, osącz, zachowując marynatę i obgotuj (około 10 mm) we wrzącej wodzie, odcedź i przełóż do garnka, do którego wlej marynatę i poduś boczek na bardzo małym ogniu do miękkości.
Podawaj z ryżem.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:19, 12 Lip 2006    Temat postu:

Pieczeń rzymska

300 g. mielonego mięsa,
2 czerstwe bułki,
2-3 łyżki mleka,
białko,
200 g. pieczarek,
2 jajka ugotowane na twardo,
szklanka 12-proc. śmietany,
średnia cebula,
2 szklanki wywaru mięsnego lub bulionu z kostki,
sok z cytryny,
1/2 łyżeczki białego i czarnego pieprzu,
sól,
łyżeczka ostrej, mielonej papryki,
5 łyżek oleju,
tłuszcz do smarowania blachy.

Bułki namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zmielone mięso wymieszać z odciśniętymi bułkami, cebulą, białkiem, przyprawami i mlekiem.
Jajka obrać. Obłożyć je mięsną masą i uformować podłużny klops. Wyłożyć na brytfankę z olejem. Piec ok. 60-70 minut w nagrzanym do temp. 220 st. C piekarniku.
Co pewien czas polewać mięso gorącym bulionem.
Pieczarki obrać i pokroić w grube plastry. Klops wyjąć z piekarnika. Sos z pieczeni przelać do garnka i przez 5 minut gotować w nim pieczarki. Dodać śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz.
Pieczeń pokroić w niezbyt grube plastry. Podawać z
ziemniakami, sosem, zieloną sałatą i pomidorami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:20, 12 Lip 2006    Temat postu:

Pieczeń z warzywami

75 dag mieszanego mielonego mięsa
1 kg porów
4 duże marchewki
1 cebula
1 pęczek natki
3 gałązki lubczyku
1 czerstwa bułka
1 jajko
20 dag tłustej śmietany
10 dag ziołowego żółtego sera
1 szklanka musztardy
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa
Marchewki /oprócz jednej/ pokroić wzdłuż w plasterki. Obgotować w osolonej wodzie. Zieleninę posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Mięso zagnieść z namoczoną bułką, jajkiem, cebulą i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Masę rozsmarować na folii /25X40 cm/. Przełożyć na nią 1/2 zieleniny, potem plastry marchwi i resztę zieleniny. Mięso zrolować /usunąć folię/, zwinąć w "ślimak". Piec 40 min w tem. 200 st. C. Zagotować rosół ze śmietaną. Wsypać starty ser, dokładnie rozprowadzić. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować 12 min pokrojone na długie kawałki pory z pokrojoną w kostkę marchewkę. Pieczeń podawać z sosem i osączonymi warzywami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:23, 12 Lip 2006    Temat postu:

Kurczak w pomidorach

Przygotowanie:
Piersi kurczaka pokroić w paski, cukinię w słupki a pieczarki w plasterki. Cebulki osączyć z zalewy. Czosnek drobno posiekać. Paski kurczaka usmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać czosnek, cebulki, pieczarki i dusić 10 min, następnie włożyć cukinię i dusić kolejne 10 min. Wlać sok pomidorowy, wsypać przyprawy. Posolić, dodać pieprz, wlać sok z cytryny i dusić kurczaka około 20 min. Podawać z ryżem lub białym pieczywem.

Składniki:
2 piersi kurczaka, &frac12; szklanki soku pomidorowego, 1 cukinia, 20 dag pieczarek, &frac12; słoika marynowanych cebulek, sok z &frac12; cytryny, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, sól, &frac12; łyżeczki papryki słodkiej, &frac12; łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka bazylii.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:25, 12 Lip 2006    Temat postu:

Kurczak z borowikami

450g borowików (mogą być mrożone),
2 piersi kurczaka,
masło,
cebula,
100ml białego wina,
mąka,
tymianek,
twardy żółty ser,
sól i pieprz,

Borowiki rozmrozić, pokroić na plasterki. Piersi kurczaka
przekroić, uformować cztery kotlety. Cebulę zemleć,
podsmażyć w łyżce masła. Dodać grzyby, odrobinę
posolić i dusić10 minut. Wlać wino, dusić, aż wyparuje cały
płyn. Piersi kurczka obtoczyć w mące, posypać solą
i pieprzem, krótko obsmażyć na dużym ogniu z odrobiną
masła. Gdy się zrumienią dodać grzyby, przyprawić
tymiankiem, posypać tartym serem.
Kotlety przełożyć na talerz, obłożyć grzybami. Podawać
od razu.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:26, 12 Lip 2006    Temat postu:

Piersi w zalewie

Składniki

Piersi z kurczaka (lekko rozbić)
40 dkg. Pieczarek ( pokroić w plasterki)-podsmażyć
1 zupa „ KNORR” cebulowa lub wiosenna
1 śmietana 30% -250ml.

Piersi ułożyć w naczyniu żarootpornym posmarowanym
Ostudzone pieczarki ułożyć na wierzch, posypać zupką i zalać śmietaną.
Wstawić do lodówki na 12 godzin. Zapiekać 1 godzinę. Naczynie przykryć.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:02, 13 Lip 2006    Temat postu:

Rolada wieprzowa

Składniki:
- 4 sznycle wieprzowe
- 4 plastry żółtego sera (najlepiej gruyere'a lub ementalera)
- 1 koper włoski
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka margaryny
- 1 płaska łyżeczka mąki
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 1 łyżka przecieru
- szczypta tymianku
- listek bobkowy
- gałązka natki pietruszki
- 1/2 szkl. czerwonego wina wytrawnego
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Sznycle lekko rozbić, posolić i popieprzyć. Na każdym położyć pół plastra sera, przekrojony na pół plaster grubości 1 cm kopru włoskiego, przykryć drugą połową plastra sera. Zwinąć w rulon i związać grubą białą nicią, niezbyt ciasno, takżeby się nie rozwijały. W rondlu rozgrzać margarynę i masło i na silnym ogniu obsmażyć rolady ze wszystkich stron na złoty kolor.
Oprószyć mąką i smażyć jeszcze 2-3 min. Dodać pokrojone w plastry marchew i cebulę, posiekany czosnek, obrany i z grubsza posiekany pomidor, przecier, zioła, sól, pieprz, wino i 1 szklankę wody. Zamieszać. Gdy sos zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 70 min (w szybkowarze 25 min, z połową płynów).
Przed podaniem zdjąć nici.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:05, 13 Lip 2006    Temat postu:

Polędwiczki z grzybami

Składniki:

- 4 polędwice wieprzowe
- masło
- 5 cebul
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szklanki winiaku
- 30-50 dkg podgrzybków lub prawdziwków
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Polędwice posolić i popieprzyć, zrumienić na maśle, przełożyć do garnka. Na tłuszczu ze smażenia dusić świeże pokrojone grzyby, pokrojoną cebulę, dodać 2 łyżki sosu sojowego i 1/2 szklanki winiaku (można dać więcej) doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do garnka z polędwicą i chwilę poddusić.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:08, 13 Lip 2006    Temat postu:

Polędwiczki wieprzowe z ziarnamisezamowymi i cykorią

Składniki:

- 60 dag polędwiczki wieprzowej
- 1 paczuszka ziarna sezamowego
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka masła
- 4 cykorie
- 4 duże ziemniaki
- 1 szklanka białego wina
- 10 dag śmietany
- 60 dag polędwiczki wieprzowej
- 1 paczuszka ziarna sezamowego
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka masła
- 4 cykorie
- 4 duże ziemniaki
- 1 szklanka białego wina
- 10 dag śmietany

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki dokładnie myjemy, każdy zawijamy w folię i wkładamy na 50 minut do nagrzanego piekarnika (250 st.C). Gdy pieczenie dobiega końca, kroimy mięso na cztery porcje, obtaczamy w ziarnach sezamowych. Na patelni, na połowie masła i margaryny, obsmażamy polędwiczki po 5 minut z każdej strony, przykrywamy, zmniejszamy ogień i trzymamy na gazie 10 minut. Przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową, żeby nie wystygły. Usuwamy z patelni tłuszcz. Cykorie przekrawamy na pół, odkrawamy gorzkie, twarde części, resztę kroimy ukośnie i obsmażamy przez 2 minuty na reszcie masła i margaryny. Wlewamy wino, przykrywamy i na małym ogniu dusimy kolejne 2 minuty. Dodajemy śmietanę i odparowujemy sos. Wylewamy sos na półmisek, na nim układamy polędwiczki. Obok kładziemy upieczone, nadkrojone ziemniaki, do których nakładamy nieco masła.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 22:55, 14 Lip 2006    Temat postu:

OZOREK W POMIDORACH

1 ozorek cielęcy, 5 dkg masła lub margaryny, łyżka mąki, 1 mała puszka koncentratu pomidorowego (kopiasta łyżka), 10 małych cebulek, 1/2 l wody, 1 ząbek czosnku, liść laurowy, tymianek, natka pietruszki, sól, pieprz.
Umyty ozorek włożyć do garnka z zimną wodą i gotować od momentu wrzenia 10 minut. Osączyć i przelać zimną wodą. Ostro zakończonym nożem obrać ze skóry, osuszyć.
W rondlu rozgrzać łyżkę tłuszczu, obrumienić ozorek ze wszystkich stron. Wyjąć z rondla, a tłuszcz wylać.
Rozgrzać łyżkę świeżego tłuszczu, zeszklić cebulki. Oprószyć mąką, wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy rozprowadzony wodą, czosnek, liść laurowy, tymianek, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 1 godz. 30 min. Wyjąć z sosu liść laurowy, czosnek, natkę. Jeśli sos zbyt rzadki, odparować gotując kilka minut bez przykrycia.
Ozorek podawać na głębokim półmisku polany sosem z cebulkami, posypany siekaną natką, najlepiej z ziemniakami z wody i szpinakiem, ale doskonały jest też na zimno z chlebem i ogórkami małosolnymi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 2 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin