Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Dania miesne
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 10:32, 28 Cze 2006    Temat postu: Dania miesne

Wołowina duszona w piwie Guinness

s k ł a d n i k i
• 1,2 kg steków bez kości, pokrojonych
w kawałki jak na gulasz
• 25 g mąki
• 2 duże cebule
• 450 g marchewki
• sól i pieprz
• 2 łyżki tłuszczu lub oliwy
• 3 liście laurowe
• 275 ml Guinness`a
• 2 łyżeczki cukru brązowego
• 2-3 gałązki tymianku
• 1 łyżeczka octu jabłkowego

Oczyścić mięso ze wszystkich tłustych fragmentów, chrząstek i włókien. Oprószyć odrobiną mąki.

Posiekać cebulę w kostkę, obrać marchewkę i pokroić w plasterki grubości ok. 4 mm.

W głębokim dużym rondlu rozgrzać tłuszcz i wrzucić liście laurowe (oddadzą swój aromat potrawie). Gdy liście zbrązowieją, wyjąć i obsmażać mięso, tak aby wszystkie kawałki były jednakowo zrumienione. Aby to się udało, trzeba mięso podzielić na części, i smażyć po kilkanaście kawałków, inaczej zrobi się piana i mięso się nie opiecze. Jeśli już wszystkie kawałki są odpowiednio rumiane, usmażyć cebulę na tym samym tłuszczu. Następnie dodać marchewkę. Smażyć długo na średnim ogniu, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Gdy marchewka będzie już "półmiękka", wmieszać pozostałą mąkę i ponownie wrzucić obsmażone kawałki mięsa do rondla. Wlać Guinness`a, doprawić solą, pieprzem i brązowym cukrem. Wrzucić gałązki tymianku. Wymieszać delikatnie, dusić przez chwilę (z piwa ucieką bąbelki i trochę wyparuje) następnie włożyć rondel do pieca na dwie godziny (160 st. C).

Na 30 minut przed końcem duszenia dodać ocet jabłkowy.

Danie podawać bardzo gorące z kluskami domowej roboty (nasze kopytka, albo kluski śląskie będą wdzięcznym dodatkiem do tego brytyjskiego dania). Nie zapomnijmy oczywiście o szklaneczce ciemnego Guinnessa


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 10:38, 28 Cze 2006    Temat postu:

Kaczka z morelami

s k ł a d n i k i :

• kaczka ok. 1,75 kg
• 4 łyżki natki pietruszki
• 3 marchewki pokrojone w plasterki
• 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
• 2 łodygi selera naciowego
pokrojone w plasterki
• 1 cebula posiekana w grubą kostkę
• sól
• świeżo zmielony czarny pieprz
• morele
• listki szałwi


sos:

• 425 gramów moreli z puszki
• 50 gramów cukru
• 4 łyżki dżemu morelowego
• 2 łyżeczki musztary angielskiej
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
• 50 ml świeżego soku z pomarańczy
• 1/4 łyżeczki imbiru i kolendry
• 4-5 łyżeczek brandy


Opłukać kaczkę i osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać natkę pietruszki z cytryną, marchewką, selerem i cebulą. Warzywami nafaszerować kaczkę. Nagrzać piekarnik do 220 st. C i piec kaczkę 45 minut na ruszcie. Od czasu do czasu polewać skapującym sosem na blachę. Wyjąć z piekarnika i ponakłuwać skórkę kaczki widelcem. Ponownie włożyć do piekarnika i zmniejszyć temeraturę do 180 st. C. Piec półtorej godziny aż skórka się zarumieni, a kaczka będzie miękka.

Przygotować sos:

Zmiksować morele z syropem, cukrem, musztardą i dżemem. Przelać do rondla i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, sokiem z pomarańczy, imbirem i kolendrą. Zagotować, dodać brandy i zredukować (gotować ok. 2 min.). Zdjąć z ognia i ewentualnie doprawić.

Przełożyć kaczkę na podłużny półmisek, przybrać świeżymi morelami i listkami szałwi, podać sos w osobnym naczyniu


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 2:00, 01 Lip 2006    Temat postu:

Żeberka po kapitańsku

Składniki
60 dag żeberek, 10 dag słoniny wędzonej, 20 dag papryki, 10 dag cebuli, 15 dag pomidorów, 10 dag parówek cienkich 2 dag mąki, sól, pieprz, papryka mielona

Przygotowanie
Żeberka umyć, osączyć, pokroić na porcje, posypać przyprawami i częścią mąki. Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, włożyć żeberka, zrumienić, dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, skropić wodą i dusić na małym ogniu. Wyparowany sos uzupełnić wodą. Parówki obrać ze skórki, pokroić w półplasterki. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w cząstki, dodać do żeberek pod koniec duszenia razem z parówkami oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody, doprawić. Podawać z ziemniakami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 2:03, 01 Lip 2006    Temat postu:

Żeberka pieczone

Składniki
1 kg żeberek wieprzowych, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 przyprawy chińskiej - 5 smaków ( można ją zastąpić mieszanką zmielonego imbiru, cynamonu i odrobiny anyżku),1 łyżka oleju sojowego, 3 łyżki sosu sojowego, sól.

Przygotowanie
Żeberka umyć, osączyć i porozdzielać na porcje. Czosnek obrać, zmiażdżyć, utrzeć z solą, pieprzem, miodem, olejem przyprawą chińską i sosem sojowym. Otrzymaną mieszaniną natrzeć żeberka. Następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, wlać 1/2 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.190-200 st. C, piec 30 min, następnie odwrócić je na drugą stronę i piec kolejne 30 min. Podczas pieczenia polewać co 10 min wytworzonym sosem. Podawać gorące, polane kwaśnym sosem, np. śliwkowym, z ryżem na sypko.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 6:43, 01 Lip 2006    Temat postu:

Zrazy wieprzowe po myśliwsku
Składniki
50 dag szynki wieprzowej bez kości, tłuszcz, 2 dag mąki, 2 dag masła lub margaryny, 10 dag cebuli,10 dag ogórków kwaszonych,2 dag grzybów, 3 dag szynki wędzonej, 250 ml rosołu, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 dag ketchupu sól, pieprz, ziele angielskie

Przygotowanie
Mięso umyć, ściąć zbędny tłuszcz, pokroić w poprzek włókien na 8 kawałków, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą. Następnie formować ręką i nożem nadając im kształt okrągły o grubości 1 cm, potem posypać przyprawami i mąką zrumienić z obu stron. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć, posiekać. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cząstki razem z obranymi ogórkami, podsmażyć. Masło rozgrzać wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić wlać wino, dodać grzyby, ogórki, cebulę, pokrojoną w paseczki szynkę oraz przyprawy, gotować kilka minut, doprawić, zalać zrazy, dusić 3-4 minuty, doprawić. Podawać z ziemniakami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:12, 03 Lip 2006    Temat postu:

Drobiowe roladki
Składniki
pęczek majeranku lub bazylii, 60 dkg mrożonych brokułów, 10 dkg kurek ze słoika, 1,2 kg filetów z piersi kurczaka lub indyka, zmielony biały pieprz, 18 cienkich plasterków przerośniętego boczku, 18 wykałaczek, 40 g tłuszczu do smażenia, 1/2 l rosołu mięsnego, 200 g śmietany, sól, gałka muszkatałowa.

Przygotowanie
Umyć majeranek lub bazylię i osuszyć. Zagotować mrożone brokuły w 200 ml wody, następnie gotować na średnim ogniu 12-14 minut. W tym samym czasie osączyć kurki. Umyć i osuszyć mięso, pokroić wzdłuż włókien na 18 cienkich plastrów, każdy po ok. 60-70g. Plastry mięsa natrzeć pieprzem. Na każdym plastrze mięsa położyć po 2-3 kurki i po 2 listki majeranku lub bazylii. Zwinąć mięso w roladki, każdą roladkę zawinąć w plasterek boczku i spiąć wykałaczką. Tłuszcz rozgrzać na bardzo dużej patelni lub w brytfannie. Roladki smażyć 6-8 minut, często obracając. Mięso powinno usmażyć się na złotobrązowy kolor. Przygotować sos: osączone brokuły zmiksować z rosołem i śmietaną. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Sos wlać na patelnię lub do brytfanny, zmieszać z tłuszczem pozostałym ze smażenia, podgrzać i podać do mięsa.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:13, 03 Lip 2006    Temat postu:

Filety z kury saute
Składniki
2 piersi z kury,
6-8 dag tłuszczu,
2 dag masła,
3-4 dag mąki,
sól, pieprz

Przygotowanie
Piersi z kury umyć, ściągnąć skórę, rozciąć piersi wzdłuż mostka razem z kością obojczykowa, oddzielić mięso od kości żebrowych. Filety oczyścić z błon i ścięgien, odciąć gruby koniec kości skrzydłowej, rozbić mięso tłuczkiem zwilżonym wodą nadając im kształt wydłużonego liścia, posypać przyprawami i mąką. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron, potem na małym ogniu. Po usmażeniu zlać tłuszcz, dodać masło, roztopić. Podawać z frytkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:15, 03 Lip 2006    Temat postu:

Gęś po malajsku
Składniki
pół gęsi,
cebula,
sok z połowy cytryny,
łyżka wiórków kokosowych,
pół szklanki śmietany,
4 banany,
po pół łyżeczki do kawy zmielonego cynamonu,
imbiru,
goździków i kardamonu,
łyżeczka curry,
olej,
pieprz, sól,

Przygotowanie
Gęś oczyścić, umyć i osuszyć, podzielić na małe porcje. Natrzeć sokiem z cytryny, solą, zmielonym cynamonem, goździkami, imbirem i kardamonem. Odstawić na pół godziny. Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć porcje gęsi, dodać odrobinę wody i dusić na małym ogniu. Cebulę posiekać, podsmażyć i przełożyć do gęsi. Zalać wszystko śmietaną wymieszaną z curry i wiórkami kokosowymi. Miękkie mięso przełożyć na żaroodporny półmisek, obłożyć plasterkami bananów, zalać sosem z duszenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać około 15 minut. Podawać z ryżem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:32, 05 Lip 2006    Temat postu:

Leśny pasztet z dzika

Składniki:

50 dag udźca z dzika,
40 dag wątróbki z kurczaka,
30 dag zamrożonego boczku wędzonego,
sól, pieprz,
1 cebula,
8 ziaren zmłotkowanego jałowca,
10 dag słoniny,
2 jajka.


Marynata:

6 łyżek porto,
3 łyżki winiaku,
zmłotkowany jałowiec
.

Przygotowanie:

Mięso i wątróbkę wyjąć z marynaty (trzymać 10 godzin) zasmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę i słoniną. Zmielić drobno mięso i wątrobę, dodać 2 jajka. Doprawić solą i pieprzem. Zamrożony boczek pokroić w bardzo cienkie plasterki, wyłożyć formę do pasztetów, wypełnić ją masą mięsną i piec 1 godzinę i 20 minut w piekarniku o temperaturze 135 stopni.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:34, 05 Lip 2006    Temat postu:

Steki z jelenia

Porcja na 4 osoby
Składniki:


- 4 steki po 150 g z udźca jelenia
- 5 łyżek oleju
- 6 łyżek czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 jagody jałowca
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 2 spore szczypty białego pieprzu n 100 g świeżego (ewentualnie z puszki) pokrojonego ananasa
- pół banana
- pół filiżanki wiśni kompotowych


Przygotowanie:

Steki umyć w zimnej wodzie, osuszyć ściereczką i usunąć wszystkie błony. 3 łyżki oleju wymieszać z czerwonym winem, octem, musztardą i jałowcem. Tą marynatą zalać steki. Całość wstawić na 24 godziny do lodówki. Mięso obracać co jakiś czas. Wyjęte z marynaty steki osuszyć. Na dużej patelni rozgrzać pozostały olej. Smażyć na nim steki po 5 -6 min. z każdej strony. Po usmażeniu obsypać solą i pieprzem. Usmażone steki przechowywać w ciepłym piekarniku. W tym czasie pokrojonego w kostkę ananasa przysmażyć na tłuszczu pozostałym na patelni. Banana obrać, pokroić w plasterki dodać wraz z wiśniami do ananasów. Do owoców dodać 1 łyżeczkę soku z wiśni oraz 1 - 2 łyżeczki marynaty. Podgrzać wszystko na małym ogniu i rozłożyć na stekach. Podaje się z ryżem polanym masłem, gotowanymi brokułami czy marchwią blanszowaną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:36, 05 Lip 2006    Temat postu:

Gulasz z sarniny

Pokrojone mięso z sarny posolić i dusić z zeszklonymi na maśle dwoma cebulami, przyprawić jałowcem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi. Mięso musi być miękkie, pod koniec dodajemy ząbek czosnku, zagęszczamy sos zawiesiną z mąki i wody, doprawiamy magą i pieprzem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:39, 05 Lip 2006    Temat postu:

Kotlety złotowskie

Składniki:

- 600 g combra z sarny (bez kości)
- łyżeczka mielonego jałowca
- 2 łyżki soku i łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 4 plastry chudego, wędzonego boczku
- łyżka mąki
- szklanka bulionu
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki galaretki porzeczkowej
- 2 łyżki masła
- 2–3 łyżki posiekanej natki pietruszki


Przygotowanie:

Dokładnie mieszamy oliwę z jałowcem, sokiem i otartą skórką z cytryny. Umyte, osuszone, pokrojone na porcje i lekko rozbite mięso nacieramy przygotowanym sosem, układamy w salaterce, przykrywamy i wstawiamy na 2–3 dni do lodówki. Przygotowujemy cztery kwadraty folii aluminiowej. Każdy kotlet po wyjęciu z marynaty układamy na kawałku folii, posypujemy solą, pieprzem i posiekaną natką, przykrywamy plasterkiem boczku. Zawijamy folię, kotlety układamy na blasze, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę, robimy białą zasmażkę. Rozprowadzamy ją bulionem i gotujemy na niewielkim ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pozostałą w salaterce marynatę, galaretkę porzeczkową i śmietanę i mieszając, podgrzewamy. Upieczone kotlety układamy na mocno ogrzanym półmisku, polewamy sosem i natychmiast podajemy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:41, 05 Lip 2006    Temat postu:

Medaliony po myśliwsku.

Składniki:

- 700 g polędwicy z sarny
- łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki mielonego jałowca
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
- 30 g suszonych grzybów
- 200 g małych pieczarek
- 1/4 szklanki bulionu
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 łyżki masła


Przygotowanie:

Suszone grzyby myjemy, zalewamy niewielką ilością gorącej wody, zostawiamy na 2–3 godziny, po czym zagotowujemy, a po ostudzeniu kroimy w paski. Umyte i osuszone mięso kroimy na cztery porcje, lekko zbijamy tłuczkiem, formujemy okrągłe kotlety. Dokładnie mieszamy sok z cytryny z oliwą, solą, pieprzem i jałowcem, nacieramy mięso, układamy w salaterce, przykrywamy i zostawiamy na 2–3 godziny w chłodnym miejscu.
Na patelni topimy 11/2 łyżki masła, smażymy medaliony z obu stron. Skrapiamy pozostałą marynatą i winem, przykrywamy i dusimy chwilę na niewielkim ogniu. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki, obsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone w paseczki grzyby, posypujemy pieprzem, chwilę smażymy, mieszając. Usmażone grzyby przekładamy do mięsa, a na patelnię wlewamy bulion i wywar z grzybów, zagotowujemy, dokładnie zeskrobując patelnię. Odparowany sos wlewamy do mięsa, dodajemy śmietanę, delikatnie mieszamy, podgrzewamy.
Podajemy z kulkami ziemniaczanymi lub ryżem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:43, 05 Lip 2006    Temat postu:

Słonka po mazursku

Składniki:

- 2–3 słonki
- 50 g słoniny
- 2 łyżki masła
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- łyżeczka majeranku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka soku z cytryny


Przygotowanie:

Podroby ze słonek drobno siekamy i mieszamy z drobno posiekanymi pieczarkami, natką pietruszki, orzechami i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sprawione i umyte ptaki nacieramy solą, majerankiem, skrapiamy sokiem z cytryny. Nadziewamy przygotowanym farszem, owijamy plasterkami słoniny, układamy w brytfannie, polewamy stopionym masłem i pieczemy w piekarniku. W czasie pieczenia polewamy sosem i skrapiamy wodą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:54, 05 Lip 2006    Temat postu:

Baranina po poznańsku

Składniki:

- 1 1/2 kg udźca bez kości
- 150 g wędzonego boczku
- 4–5 ząbków czosnku
- po 1/4 łyżeczki roztartego rozmarynu i szałwii
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- łyżka smalcu
- łyżka dowolnego tłuszczu
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Drobno posiekany czosnek ucieramy z pieprzem, szałwią, rozmarynem i sokiem z cytryny. Oczyszczone z błon i nadmiaru tłuszczu mięso myjemy, osuszamy i mocno wygniatamy ręką. Smarujemy przygotowaną pastą, zawijamy w folię, zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia solimy, owijamy cienkimi plasterkami boczku, związujemy nitką i wkładamy do brytfanny wysmarowanej smalcem. Polewamy stopionym tłuszczem, wstawiamy na 10–15 minut do silnie nagrzanego piekarnika, potem zmniejszamy ogień i pieczemy ok. 70 minut, skrapiając winem i wytworzonym sosem.
Podajemy na gorąco lub na zimno, z ostrymi sosami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin