Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Zupy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:19, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa 2

Składniki:
- 6-7 szklanek wywaru z kurczaka
- 1/2 szklanki drobniutkiego makaronu
- najlepiej w kształcie ryżu
- 3 jajka
- sok z dwóch cytryn
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka plasterków cytryny do przybrania

Wykonanie:
Makaron gotujemy w wywarze z kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy już jest ugoto-wany, ubijamy jajka, łączymy je z sokiem z cytryny i łyżką stołową zimnej wody. Ucierając, powoli wlewamy do nich łyżkę wazową gorącego wywaru, potem kolejną i jeszcze jedną. Następnie jajka wlewamy do wywaru, zupę zdejmujemy z ognia, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy od razu przybraną plasterkami cytryny.
Uwaga! Przy dodawaniu jajek trzeba bardzo uważać, aby się nie ścięły - nie można już doprowadzać zupy do wrzenia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:20, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Ayam - zupa z kurczaka

Wykonanie:
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
400 g kurczaka (uda lub piersi),
1,5 lyzeczki zmielonego swiezego imbiru,
2 zabki czosnku,
1 lyzeczka kolendry,
1/2 lyzeczki kminku,
1/2 lyzeczki kurkumy,
1 lyzeczka pieprzu,
1,4 l wody,
1 laska cynamonu,
4 gozdziki,
4 ziarenka kardamonu,
1 cebula,
2 lyzeczki cytronelli,
2 jajka,
2 kartofle,
1 szalotka,
1 cebula dymka,
liscie kolendry lub natki,
3 lyzki oleju do smazenia.

1. Imbir i czosnek obrac, a nastepnie utrzec w mozdzierzu.
2. Kurczaka przelozyc do duzej miski. Dobrze wymieszac z imbirem, czosnkiem,
kolendra, kminkiem, kurkuma, pieprzem i 200 ml wody.
3. Cebule pokroic na cieniutkie plasterki. Olej rozgrzac w garnku, dodac cynamon, gozdziki, ziarenka kardamonu oraz cebule. Dobrze przyrumienic, a nastepnie dodac kurczaka i smazyc przez 10 min. Dodac cytronelle oraz 1,2 l wody i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogien i gotowac kurczaka, az bedzie
miekki (ok. 45 min.).
4. Ugotowac jajka i kartofle. Kurczaka wyjac z zupy, ostudzic, a nastepnie posiekac na kawalki. Jajka i kartofle podzielic na cwiartki. Cebule dymka
drobno posiekac. Szalotke pokroic na plasterki i lekko podsmazyc.
5. Posiekanego kurczaka, jajka i kartofle przelozyc do miseczek lub glebokich
talerzy i zalac zupa. Przybrac szalotka, cebulkami dymkami i liscmi kolendry lub pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:22, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Babgulyas - zupa fasolowa
Składniki:
20 dag czerwonej fasoli
- 40 dag wieprzowiny (łopatka albo od szynki)
- 250 dag wędzonki
- 1 duża cebula
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju (choć tradycyjnie Węgrzy używają smalcu)
- łyżka octu
- czerwona papryka w proszku
- liść laurowy
- śmietana do zupy
- jak kto lubi
- ewentualnie Vegeta i czuszka
- 1 jajko
- mąka
Wykonanie:
Fasolę namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody. Ugotować w 1,5-2 l wody, dodać dobrze wypłukaną wędzonkę. Może to być boczek, szynka z kością, żeberka, golonka, byle mocno pachniało wędzonym. Dołożyć pokrojoną marchewkę i pietruszkę, listek laurowy. W drugim garnku przygotować mięso. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju do zeszklenia, dodać paprykę (po zdjęciu z ognia) i pokrojone w kostkę mięso. Posolić, popieprzyć, dodać posiekany czosnek. Obsmażyć mięso na dużym ogniu, potem dusić pod przykrywką na małym ogniu. Kiedy fasola jest już prawie miękka, dołożyć do niej gulasz mięsny. Wędzonkę wyjąć i pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Doprawić octem, ewentualnie małą czuszką i łyżeczką Vegety. Jajko zmieszać z kilkoma łyżkami mąki (ilość zależy od wielkości jajka) i szczyptą soli, przygotowując masę o konsystencji gęstej śmietany na lane kluseczki. Wlać ją do zupy. Na końcu dodać śmietanę, która - jak mówią Węgrzy - nadaje zupie szlif, ale dla zdrowia można ją pominąć


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:18, 23 Wrz 2006    Temat postu:

Truskawkowa zupa

Składniki:
1 opakowanie dorodnych truskawek
2 średnie pomarańcze
świeże listki mięty
cukier (zależnie od upodobania)

Sposób przyrządzenia:
Umyć wszystkie składniki. Truskawki oczyścić z szypułek. Pomarańcze przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok za pomocą wyciskarki. Listki mięty pokroić w drobne paseczki. Sok z pomarańczy przelać do miseczki i wrzucić do niej miętę. Zawartość wymieszać. Truskawki pokroić wzdłuż na ćwiartki i przełożyć do osobnej miseczki. Na koniec sokiem pomarańczowo - miętowym zalać truskawki. Wstawić miseczkę do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu udekorować listkiem świeżej mięty.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:02, 18 Paź 2006    Temat postu:

Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki:
duży pęczek szczawiu
1 litr wywaru mięsnego
&frac12; szklanka śmietany
2 jajka na twardo
1 łyżka masła
grzanki z bułki
koperek

Sposób przyrządzenia:
Szczaw przebrać, przemyć, włożyć do rondla, poddusić na maśle, dolać kilka łyżek wody, przykryć i dusić 10 min. Przetrzeć przez durszlak. Do wywaru mięsnego dodać szczaw, gotować 5 min na małym ogniu. Przyprawić do smaku, ewentualnie zakwasić sokiem z cytryny, dodać śmietanę. Jajka podzielić, zalać zupą, dodać grzanki, obficie posypać posiekanym koperkiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:03, 18 Paź 2006    Temat postu:

Zupa krem pieczarkowa z jajkiem

Składniki:
40 dkg pieczarek
2 łyżki masła
1 cebula
1 litr bulionu drobiowego
1 pomidor
1 jajko
natka pietruszki
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pieczarki oczyścić i umyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić. Pieczarki drobno pokroić dodać do smażącej się cebuli, dusić razem aż cały płyn odparuje. Bulion drobiowy podgrzać, dodać uduszone pieczarki z cebulą, gotować na małym ogniu. Jajko ugotować, obrać, podzielić na ćwiartki. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć miąższ, pokroić w drobną kostkę. Zupę zmiksować blenderem, przyprawić, ewentualnie zagęścić mąką. Dodać pokrajane w kostkę pomidory. Podawać z ćwiartkami jajka i posiekaną natka pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:05, 18 Paź 2006    Temat postu:

Zupa ryżowa z kurczakiem

Składniki:&frac12; kg piersi z kurczaka
1 litr wody
&frac12; szklanki ryżu
2 jajka
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso zalać wodą i powoli gotować aż zmięknie. Mięso wyjąć, wywar przyprawić, dodać ryż i gotować aż zmięknie. Jajka rozbić na pianę, dodać sok cytrynowy i dodać mieszając dwie łyżki gorącej zupy, przelać do gotującego się ryżu. Ugotowane mięso pokroić w kawałki, dodać do zupy. Zagotować, przyprawić do smaku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:06, 18 Paź 2006    Temat postu:

Kwaśnica po żywiecku

Składniki:
75 dag kiszonej kapusty
2 l wody
8 dag cebuli
1/2 dag suszonych grzybów
80 dag schabu z kością
25 dag włoszczyzny
1 ząbek czosnku
sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso wraz z włoszczyzną, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Oddzielić od kości. Osobno ugotować kapustę z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Oddzielnie ugotować grzyby i pokroić w paski. Wyporcjowany schab oraz pozostałe składniki połączyć z wywarem otrzymanym z gotowania schabu z włoszczyzną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Podawać z ziemniakami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:13, 26 Paź 2006    Temat postu:

"Ślimaczki" w mięsnym bulionie.

Składniki:- 1 litr bulionu mięsnego
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżki mąki
- 4 gałązki zielonej pietruszki
- 4 gałązki zielonego koperku
- sól, pieprz do smaku

Procedura:
Z powierzchni bulionu usunąć zbędny tłuszcz. Jeśli bulion był przygotowywany wcześniej, należy go przechować w lodówce, a po wyjęciu usunąć zastygnięty tłuszcz.
Zieleninę wymyć, obsuszyć i drobno posiekać. Zagnieść rzadkie ciasto z mąki, jajek, mleka i posiekanej zieleniny. Rozgrzać patelnie, wlać trochę oleju roślinnego, jedną porcję ciasta i usmażyć naleśnik z jednej strony. Przełożyć na półmisek. Podobnie piec pozostałe naleśniki.
Zwinąć każdy naleśnik w rulon i pokroić na nieduże kawałki. Rozłożyć "ślimaczki" na tależe i zalać gorącym bulionem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 16:38, 21 Lis 2006    Temat postu:

Aromatyczny pomidorowy!

Składniki:
4 kromki chleba tostowego
łyżka oliwy
2 szkl kefiru
2 szkl soku pomidorowego
cebula, ogórek
po strąku papryki czerwonej i zielonej
ząbek czosnku
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Chleb pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, gdy będzie gorąca położyć kostki pokrojonego chleba tostowego. Zrumienione fgrzanki odłożyć, by wystygły. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek wycisnąć przez praskę. Ogórek, natkę i strąki papryki umyć. Ogórek pokroić w drobną kostkę. Papryki przekroić, następnie usunąć pestki i białe włókna, pokroić w kostkę. Natkę posiekać. Kefir zmiksować z czosnkiem, sokiem pomidorowym i natką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić na pół godziny ( na górną półkę) do lodówki> Chłodnik rozlać na talerze. Na każdy położyć po porcji wystudzonych grzanek, papryki, cenuli i ogórka.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 16:41, 21 Lis 2006    Temat postu:

Kremowa zupa z selera!

Składniki:
3 kostki rosołu drobiowego winiary
800 g selera
3 ziemniaki
1 por
2 łyżki masła
200 ml śmietany
1/2 cytryny
pieprz


Sposób przygotowania:

Warzywa starannie i dokładnie oczyścić, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć delikatnie na maśle przez ok. 5 minut. Rosół drobiowy rozpuścić w 1 l wody wrzącej, następnie połączyć z warzywami. Gotować ok. 30 minut. Warzywa zmiksować, dodać śmietanę. Doprawić, pieprzem i sokiem z cytryny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 16:44, 21 Lis 2006    Temat postu:

Zupa poziomkowa zsiadłym mlekiem!

Składniki:
50 dag poziomek
2 litry zsiadłego mleka
cukier


Sposób przyrządzenia:
Wypłukane i osączone na sicie poziomki rozcieramy. Świeże zsiadłe mleko dokładnie rozbijamy trzepanką i mieszamy z poziomkami. Słodzimy do smaku. Podaje z bułką lub ziemniakami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 16:45, 21 Lis 2006    Temat postu:

Grochówka!

Składniki:
20 dag grochu
3 ziemniaki
ząbek czosnku
cebula
20 dag wędzonego boczku
1,5 litra rosołu
2 łyżki oleju
4 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki mąki
sól, pieprz, chili

Sposób przyrządzenia:
Groch, po przebraniu i opłukaniu, zalewamy rosołem i zagotowujemy. Zostawiamy na 2 godziny, po czym gotujemy do miękkości. Ziemniaki obieramy, myjemy, drobniutko kroimy i gotujemy. Pod koniec gotowania łączymy z grochem i przecieramy. Czosnek przepuszczamy przez praskę, cebulę po obraniu siekamy. Boczek kroimy w drobna kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, a nastepnie boczek. Dodajemy do zupy razem z roztartym czosnkiem. Gotujemy około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, chili i pieprzem. Zagęszczamy zupę mąką i ponownie zagotowujemy. Rozlewamy zupę na talerze i do każdego tależa dodajemy łyżkę śmietany.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 16:47, 21 Lis 2006    Temat postu:

Zupa czosnkowo - warzywna!

Składniki:
kawałek selera
2 ziemniaki
1 marchewka
1 główka czosnku
1 papryka czerwona
natka pietruszki
10 dag sera żółtego
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Warzywa: marchewkę, ziemniaki, seler, obrać opłukać i pokroić w kostkę. Następnie zalać je 1,5 litra zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Paprykę umyć oddzielić ziarenka i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i z połowy główki czosnku ząbki pokroić w plasterki. Do gotującej się zupy wrzucić plasterki czosnku, pokrojoną paprykę i posolić do smaku. Zupę gotuj do czasu aż warzywa nie bedą miękkie. Na koniec jeszcze raz przypraw posyp natką pietruszki i startym serem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 16:48, 21 Lis 2006    Temat postu:

Zupa z brokułami!

Składniki:
3 kostki rosół z kury Knorr
2 szt brokuł małe
1 szt ogórek świeży
2 łyżki rodzynek
2 łyżki mąki
1/2 szkl wina białego wytrawnego
1 łyżka masła
1/2 pęczka natki pietruszki
gałka muszkatołowa do smaku
sól i cukier do smaku

Sposób przyrządzenia:
Brokuły umyć, podzielić na cząstki, zalać wcześniej przygotowanym rosołem z kostek, ugotować. Ogórek umyć, obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na odrobinie masła. Resztę masła rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z brokułami, ogórkiem, opłukanymi rodzynkami i winem. Gotować kilka minut, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 4 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin