Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Zupy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 18:06, 14 Lip 2006    Temat postu:

Paprykowa zupa-krem z rukolą
Składniki:
• 4 czerwone papryki
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
• 500 ml bulionu warzywnego (instant)
• 2 - 3 łyżki białego wina
• 50 g rukoli
• 100 ml śmietany
• sól, pieprz

Sposób wykonania:
Papryki oczyścić, pokroić w ćwiartki, po usunięciu gniazd nasiennych umyć i osuszyć, pokroić na kawałki.Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę.Olej rozgrzać w garnku.Na tłuszczu poddusić czosnek, cebulę i paprykę.
Posypać papryką w proszku, wlać bulion.Zupę gotować na wolnym ogniu około 15 minut.Zupę zmiksować.Doprawić solą, pieprzem i winem.Rukolę umyć, osuszyć, odłożyć kilka listków, resztę posiekać.Śmietanę lekko ubić.
Posiekaną rukolę dodać do zupy, wymieszać.Zupę wlać do talerzy, dodać po łyżce śmietany, udekorować listkami rukoli, posypać papryką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 18:11, 14 Lip 2006    Temat postu:


Zupa cytrynowa z białą kiełbasą
Składniki:
Wywar z kury
Śmietana 36%
Cytryna
Majeranek
Sól, pieprz
Czosnek
Biała kiełbasa
Sposób przyrządzenia:
Do rosołu z kury dodajemy otarty majeranek – gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Śmietanę miksujemy z jajkiem i dodajemy do wywaru. Zmiksowany czosnek mieszamy z sokiem z cytryny i również dodajemy do powstałego wywaru. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Dodajemy ugotowaną białą kiełbasę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 8:29, 18 Lip 2006    Temat postu:

Bob czorba

Składniki: 200g białej fasoli, 3 łyżki oleju, 2 cebule, kawałek selera, 2 marchewki, łyżka mąki, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka mielonej papryki, dżodżen (rodzaj bułgarskiej mięty), sól

Fasolę płuczemy i moczymy w wodzie przez całą noc. Następnego dnia odcedzamy ją, dodajemy 7 - 8 szklanek wody i gotujemy. Gdy woda się zagotuje dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i seler. Gdy fasola zmięknie robimy zasmażkę. Drobno pokrojona cebulę dusimy w oleju aż zrobi się szklista. Dodajemy do niej mąkę i przysmażamy aż mąka zrobi się złocista. Do mąki z cebulą dodajemy koncentrat pomidorowy i pieprz. Następnie zasmażkę rozcieńczamy odrobiną wywaru z fasoli i całość dodajemy do reszty zupy. Zupę solimy i gotujemy jeszcze przez parę minut. Podajemy posypaną drobno posiekanym dżodżen. Bułgarzy do bob czorby podają pieczywo oraz małe ostre papryczki, które pogryzają po kawałku, aby zaostrzyć smak potrawy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 8:36, 18 Lip 2006    Temat postu:

Postana zupa pomidorowa

Składniki: 1 kg pomidorów, 4 papryki, 4 - 5 ziemniaków, 2 łyżki ryżu, 1 łyżka mąki, wiązka pietruszki, sól

Obieramy i kroimy drobno pomidory. Gotujemy je razem z pokrojonymi paprykami i ziemniakami w solonej wodzie. Po 15 - 20 minutach gotowania dodajemy ryż. Jak ryż będzie już prawie miękki dodajemy mąkę rozmieszaną wcześniej z odrobiną wody, a na koniec posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze przez chwilę i podajemy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 8:38, 18 Lip 2006    Temat postu:

Pileszka supa

Składniki:
1/2 kurczaka,
1/2 wiązki włoszczyzny,
1 cebula,
2 łyżki masła lub oleju,
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka papryki w proszku,
pół szklanki makaronu typu nitki,
pieprz, sól,
natka pietruszki

Pokroić kurczaka na drobne kawałki i ugotować w posolonej wodzie. Dodać pokrojoną drobno włoszczyznę, cebulę oraz pieprz w ziarnach. Gdy mięso zmięknie wyjmujemy je z bulionu. Bulion odcedzamy. Następnie przygotowujemy zasmażkę. Masło, mąkę i czerwoną paprykę podsmażamy i następnie rozcieńczamy odrobiną bulionu, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zasmażkę do reszty bulionu. Gotujemy wszystko przez chwilę i dodajemy makaron. Gdy makaron będzie już ugotowany dodajemy uprzednio wyjęte mięso i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 8:41, 18 Lip 2006    Temat postu:

Rosół z ziemniakami

Składniki:
1 kurczak (ok. 600 g),
3 cebule,
3 łyżki masła,
3-4 ziemniaki,
2-3 pomidory,
łyżka posiekanej świeżej czubricy (lub łyżeczka suszonej czubricy),
sól

Gotujemy kurczaka wraz z posiekaną cebulą i masłem. Wyjmujemy go i usuwamy kości. Mięso kroimy w małe kawałki i wrzucamy z powrotem do bulionu. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 minutach gotowania dodajemy obrane i starte na grubej tarce pomidory, solimy. Na koniec dodajemy czubrycę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:47, 18 Lip 2006    Temat postu:


Zupa z kuleczkami po Plewenski

Składniki:
200 g mielonej cielęciny,
7 - 8 szklanek bulionu z kostki rosołowej lub z kości,
2 marchewki,
1/2 selera,
1 cebula,
1 - 2 papryki czerwone,
1 - 2 pomidory,
2 łyżki kaszy mannej,
1 łyżka mąki,
100 g jogurtu naturalnego,
100 g sera żółtego,
2 jajka,
3 łyżki masła roślinnego,
pieprz,
posiekana natka pietruszki,
sól

Do gotującego się bulionu dorzucamy pokrojoną cebule, marchewkę i seler. Po chwili gotowania dorzucamy pokrojone papryki i pomidory, masło roślinne i solimy. Z mielonego mięsa, kaszy mannej, startego sera żółtego, 1 jajka i pieprzu wyrabiamy masę i formujemy z niej małe kuleczki, które obtaczamy w mące i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez około 15 minut na umiarkowanym ogniu. Pod koniec gotowania dolewamy wymieszane drugie jajko z jogurtem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i doprawiamy pieprzem do smaku


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:16, 19 Lip 2006    Temat postu:


Arabska zupa z jagnięciny

SKŁADNIKI:

50 dag pomidorów
20 dag jagnięciny bez kości
20 dag makaronu (nitki)
5 dag ciecierzycy
1 ziemniak
1 marchewka
1 cukinia
1 cebula
1 pęczek świeżej kolendry
1/2 selera korzeniowego
2 łyżki oleju
1/2 łyżki słodkiej papryki
1/4 łyżki pieprzu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 litra wody
cytryna do dekoracji

SPOSÓB WYKONANIA:

Ciecierzycę namocz i odstaw na całą noc. Pomidory sparz, obierz, przekrój, usuń nasionka i zmiksuj. Mięso pokrój na kawałki, a obrane warzywa - ziemniak, marchewkę, cukinię i seler - w kostkę. Obierz i posiekaj cebulę. Kolendrę pokrój w paseczki. Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj mięso, smaż około 10 minut. Potem dodaj zmiksowane pomidory, połowę kolendry, pieprz, paprykę, cynamon i sól. Gotuj razem przez chwilę, a następnie wlej wodę. Zagotuj, włóż ciecierzycę i warzywa. Przykryj i gotuj 30 minut. Jeśli potrzeba, uzupełniaj wyparowaną wodę. Do zupy włóż makaron, gotuj jeszcze 15 minut. Posyp resztą kolendry, udekoruj plasterkami cytryny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:20, 19 Lip 2006    Temat postu:

Barszcz ukraiński

SKŁADNIKI:

40 dkg buraków,
20 dkg włoszczyzny,
1 &frac12; l wody,
15 dkg kapusty włoskiej,
15 dkg ziemniaków,
10 dkg fasoli perłowej,
40 dkg pomidorów świeżych lub 6 dkg koncentratu pomidorowego,
1/8 l kwasu burakowego,
1/8 l śmietany,
2 dkg mąki,
sól, cukier,
1 ząbek czosnku.


SPOSÓB WYKONANIA:

Fasolę opłukać, moczyć przez kilkanaście godzin. w przegotowanej zimnej wodzie, ugotować, osolić, gdy jest miękka. Z połowy buraków i włoszczyzny opłukanej, oczyszczonej ugotować wywar. Resztę opłukanych i oczyszczonych buraków i warzyw pokrajać w cienkie paseczki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ugotować w niedużej ilości osolonej wody. Pod koniec gotowania dodać poszatkowaną kapustę włoską. Ziemniaki opłukać, obrać, pokrajać w kostkę, ugotować w przecedzonym wywarze. Pomidory ugotować w małej ilości wody, przetrzeć. Do wywaru wlać mąkę rozmieszaną z 1/8 I zimnej wody, zagotować, włożyć jarzyny, fasolę, pomidory, wszystkie składniki połączyć ze śmietaną i kwasem burakowym. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i cukrem. Barszcz ten można również przyrządzać na wywarze z kości.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:51, 29 Sie 2006    Temat postu:

Zupa porowo-pieczarkowa
SKŁADNIKI
0,5 kg mielonego mięsa
4-5 pory
bulion
wegeta
sól
pieprz
1 kg pieczarek
2-3 śmietankowe serki topione

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Mięso i pory podsmażyć na oleju. Następnie mięso włozyć do garnka, dolać wodę i przyprawy. Pieczarki pokroić w cząstki lub w paseczki, podsmażyc na oleju, włożyć do garnka. Wszystko gotować około 10 minut, zestawić z ognia, a na koniec dodać serki topione. Wymieszać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:52, 29 Sie 2006    Temat postu:

Duńska zupa szczypiorkowa

Podawać z gorącymi grzankami z bułki.

SKŁADNIKI
1 l bulionu z mięsa
2 duże marchewki
8 dag masła
3 łyżki mąki
sól do smaku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 jajka na twardo

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Zagotować bulion, dodać pokrojone w plasterki marchewki i gotować, aż będą miękkie. Odcedzić i zachować wywar. Rozgrzać masło w garnku, dodać mąkę, mieszając dodawać po trochu wywar (uważać, żeby nie zrobiły się "kluski"). Dodać sól do smaku i gotować jeszcze 3-5 minut. Włożyć ugotowane marchewki i szczypiorek. Natychmiast zdjąć z ognia, żeby szczypiorek nie stracił swojego delikatnego zapachu i świeżego zielonego koloru. Włożyć na talerze połówki jajek na twardo i delikatnie, nie zalewając ich, wlać zupę. Podawać natychmiast z gorącymi grzankami z bułki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:54, 29 Sie 2006    Temat postu:

Zupa gulaszowa

SKŁADNIKI
kilogram schabu karkowego
3 łyżki smalcu
6 ząbków czosnku
6 łyżek słodkiej papryki w proszku
3 łyżki ostrej papryki w proszku
4 pomidory
3 upieczone papryki
4 ziemniaki
kminek
sól

na wywar mięsny:
gicz cielęca
nóżka wieprzowa

na wywar z warzyw:
cebula
2 marchewki
pół selera
1 litr wody

na zacierki:
jajko
mąka

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Kilogram schabu karkowego kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku. Gulasz jest ciężki, a kminek jest naszym bezpiecznikiem. To jest nasze lekarstwo na gulasz. Zostawiamy mięso na całą noc. Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule. Dodajemy mięso, które leciutko obsmażamy. Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki. Papryka w gulaszu jest wszechobecna. Wszystko razem gotujemy, uzupełniając kleistym rosołem i wywarem z warzyw.
Dalej dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodajemy zacierki, które zagniatamy z całego jajka i mąki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:56, 29 Sie 2006    Temat postu:


Jarzynowa z makaronem

Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

SKŁADNIKI
róża brokułów,
2 marchewki,
pietruszka,
cebula,
czerwona papryka,
por,
3 kostki bulionowe,
15 dag makaronu (np. rurki),
2 łyżki masła,
łyżka oliwy z oliwek,
sól,
pieprz,
ostra papryka w proszku

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Makaron ugotować na półmiękko, odcedzić. Cebulę obrać, pokroić, paprykę umyć, wyjąć gniazdo nasienne, pociąć w kostkę. Pietruszkę, marchewki i por oczyścić, poszatkować.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać masło, wrzucić cebulę, zeszklić, dołożyć pozostałe warzywa, podsmażyć pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, wrzucić do garnka. Dodać kostki bulionowe, zalać 1 i 1/2 l gorącej wody, gotować 10 minut, wsypać podzielone na małe różyczki brokuły, gotować jeszcze 10 minut, wrzucić makaron, doprowadzić do wrzenia, zestawić, przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:12, 13 Wrz 2006    Temat postu:


Alzacka zupa z rzodkiewek
Składniki:
2 pęczki młodych rzodkiewek
duża cebula
łyżka masła
gałka muszkatołowa
4 szklanki Rosołu drobiowego WIN lARY (lub przegotowanej wody)
szklanka jogurtu
sok i skórka otarta z połowy cytryny
sól
pieprz

Wykonanie:
Dokładnie umyj rzodkiewki. Odetnij im listki, włóż do garnka i zalej dwiema szklankami gorącego rosołu lub osolonej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut. Dodaj sok i skórkę z cytryny, zmiksuj, po czym przetrzyj przez sito.
Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na stopionym maśle, a następnie dodaj pokrojone na ćwiartki rzodkiewki i, mieszając, smaż przez 3-4 minuty. Zalej pozostałym gorącym rosołem, zagotuj, a potem dodaj przetarty przez sito wywar z liści rzodkiewek. Po wymieszaniu gotuj jeszcze około 5 minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gałką. Odstaw i połącz z jogurtem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:14, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

Składniki:- 4 szklanki przegotowanej wody
- pół szklanki soku z cytryny
- cebula
- 3 łodygi selera naciowego
- mała marchewka
- 1/4 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
- po pół łyżeczki mielonego pieprzu i anyżku
- 3 żółtka
- sok i skórka otar[a z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól

Wykonanie:
Na początku rozgrzej w rondlu oliwę, zeszklij na niej oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę, seler i marchewkę. Następnie dodaj kolendrę, pieprz i anyżek. Chwilę smaż (ciągle mieszając), po czym wlej wodę. Całość doprowadź do wrzenia, a później gotuj 30-40 minut pod przykryciem. Przecedź przez sito i wlej sok z cytryny.
Dokładnie ubij żółtka z sokiem i skórkąz cytryny, rozcieńcz dwiema łyżkami wywaru. Rondel z wywarem postaw na małym ogniu i stopniowo wlewaj żółtka. Podgrzewaj, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 3 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin