Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Sosy
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:21, 23 Cze 2006    Temat postu: Sosy

Sos beszamelowy:

-2 łyżki masła,
-łyżka posiekanej cebuli,
-3-4 łyżki mąki,
-3 szklanki przegotowanego zimnego mleka,
-sól, pieprz,
-zielenina

Masło rozgrzać w rondlu, włożyć cebulę, smażyć, aż będzie szklista, wsypać mąkę, wymieszać, smażyć mieszając, aż mąka nabierze jasnozłotego koloru. Mieszając zasmażkę wlewać mleko, przyprawić solą i pieprzem, dodać zieleninę mieszając doprowadzić do zagotowania się, gotować na małym ogniu około 20 min. Przecedzić.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:22, 23 Cze 2006    Temat postu:

Sos pomidorowy:

- masło
- cebula
- mąka
- koncentrat pomidorowy
- sól i pieprz do smaku

Masło rozpuścić na patelni dodać pokrojoną drobno cebulkę chwilkę podsmażyć by cebula się zeszkliła, dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, na końcu podsypać mąką, wymieszać, odgrzać jeszcze trochę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:23, 23 Cze 2006    Temat postu:

Sos cytrynowy:

-sok z 1/2 cytryny
-2 żółtka
-2 płaskie łyżeczki maki ziemniaczanej
-1/2 litra rosołu lub rosołu z kostki
-1 łyżka masła
-ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
-szczypta cukru, sól

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 1/3 szklanki zimnej wody, roztrzepać z żółtkami, wlać do gorącego rosołu i ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą, gałką muszkatołową i cukrem.


Sos pasuje do drobiu i cielęciny


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:25, 23 Cze 2006    Temat postu:

Sos francuski:

-1 mały seler
-1 jabłko
-1 cebula
-1/2 szklanki rosołu lub rosołu z kostki
-1/2 szklanki czerwonego wina
-5 łyżek drobno pokrojonych korniszonów lub pikli
-2 łyżki rodzynków
-3 łyżki oleju lub oliwy

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać drobno starty seler i jabłko, smażyć chwilkę, wlać rosół, wino, wsypać korniszony i rodzynki, opłukane w ciepłej wodzie, wymieszać, na małym ogniu gotować około 10 minut.


Sos pasuje do drobiu i cielęciny


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:27, 23 Cze 2006    Temat postu:

Sos czekoladowy z orzechami:

-1 łyżka kawy rozpuszczalnej
-1 łyżka wrzącej wody
-1/2 szkl śmietany kremówki
-1/3 szkl cukru
-1/2 szkl masła
-200g gorzkiej czekolady
-2 żółtka
-3/4 szkl posiekanych orzechów włoskich

Rozpuścić kawę w gorącej wodzie.
W rondlu wymieszać kremówkę i cukier, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać masło, drobno połamaną czekoladę i kawę. Mieszać aż będzie gładkie, zdjąć z ognia.

W misce ubić żółtka, dodać do nich stopniowo 2 łyżki czekoladowej masy, wymieszać. Wlać powoli, mieszając do reszty czekoladowej masy. Ogrzewać na małym ogniu ok. 3 min. Dodać orzechy.
Podawać ciepły do lodów lub naleśników , ryżu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:05, 03 Lip 2006    Temat postu:

Argentyński
Składniki
1łyżkatłuszczu, 1łyżkmąki, 1cebula, 1łyżkapaprykisól, pieprz, 1/2 kg pomidorów

Przygotowanie
Drobno pokrojaną cebulę dusić w tłuszczu nie rumieniąc. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę, chwilę smażyć, następnie dodać mąkę i lekko podrumienić. Odstawić z ognia, przestudzić, dodać roztarte pomidory, doprawić solą i pieprzem, zagotować mieszając, po czym odstawić z ognia. Sos powinien mieć ostry, pikantny smak.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:08, 03 Lip 2006    Temat postu:

Chrzan ze śmietaną
Składniki
Korzonek chrzanu (ok. 150 g), łyżka masła, sok z całej cytryny, surowe żółtko, ćwierć szklanki śmietany, sól, szczypta cukru

Przygotowanie
Obrany i umyty chrzan zetrzeć na drobnej tarce, przelać wrzątkiem. W rondlu stopić łyżkę masła, dodać chrzan, wymieszać, rozprowadzić śmietaną tak, aby powstał gęsty krem. Dodać sól, cukier i sok z cytryny, zaciągnąć żółtkiem. Wstawić na noc do lodówki. Podawać do zimnych mięs i wędlin.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:09, 03 Lip 2006    Temat postu:

Chrzanowy
Składniki
2 łyżki startego chrzanu, 2 łyżki majonezu, łyżka śmietany

Przygotowanie
Chrzan, majonez i śmietanę wymieszać i odstawić na ok. 30 minut w chłodne miejsce. Podawać do pasztetów rybnych.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:10, 03 Lip 2006    Temat postu:

Cumberland
Składniki
2 łyżki galaretki porzeczkowej, 1 pomarańcza, 1 cytryna, 1/8 l wina owocowego czerwonego, sól, cukier, 2 łyżki tartego chrzanu, 2 łyżeczki musztardy, kopiasta łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej

Przygotowanie
świeżo starty chrzan włożyć do miski, wcisnąć sok z pomarańczy i cytryny, dodać posiekaną skórkę pomarańczową, galaretkę porzeczkową, musztardę, wino. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku szczyptą soli i cukru.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:47, 06 Lip 2006    Temat postu:

Dżem Chili

Składniki:

• 2 średnie pomidory
• 1 mała czerwona cebula
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki świeżego imbiru
• 1/4 szklanki soku z cytryny
• 2 łyżki brązowego cukru
• 2 papryczki chilli

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik , pomidory przekroić na połówki stroną rozkrojona do góry rozłożyć na blasze lekko posmarowanej olejem zapiekać 30min.
Pomidory wyjmujemy i kroimy w kostkę. Do małego garnka wkładamy pomidory , dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu.
Po rozpuszczeniu cukru dodajemy: cebulkę pokrojona w drobna kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir obrany i potarty na drobnych oczkach ewentualnie drobno pokrojony, sok z cytryny i oczyszczona drobno pokrojona papryczke chilli. Gotujemy wszystko na małym ogniu bez przykrycia 40min..
Dobrze smakuje z tortilla lub pitta nadziewana mięsem lub rożnego rodzaju placuszkami np. serowe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:48, 06 Lip 2006    Temat postu:

Sos majonezowy

Główną zasadę majonezu jest wyborna oliwa i świeże jaja. W głębokiej porcelanowej salaterce mieszać 2 świeże żółtka, w których nie powinno się znajdować ani krzty białka, z szczyptą soli, aż zaczną tężeć. Potem dolewa się zwolna kroplami łyżkę przedniej oliwy i małą łyżkę octu estragonowego francuskiego, mieszając ciągle, poczerń znów dodaje się żółtko, nieco oliwy i kilka kropli octu. Tak wciąż się postępuje aż do wymieszania pół kwarty oliwy, z żółtkami naprzemian, na tęgą, gładką masę. Do rozprowadzenia tej masy dodaje się zimnego rosołu. Aby majonez był dobrze gęsty, można go zaprawić mąką zasmażoną z masłem na biało. Zaostrza się sos majonezowy pieprzem białym, miałko utłuczonym, solą i octem francuskim estragonowym. Używając sosu tego do ryb, można dodać angielskiej musztardy, przez co ostrość się powiększa. Gdyby sos majonezowy w czasie mieszania lub stania miał się zwarzyć, to jest utracić swą gładkość, tak że oliwa wyszła-by na wierzch, natenczas zmieszać w drugim naczyniu jedno lub dwa żółtka z szczyptą soli i dodać do zwarzonego sosu, z którym się dopóty miesza, aż się wygładzi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:50, 06 Lip 2006    Temat postu:

Sos remuladowy


Zrobić poprzednio sos na sposób , majonezowego, włożyć łyżkę musztardy, szczypiorku, kaparów, korniszonów i zmieszać razem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:51, 06 Lip 2006    Temat postu:

Sos holenderski

Utrzeć kawałek masła świeżego na śmietanę, wbić 3 żółtka, łyżkę mąki, łyżkę octu lub soku cytrynowego i trochę cukru. Wymieszać wszystko dobrze, podbić rosołem lub kieliszkiem wina białego, lecz .w takim razie nie potrzeba cytryny, wstawić na ogień bardzo wolny i jak się dobrze ogrzeje, będzie gotowy, nie musi się bowiem gotować. Sos ten wydaje się zazwyczaj osobno w sosjerce i szczególnie dobry jest do rozmaitych ryb.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:52, 06 Lip 2006    Temat postu:

Sos grzybowy


Dobrze kilka razy wypłukać i ugotować suszone grzyby, pokrajać drobno, zasmażyć masła z cebulą i mąką, rozprowadzić smakiem grzybowym, osolić, opieprzyć, wrzucić siekane grzybki, zagotować i podać do sztuki mięsa.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:54, 07 Lip 2006    Temat postu:

Sos argentyński

1 łyżka tłuszczu,
1 łyżka mąki,
1 cebula,
1 łyżka papryki
sól, pieprz,
1/2 kg pomidorów

Drobno pokrojaną cebulę dusić w tłuszczu nie rumieniąc. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę, chwilę smażyć, następnie dodać mąkę i lekko podrumienić. Odstawić z ognia, przestudzić, dodać roztarte pomidory, doprawić solą i pieprzem, zagotować mieszając, po czym odstawić z ognia. Sos powinien mieć ostry, pikantny smak


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin