Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Zupy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:24, 05 Lip 2006    Temat postu:

Żurek staropolski

Najpierw trzeba ukisić żur. W tym celu mąkę żytnią, razową mieszamy z przegotowaną ciepłą wodą i wlewamy do kamiennego garnka. Stawiamy w ciepłym miejscu do ukiszenia. Z wędzonego boczku i włoszczyzny gotujemy wywar, przecedzany i wlewamy żur. Dodajemy czosnek, świeży tarty chrzan, sól, pieprz i majeranek. Całość okraszamy przetopionym, wędzonym boczkiem. Podajemy z jajkiem i białą kiełbasą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:25, 05 Lip 2006    Temat postu:

Zupa z alpejskich gór
.
Składniki:

tarty parmezan,
jajka,
bulion wołowo-drobiowy


Przygotowanie:

Z parmezanu i jajek robimy ciasto, jak na lane kluski i następnie wlewamy do podgrzanego bulionu, roztrzepując energicznie rózgą, tak, aby uzyskać zawiesistą konsystencję, składającą się z kluseczek cienkich jak niteczki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 8:52, 10 Lip 2006    Temat postu:

Żur na kiełbasie

Składniki:
6 porcji:
- 1-2 szklanki zakwasu z żytniej mąki
- 4 szklanki bulionu bekonowego winiary (lub 2 szklanki wywaru z warzyw)
- 50 dag surowej białej kiełbasy
- łyżka mąki
- pół szklanki śmietany
- łyżka startego chrzanu
- 3 jaja ugotowane na twardo
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżeczka majeranku
- pieprz, sól

Wykonanie:

Do wrzącego bulionu włóż kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj 15 minut na bardzo małym ogniu. Następnie kiełbasę wyjmij, a do wrzącego wywaru wlej zakwas. Żur zagotuj, zapraw śmietaną wymieszaną z mąką, jeszcze raz zagotuj, dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę, chrzan, zmiażdżony czosnek i majeranek oraz sól i pieprz. Gotuj jeszcze 23 minuty. Podawaj z jajami pokrojonymi na ćwiartki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 8:56, 10 Lip 2006    Temat postu:

zupa z kurczaka

400 g kurczaka (uda lub piersi),
1,5 lyzeczki zmielonego swiezego imbiru,
2 zabki czosnku,
1 lyzeczka kolendry,
1/2 lyzeczki kminku,
1/2 lyzeczki kurkumy,
1 lyzeczka pieprzu,
1,4 l wody,
1 laska cynamonu,
4 gozdziki,
4 ziarenka kardamonu,
1 cebula,
2 lyzeczki cytronelli,
2 jajka,
2 kartofle,
1 szalotka,
1 cebula dymka,
liscie kolendry lub natki,
3 lyzki oleju do smazenia.

1. Imbir i czosnek obrac, a nastepnie utrzec w mozdzierzu.
2. Kurczaka przelozyc do duzej miski. Dobrze wymieszac z imbirem, czosnkiem,
kolendra, kminkiem, kurkuma, pieprzem i 200 ml wody.
3. Cebule pokroic na cieniutkie plasterki. Olej rozgrzac w garnku, dodac cynamon, gozdziki, ziarenka kardamonu oraz cebule. Dobrze przyrumienic, a nastepnie dodac kurczaka i smazyc przez 10 min. Dodac cytronelle oraz 1,2 l wody i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogien i gotowac kurczaka, az bedzie
miekki (ok. 45 min.).
4. Ugotowac jajka i kartofle. Kurczaka wyjac z zupy, ostudzic, a nastepnie posiekac na kawalki. Jajka i kartofle podzielic na cwiartki. Cebule dymka
drobno posiekac. Szalotke pokroic na plasterki i lekko podsmazyc.
5. Posiekanego kurczaka, jajka i kartofle przelozyc do miseczek lub glebokich
talerzy i zalac zupa. Przybrac szalotka, cebulkami dymkami i liscmi kolendry lub pietruszki.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 8:59, 10 Lip 2006    Temat postu:


Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

Składniki:
- 6-7 szklanek wywaru z kurczaka
- 1/2 szklanki drobniutkiego makaronu
- najlepiej w kształcie ryżu
- 3 jajka
- sok z dwóch cytryn
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka plasterków cytryny do przybrania

Wykonanie:
Makaron gotujemy w wywarze z kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy już jest ugoto-wany, ubijamy jajka, łączymy je z sokiem z cytryny i łyżką stołową zimnej wody. Ucierając, powoli wlewamy do nich łyżkę wazową gorącego wywaru, potem kolejną i jeszcze jedną. Następnie jajka wlewamy do wywaru, zupę zdejmujemy z ognia, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy od razu przybraną plasterkami cytryny.
Uwaga! Przy dodawaniu jajek trzeba bardzo uważać, aby się nie ścięły - nie można już doprowadzać zupy do wrzenia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 9:07, 10 Lip 2006    Temat postu:


grecka zupa cytrynowa
Składniki:
- 4 szklanki przegotowanej wody
- pół szklanki soku z cytryny
- cebula
- 3 łodygi selera naciowego
- mała marchewka
- 1/4 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
- po pół łyżeczki mielonego pieprzu i anyżku
- 3 żółtka
- sok i skórka otar[a z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól

Wykonanie:
Na początku rozgrzej w rondlu oliwę, zeszklij na niej oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę, seler i marchewkę. Następnie dodaj kolendrę, pieprz i anyżek. Chwilę smaż (ciągle mieszając), po czym wlej wodę. Całość doprowadź do wrzenia, a później gotuj 30-40 minut pod przykryciem. Przecedź przez sito i wlej sok z cytryny.
Dokładnie ubij żółtka z sokiem i skórkąz cytryny, rozcieńcz dwiema łyżkami wywaru. Rondel z wywarem postaw na małym ogniu i stopniowo wlewaj żółtka. Podgrzewaj, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 9:09, 10 Lip 2006    Temat postu:


zupa z rzodkiewek

Składniki:
2 pęczki młodych rzodkiewek
duża cebula
łyżka masła
gałka muszkatołowa
4 szklanki Rosołu drobiowego WIN lARY (lub przegotowanej wody)
szklanka jogurtu
sok i skórka otarta z połowy cytryny
sól
pieprz

Wykonanie:
Dokładnie umyj rzodkiewki. Odetnij im listki, włóż do garnka i zalej dwiema szklankami gorącego rosołu lub osolonej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut. Dodaj sok i skórkę z cytryny, zmiksuj, po czym przetrzyj przez sito.
Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na stopionym maśle, a następnie dodaj pokrojone na ćwiartki rzodkiewki i, mieszając, smaż przez 3-4 minuty. Zalej pozostałym gorącym rosołem, zagotuj, a potem dodaj przetarty przez sito wywar z liści rzodkiewek. Po wymieszaniu gotuj jeszcze około 5 minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gałką. Odstaw i połącz z jogurtem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:03, 12 Lip 2006    Temat postu:


CHŁODNIK ZIEMNIACZANY Z RZODKIEWKAMI
60 dag ziemniaków
2 cebule
4 dag masła
800 ml bulionu warzywnego z kostki
2 pęczki rzodkiewek
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki skórki startej z cytryny
pęczek szczypiorku
1-2 łyżeczki soku z cytryny lpieprz, sól, gałka muszkatołowa

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać. Masło stopić w rondlu, przesmażyć ziemniaki i cebulę. Wlać bulion, przykryć i gotować 20 minut.
Listki rzodkiewki odciąć, umyć i posiekać. Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić na ćwiartki. Szczypiorek opłukać, posiekać.
Zupę zmiksować z listkami rzodkiewki i połową jogurtu. Dodać rzodkiewki, przyprawić sokiem i skórką z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, schłodzić.
Chłodnik podawać przybrany kleksami jogurtu i szczypiorkiem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:28, 13 Lip 2006    Temat postu:

Czernina

Składniki:
- udko kacze
- goździki
- śliwki w occie
- krew z kaczki
- cukier
- pieprz
- sól
- mąka

Sposób przyrządzania:

Należy zrobić normalny rosół z udka kaczego, potem wyjąć wszystko z rosołu, dodać ze dwa słoiki śliwek w occie wraz z zalewą, dodać goździki, gotować 30 min na wolnym ogniu. Dodać 4 łyżki cukru, łyżkę mąki i mieszać na małym ogniu, na koniec rozrobić krew kaczą z wodą gotowaną (chłodną) i wlać do zupy, gotować na małym ogniu 30 min. Mieszać, oddstawić na noc.Ugotować makaron (gniazda średnie), podgrzać czarninę ale bez wrzenia, nalać do talerza


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:29, 13 Lip 2006    Temat postu:

Crema de aguacate - zimna zupa z awokado
Składniki:
- 2 dorodne dojrzałe awokado
- 2 szklanki intensywnego rosołu z kurczaka
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- garść nachos kukurydzianych

Sposób przyrządzania:

Awokado obrać i usunąć pestki. Zmiksować razem z rosołem i śmietanką, jeśli trzeba z solą i pieprzem. Dobrze schłodzić. Przed podaniem nachos kukurydziane wstawić na 5 minut do gorącego piekarnika. Podawać zimną zupę posypaną natką pietruszki. Obok gorące nachos do pogryzania


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:31, 13 Lip 2006    Temat postu:

Chłodnik śliwkowy z winem

Składniki:
- 70 dag węgierek lub innych śliwek
- 1 szkl. białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 12 dag cukru
- 4 goździki
- 1 kawałek cynamonu (2 cm)
- 1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- szczypta mielonego kardamonu

Sposób przyrządzania:

Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Wlać do garnka 2,5 szklanki wody, włożyć owoce i gotować do miękkości. Następnie przetrzeć je przez sito. Dodać cukier, goździki, cynamon, kardamon oraz skórkę z cytryny. Wlać 3 szklanki wody, wino, zagotować i ochłodzić. Podawać na zimno z groszkiem ptysiowym lub grzankami



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:33, 13 Lip 2006    Temat postu:

Chłodnik ze świeżych ogórków
Składniki:
- 2 świeże ogórki (35 dag)
- po 2 szklanki śmietany 18-proc. i zsiadłego mleka
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- sól
- biały pieprz

Sposób przyrządzania:

Ogórki umyć, obrać i pokroić w ćwierćplasterki. Koperek opłukać i posiekać. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Śmietanę roztrzepać z mlekiem i czosnkiem, zalać ogórki, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek, wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godz.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 18:00, 14 Lip 2006    Temat postu:

Zupa pomidorowo - pieczarkowa z pulpetami

Składniki:
25 dkg mielonej wieprzowiny
25 dkg pieczarek
mały seler
1 jajko
cebula
0,5 puszki zielonego groszku
2 łyżki oleju
mała puszka koncentratu pomidorowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
kostka rosołowa
słodka papryka
zielony pieprz
cukier, sól
Sposób wykonania:
Seler zetrzeć na drobnej tarce. pieczarki poszatkować .na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć seler i pieczarki. Dodać koncentrat pomidorowy, wlać litr wody, zagotować wrzucić kostkę rosołową, gotować 10 minut.
Cebulę obrać posiekać i razem z jajkiem dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Z masy mięsnej formować kulki. Wkładać je do wrzącej zupy i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Zupę posypać natką.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 18:01, 14 Lip 2006    Temat postu:

Kwaśna bulwianka

Składniki:
• 50 dag ziemniaków
• 1 l maślanki
• pieprz
• cebula
• 1 - 2 marchwie
• 1 l wody
• sól, pieprz

Sposób wykonania:
Do wrzącej wody wrzucić drobno pokrajane ziemniaki, startą na tarce o dużych oczkach marchew, cebulę, pieprz, sól.Gotować aż ziemniaki będą miękkie.Ugotowaną cebulę należy usunąć, a do zupy wlać maślanke i zagotować.Zupę spożywa się z czarnym chlebem, posmarowanym masłem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 18:03, 14 Lip 2006    Temat postu:

Łagodna biała zupa rybna z pulpecikami
Składniki:
• duża płoć
• duży leszcz
• 2 średnie okonie lub karasie
• 2 cebule
• łyżeczka mielonego imbiru
• łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej
• łyżeczka mielonego białego pieprzu
• liść laurowy
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• 1/4 szklanki tarej bułki
• jajko
• pęczek włoszczyzny
• pęczek natki pietruszki
• 1 pojemnik śmietany wiejskiej lub jogurtowej
• sól

Sposób wykonania:
Ryby oskrobujemy z łusek, patroszymy, odcinamy głowy, ogony i skrzela, wyjmujemy kręgosłupy wraz z ośćmi, ale ich nie wyrzucamy.Natkę drobno siekamy.Ryby przekręcamy przez maszynkę, dodajemy namoczoną w mleku tartą bułkę, jajko, gałkę muszkatałową, imbir, biały pieprz i natkę.
Formujemy maleńkie gałeczki.Do dużego rondla wkładamy włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, głowy, ogony, skrzela i kręgosłupy rybie wraz z ośćmi, zalewamy trzema litrami wody, gotujemy pod przykryciem ponad godzinę.Przelewamy wywar przez sito, wyjmujemy warzywa.
Wywar wlewamy z powrotem do rondla, solimy do smaku, wkładamy do niego gałeczki rybne i gotujemy 20 minut.Do miseczek wkładamy ugotowane warzywa, gałeczki rybne i po łyżeczce śmietany, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką.Do zupy możemy podać kromki białej, chrupiącej bułki.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 2 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin