Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Ryby
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:05, 23 Cze 2006    Temat postu: Ryby

SAŁATKA POLSKA

2 solone śledzie,
1 1/2 szklanki ugotowanej drobnej fasolki,
2 jaja ugotowane na twardo,
duże winne jabłko,
1 - 2 korniszony,
2 - 4 marynowane grzybki,
2 - 3 marynowane śliwki,
pół szklanki majonezu,
łyżeczka soku z cytryny,
natka pietruszki,
szczypta cukru,
sol,
pieprz;


Sposób przyrządzania :

Dobrze wymoczone śledzie odfiletować i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jabłko pokroić w kostkę, połączyć ze śledziem i fasolką. Drobno pokrojone grzybki, śliwki i korniszony dodać do śledzi, polać majonezem, doprawić cukrem, solą i pieprzem, wymieszać, przykryć i lekko ochłodzić.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki oraz jednym jajem, a ćwiartkami drugiego przybrać sałatkę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:07, 23 Cze 2006    Temat postu:

ŚLEDŹ W SOSIE POMARAŃCZOWYM

60 dkg solonych filetów śledziowych (maties),
3/4 szklanki mleka,
1 pomarańcza,
1 winne jabłko,
kiszony ogórek,
3 - 4 łyżki majonezu,
łyżka soku z cytryny,
cukier,
sól, pieprz;


Sposób przyrządzania:


Filety zalać mlekiem i odstawić na 2 - 3 godziny. Następnie wyjąć, osuszyć i pokroić w dzwonka. Pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą.
Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać sosem, przykryć folią i odstawić na 1-2 godz. do lodówki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:08, 23 Cze 2006    Temat postu:

ŚLEDZIE PO JURSZCZYŃSKU

czas przygotowania : 5 minut
paczka (300-500 g) filetów śledziowych w oleju (zdecydowanie polecam powszechnie dostępne matiasy firmy "LISNER"),
1-2 cebule,
oliwki (najlepsze są firmy "ACORSA" z puszki),
pieprz,
2 listki bobkowe,
zioła prowansalskie,
olej roślinny,
może też być ząbek czosnku lub wymiennie świeża lub konserwowa papryka dla smakoszy,
butelka piwa do popicia.

Śledzie pokroić na dowolne kawałki, dodać pokrojoną cebulę, całe oliwki, listki bobkowe, posypać pieprzem i - nie żałując - ziołami prowansalskimi. Wszystko to zalać olejem i zostawić w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, aby śledzie przesiąkły cebulą, po czym wstawić do lodówki. Spożywać schłodzone, koniecznie popijając piwem, inaczej po posiłku będziemy musieli wypić wiadro wody!.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:11, 23 Cze 2006    Temat postu:

ŚLEDZIE PO SŁOWIAŃSKU
Przepis na 5 porcji
5 filetów śledziowych


ZALEWA : 1:10 ocet z wodą, ziele angielskie, liść laurowy,
na 1l płynu - 3 łyżki cukru

SOS

seler, pietruszka (razem ok. 10 dkg),
1 jabłko,
2 cebule,
2 łyżki majonezu,
1 mały kefir (250g),
kwasek cytrynowy,
sól, pieprz, cukier


Składniki zalewy zagotować, ostudzić, zalać filety i odstawić na 1 dobę.
SOS :
seler i pietruszkę ugotować na półtwardo, zetrzeć na grubej tarce. Cebule i jabłko pokroić w drobną kostkę, majonez wymieszać z kefirem, wymieszaćź wszystkie składniki sosu. Śleszie odsączyć z zalewy. Polać sosem przed samym podaniem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:14, 23 Cze 2006    Temat postu:

Tatar ze śledzi
Danie wegetariańskie:
Składniki:-


50 dag śledzi matiesów
- 2 cebule (15 dag)
- 1 ogórek kiszony (15 dag)
- 15 dag grzybków marynowanych
- 2 żółtka
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz


Sposób przyrządzania:

Śledzie posiekać i popieprzyć. Cebule i ogórek obrać i wraz z grzybkami drobno posiekać. Dodać śledzie, żółtka, doprawić solą i pieprzem i starannie wymieszać z oliwą


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:15, 23 Cze 2006    Temat postu:

Tagliatelle con tonno
Składniki:-


500 g makaronu tagliatele
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- por
- 200 ml zagęszczonego soku pomidorowego
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól


Sposób przyrządzania:

Makaron ugotować zgodnie z przepisem producenta. Podczas gotowania makaronu posiekać pora i podsmażyć go delikatnie na oliwie z oliwek, odsączyć sos z tuńczyka, przełożyć tuńczyka na patelnię, podsmażyć. Dodać sok pomidorowy, pieprz i sól do smaku i dusić dopóki makaron nie będzie ugotowany


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:18, 23 Cze 2006    Temat postu:

Rybka w piwnym cieście:

- 1 kg filetów z mintaja lub morszczuka
- sól


Składniki:

- 3/4 szklanki jasnego piwa
- 1 szklanka maki
- 2 jaja
- olej
- sól


Ciasto:

mąkę, żółtka, piwo, szczyptę soli i 2 łyżki oleju zmiksować na gładkie ciasto. Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z ciastem.
Filety opłukać, oprószyć solą.
Rozgrzać olej, ryby zanurzać w cieście, wkładać na patelnie i smażyć na rumiano.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:18, 03 Lip 2006    Temat postu:

Dorsz zapiekany w sosie szafranowym
Składniki
50 dag płatów dorsza,
niepełna szklanka śmietany,
3 łyżki mąki pszennej,
3,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
cytryna,
2 łyżki przyprawy do mięsa,
łyżeczka bazylii lub oregano,
mała łyżeczka (do kawy) szafranu lub kurkumy,
olej do smażenia, s
ól

Przygotowanie
Rybę umyć, pokroić na porcje, posolić, skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawami (oprócz szafranu). Pozostawić na noc w lodówce. Następnie obtoczyć w mące pszennej wymieszanej z trzema łyżkami mąki ziemniaczanej i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Śmietanę wymieszać z 3/4 szklanki ostudzonej przegotowanej wody, pozostałą mąką ziemniaczaną, odrobiną soli i szafranem. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i zapiekać około 20 min. Podawać z białym lub brązowym ryżem i surówką ze słodkiej bądź kwaszonej kapusty. Ryba będzie smaczniejsza, jeśli włoży się ją na 1-2 godz. do miski ze słodkim mlekiem (100 g - 135 kcal).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:21, 03 Lip 2006    Temat postu:

Halibut w sosie pietruszkowym
Składniki
80 dag filetów z halibuta,
duża pietruszka,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
6-8 wydrylowanych suszonych śliwek,
sok i skórka otarta z cytryny,
2 łyżki mąki, pół szklanki mleka,
łyżka oleju,
łyżka masła,
szklanka 12-proc. śmietany,
szczypta cukru, sól

Przygotowanie
Do mleka dodać łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać. Umyte filety ułożyć w salaterce, zalać mlekiem, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godz. Opłukane śliwki namoczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Obraną pietruszkę pokroić w cienkie słupki. Filety osączyć mleka, obtoczyć w mące, obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju. Przełożyć do płaskiego rondla, skropić wodą ze śliwek, posypać pokrojoną pietruszką i paseczkami śliwek, polać stopionym masłem, przykryć i dusić na małym ogniu 5-7 minut. |mietanę wymieszać z łyżką mąki, sokiem i skórką cytryny, szczyptą cukru i soli. Zalać rybę, lekko potrząsnąć rondlem, posypać natką pietruszki i dusić jeszcze 5 minut. 1 porcja zawiera: 39 g białka, 14,5 g tłuszczu, 2,4 g błonnika, 102 mg cholesterolu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:22, 03 Lip 2006    Temat postu:

Karp po bosmańsku
Składniki
1 kg sprawionego karpia, mąka do panierki, oliwa do smażenia, sól, pieprz 1 szklanka śmietany, 1 szklanka białego wytrawnego wina, łyżka rodzynek, kopiasta łyżka (5 dkg) tartego chrzanu, sól, pieprz, sok z cytryny

Przygotowanie
Karpia przekroić wzdłuż grzbietu, usunąć kręgosłup, podzielić rybę na dość duże kawałki. Opruszyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć. Usunąć ości, zalać winem i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Śmietankę oziębić, ubić, wymieszać z chrzanem i opłukanymi rodzynkami, doprawić do smaku. Rybę wyjąć z wina, polać sosem chrzanowo-śmietanowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:54, 06 Lip 2006    Temat postu:

Sandacz po polsku z jajkiem

Składniki:

filet z sandacza
jajko
masło
pietruszka zielona
ziele angielskie
liść laurowy
sól
ocet
cytryna
sałata zielona

Sposób wykonania:

Na wrzący wywar z jarzyn wkładamy filet i gotujemy ok. 5 min. Jajko ugotowane na twardo drobno kroimy i kładziemy na roztopione masło. Ugotowany filet dekorujemy jajkiem, zieloną sałatą i cytryną. Podajemy z ziemniakami i gotowanymi jarzynami: brokuły, kalafior i marchewka.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:56, 06 Lip 2006    Temat postu:

Węgorz z pieczarkami

Składniki:

1 kg węgorza
1 duża cebula
1/2 szklanki dobrej śmietany
łyżka mąki
25 dag pieczarek
sok z cytryny
oliwaz oliwek
natka pietruszki
sól, pieprz biały

Sposób wykonania:

Węgorza natrzeć grubo solą i za pomocą papierowego tęcznika zetrzeć ją wraz ze śluzem pokrywającym rybą. Jeśli ktoś nie przepada za rybą przygotowaną wraz ze skórą naciąć skórę dookoła głowy, oddzielić ją od mięsa ściągając aż do ogona. Rybę sprtawić, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki 5 cm. Skropić sokiem z cytryny, odstawić. Cebulę obrać, pieczarki oczyścić, opłukać, drobno posiekać, podsmażyć dodać węgorza, dusić na małym ogniu skrapiając wodą. Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:57, 06 Lip 2006    Temat postu:

Karp wigilijny II

Składniki:

1 kg karpia
kilka suszonych śliwek
łyżka powideł śliwkowych
garść rodzynek
1 szklanka mocnego wywaru mięsnego
oliwa
mąkach
sok z cytryny
sól, biały pieprz.

Sposób wykonania:

Oczyszczonego i sprawionego karpia umyć, osuszyć pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić w chłodne miejsce. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić, dodać powidła i zmiksować wywarem mięsnym. Po zmiksowaniu dodać do sosu rodzynki. Porcję ryby obtoczyć w mące, zrumienić na oliwie z obu stron na złoty kolor. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać wywarem ze zmiksowanymi śliwkami i łyżką mąki i zapiec.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:59, 06 Lip 2006    Temat postu:

Kotlety siekane z ryby

Składniki

0,5 kg ryby (filet z karpia, lina itp.)
1 bułka kajzerka
1/3 szklanki mleka
1 żółtko
1 dag masła
pieprz biały , sól
natka pietruszki
1 jajko
mąka
tarta bułka
tłuszcz do smażenia

Sposób wykonania:

Rybę wyfiletować, dokładnie usunąć ości. Bułkę rozdrobnić i namoczyć w mleku. Mięso rybie dokładnie, w miarę drobno posiekać, dodać odciśniętą bułkę, żółtko, masło, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki jeszcze raz posiekać długim nożem. Masę starannie wymieszać, w przypadku jeśli masa będzie zbyt wodnista dodać tartej bułki. Uformować kotlety, panierować w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć na złoty kolor na oleju z dodatkiem masła.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:00, 06 Lip 2006    Temat postu:

Łosoś norweski na parze

Składniki:

łosoś norweski pokrojony na porcje
mleko
czosnek
jarzyny jak do rosołu (bez kapusty)
cytryny
sól, biały pieprz

Sposób wykonania:

Dzwonka łososia wymoczyć w mleku przez około 30 minut, następnie posypać je przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem. Marchew, pietruszkę i kawałek selera dokładnie oczyścić pokroić na „makaron” i ułożyć w naczyniu do parowania. Parować przez 20-25 minut. Następnie dołożyć łososia i utrzymać na parze przez około 15 min. Wyłożyć na półmisek, skropić sokiem z cytryny obok dekoracyjnie ułożyć jarzyny i ćwiartki cytryn.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin