Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Zupy
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:51, 23 Cze 2006    Temat postu: Zupy

Zupa gulaszowa
Składniki na 4 porcje


1/2 kg różnokolorowych strąków papryki
por
1/2 kg piersi indyka
4 łyżki oliwy
2 łyżki mąki
łyżka mielonej ostrej papryki
3 szklanki bulionu warzywnego
3/4 szklanki wytrawnego białego wina
pęczek natki
łyżka skórki startej z cytryny
sól, pieprz

Papryki umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Pora oczyścić, umyć, pokroić w krążki.
Filet z indyka umyć, osuszyć, pokroić w małą kostkę. Oliwę rozgrzać w rondlu, przesmażyć mięso. Dodać por i paprykę, smażyć 2-3 minuty. Oprószyć mąką i papryką, przyprawić solą i pieprzem. Zamieszać i krótko podsmażyć.
Wlać bulion i wino, gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut, od czasu do czasu zamieszać.
Natkę umyć, osuszyć, posiekać, wymieszać ze skórką z cytryny. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem, wlać do talerzy, posypać natką ze skórką z cytryny.


Do zupy gulaszowej można zrobić zacierki. 10 dag mąki zagniatamy z jajkiem, szczyptą soli oraz 2 łyżkami wody. Ciasto ścieramy na tarce, podsuszamy. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:53, 23 Cze 2006    Temat postu:

Zupa kokosowa z kurczakiem
Składniki na 4 porcje


30 dag piersi z kurczaka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 l bulionu warzywnego
400 ml mleczka kokosowego
2 łodygi trawy cytrynowej
4 dag świeżego imbiru
czerwona papryczka chili
1-2 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki soku z limetki
pęczek świeżej kolendry
3 łyżki oleju
sól, pieprz

Piersi kurczaka umyć, pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem. Cebule obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek obrać, posiekać. Trawę cytrynową pokroić na kawałki. Imbir obrać, posiekać. Chili oczyścić z pestek, pokroić w cienkie krążki.
Olej rozgrzać w rondlu, obsmażyć kurczaka. Wrzucić cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową i chili, przesmażyć.
Wlać bulion i mleczko kokosowe, wymieszać, gotować na małym ogniu 8-10 minut. Kolendrę opłukać, posiekać. Do zupy wlać sos sojowy i sok z limetki, przyprawić pieprzem. Przed podaniem posypać kolendrą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:54, 23 Cze 2006    Temat postu:


Pomidorowy kapuśniak
Składniki na 4 porcje


5 dag wędzonego boczku
cebula
ząbek czosnku
ziemniak
25 dag kiszonej kapusty
1/2 l bulionu mięsnego
łyżka czarnych oliwek
4 łyżki przecieru pomidorowego
szklanka wytrawnego białego wina
łyżeczka słodkiej papryki
4 łyżki śmietany kremówki
sól, pieprz

Boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Kapustę odcisnąć, pokroić. Boczek wysmażyć na patelni, włożyć cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kapustę, wymieszać, krótko przesmażyć. Wlać bulion, gotować 20 minut na małym ogniu.
Dodać oliwki i przecier pomidorowy, wlać wino, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Ziemniak obrać, umyć, zetrzeć na tarce, dodać do wrzącej zupy, gotować jeszcze 5 minut. Zupę przyprawić, rozlać do talerzy, udekorować kleksem śmietany.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:55, 23 Cze 2006    Temat postu:

Zalewajka:

- 1 kg ziemniaków,
- 2 szklanki wywaru z szynki albo z białej kiełbasy,
- 15 dag wędzonego boczku lub kiełbasy,
- włoszczyzna (bez kapusty),
- 1 łyżka oleju,
- 2 duże cebule,
- 4-5 ząbków czosnku,
- kilka suszonych grzybów,
- butelka białego barszczu,
- majeranek, curry, pieprz, sól

W wywarze z boczku, szynki lub białej kiełbasy ugotować ziemniaki .Grzyby namoczyć w małej ilości wody , pokroić. Włoszczyznę obrać i razem z grzybami dodać do gotujących się ziemniaków. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je. Na patelni podgrzać tłuszcz, zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony boczek lub kiełbasę. Dodać do ziemniaków, wlać biały barszcz, chwilę gotować. Przyprawić zupę solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:57, 23 Cze 2006    Temat postu:

Zupa gulaszowa:

-50 dag wołowiny
-50 dag wieprzowiny
-puszka kukurydzy
-duża czerwona papryka
-4 średnie ziemniaki
-2 cebule
-1 i 1/2 litra wywaru z kostki
-3 łyżki mąki
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-pół łyżeczki ostrej papryki
-łyżeczka łagodnej papryki
-papryczka chili
-listek laurowy
-pieprz, sól

Wołowinę pokroić w niedużą kostkę i szybko podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Przerzucić do garnka, zalać wywarem i gotować około godzinki na niezbyt dużym ogniu. Wieprzowinę też podsmażyć i dodać do wołowiny. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na złoto, dorzucić do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i poddusić. Na 20 minut przed końcem gotowanie dodać warzywa: pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i kukurydzę. Zupę doprawić papryką w proszku i drobniutko pokrojoną papryczką chili (można użyć szczypty chili w proszku lub dodać ciut więcej ostrej papryki). Domieszać koncentrat pomidorowy i całość zagęścić mąką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:00, 03 Lip 2006    Temat postu:

Barszcz czerwony z uszkami
Składniki
5 buraków ,1/2 pęczka włoszczyzny , 10 ziaren pieprzu , 2 ziarna ziela angielskiego , 3 łyżki koncentratu z buraków , ząbek czosnku , 1 liść laurowy , sól , cukier , sok z cytryny , 80 g suszonych grzybów
Ciasto :15 dag mąki , jajko , łyżka wody
Farsz :grzyby ugotowane w zupie , cebula , łyżka masła , łyżka tartej bułki , jajko , sól, pieprz

Przygotowanie
Grzyby umyć, namoczyć na noc i ugotować w tej samej wodzie. Warzywa obrać, ugotować z obranymi i pokrojonymi w paseczki burakami oraz przyprawami.
Grzyby i warzywa przecedzić, wywary połączyć. Aby zupa miała ładniejszy kolor, dodać koncentrat z buraków. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem cytrynowym, ewentualnie cukrem i czosnkiem. Podgrzać, ale nie gotować, by zupa nie straciła koloru.

Przyrządzić farsz na uszka.
Grzyby i cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać tartą bułkę, jajko, przyprawić. Wymieszać.
Z mąki, jajka i wody zagnieść niezbyt twarde ciasto, cienko rozwałkować i pokroić na malutkie kwadraty. Na każdym położyć farsz. Zlepić dwa przeciwległe brzegi, tak by powstały trójkątne pierożki, a następnie zlepić przeciwległe rogi. Uszka gotować w osobnym wrzątku. Gdy wypłyną, wyjąć na sitko, przelać zimną wodą. Rozłożyć na talerze i zalać gorącym barszczem. Czerwony barszcz najlepszy jest po 3 – 4 dniach
.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:01, 03 Lip 2006    Temat postu:

Barszcz ukraiński
Składniki
50 dag buraków czerwonych, kawałek kapusty włoskiej, 2 marchewki, pietruszka, kawałek pora, 2-3 ziemniaki, pół szklanki białej fasoli, 2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego, kilka łyżek śmietany, pół łyżki mąki, łyżka sosu sojowego, ziele angielskie, 3 łyżki posiekanej zieleniny (pietruszki lub koperku), szczypta cukru, pieprz

Przygotowanie
Fasolę zalać wrzącą wodą, odstawić na 3 godz. Następnie odcedzić, zalać sześcioma szklankami świeżej wody i gotować. Gdy fasola będzie prawie miękka, dodać warzywa starte na tarce o dużych oczkach, poszatkowaną kapustę, ziele angielskie i gotować 15-20 min. Następnie włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, zalać dwiema szklankami wody i ugotować w osobnym naczyniu. Gdy będą miękkie, przelać je do garnka z warzywami. Przyprawić zupę przecierem pomidorowym, sosem sojowym, vegetą, pieprzem i cukrem. Wymieszać z mąką rozprowadzoną śmietaną, zagotować. Rozlać do talerzy, posypać zieleniną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:02, 03 Lip 2006    Temat postu:

Barszcz wiejski
Składniki
25 dag włoszczyzny, 50 dag kości, 50 dag buraków, sól, 1 szklanka kwasu z ogórków, 2 l wody, 12 dag śmietany, ząbek czosnku, iść laurowy

Przygotowanie
Buraki dokładnie umyć, ugotować w łupinach. Następnie obrać, pokroić w cienkie paski, zalać przygotowanym wywarem z włoszczyzny i kości i wolno gotować około 30 min, dodając część kwasu z ogórków. Na końcu dodać pozostałą ilość kwasu, śmietanę, roztarty z solą czosnek i liść laurowy. Doprawić do smaku, zagotować. Podawać z fasolą ugotowaną na sypko lub z ziemniakami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:04, 03 Lip 2006    Temat postu:

Barszcz wiejski
Składniki
25 dag włoszczyzny, 50 dag kości, 50 dag buraków, sól, 1 szklanka kwasu z ogórków, 2 l wody, 12 dag śmietany, ząbek czosnku, iść laurowy

Przygotowanie
Buraki dokładnie umyć, ugotować w łupinach. Następnie obrać, pokroić w cienkie paski, zalać przygotowanym wywarem z włoszczyzny i kości i wolno gotować około 30 min, dodając część kwasu z ogórków. Na końcu dodać pozostałą ilość kwasu, śmietanę, roztarty z solą czosnek i liść laurowy. Doprawić do smaku, zagotować. Podawać z fasolą ugotowaną na sypko lub z ziemniakami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aszunia
Administrator
<font color=red> <b> Administrator </b>



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 790
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrowiec Sw.

PostWysłany: Pon 16:45, 03 Lip 2006    Temat postu:

Zupa czosnkowa

Składniki:
- 6 ząbków czosnku,
- 6 łyżek oliwy,
- 3 kromki pieczywa pszennego (np. tostowego),
- gałązka świeżego tymianku (ew. suszony),
- szczypta słodkiej papryki w proszku,
- sól,
- 5 dkg sera żółtego (najlepiej twardy, typu parmezan, cantal),
- 3/4 litra wody.

Jak przyrządzić?
1) Czosnek obieramy, kroimy dość drobno i rozgniatamy ze sporą szczyptą soli. Kroimy cienkie kromki chleba i przekrawamy na cztery części.

2) Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek. Dodajemy chleb. Ostrożnie obracamy go po chwili na drugą stronę. Dodajemy szczyptę papryki i tymianek. Calość zalewamy zimną wodą i gotujemy przez kilka minut.

3) Delikatnie wyjmujemy z patelni część kromek chleba na przygotowane talerze. Zostawiamy dwie i łyżką mieszamy z zupą tak długo, aż rozpadną się całkowicie i staną się częścią zupy.

4) Na ułożone na talerzu kromki nasypujemy nieco sera. Zalewamy gorącą zupą.

Jak podawać?
Natychmiast - gorącą. Każda porcja na oddzielnym talerzu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:56, 04 Lip 2006    Temat postu:

Żurek po kielecku
Składniki
Szklanka kwasu z ogórków, kostka bulionu wołowego, 10 dag śmietany, łyżka mąki, 20 dag cienkiej kiełbasy, łyżka zieleniny, ząbek czosnku, pieprz

Przygotowanie
Do garnka wlać litr wrzątku i kwas z ogórków, dodać kostkę rosołową i zagotować. Mąkę starannie wymieszać ze śmietaną, rozprowadzić kilkoma łyżkami gorącego płynu, wlać do garnka z zupą i jeszcze raz zagotować. Doprawić żurek pieprzem i roztartym czosnkiem. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć bez tłuszczu. Rozłożyć kiełbasę na talerzach, zalać żurkiem i posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami polanymi stopioną słoniną lub z pieczywem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:57, 04 Lip 2006    Temat postu:

Żurek na skrzydełku
SkładnikiWłoszczyzna, skrzydełko kurczaka, szklanka dobrze ukwaszonego żuru, duża cebula, 2 ząbki czosnku, pół szklanki śmietany 12-proc., 2 jaja, łyżeczka jarzynki lub innej przyprawy warzywnej do zup, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, majeranek, kilka gałązek koperku lub natki pietruszki

Przygotowanie
Z oczyszczonej włoszczyzny i skrzydełka ugotować niepełny litr wywaru. Przecedzić, dodać opieczoną nad ogniem cebulę, zmiażdżony czosnek, żur i przyprawy. Gotować kilka minut. Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością gorącego wywaru, dodać do żurku, zagotować. Ugotowane jaja obrać, pokroić na ćwiartki. Marchew z włoszczyzny pokroić na plasterki. Ułożyć na talerzach cząstki jaj i marchew, zalać żurkiem, posypać zieleniną.
.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:19, 05 Lip 2006    Temat postu:

PYSZNA ZUPA Z PORA

2 duże pory pokroić w plasterki i podsmażać na oleju.
Ugotować ala rosołek (na porcji rosołowej, marchew, ziemniaki, pietruszka, 2 kostki rosołowe), dodać podsmażona por,gotować 10min, przyprawić do smakupieprzem i ew.solą, zagęścić śmietana 30%.
Posypać natką pietruszki.
Już na talerzu posypać potartym żółtym serem. Można też dodać grzanki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:20, 05 Lip 2006    Temat postu:

Zupa rybna z grzankami

Gotujemy z jarzynami rosołowymi niejadalne części karpia, na końcu rybę przecieramy przez sito. Dodajemy zasmażkę przygotowaną na maśle oraz przyprawy do smaku. Podajemy z grzankami z bułki usmażonymi na maśle


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:22, 05 Lip 2006    Temat postu:

Zupa dyniowo-cebulowa

Składniki:

1 kg dyni,
1 kg cebuli,
2-3 marchewki,
2 pietruszki,
1/2 selera,
2 kostki rosołowe wegetariańskie,
tymianek,
majeranek,
nać pietruszki,
sok z cytryny
.

Wykonanie:

do 3 litrów wrzątku wsypać po łyżce tymianku i majeranku, zagotować. Następnie dodawać kolejno (uwaga – nie wolno zmieniać kolejności wrzucania składników!), w minutowych odstępach, pokrojone w grube kostki: marchew, pietruszkę, dynię, korzeń selera, cebulę, kostki rosołowe lub sól. Ugotować do miękkości. Dodać łyżkę soku z cytryny. Wszystko zmiksować. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z grzankami lub chlebem
Tę wegetariańską zupę można też ugotować na wywarze z kości wołowych. Przyrządzaną z zachowaniem zasady Pięciu Przemian można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin