Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Ryby
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:00, 07 Lip 2006    Temat postu:

Dorsz zapiekany z kukurydzą

Składniki
50 dag filetów z dorsza lub innej białej ryby, szklanka mleka, puszka kukurydzy, duża cebula, kilka ogonków liściowych selera naciowego, szklanka wywaru z warzyw (może być z kostki), łyżeczka curry, sól

Sposób przyrządzania
Rybę pokroić na niewielkie kawałki, zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Następnie starannie osączyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w mące wymieszanej z curry i solą. Kukurydzę osączyć, cebulę pokroić w talarki, seler obrać z włókien i pokroić na półcentymetrowe kawałki. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami: kukurydzę, rybę, cebulę wymieszaną z selerem. Wlać wywar z warzyw i wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 40-50 min w temperaturze 180°C. Podawać z ziemniakami z wody lub ryżem ugotowanym na sypko.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:11, 13 Lip 2006    Temat postu:

Śledź z ziemniakami w mundurkach

Składniki:

- 5 śledzi
- 2 średnie cebule
- 10 ziemniaków

zaprawa:

- 100 ml octu (10 proc.)
- 200 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 5 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- sól

Sposób przyrządzania:

Wszystkie produkty zaprawy zagotowujemy pod przykryciem, następnie studzimy. Cebulę kroimy w talarki, układamy warstwami cebulę i śledzie, zaczynając od cebuli i kończąc również na cebuli. Wystudzoną zaprawą zalewamy śledzie z cebulą. Szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na 3-4 dni. W dniu podania przygotowujemy ziemniaki. Wybieramy ziemniaki mniej więcej tej samej wielkości, myjemy bardzo dokładnie (najlepiej pod bieżącą wodą), następnie gotujemy w łupinkach.
Podajemy je na gorąco, polane masłem, ze śledziami i cebulką z zaprawy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:12, 13 Lip 2006    Temat postu:

Śledź z jabłkami w śmietanie

Składniki:
- 1 opakowanie (250 g) filetów śledziowych a la matjas w oleju
- 2 kwaśne jabłka
- 1 spory ogórek konserwowy
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- grubo zmielony pieprz
- 1 listek laurowy

Sposób przyrządzania:

Każdy z płatów śledziowych dzielimy na 4-5 kawałków. Dodajemy obrane, starte na grubej tarce jabłka i starty ogórek oraz pokrojoną w cienkie talarki i sparzoną uprzednio cebulę. Całość posypujemy pieprzem i polewamy śmietaną z dodatkiem majonezu. Mieszamy, przybieramy listkiem laurowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:15, 13 Lip 2006    Temat postu:

Sum w śmietanie z rodzynkami

Składniki:
- 1 sum (1 kg)
- 5 dag startego chrzanu
- 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 3-4 łyżki rodzynek
- natka

Sposób przyrządzania:

Suma oczyść, wypatrosz, umyj, pokrój w dzwonka. Oprósz solą, skrop sokiem z cytryny, włóż na 30 minut do lodówki. Włoszczyznę obierz, umyj, zalej wrzącą wodą i gotuj 5-7 minut. Włóż ryby, posól, gotuj razem 15 minut na małym ogniu. Przygotuj sos: wymieszaj śmietanę z chrzanem, przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Umyj rodzynki, zalej je wodą i odstaw na kilka minut, aby napęczniały. Potem wymieszaj je z sosem chrzanowym. Dzwonka ryby wyłów z wywaru, ułóż w rondlu, polej sosem. Duś 5 minut, a przed podaniem udekoruj natką.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:17, 13 Lip 2006    Temat postu:

Sola z cukinią i pomidorami

Składniki:
- 2 dorodne filety z soli
- 2 małe cukinie pokrojone w talarki
- 2 pomidory bez skórki i gniazd nasiennych pokrojone w kostkę
- 1/2 cytryny
- garść liści bazylii
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej

Sposób przyrządzania:

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie ułożyć filety soli, posypać pieprzem, solą, porwanymi liśćmi bazylii i skropić sokiem z cytryny. Cukinie obsmażyć szybko na oliwie, dodać pomidory, smażyć razem chwilę. Poruszyć kilka razy patelnią, aby warzywa nie przywarły. Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, dodać resztę masła, rozpuścić, zamieszać. Ryby przykryć cukinią z pomidorami, lekko posolić i posypać pieprzem, na wierzch wyłożyć tartą bułkę. Wstawić do gorącego piekarnika na 20 minut. Podawać gorące.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:20, 13 Lip 2006    Temat postu:


Specjota - karmazyn po grecku z pomidorami

Składniki:
- 1 kg filetów z karmazyna
- 1/2 kg świeżych
- umytych liści szpinaku
- 1/2 kg ziemniaków pokrojonych w plastry
- 1/2 kg pomidorów pokrojonych w kostkę
- 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- po pół pęczka natki i koperku
- kilka listków świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- oliwa do polania ryby

Sposób przyrządzania:

Na posmarowanym oliwą dnie formy do pieczenia ułóż najpierw liście szpinaku, potem ziemniaki. Posyp posiekaną natką, koperkiem i bazylią. Na wierzchu ułóż filety z karmazyna i pokrojone pomidory. Posyp przyprawami i suszonymi ziołami, polej obficie oliwą. Wstaw do bardzo gorącego piekarnika. Piecz pod przykryciem 25 minut, potem zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze 10 minut, aż ryba się zrumieni



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:24, 13 Lip 2006    Temat postu:


Sola w sosie kokosowym

Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula pokrojona w cienkie piórka
- 4 roztarte ząbki czosnku
- 4 łyżeczki curry
- 2 puszki (po 400 ml) niesłodzonego mleka kokosowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 marchewki pokrojone w słupki (julienne)
- 4 filety z soli (po 15-20 dag)
- 4 posiekane dymki (tylko szczypior)

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej olej w rondlu, wrzuć cebulę i czosnek, oprósz curry. Smaż, mieszając, aż cebula się zeszkli. Wtedy wlej mleko kokosowe i bulion, zagotuj, mieszając. Zmniejsz ogień i podgrzewaj bez pokrywki ok. 50 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj marchewki, duś 3 minuty - powinny pozostać jędrne. Zdejmij z ognia i zabezpiecz przed wystygnięciem. Rozgrzej grill w piekarniku. Ryby ułóż na natłuszczonej blasze, oprósz solą i pieprzem. Wstaw pod rozgrzany grill, piecz 7-8 minut. Przełóż na talerze, polej sosem, posyp posiekaną dymką. Podawaj z ryżem



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:42, 18 Lip 2006    Temat postu:

Łosoś z pieczarkami:

Filety z łososia na 4 osoby:
-1/2 kg pieczarek
-3 łyżki posiekanego koperku (musi być go bardzo dużo)
-pieprz
-1/2 szklanki białego wina
-masło

Piec nagrzać do 180C.
Przygotować płaskie, szerokie naczynie do zapiekania i wysmarować dno grubo masłem.
Filety łososia pokroić na cienkie plastry. 1/2 kg pieczarek pokroić na cienkie plastry. Pieczarki równo rozłożyć na dnie. Posypać pieprzem. Posypać polowa koperku. Ułożyć plastry łososia w pojedynczej warstwie, trochę zazębiając. Resztę koperku posypać na wierzchu. Posypać pieprzem. Zakryć naczynie szczelnie folią. Wstawić do pieca na 5 minut, wyjąc, odkryć i polać winem. Znów zakryć i wstawić do pieca na 15 minut.
Podać z ryżem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:43, 18 Lip 2006    Temat postu:

Korzenna rybka:
-1 kg dorsza lub mintaja
-po łyżeczce mielonych lub utłuczonych: pieprzu i kminku
-pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-2 utłuczone goździki
-sok z cytryny
-sól,
-cukier do smaku
-5 ząbków czosnku
-olej lub oliwa

Jeżeli ryba jest mrożona, rozmrozić, osączyć. Oczyścić, ewentualnie sprawić i umyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć z solą, wymieszać na pastę z sokiem z cytryny, a także z miodem lub cukrem w niewielkich ilościach i przyprawami.
Natrzeć nią rybę i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
W brytfannie rozgrzać trochę oleju lub oliwy, włożyć rybę, przykryć, wstawić do piekarnika i upiec do miękkości.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:44, 18 Lip 2006    Temat postu:

Karp w winogronach:

-1 kg karpia
-20 dag zielonych winogron
-2 łyżki maki
-3 łyżki oleju
-2 ząbki czosnku
-1/4 l wytrawnego wina
-sól, pieprz

Karpia wyczyścić, usunąć ości, pokroić na dzwonki, posolić, oprószyć mąką i smażyć
z obu stron na 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju.
Rybę wyjąć na talerz, na tym samym oleju podsmażyć obrany i przepuszczony przez praskę czosnek.
Z winogron usunąć pestki /ewentualnie skórkę jak jest twarda/, rybę przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać winogrona, czosnek, posolić.
Wszystko zalać winem, pokropić reszta oleju.
Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.
Podawać z jasnym pieczywem i wytrawnym winkiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:46, 18 Lip 2006    Temat postu:

Karp nadziewany orzechami I

Składniki:
średniej wielkości karp (około 1 kg),
5 - 6 cebul,
3/4 szklanki oleju,
1/2 szklanki zmielonych lub stłuczonych orzechów włoskich,
pęczek natki pietruszki,
1/2 łyżeczki zmielonego pierzu,
1 łyżeczka czerwonej papryki,
sól

Składniki zalewy:
1 szklanka jogurtu naturalnego,
2 jajka,
1 łyżeczka mąki

Karp oczyszczamy z łusek oraz wnętrzności (wątróbkę oraz ikrę należy zachować), po czym go dokładnie myjemy zimną wodą. Solimy go od strony wewnętrznej i z zewnątrz. Smarujemy olejem i pozostawiamy na 30 minut.

Drobno pokrojoną cebulę dusimy w 1/2 szklanki oleju i odrobinie wody, aż zmięknie. Dodajemy orzechy, posiekaną natkę pietruszki, wyjętą z karpia wątróbkę oraz ikrę, pieprz, paprykę i sól do smaku. Tak przygotowane nadzienie dokładnie mieszamy i wypełniamy nim karpia i zaszywamy otwór białą nicią.

Karpia kładziemy do posmarowanej olejem brytfanki. Polewamy go 2 - 3 łyżkami oleju i pieczemy w umiarkowanie nagrzanym piekarniku. Ewentualnie karpia można podawać z zalewą zrobioną z wymieszanego jogurtu, jajek i łyżeczki mąki. W takim przypadku, po opieczeniu karpia należy go polać zalewą i pozostawić w piekarniku przez kolejne 10 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:50, 18 Lip 2006    Temat postu:

Karp nadziewany orzechami II

Składniki:
średniej wielkości karp (około 1 kg),
1/2 szklanki oleju,
3 - 4 cebule,
1 seler,
3 marchewki,
5 - 6 ząbków czosnku,
1 liść laurowy,
2 - 3 pomidory (świeże lub z puszki),
1 szklanki zmielonych lub stłuczonych orzechów włoskich,
1 cytryna,
1 szklanka startego sera żółtego,
pół łyżeczki pieprzu mielonego,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól

Solimy oczyszczonego, umytego i osuszonego karpia i odstawiamy go na 30 minut. W międzyczasie do rozgrzanego oleju wrzucamy i podsmażamy posiekaną cebulę, marchewkę i seler pokrojone w kostkę oraz posiekany drobno czosnek. Solimy do smaku, wrzucamy liść laurowy oraz starte na grubej tarce pomidory. Po podduszeniu się pomidorów dodajemy orzechy, pietruszkę oraz pieprz.

Tak przygotowane nadzienie dzielimy na trzy części. Dwiema częściami nadziewamy karpia, zszywamy go białą nicią i kładziemy na posmarowanej tłuszczem brytfance. Ostatnią część nadzienia kładziemy na wierzch karpia i kładziemy na nią plasterki obranej ze skórki cytryny. Pieczemy 40 minut w umiarkowanie rozgrzanym piekarniku. Upieczonego karpia posypujemy serem żółtym i dopiekamy przez 3 - 4 minuty.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:37, 19 Lip 2006    Temat postu:

W ZALEWIE POMIDOROWEJ


8 solonych filetów śledziowych
2 pory (40 dag) Zalewa
300 ml soku pomidorowego
6 łyżeczek oleju roślinnego
3 łyżeczki octu winnego
kilka kropli tabasco
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki pokruszonego czarnego pieprzu

Przygotować zalewę: składniki wymieszać w misce trzepaczką, tak aby olej dobrze połączył się z sokiem pomidorowym. Pory obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Filety śledziowe moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę, osuszyć, pokroić na kawałki, połączyć z porami, zalać zalewą, tak żeby były całkowicie przykryte, i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:39, 19 Lip 2006    Temat postu:

ROLMOPSY W OLEJU


8 solonych płatów śledziowych
2 cytryny
1 cebula (8 dag)
2 łyżki musztardy
10 ziaren pieprzu
2 liście laurowe
3 łyżki jasnej gorczycy
olej słonecznikowy
do przybrania: 2 łyżki kaparów

Śledzie moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę, i osuszyć. Cebulę obrać i posiekać. Cytryny starannie umyć i pokroić w plasterki. Liście laurowe pokruszyć. Filet posmarować musztardą, posypać gorczycą oraz cebulą, ciasno zwinąć i spiąć wykałaczką. Ułożyć warstwami w słoju (niezbyt ciasno), przekładając plasterkami cytryny, pieprzem i liśćmi laurowymi. Zalać olejem i wstawić do lodówki na 5 -7 dni. Przed podaniem posypać kaparami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:40, 19 Lip 2006    Temat postu:

W WINNEJ ZALEWIE

8 solonych filetów śledziowych
3- 4 czerwone cebule (35 dag)
po 1/2 łyżeczki ziaren czarnego i białego pieprzu
1 łyżeczka goździków
2 liście laurowe
2 łyżki koperku Zalewa
200 ml octu winnego
30-40 dag cukru

Przygotować zalewę: składniki wymieszać z 300 ml wody, podgrzewać, aż cukier się rozpuści, i ostudzić. Cebule obrać i pokroić w plasterki. Koperek umyć i posiekać. Filety śledziowe moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę, osuszyć, pokroić na kawałki, wymieszać z cebulą, koperkiem, rozgniecionym pieprzem, goździkami i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Zalać zalewą i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin
.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 2 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin