Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Ryby
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:12, 24 Sie 2006    Temat postu:

Śledź w pomidorach

Składniki:

około 1 kg śledzi (matiasy)
70 dkg cebuli
5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 szklanka oleju
liść laurowy,
ziele angielskie
sok z cytryny,
natka pietruszka

Cebulę pokroić w talarki, wrzucić na patelnię z gorącym olejem i zeszklić. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia.
Śledzie zawinąć w "ślimaki", spiąć używając wykałaczek. Ułożyć je na półmisku i zalać przestudzonym sosem pomidorowym. Skropić sokiem z cytryny, udekorować natką pietruszki. Wstawić na kilka godzin do lodówki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:13, 24 Sie 2006    Temat postu:

Brandade

1 kg filetow z dorsza,
300 g puree z kartofli,
150 ml oliwy,
6 zabkow czosnku,
sol, pieprz,
1 lyzka siekanej zielonej pietruszki,
100 g tartego ementalera,
200 ml sosu pomidorowego.

1. Filety osolic i gotowac ok. 6 min w niewielkiej ilosci wody. Odcedzic, osuszyc i podzielic na male kawaleczki.
2. Czosnek obrac i rozetrzec z sola i pieprzem. Polaczyc z ryba i dokladnie
wymieszac. Przelozyc na patelnie z silnie rozgrzana oliwa, zmniejszyc ogien
do malego i smazyc, ciagle mieszajac 30 min.
3. Zdjac z ognia, dodac puree z kartofli i mieszac intensywnie dalej 5min.
Przelozyc do zaroodpornego naczynia i wstawic na 5 min do nagrzanego do
temp. 240żC piekarnika.
4. Podawac z usmazonymi na oliwie grzankami, przybrac zielona pietruszka. Osobno podac tarty ser i sos pomidorowy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:25, 13 Wrz 2006    Temat postu:

angielskie Fish and chips - ryba z frytkami

Składniki:
- Ciasto:
- 30 dag mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 15 ml wody mineralnej
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki octu
oraz:
- 1 kg filetów z białej ryby (mintaj
- dorsz)
- 5 dużych ziemniaków o zwięzłym miąższu
- 2 cytryny
- olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Zrób ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i posól. W mące zrób zagłębienie. Wymieszaj mikserem wodę z mlekiem, jajkiem i octem. Powoli wlewaj mieszaninę do zagłębienia. Drewnianą łyżką mieszaj tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto. Odstaw na 10 minut do napęcznienia.
Zrób frytki (chips): obierz ziemniaki, pokrój je w słupki. Włóż do miski z zimną wodą. We frytkownicy rozgrzej olej. Frytki osusz papierowym ręcznikiem i smaż porcjami w oleju o temp. 150°C (po 4 minuty). Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do miski. Przygotuj ryby: filety pokrój na kawałki, zanurzaj w cieście i wkładaj porcjami do oleju rozgrzanego do temp. 160°C. Smaż po 4-5 minut, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Osącz z tłuszczu. Frytki podsmaż jeszcze raz, tym razem 1-2 minuty w temp. 180°C, aby nabrały złotego koloru. Porcje ryb i frytek zawijaj w gazetę


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:28, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Awokado po parysku

Składniki:- 2 dojrzałe awokado
- 4 jajka
- 4 cienkie plastry wędzonego łososia
- 1 cytryna
- 6 łyżeczek majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo. Oddziel żółtka od białek i rozgnieć je osobno. Białka wymieszaj z połową majonezu, żółtka - z resztą majonezu. Lekko posól do smaku.
Awokado przekrój wzdłuż na połówki. Ostrożnie, by nie uszkodzić skórek, wyjmij miąższ, rozgnieć go i podziel na 2 porcje. Połowę wymieszaj z białkami, resztę z żółtkami.
Plastry łososia ułóż płasko i posmaruj z jednej strony masą z białkami, z drugiej - masą z żółtkami. Każdy plaster oprósz grubo mielonym pieprzem. Zwiń plastry w trzech czwartych, tak aby rulon kończył się wystającym ''językiem''.
Włóż łososia do skropionych sokiem z cytryny skórek awokado


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:30, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Botwina - specjał ze śledziem
Wykonanie:
1/2 pęczka botwiny z buraczkami,
cebula,
jabłko,
sól,
2 łyżeczki octu,
łyżka oleju,
3 łyżki gęstej śmietany,
pęczek rzodkiewek,
4 duże liście sałaty,
2 jajka na twardo,
4 połówki śledzi w zalewie
przygotowanie - 1 godzina,
gotowanie 20 minut,

Botwinę oczyścić, umyć, pokroić w kawałki. Buraczki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Jabłko umyć, wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w słupki. W rondlu zagotować 3 szklanki wody, posolić, zakwasić łyżeczką octu, wrzucić buraczki. Buraczki gotować 15 minut. Dodać botwinę, gotować jeszcze kilka minut. Warzywa odcedzić, ostudzić, wrzucić do salaterki, dodać cebulę i jabłko. Do miseczki wlać olej, pozostały ocet, przyprawić pieprzem, solą, cukrem, dobrze wymieszać, wlać śmietankę, ponownie wymieszać. Sosem polać warzywa Odstawić na 30 minut. Liście sałaty opłukać, osuszyć. Rzodkiewki umyć, odciąć listki, pozostawić krótkie łodyżki. Śledzie opłukać zimną wodą,


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:31, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Brandade
Wykonanie:
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz.
1 kg filetow z dorsza,
300 g puree z kartofli,
150 ml oliwy,
6 zabkow czosnku,
sol, pieprz,
1 lyzka siekanej zielonej pietruszki,
100 g tartego ementalera,
200 ml sosu pomidorowego.

1. Filety osolic i gotowac ok. 6 min w niewielkiej ilosci wody. Odcedzic, osuszyc i podzielic na male kawaleczki.
2. Czosnek obrac i rozetrzec z sola i pieprzem. Polaczyc z ryba i dokladnie
wymieszac. Przelozyc na patelnie z silnie rozgrzana oliwa, zmniejszyc ogien
do malego i smazyc, ciagle mieszajac 30 min.
3. Zdjac z ognia, dodac puree z kartofli i mieszac intensywnie dalej 5min.
Przelozyc do zaroodpornego naczynia i wstawic na 5 min do nagrzanego do
temp. 240 st. piekarnika.
4. Podawac z usmazonymi na oliwie grzankami, przybrac zielona pietruszka. Osobno podac tarty ser i sos pomidorowy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:39, 18 Paź 2006    Temat postu:

Panga pieczona w cebuli

Składniki:
75 dkg filetów z pangi
0,25 szklanki mąki
30 dkg cebuli
0,5 szklanki oleju
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Filety umyć, osuszyć, przyprawić, dokładnie obtoczyć w mące. Cebulę obrać, pokroić drobno, poddusić na oleju. Do zeszklonej cebulki dodać filety i smażyć zależnie od grubości przez 15 – 20 minut. Podawać z jarzynami i cytryną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:40, 18 Paź 2006    Temat postu:

Panga pieczona z jarzynami

Składniki:
1 kg filetów z pangi (łosoś, karp, sandacz, pstrąg)
2 łyżki soku z cytryny
3 papryki
0,5 kg pomidorów
0,5 pęczka koperku
2 łyżki tartego chrzanu
1 ząbek czosnku
20 dkg tartego żółtego sera
pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:
Umyty i osuszony filet przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Paprykę oczyścić, pokroić w paski, podsmażyć na maśle, dodać pokrojony czosnek, przyprawić. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry. Naczynie do zapiekania nasmarować masłem, ułożyć w nim pomidory, posolić i popieprzyć, włożyć przesmażoną paprykę i ułożyć nań filety rybne. Posypać tartym serem i drobno posiekanym koperkiem. Piec przez 20 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 stopni C.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:41, 18 Paź 2006    Temat postu:

Chili con pesce

Składniki:
1 strąk czerwonej papryki
1 cebula
50 dag pomidorów
1 puszka czerwonej fasolki
2/3 szklanki piwa
50 dag filetów rybnych(najlepsza jest panga i sola)
świeża kolendra, kminek, oregano
2 papryczki Piri-Piri(w całości)
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Paprykę i cebulę posiekać, podsmażyć na oleju aż będą miękkie. Nie rumienić. Dodać pokrojone pomidory, papryczki piri-piri i odcedzoną fasolę, wlać piwo. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dusić aż część płynu wyparuje i sos zgęstnieje. Włożyć pokrojone filety i dusić na małym ogniu jeszcze 10 min. Posypać posiekaną kolendrą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:42, 18 Paź 2006    Temat postu:

Łosoś norweski z piekarnika

Składniki:
50 dkg filet z łososia ze skórą
2 łyżki masła
1 łyżka soku z cytryny
sól i biały pieprz

Sposób przyrządzenia:Masło rozpuścić, dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Filet umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Filet dokładnie nasmarować masłem z sokiem cytrynowym, ułożyć na blasze do pieczenia. Piec 25 – 30 minut, polewać masłem podczas pieczenia. Pod koniec pieczenia odwrócić filet skórą do góry. Podawać z ćwiartkami cytryny, dodatkiem pieczarek z patelni i białym pieczywem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:26, 24 Paź 2006    Temat postu:

Karp duszony w czerwonym winie

1 kg karpia
5 dkg masła
3 dkg mąki
szklanka czerwonego wina
5 dkg pieczarek
kilka białych cebulek
natka pietruszki
sół
pieprz

Rybę oczyścić z łusek, wypatroszyć, opłukać, pokrajać, posolić i posypać pieprzem.
W rondelku podsmażyć masło z mąką, włożyć rybę, podlać winem, dodać obrane cebulki i pieczarki. Dusić pod przykryciem do miękkości.
Rybę podawać na półmisku, posypać natką pietruszki, obłożyć cebulkami i polać sosikiem , który powstał podczas duszenia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:26, 24 Paź 2006    Temat postu:

Okoń po hindusku

2 okonie - najlepsze o wadze 40 dag
2 łyżki mąki
curry
4 cebule
kłącze imbiru (możemy zastąpić sproszkowanym)
25 dag marchewki
25 dag świeżego szpinaku lub całych liści z puszki
4 dag masła
3 łyżki margaryny
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka oleju
sól, pieprz

Okonie dokładnie oczyszczam i myję.
Mąkę mieszam z łyżką curry i oprószam ryby.
Olej z margaryną rozgrzewam na patelni, wkładam ryby, smaże po 8 minut z każdej strony.
Cebule, marchewki i imbir nie dotyczy sproszkowanego ;
obieram.
Cebule kroję w ćwiartki, a marchewkę i imbir w plasterki.
Świeży szpinak płukam i blanszuję 2 minuty w osolonej wodzie.
Szpinak z puszki osączam z zalewy.
Masło stapiam w rondlu, wkładam marchewkę, cebulę i imbir, przesmażam.
Posypuję 2 łyżkami curry, mieszam.
Wlewam jogurt i 1/2 szklanki wody, mieszam, przykrywam i duszę 5 minut.
Dodaję szpinak, przyprawiam do smaku solą i pieprzem, duszę pod przykryciem następne 5 mint.
Ryby podaję z warzywami [można przybrać świeżym kokosem :

W taki sam sposób przygotowuję inne chude ryby o białym mięsiwie, zwłaszcza pstrąga, sandacza czy np. morszczuka.
Są równie pyszne jak okoń, należy je jednak nieco krócej smażyć


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:27, 24 Paź 2006    Temat postu:

Ryba w galarecie z kukurydzą

20 dag ryby morskiej (np. dorsza, łososia lub mintaja)
2 szklanki wywaru z jarzyn
1 marchew
1 pietruszka
1 kolba ugotowanej kukurydzy
4 łyżki zielonego groszku
2 łyżki żelatyny
sól
sok z cytryny

Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, żeby napęczniała.
Groszek ugotować odcedzić, z ugotowanej kukurydzy wyłuskać ziarna.
Rybę ugotować z marchewką i pietruszką w osolonym wrzątku, ostudzić, pokroić. Wywar połączyć z żelatyną, dodać sok z cytryny.
Kawałki ryby, groszek, kukurydzę i pokrojoną w talarki marchewkę rozłożyć dekoracyjnie w salaterce i zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:28, 24 Paź 2006    Temat postu:

Dorsz w sosie śmietanowo-cebulowym

Składniki:
- ok.60 dag filetu z dorsza (może być mrożony),
- duża cebula lub dwie średnie,
- duży kubek gęstej śmietany (najlepiej 12%),
- margaryna do smażenia (w żadnym wypadku nie olej!),
- mąka do panierowania,
- sól,
- pieprz.

Przepis:
Filet z dorsza podzielić na porcje, posolić, popieprzyć zostawić na 15 min., odlać ew. sok i obtoczyć w mące.
Cebule pokroić w półplasterki - niezbyt grube i włożyć na rozgrzaną na patelni margarynę, podsmażyć 3 min., rozgarnąć na boki patelni a na środek położyć rybę i smażyć na średnim ogniu 5 min. przewrócić filety na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 min., do usmażonych filetów dodać śmietanę i dusić jeszcze 1 min. na malutkim ogniu; sosu nie trzeba już zagęszczać, można ew. dodać pół łyżeczki Vegety jak ktoś lubi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 10:27, 14 Gru 2006    Temat postu:

Szczupak w galarecie.

Oczyścić, oprawić, obmyć czysto i pokrajać na kawałki rybę, posolić ją przynajmniej na godzinę przed gotowaniem. Ugotować smak z włoszczyzny z korzeniami, włożyć doń wytartą z soli rybę i ugotować; odstawić od ognia, rybę wyjąć, smak, jeżeli go za wiele, wygotować i zlać przez sitko lub przez serwetę. Rybę w formie lub salaterce ułożyć i zalać galaretą. Można też wlać do galarety łyżkę tęgiego octu. Jeżeli kto chce, może na dno formy ułożyć cytrynę w plasterki krajaną, korniszony, grzybki krajane, zalać trochą galarety, zastudzić, dopiero ułożyć rybę i zalać resztą galarety. Można też podać jedną salaterkę z białą galaretą, a drugą różową, zafarbowawszy ją koszenilą.

Szczupak w marynacie klasztornej.

Oprawionego szczupaka pokrajać w dzwona i posolić na godzinę, potem go usmażyć w oleju, osuszyć na blasze w piecu i polać octem przegotowanym z korzeniami. Ryba tak przyrządzona szczególny ma smak i bardzo długo się konserwuj.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 4 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin