Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Przetwory
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:50, 02 Paź 2006    Temat postu: Przetwory

Arbuzy kiszone

- 1 kg niedojrzałych małych arbuzów
- 1 korzeń chrzanu (10 dag)
- 3 łodygi kopru z kwiatem
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soli na 1 l wody

Arbuzy umyć, pokroić wzdłuż na cząstki.
Chrzan obrać, opłukać, pokroić w paski.
Koper opłukać i osączyć.
Cząstki arbuza obgotować w wodzie (5 minut), wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć w wyparzonych słoikach.
Do wywaru wsypać sól, cukier oraz ziarenka pieprzu i gotować 2 - 3 minuty.
Wywar ostudzić.
Do arbuza dołożyć kopru i chrzanu, zalać wywarem i zamknąć słoik


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:54, 02 Paź 2006    Temat postu:


Chutney pomidorowy
Składniki

1 kg dojrzałych pomidorów,
50 dag kwaśnych jabłek,
25 dag białej cebuli,
6 ząbków czosnku,
kawałek świeżego imbiru,
12 dag rodzynek,
2 małe ostre papryczki,
mały kawałek cynamonu,
łyżka ziaren gorczycy,
1-2 łyżeczki zielonego pieprzu,
pół łyżeczki soli,
30 dag brązowego cukru,
półtorej szklanki czerwonego octu winnego


Sposób przyrządzania
Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Cebulę obrać i także pokroić na ósemki. Czosnek i imbir obrać i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w rondlu. Wlać ćwierć szklanki octu i, mieszając, zagotować. Następnie 60-75 min gotować na małym ogniu, często mieszając i wlewając po trochu resztę octu. Gorący chutney przekładać do wyparzonych słoików i natychmiast je zamykać. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu można około miesiąca przechowywać w lodówce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:58, 02 Paź 2006    Temat postu:


Czosnek marynowany
Składniki
30 dag czosnku,
po 3/4 szklanki octu winnego i wody,
2 łyżeczki cukru,
kilka ziaren ziela angielskiego,
po szczypcie ziaren kolendry i gorczycy,
2 łyżki oleju


Sposób przyrządzania
Ząbki czosnku obrać i umyć. Zagotować wodę z octem i przyprawami, włożyć czosnek i gotować 3-5 minut (w zależności od wielkości ząbków). Przełożyć marynatę do małych (0,2 l) słoików typu twist, wlać łyżeczkę oleju i zakręcić. Pasteryzować 20 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 15:00, 02 Paź 2006    Temat postu:


Dżem morelowy
Składniki
2 kg owoców,
1 kg cukru


Sposób przyrządzania
Owoce umyć i osączyć. Mniej dojrzałe pokroić na ćwiartki i odłożyć. Bardzo dojrzałe przepołowić, włożyć do rondla z grubym dnem, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Gdy się całkowicie rozpadną, dodać resztę moreli i gotować dalej, aż masa owocowa stanie się szklista. Kilka razy delikatnie zamieszać. Napełnić dżemem wyprażone słoiki typu twist (najlepiej o pojemności 0,33 l) i zakręcić. Pasteryzować 15 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 6:51, 09 Paź 2006    Temat postu:

Buraczki konserwowe

2 kg buraczków
1,5 l wody
10 ziarenek pieprzu
10 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
łyżka cukru
łyżka soli

Wodę z przyprawami gotować 15 min. Pod koniec wlac ocet.
Wybrać buraczki jednakowej wielkości, ugotować, obrać ze skórki i włozyc do słoików.
Zalać gorącą zalewą, zakręcić i pasteryzować 15 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 6:53, 09 Paź 2006    Temat postu:

Dżem dereniowy

Składniki:

1 kg dereni
50 dag jabłek
70 dag cukru

Jabłka obrać,pokroić na kawałki, udusić w garnku z łyżką wody.
Umyte derenie wrzucić do drugiego garnka, zagotować z niewielką ilością wody. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Przetartą masę z dereni przełożyć do garnka z jabłkami, dodać cukier, zagotować i zdjąć z ognia i kilkakrotnie to powtarzać. Gorący dżem przełożyć do słoików, zamknąć i odwrócić dnem do góry. To znakomity dodatek do pasztetu, zimnej wołowiny lub dań z dzikiego ptactwa.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 6:54, 09 Paź 2006    Temat postu:

Papryka kiszona

Składniki:
- 3 kg czerwonej papryki
- 5 zielonych ogórków
- 6 dużych ząbków czosnku
- 6 dag soli
- suchy koper z nasionami
- 3 litry wody

Sposób przyrządzania:

Paprykę umyć, osączyć, rozciąć z jednej strony i wyjąć pestki. Ogórki umyć, ponakłuwać. Paprykę i ogórki włożyć do słoja lub kamiennego garnka, dodać koper i obrany czosnek. Zagotować wodę z solą, zalać warzywa, obciążyć. Pozostawić w temperaturze pokojowej 2 dni, potem wynieść w chłodne miejsce. Ukiszoną paprykę można przełożyć do mniejszych słoików i pasteryzować. Dobra jako dodatek do mięs; można też pokroić i łączyć z innymi warzywami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 6:56, 09 Paź 2006    Temat postu:

Papryka po węgiersku

Składniki: - 2 kg dużych
- okrągłych papryk
- główka białej kapusty (około 2 kg)
- 6 szklanek przegotowanej wody
- 4 szklanki octu winnego
- 12 dag cukru
- 5 dag ziarenek białej gorczycy
- 2 dag ziarenek kolendry
- 1 dag ziarenek czarnego pieprzu
- 3-4 łyżki soli

Sposób przyrządzania:

Umytą kapustę drobno poszatkować, obficie posypać solą, lekko skropić octem, zostawić na 2-3 godziny, po czym dokładnie odcisnąć sok. Papryki - po ścięciu wierzchów z szypułką i usunięciu gniazd nasiennych - umyć, osuszyć, nadziać odciśniętą kapustą. Wodę z cukrem, przyprawami korzennymi i odrobiną soli gotować na małym ogniu przez 5-6 minut, wlać ocet, znów zagotować, trochę odparowując. Faszerowane papryki ciasno ułożyć w wyparzonych słoikach, zalać gorącą marynatą, szczelnie zamknąć, pasteryzować na sucho


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 6:57, 09 Paź 2006    Temat postu:

Patisony miniaturowe

Składniki: - 10 miniaturowych patisonów
- 2 zwykłe patisony. Sos: 15 dag cukru
- skórka z 1 pomarańczy
- skórka z 1 cytryny
- 2 laski wanilii
- 2 laski cynamonu
- 6 goździków
- 6 cienkich plasterków świeżego korzenia imbiru

Sposób przyrządzania:

Sparz wrzącą wodą skórki z cytryny i pomarańczy. Wlej do rondla ok. 100 ml wody. Wsyp cukier, włóż przyprawy oraz pokrojoną skórkę pomarańczową i cytrynową. Zagotuj, włóż miniaturowe patisony, a po 10 minutach dodaj pokrojone w kostkę zwykłe patisony. Gotuj 20 minut. Warzywa wyjmij, osącz, włóż do salaterki. Syrop z przyprawami nadal gotuj na wolnym ogniu, aż zrobi się gęsty i aromatyczny. Polej nim patisony, ostudź do temperatury pokojowej. Patisony są dodatkiem do pieczonego drobiu, smakują także same - po prostu jako słodka przekąska. Jeśli chcesz przechowywać je dłużej, przełóż je do słoi i całkowicie pokryj dobrą oliwą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 6:58, 09 Paź 2006    Temat postu:

Galaretka jabłkowa


Jabłka (mogą być spady)
cukier,
ewentualnie trochę owoców o intensywnej barwie


Jabłka umyć i pokroić wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi na ćwiartki, rozgotować.
Gorące odsączyć przez gazę (nie wyciskać, aby sok nie zmętniał !!!).
Aby otrzymać kolorową galaretkę, do gotujących się jabłek nalezy dodać dowolnych owoców
o silnym zabarwieniu, np. aronii.
Otrzymany sok przelać do szerokiego rondla, zagotować, po czym wsypać cukier
- 1,2 kg na litr soku - i gotować na wolnym ogniu około 30 minut
(dłuzsze gotowanie żle wpływa na ścinanie sie galaretki)
Zlać płyn do wyparzonych, niewielkich słoików i pozostawić do następnego dnia,
po czym dobrze zamknąć


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:00, 09 Paź 2006    Temat postu:

Gruszki w occie

3 kg ładnych, niezbyt dojrzałych gruszek
1 kg cukru
1/2 litra octu
kilka goździków
trochę cynamonu

Gruszki obrać, większe pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne.
Cukier zalać octem oraz dwoma szklankami wody, dodać doździki i cynamon,
zagotować.
Zalewą ostudzić i zalać nią ułożone w garnku gruszki.
Odstawić na cały dzień.
Na drugi dzień zlać syrop i zagotować.
Gruszki wyłozyc do słoików, zalać ostudzonym syropem, zakręcić słoiki,
pasteryzować 20-25 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 8:02, 09 Paź 2006    Temat postu:

Buraczki w wekach

3kg buraczków
1kg papryki
1/2kg cebuli
1 szkl. zimnej wody
1 szkl. cukru
1 szkl. octu 10%
1 łyżka soli

Przepis:
Buraczki ugotować i zetrzeć na grubej tarce. Paprykę i cebulę pokroić w paski. W dużym naczyniu wlać wodę, ocet, dodać sól, cukier - zagotować .
Następnie dodać paprykę i cebulę - gotować jeszcze 15 min. po tym czasie dodać buraczki i prażyć przez 15min. Nakłaść do słoików gorące, zakręcić , odstawić do góry dnem.
takie buraczki można przechowywać przez ok. 6 miesięcy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 8:04, 09 Paź 2006    Temat postu:

Coś na zime

5kg pomidorów
1kg papryki
1kg marchwi
1kg jabłek
30dag czosnku
3 strąki ostrej papryki
2-3 listki laurowe
0.5l oleju
1 szkl cukru
1 szkl octu
sól do smaku

Przepis:
Obrane jabłka, oczyszczoną paprykę, marchew skręcić przez maszynkę z grubym sitkiem. Do tego dodać skręcone pomidory (obrane). Gotować 1 godzinę, często mieszając. Potem dodać (bardzo ważna kolejność) olej, cukier, ocet, czosnek skręcony przez drobne sitko z ostrą papryką i jeszcze godzinę gotować. Przełożyć do małych słoików i gotować przez 15 min.
Doskonałe jako dodatek do potraw i po prostu z kromką chleba.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 8:05, 09 Paź 2006    Temat postu:

Śliwki w occie

1 kg śliwek węgierek
szklanka octu 6%
szklanka wody
25 dag cukru
kilka goździków
kawałek cynamonu

Śliwki sparzyć wrzącą wodą, ściągnąć skórkę i ułożyć w słoikach.
Ocet połączyc z wodą, dodać cukier, goździki, cynamon, zagotować i ostudzić.
Zalać śliwki, zakręcić słoiki i pasteryzować.
Zamiast octu można wziąc wino wytrawne.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 8:06, 09 Paź 2006    Temat postu:

Papryka w zalewie

2 - 3 kg papryki
ząbki czosnku
6 szklanek wody
szklanka cukru
szklanka oliwy
2 - 3 czubate łyzki soli
2 łyzeczki kwasku cytrynowego
ziele angielskie
pieprz

Z podanych składników ugotować zalewe. Paprykę obrać, pokroić w cząstki lub paski,
wrzucić na 1-2 min do wrzącej zalewy, wyjąć.
Gorącą paprykę ułożyć w słojach, zalać wrzącą zalewą, dodać po ząbku czosnku
i zakręcić słoiki.
Tak przygotowanej papryki nie trzeba pasteryzować


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin