Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Przetwory
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 1:07, 03 Lut 2007    Temat postu:

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

1 litr wody

1 szklanka octu

3 łyżki soli

1,5 szklanki cukru

5 łyżeczek musztardy

Powyższa zalewa starcza na 10 słoików 0,33 litra. Do słoika włożyć liść laurowy i ziele angielskie. Ogórki obrać i pokroić na ćwiartki, następnie poukładać do słoików i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować krótko.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 1:09, 03 Lut 2007    Temat postu:

OPIENKI MARYNOWANE

1 kg grzybów

3 cebule

2 szklanki wody

0,5 szklanki octu

0,5 szklanki cukru

2 liscie laurowe

1 łyżka soli

kilka ziaren pieprzu

kilka ziaren ziela angielskiego

Świeże grzyby (z przyciętymi trzonami) opłukać pod bieżącą wodą i obgotować 30 minut z pokrojonymi w plastry cebulami i przyprawami. Pod koniec gotowania dodać ocet. Nałożyć do słoików typu twist, zalać gorącym płynem, by grzyby były całkowicie przykryte. Słoiki zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 1:11, 03 Lut 2007    Temat postu:

PIKLE

Ogórki obrać, pokroić, posolić (10 dag soli) Odstawić na 10-12 godz. pod przykryciem.

5 kg ogórków

0,5 szklanki octu

5 szklanek wody

12 dag cukru

10-16 ząbków czosnku

5 łyżeczek gorczycy

Odcedzić wodę z posolonych wcześniej ogórków, zalać słoiki gorącą zalewą z przyprawami. Zalewy już nie solić.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 1:12, 03 Lut 2007    Temat postu:

SAŁATKA

2 kg cukini (obranej, bez miąszu)

2 kg buraków (ugotowanych)

1 kg cebuli (sparzyć dobrze w gorącej wodzie)

Cukinię z cebulą posolić i zostawić na 2 godziny.

Potem do wszystkiego dodać zalewę:

1 szklanka octu

1 szklanka oleju

1 szklanka cukru

Wymieszać wszystkie składniki. Pasteryzować słoiki.

Uwaga: jeśli cukinia w kostkach to też trzeba obgotować jak cebulę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 1:14, 03 Lut 2007    Temat postu:

SAŁATKA WARZYWNA 1

1 kg kapusty białej

1 kg buraków czerwonych

1 kg marchwi

1 kg cebuli

Powyższe składniki zetrzeć na grubej tarce.

Zalewa:

6 szklanek wody

0,6 szklanki octu 10 %

1 szklanka cukru

5 łyżek soli

12 ziarenek ziela angielskiego

12 szt. listków laurowych

Wrzucić do zalewy buraki i marchew i gotować 15 minut, następnie wrzucić kapustę, cebulę i pogotować razem jeszcze 15 minut. Nakładać do słoików i pasteryzować 10 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 1:24, 03 Lut 2007    Temat postu:

SAŁATKA WARZYWNA 2

1 kg marchwi

1 kg kapusty białej

1 kg pomidorów

1 kg papryki czerwonej

4 cebule

Zalewa:

1 szklankaoctu

1 szklanka oleju 10%

1 szklankacukru

soli (według uznania)

Marchew zetrzeć na tarce, kapustę poszatkować. Cebulę pokroić. Powyższe składniki wymieszać, ugnieść ręką z dodatkiem soli. Paprykę udusić, dodać pomidory obrane ze skórki, lekko podsmażyć i dodać do wcześniej posolonych warzyw. Odstawić sałatkę na 1 godzinę.

Uwaga: po dodaniu i złączeniu wszystkich składników warzyw, zrobić zalewę z octu, oleju, cukru. Wlać zalewę do powyższych składników i wkładać sałatkę do słoików, pasteryzować 15 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 1:25, 03 Lut 2007    Temat postu:

SAŁATKA Z BURAKÓW

6 kg buraków

1,5 szklanki octu

1 łyżka soli

2 łyżki cukru

Buraki ugotować w całości, obrać, zetrzeć na tarce, dodać sól, cukier, ocet. Wymieszać. Nałożyć do słoików, gotować 15 minut. Wychodzi 12 słoików 0,5 litra.

Uwaga: ugotować 7 kg w skórkach.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 1:28, 03 Lut 2007    Temat postu:

SAŁATKA Z CUKINI

2 kg obranej cukini bez miąszu

30 dag marchwi (zetrzeć na tarce)

25 dag cebuli

2 łyżki soli

0,5 szklankioliwy

0,5 szklanki octu

0,5 kg papryki zielonej (posiekać)

5 szt. por

7 ziarenek pieprzu całego

4-5 ząbków czosnku (posiekać)

2 łyżki stołowe cukru

2 łyżki pietruszki korzeń lub pietruszkę nać (posiekać)

Wszystko drobno posiekać, wymieszać, załadować słoiki 0,9 l. i gotować tylko do 15 minut od zagotowania. Z podwójnej porcji wychodzi 7 słoików 0,9 l.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 1:45, 03 Lut 2007    Temat postu:

SAŁATKA Z OGÓRKÓW

5 kg ogórków

5 marchewek

2 cebul

5 ząbków czosnku

3 łyżeczki soli

Zalewa:

0,5 szklanki octu 10%

1 szklanka wody

0,25 szklanki oleju

0,5 szklanki cukru

Ogórki obrać, pokroić w plasterki, posolić. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, pokroić drobno. Cebulę pokroić w kostkę, posolić. Po godzinie odcisnąć ogórki i cebulę wymieszać z resztą warzyw. Zagotować zalewę. Włożyć sałatkę do gorącej zalewy, wymieszać, przełożyć do słoików, zamknąć. Pasteryzować kilka minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 2:30, 03 Lut 2007    Temat postu:

SAŁATKA Z OGÓRKÓW

5 kg ogórków

5 marchewek

2 cebul

5 ząbków czosnku

3 łyżeczki soli

Zalewa:

0,5 szklanki octu 10%

1 szklanka wody

0,25 szklanki oleju

0,5 szklanki cukru

Ogórki obrać, pokroić w plasterki, posolić. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, pokroić drobno. Cebulę pokroić w kostkę, posolić. Po godzinie odcisnąć ogórki i cebulę wymieszać z resztą warzyw. Zagotować zalewę. Włożyć sałatkę do gorącej zalewy, wymieszać, przełożyć do słoików, zamknąć. Pasteryzować kilka minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 2:40, 03 Lut 2007    Temat postu:

SORBETY z truskawek

1 kg truskawek

1,5 kg cukru

Pokrywki przetrzeć spirytusem, nie gotować.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 2:41, 03 Lut 2007    Temat postu:

SORBETY z czanych pożeczek
1 kg czarnych pożeczek

1,4 kg cukru

Pokrywki przetrzeć spirytusem, nie gotować.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 2:46, 03 Lut 2007    Temat postu:

SORBETY z czerwonych pożeczek

1 szklanka soku z czerwonych pożeczek

1 szklanka cukru

Porzeczki przetrzeć przez sito lub przez sokowirówkę. Cukier rozpuścić. Nakładać do suchych słoików. Pokrywki smarować spirytusem. Nie gotować


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin