Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Przetwory
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 8:07, 09 Paź 2006    Temat postu:

Sałatka z zielonych pomidorów

2 kg zielonych pomidorów
20 dag cebuli
2 strąki czerwonej papryki
4 dag soli
zalewa:
litr wody
15 dag cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
przyprawy do każdego słoika:
2-3 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
ewentualnie po ząbku czosnku

Wyrośnięte lekko zjaśniałe pomidory dokładnie umyć, pokroić w plastry o grubości
0,5 cm, a cebule w piórka, posypac solą, przykryć i odstawić na 12 godzin.
Paprykę oczyścić, pokroić w krążki.
Przygotowac zalewę: zagotować wodę z cukrem i kwaskiem.
Pomidory i cebulę układać w słoikach (nie uciskać!).
Wlać tyle zalewy, aby pokryła warzywa, słoje zamnknąć i pasteryzować
(o pojemności 0,5 l - 25 min, większe 30 min)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 12:34, 10 Paź 2006    Temat postu:

Nektarynki w winnym syropie

Składniki:
12 dużych twardych ale dojrzałych nektarynek
2,5 szklanki cukru
3 szklanki wytrawnego białego wina
3 łyżki likieru migdałowego
3 łyżki spirytusu lub brendy

Sposób przyrządzenia:
Każdą nektarynkę zanurzyć w wrzątku na około 30 sekund i natychmiast przełożyć do naczynia z zimną wodą. Obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki. Pestki rozbić, wyjąć jądro. W rondlu wymieszać wino, cukier i jądra pestek, powoli gotować kilka minut (około 10). Partiami dodawać pokrojone nektarynki i każdą partię gotować przez 3 minuty. Używając łyżki cedzakowej, przekładać owoce do sterylnych słojów. Gdy wszystkie nektarynki zostały obgotowane syrop gotować jeszcze przez 10 minut, usunąć jadra, doda likier, rozmieszać. Uzupełniać słoje syropem, do każdego dodać spirytusu. Zamknąć, wymieszać. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Obieranie nektarynek ze skórki nie jest bezwzględnie konieczne.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 12:37, 10 Paź 2006    Temat postu:

Gruszki w aromatycznym syropie

Składniki:
3 kg gruszek
4 szklanki cukru
2 szklanki octu
1 szklanka wody
laska cynamonu
szczypta tartej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
1 łyżeczka goździków
sok cytrynowy

Sposób przyrządzenia:
Przygotować miskę z zakwaszoną sokiem cytrynowym wodą. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniada nasienne. Odkładać do zakwaszonej wody aby nie czerniały. W dużym rondlu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia, po kilku minutach dodać odsączone gruszki i gotować aż nie będą odpowiednio miękkie. Przygotować sterylne słoiki. Do każdego za pomocą łyżki cedzakowej nakładać ugotowane gruszki i uzupełniać syropem do &frac34; objętości, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 20 minut. Dokręcić zakrętki i obrócić do góry dnem aż wystygną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 12:39, 10 Paź 2006    Temat postu:

Cebula marynowana z chili

Składniki:
1 litr pokrojonej cebuli (czerwonej)
1 szklanka octu winnego
&frac14; szklanki cukru
&frac12; łyżeczki soli
2 łyżeczki goździków
1 papryczka chili

Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić zależnie od upodobań w pierścienie lub pół plastry o grubości około 5 mm. Papryczkę oczyścić, rozdrobnić. Wszystkie składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 10 minut. Odstawić w chłodne miejsce na 3, 4 godziny. Przekładać do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 12:40, 10 Paź 2006    Temat postu:

Cukinia marynowana

Składniki:
1 kg małych cukinii
2 cebule
&frac14; szklanki soli
2 szklanki octu winnego
1 szklanka cukru
2 łyżeczki ziaren gorczycy
1 łyżeczka nasion selera
1 łyżeczka ostryżu

Sposób przyrządzenia:
Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w „piórka”. Ułożyć cebulę i cukinię w misce zalać zimną wodą z lodem, odstawić na 2 godziny. Pozostałe składniki wymieszać w dużym rondlu i doprowadzić do wrzenia. Cebulę i cukinię odcedzić, dodać do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Przekładać do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:58, 18 Paź 2006    Temat postu:

Pikle z ogórków i papryki

Składniki:
25 ogórków pokrojonych w ćwiartki
6 cebul pokrojonych w ćwiartki
2 zielone papryki pokrojone w kostkę
3 drobno pokrojone ząbki czosnku
1/2 szklanki soli
3 szklanki octu winnego
5 szklanek cukru
2 łyżki ziaren gorczycy
1 łyżeczka nasion selera
1/2 łyżeczki goździków
1 łyżka ostryżu

Sposób przyrządzenia:
W dużej misce wymieszać ogórki, cebulę, paprykę, czosnek i sól, odstawić na 3 godziny.
W dużym rondlu wymieszać ocet, cukier, gorczycę, nasiona selera i ostryż, doprowadzić do wrzenia. Ogórki i dodatki obsączyć z powstałego płynu, dodać do rondla, zagotować i odstawić. Przełożyć do sterylnie czystych słojów, zamknąć szczelnie. Przechowywać w chłodnym miejscu


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:59, 18 Paź 2006    Temat postu:

Kiszone pomidory

Składniki:
pomidory
chrzan
koper
czosnek
przyprawa do ogórków kiszonych (sprzedają taką w sklepach)
liście wiśni i liście winogron
liść laurowy
ziele angielskie
gorczyca
7 litrów solonej wody (2 duże płaskie łyżki stołowe na 1 litr wody)

Sposób przyrządzenia:
Słoiki po umyciu napełniamy, najpierw koprem i przyprawami potem pomidorami, także wcześniej umytymi, które przekładamy liśćmi wiśni i winogrona. Wodę słoną gotujemy i gorącą zalewamy pełne słoiki. Zaraz potem zakręcamy słoiki i odstawiamy w temperaturze pokojowej na tydzień. Potem można znieść je do ciemniejszego miejsca. Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aszunia
Administrator
<font color=red> <b> Administrator </b>



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 790
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrowiec Sw.

PostWysłany: Śro 3:03, 25 Paź 2006    Temat postu:

Pikle z ogórków

Składniki
2 kg bardzo dojrzałych (nawet żółtych ogórków), pół szklanki octu 10-proc., 6-8 płaskich łyżeczek cukru, 5 dag soli, 2-3 łyżeczki gorczycy, ziele angielskie, 2,5 szklanki wody

Sposób przyrządzania
Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć nasiona i miękki miąższ. Ponownie przekroić wzdłuż, aby z jednego ogórka otrzymać 4 płaty. Oczyszczone płaty ułożyć w emaliowanej (nie obitej) misce lub kamiennym garnku, przesypać solą i zostawić na 12 godz. Następnie odcedzić na sicie i przełożyć do czystych słoików. Z wody, cukru, gorczycy i octu przygotować zalewę. Gorącą zalać ułożone w słoju ogórki. Do każdego słoja dodać kilka ziaren ziela angielskiego, po czym słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować około 30 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aszunia
Administrator
<font color=red> <b> Administrator </b>



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 790
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrowiec Sw.

PostWysłany: Śro 3:05, 25 Paź 2006    Temat postu:

Mieszane pikle

Składniki:

200 g małych ogóreczków
1 marchew
pół kalafiora
4 małe cebulki
po 1 żółtej i czerwonej papryce
pęczek koperku
sól
450 octu ziolowego
po dużej łyżce ziaren pieprzu i gorczycy





Sposób przyrządzania:

Ogórki oczyścic i umyć. Marchewke umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Kawałki marchewki i różyczki kalafiora blanszować we wrzącej wodzie. Paprykę umyć i pokroić na małe kawałki. Koperek umyć, oberwać listki.
Warzywa i koperek ułożyć warstwami w wyparzonych słoikach. Ocet zagotować z 450 ml wody, 2 łyżkami soli, pieprzem i gorczycą. Wrzącą mieszanką zalać warzywa i szybko zakręcić słoiki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 8:05, 27 Paź 2006    Temat postu:


Bakłażany konserwowane
Składniki:
- 2 kg bakłażanów
- 1 kg czosnku
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 100 g octu
- pieprz czarny ziarna
- liść laurowy
- sól

Procedura:
Bakłażany oczyścić . Gotować w posolonej wrzącej wodzie 5 minut. Zdjąć skórkę, pokroić w poprzek w krążki grubości 1,5-2 cm.
Przygotować marynatę z czosnku, laurowego liścia, pieprzu, oleju roślinnego, octu i 100 g chłodnej, przegotowanej wody. Posolić, popieprzyć. Pokrojone bakłażany włożyć do przygotowanej marynaty, wymieszać.
Wkładać do suchego podgrzanego słoika. Zalać pozostałą marynatą. Pasteryzować 5 minut. Zakręcić nakrętkę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 8:07, 27 Paź 2006    Temat postu:


Ogórki i pomidory marynowane
Składniki:
- 800 g ogórków
- 500 g mięsistych pomidorów
- 2 łyżki soli (z czubkiem)
- po 3-4 liście wiśni i czarnej porzeczki
- kawałek korzenia chrzanu
- 1 łyżka cukru
- 2-3 łyżki octu owocowego
- 1,2 litra wody
- 1 główka czosnku
- 1 marchew
- gałązka kopru
- zielenina pietruszki

Procedura:
Ogórki umyć, obciąć końce na 1-2 mm. Pomidoru umyć. Na dno wysterylizowanego 3 litrowego słoika ułożyć czosnek, liście wiśni, porzeczki i cieńkie krążki marchwi. Włożyć pionowo ogórki, na wierzchu ułożyć pomidory. Całość przykryć gałązką kopru i pietruszką.
Zagotować 1,2 litry wody, wsypać sól i cukier. Zalać ogórki i pomidory wrzącym roztworem lejąc po ściankach słoika, tak aby nie popękały pomidory. Powtórzyć opreację zalewania, dodać ocet owocowy. Zatkać nakrętką słoik i odwrócić do góry dnem. Dokładnie owinąć i odstawić na 5-6 godzin.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 8:10, 27 Paź 2006    Temat postu:


Ogórki marynowane z cebulą i marchwią
Składniki:
- 1,5-2 kg ogórków
- 1,2 litra wody
- 3 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki octu owocowego
- 3-4 liście wiśni
- 3-4 liście porzeczki
- 3-4 liście chrzanu
- gałązka kopru
- 1 główka czosnku
- 1 marchew
- 1 cebula

Procedura:
Ogórki umyć, obciąć końce na 1-2 mm. Zamoczyć na 5-6 godzin. Na dno wysterylizowanego 3 litrowego słoika ułożyć liście, czosnek, marchew (krążki), ogórki, układać tak ,aby weszło ich jak najwięcej. Na wierzch położyć pokrojoną w krążki cebulę , na nią - koper.
W wodzie rozpuścić sól i cukier, zagotować. Dwuktornie zalać ogórki wrzącym roztworem. Za trzecim razem do roztworu dodać ocet, zagotować, uzupełnić wrzącą wodą i ponownie zalać ogórki. Zamknąć słoik nakrętką, odwrócić i otulić na 5-6 godzin. Tak przygotowane ogórki dobrze i długo się przechowują.
W miejsce octu można użyć 1/2 szklanki soku z czerwonej porzeczki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 8:15, 27 Paź 2006    Temat postu:


Ogórki pasteryzowane
Składniki:
- 1,5-2 kg ogórków
Marynata:
- 1,2 litra wody
- 3 płaskie łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki octu owocowego
- 2-3 laurowe liście
- 5-6 ziaren czarnego pieprzu
- 1 goździk
- 1 główka czosnku
- koper (nasiona lub suchy)

Procedura:
Ogórki umyć, obciąć końce na 1-2 mm. Zamoczyć na 5-6 godzin. Włożyć do trzechlitrowego słoika. Na dno pokruszyć czosnek.
Przygotować marynatę. Wodę, sól, cukier, przyprawy, koper wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zalać ogorki wrzącą marynatą, nie dolewając do końca słoja na 3-4 cm. Wlać do słoika ocet owocowy. Zamiast octu można wlać sok z czerwonej porzeczki - pól szklanki na trzechlitrowy słój. Zakryć nakrętką słoik i gotować ustawiony w garku z wodą przez 10-20 minut. Dokręcić nakrętkę i odwrócić słoik dnem do góry. Otulić słoik na noc. Ogórki tak przygotowane mają bardzo piękny kolor i dobrze się przechowują.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 8:18, 27 Paź 2006    Temat postu:


Ogórki solone
Składniki:
- 1,5-2 kg ogorków
- 3-4 liście wiśni
- 3-4 liście czarnej porzeczki
- korzeń lub liście chrzanu
- 1 główka czosnku
- gałązka kopru
- 3 łyżki soli
- papryka ostra wg. uznania

Procedura:
Ogórki umyć, obciąć końce na 1-2 mm. Zamoczyć na 5-6 godzin. Ułożyć pionowo w 3 litrowy słoik, tak aby zmieścić jak najwięcej. Na wierzchu ułożyć zieleninę i przyprawy. Zalać chłodnym roztworem otrzymanym z 1, 2 litra źródlanej lub przefiltrowanej wody z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie zakręcić nakrętką.
Tak przygotowane ogórki można przechowywać w ciemnym miejscu do grudnia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 8:21, 27 Paź 2006    Temat postu:


Ogórki solone sterylizowane
Składniki:
- 1,5-2 kg ogórków (w zależności od rozmiaru)
- 3 płaskie łyżki soli
- 1,2 litra wody
- baldaszek kopru
- 5-6 liści wiśni
- 3 liście czerwonej porzeczki
- korzonek lub liść chrzanu
- 1 główka czosnku
- ostra czerwona papryka (według uznania)

Procedura:
Wybrać ogórki jednakowego rozmiaru, umyć, odciąć końce na 1-2 mm. Zamoczyć w wodzie na 5-6 godzin (można na noc). Na dno wysterylizowanego słoika położyć liście porzeczki, wiśni, chrzan, czosnek. Wkładać ogórki na "stojąco", gęsto, aby zmieścić ich jak najwięcej. Na wierzchu ułożyć koper. Przygotować zalewę. Rozpuścić 3 łyżki soli w 1,2 litrze wody. Zalać ogórki zostawiając puste 1-2 cm od brzegu słoika. Nakryć nakrętką i zostawić na 1,5-2 dni (na wierzchu powinna pojawić się biała piana). Zdjąć pianę, zlać zalewę i zagotować ją. Znowu zalać ogórki wrzącą zlewą. Odczekać 10 minut i ponownie zlać, zagotować, dodać trochę wody, tyle ile ubyło przy gotowaniu. Jeszcze raz zalać ogórki wrzącym roztworem. Zakręcić słoik nakrętką i obrócić do góry dnem.
Przygotowane takim sposobem ogórki długotrwale się przechowują.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin