Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Przetwory
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:39, 03 Lut 2007    Temat postu:

BOTWINKA DO SŁOIKÓW
Opłukać do czysta, pokroić drobno jak na zupę.

Kłaść do słoika.

Zalać przegotowaną wodą gorącą.

Na mały słoik 1 łyżeczka octu i szczypta soli.

Zamknąć słoik i zagotować.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:40, 03 Lut 2007    Temat postu:

CUKINIA KABACZKI

1,5 kg kabaczków lub cukinii

1 kg papryki

1 kg cebuli

1 kg pomidorów

Usmażyć 3 łyżki oleju i trochę masła i po kolei smażyć:

- cebulę,

- paprykę,

- kabaczki,

- pomidory bez skórek.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalecane jest do spożycia na gorąco dodać kiełbasę. Do słoików nie dodawać kiełbasy. Wychodzi 5-6 słoików 0,9.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:41, 03 Lut 2007    Temat postu:

CUKINIA a' la ananas

3 kg cukini, obrać i pokroić bez pestek, zalać zalewą.

Usmażyć 3 łyżki oleju i trochę masła i po kolei smażyć:

Zalewa:
1,5 litra wody,
3 łyżki czubate kwasku cytrynowego Zamieszać i zagotować.

Do ochłodzonego syropu wrzucić cukinię i zostawić do następnego dnia potem odlać wodę-dodać: 1 kg cukru, 2 szt. cukru waniliowego (zagotować)

Na gotujący syrop wrzucić cukinię i trzymać aż będzie szklista nie za miękka. Włożyć do słoików i zalać syropem, zagotować.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:43, 03 Lut 2007    Temat postu:

FASOLA SZPARAGOWA

Obgotować fasolkę w wodzie 3-4 minuty. Wyjąć strąki i ułożyć w wekach. Zalać nową wodą zagotowaną z solą. Dodać do każdego słoika parę kropel octu lub parę ziarenek kwasku cytrynowego. Słoje zamknąć gotować 1 litrowe 70 minut


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:43, 03 Lut 2007    Temat postu:

KONFITURA Z MALIN

1 kg malin

1 kg cukru

Maliny włożyć do rondla. Zagotować sok z cukrem, zebrać szumowinę i gorącym syropem zalać truskawki. Przykryć pozostawić na noc w chłodne miejsce. Następnie zlać syrop, i gotować go kilka minut na małym ogniu, po czym włożyć owoce i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Odstawić i co jakiś czas wstrząsnąć rondlem. Czterokrotnie powoli doprowadzić konfiturę do wrzenia i studzić. Na koniec gotować na małym ogniu 5-10 minut (aż owoce staną się szkliste), ostudzić zebrać pianę, przełożyć konfiturę do wyparzonych suchych słoików i staranie zamknąć (spirytusem). Można dodać na koniec sok z jednej cytryny


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:44, 03 Lut 2007    Temat postu:

KONFITURA Z TRUSKAWEK

1 kg truskawek

1,3 kg cukru

1 szklanka soku

Truskawki włożyć do rondla. Zagotować sok z cukrem, zebrać szumowinę i gorącym syropem zalać truskawki. Przykryć pozostawić na noc w chłodne miejsce. Następnie zlać syrop, i gotować go kilka minut na małym ogniu, po czym włożyć owoce i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Odstawić i co jakiś czas wstrząsnąć rondlem. Czterokrotnie powoli doprowadzić konfiturę do wrzenia i studzić. Na koniec gotować na małym ogniu 5-10 minut (aż owoce staną się szkliste), ostudzić, zebrać pianę, przełożyć konfiturę do wyparzonych suchych słoików i staranie zamknąć (spirytusem). Można dodać na koniec sok z jednej cytryny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:46, 03 Lut 2007    Temat postu:

KORNISZONY 1

1 kg ogórków

1,5 szklanki wody

10 szt. ziela angielskiego

6 ząbków czosnku

1 szklanka octu 10%

10 szt. liści laurowych

10 szt. goździków

4 łyżki cukru

25.dag soli


Ogórki wymieszać z solą i zostawić na noc. Przykryć talerzem. Następnie oczyścić z soli ułożyć w słojach i zalać zaprawą. Pasteryzować 15 minut w 85 °C.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:47, 03 Lut 2007    Temat postu:

KORNISZONY 2

0,5 szklanki octu 10%

3 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

6 szklanek wody

marchew

cebula

czosnek

gorczyca

koper włoski

Ogórki nakłuć widelcem 4-5 razy. Zalać gorącą wodą, pasteryzować 20-25 minut. W piekarniku 30 minut temp. 130 °C. Wody 6 szklanek wystarczy na 4 słoiki 0,90 l.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:48, 03 Lut 2007    Temat postu:

KURCZETA GOTOWANE W WEKACH

Kurczęta

Marchew

Pietruszka

Grzybek suszony

Sól

Sprawione kurczęta w całości włożyć do naczynia z podgotowaną włoszczyzną, suszonym grzybkiem, ugotować nie doprowadzając mięsa do miękkości. Kurczęta przestudzone w wywarze wyjąć. Ostrym nożem odkroić udka, najlepiej za pomocą nożyc do drobiu, skrajać mięso z piersi. Z pozostałych części oddzielić mięso i także dołożyć do słojów. Dodać do mięsa ugotowane marchewki i pietruszki. Rosół przecedzić gorącym zalać ułożone w słojach mięso. Zamknięte słoje pasteryzować jak kurczęta pieczone w wekach


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:49, 03 Lut 2007    Temat postu:

KURCZETA PIECZONE W WEKACH

Kurczęta

Sól

Olej

Zielona pietruszka

Kurczęta sprawione, dokładnie opalone , wymyte, osączyć z wody i natrzeć odrobiną soli. Do soli można dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Odciąć pierwsze człony skrzydełek, szyjki i wykorzystać je do gotowania w niewielkiej ilości wody z dodatkiem na przykład suszonej włoszczyzny. Kurczęta osolone natrzeć olejem lub smalcem. Do każdej tuszki włożyć kilka gałązek pietruszki. Przywiązać nóżki do kupra. Kurczęta ułożyć na blasze lub prodiżu grzbietem do dołu i dość szybko zarumienić nie doprowadzając całkowicie do miękkości. Lekko przestudzone kurczęta pokrajać na ćwiartki lub jeszcze lepiej odkroić udka, piersi i tylko te części ułożyć w słoikach, pozostałe części obrać i włożyć do słoików. Kości wykorzystać na wywar do zupy. Ułożone mięso w słojach zalać ugotowanym wywarem ze skrzydełek i dróbek odpowiednio doprawionych do smaku. Słoje zamknąć, wstawić do pasteryzacji na 1 godzinie i 20 minut. Pasteryzacje powtórzyć następnego dnia w ciągu 1 godz.

Słoje wynieść do piwnicy w ciemne miejsce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:50, 03 Lut 2007    Temat postu:

MARCHEW DO SŁOIKÓW 1

Obgotować we wrzącej wodzie do 5 min. Zalać słoje zalewą.

0,6 litra wody

0,3 litra octu

2 dag soli

3 dag cukru

Gorącą zalewą zalać marchew. Pasteryzować w temp. 90 °C - 30 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:51, 03 Lut 2007    Temat postu:

MARCHEW DO SŁOIKÓW 2

Marchew obrać i ugotować do miękkości. Około 1 godz. Lekko pod koniec gotowania posolić. Kłaść do słoików w całości lub pokrojoną w kostkę. Zalewać tą samą wodą, w której się marchew gotowała. Do wody (tzn. zalewy dodać: na 1 litr 1 łyżkę octu).

Pasteryzować słoiki 0,5 litrowe 25 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 1:00, 03 Lut 2007    Temat postu:

MIESZANKA WARZYWNA

2 kg ogórków ze skórką

5 daga soli

5 dag pietruszki zielonej

25 dag cebuli

25 dag marchwi (zetrzeć na grubszej tarce)

1 główka czosnku

Powyższe składniki pozostawić na 12 godzin.

Zalewa:

0,5 litra wody

0,2 litra octu 10%

5 dag cukru

5 ziarenek pieprzu

5 ziarenek ziela angielskiego

Po zagotowaniu zalewy - przecedzić.

Ogórki, marchew, pietruszkę, cebulę, sól, czosnek, obrać i pokroić. Wymieszać. Zostawić na 12 godzin. Nie odlewać soku. Po upływie tego czasu przygotować zalewę. Zalewę zagotować, przestudzić i przecedzić do tych ogórków. Wymieszać, kłaść do słoików i gotować słoiki około 20 minut.

Wychodzi: 8 słoiczków 0,45 l., 7 słoiczków 0,5 l.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 1:03, 03 Lut 2007    Temat postu:

MIZERIA

3 kg ogórków obranych

1 szklanka octu 10%

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju

sól

Wymieszać, nałożyć do słoików i pasteryzować krótko.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 1:06, 03 Lut 2007    Temat postu:

OGÓRKI KISZONE

Wodę zagotować z solą - na 1 litr wody 1 łyżka soli. Gorącą wodą zalewać ogórki w słoikach.

W słoiku: ogórki umyte, koper, 3-4 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, sól, morze być też i chrzan.

Słoje z wodą dokładnie zamknąć i zostawić w mieszkaniu 2-3 dni. Następnie wynieść do piwnicy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin