Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Owoce morza
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 0:05, 30 Sty 2007    Temat postu:

KREWETKI GREMALATA

Składniki:

oliwa z oliwek extra virgin
krewetki
gruboziarnista sól morska
czarny pieprz
cytryna
natka pietruszki
czosnek
skórka cytryny

Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać sporą ilość oliwy z oliwek extra virgin, następnie wrzucić krewetki. Podczas smażenia obtaczać je w oliwie, żeby zaróżowiły się ze wszystkich stron. Dodać sporą ilość gruboziarnistej soli morskiej, i dużo świeżego czarnego pieprzu. Można również dodać pieprz cayenne, żeby zaostrzyć potrawę. Dodać sok z cytryny, wymieszać i pozwolić, by wyparował nadmiar wody. W skład Gremalaty wchodzą: świeżo posiekana zielona pietruszka, bardzo drobno posiekany czosnek i skórka cytryny pokrojona w drobne paski wielkości igieł sosnowych. Wymieszać wszystko razem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 0:11, 30 Sty 2007    Temat postu:

KREWETKI PIECZONE NA RUSZCIE
ilość osób: 4

Składniki
12 – 16 dużych, surowych krewetek w skorupkach
olej słonecznikowy do smarowania

Sos
2 łyżki (30 ml) sosu rybnego
sok z 1 limonki
2 łyżki (30 ml) wody
3 małe papryczki chilli

Przygotowanie

Mocno rozgrzać ruszt węglowy. Papryczki drobno posiekać. Zmieszać razem wszystkie składniki sosu i rozlać do małych miseczek. Krewetki posmarować olejem i piec na ruszcie po 2 minuty z każdej strony. Podawać z sosem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 0:12, 30 Sty 2007    Temat postu:

KREWETKI Z GRILLA Z SAŁATKĄ Z POMARAŃCZY
trudność: łatwe


Składniki

średnie krewetki
pół strączka chili
pomarańcza (może być też grejpfrut)
szczypiorek
oliwa

Przygotowanie
Pomarańczę pokroić na plastry i ułożyć na talerzu. Posypać źdźbłami szczypiorku i posiekanym chili, skropić oliwą. Krewetki przeciąć (nie trzeba zdejmować pancerzyków). Posmarować oliwą i ułożyć najpierw przeciętą stroną na rozgrzanym grillu, piec minutę, przewrócić, piec, kolejną minutę, aż skorupka będzie chrupiąca. Upieczone krewetki ułożyć na sałatce z pomarańczy i posypać aromatyczną solą cytrusową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 0:13, 30 Sty 2007    Temat postu:

KREWETKI Z SOSEM SŁODKO-PIKANTNYM, POMARAŃCZAMI LUB ANANASEM
trudność: łatwe

Składniki
krewetki różowe lub szare (30/40szt)
sos azjatycki słodko-pikantny
pomarańcza
ananas
oliwa
pieprz

Przygotowanie
Krewetki, które docierają do Polski są mrożone. Dlatego radzimy kupować mrożone w torbach i rozmrażać tuż przed jedzeniem, a raczej unikać kupowania rozmrożonych z rybnego stoiska. Krewetki szare wymagają gotowania, różowe po rozmrożeniu nadają się do spożycia. Krewetki użyte w programie to rozmiar 30/40 (tyle sztuk mieści się w funcie). Rozmrożone i osuszone krewetki można podać z gotowym azjatyckim sosem do maczania, nadziać na patyczek z cząstkami pomarańczy lub cząstkami słodkiego, świeżego ananasa. Przed podaniem skropić oliwą i posypać świeżo mielonym pieprzem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 0:15, 30 Sty 2007    Temat postu:

LANGUSTYNKI Z OREGANO I CHILLI


Składniki
16 langustynek
pęczek suszonego oregano
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2-3 papryczki chili, bez nasionek, drobno posiekane
oliwa z oliwek
sok z 1 cytryny

Przygotowanie
Rozetnij langustynki na pół wzdłuż ogona, ale nie do końca i usuń przewody pokarmowe, natnij również szczypce, aby można je było nadłamać. Następnie dopraw je solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, pokruszonym oregano, połową chili i skrop oliwą z oliwek. Następnie układaj langustynki na rozgrzanej patelni grilowej i smaż ok. 2 minuty z każdej strony. Gotową przekąskę posyp resztą chili i skrop sokiem z cytryny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 0:16, 30 Sty 2007    Temat postu:

LETNIA SAŁATKA Z KAŁAMARNIC

Składniki:
kałamarnica
zielona fasolka
sól
oliwa
czarny pieprz

Na sos:
angielska musztarda
ocet z białego wina
oliwa z oliwek
olej z orzechów laskowych
sól
roszponka
trybula
pieczarki


Przygotowanie:
Oczyszczoną kałamarnicę pokroić w paski. Przez kilka minut blanszować zieloną fasolkę w posolonej wodzie. Podsmażyć kałamarnicę na oliwie posypując czarnym pieprzem. Zdjąć z ognia i nie pozwolić wystygnąć.
Sos: mieszamy łyżkę angielskiej musztardy, kilka łyżek octu winnego, dużo oliwy z oliwek, trochę oleju z orzechów laskowych i trochę soli.
Na liściach roszponki układamy kawałki kałamarnicy, na nich zielona fasolkę, dekorujemy gałązką trybuli i pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Polewamy sosem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 0:18, 30 Sty 2007    Temat postu:

LINGUINI Z KRABAMI


Składniki
makaron linguini
szalotka lub czerwona cebula
kilka ząbków czosnku
kilka pomidorów
świeża papryczka chili
puszka mięsa krabowego
natka pietruszki
kilka łyżek wódki

Przygotowanie
Na patelni poddusić na oliwie posiekane szalotki, czosnek i papryczkę chili. Dodać pokrojone pomidory. Kiedy zaczną się rozpadać, wlać wódkę do sosu. Dodać częściowo odsączone mięso krabowe z puszki, wymieszać. Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z sosem, podawać posypane posiekaną natką pieruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 0:19, 30 Sty 2007    Temat postu:

MAKARON CELOFANOWY SMAŻONY Z MAŁŻAMI
trudność: łatwe

Składniki
40 żywych małży
90 g makaronu celofanowego (z mąki z fasolek mung—do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
&frac12; czerwonej papryki
3 łyżki oleju z fistaszków
dymka, pokrojona na kawałki długości 5 cm
4 plasterki imbiru
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
3 duże strączki chili, przecięte wzdłuż, pozbawione nasion
1 mała czerwona cebula, przecięta na pół a następnie na cząstki
2 łyżki solonej soi (solone, podfermentowane nasiona soi—do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
3 łyżki wina ryżowego do gotowania (shaoxing - w sklepach z orientalną żywnością)
2 łyżki cukru
2 łyżki sosu ostrygowego
&frac12; łyżki oleju sezamowego
1/3 filiżanki bulionu z kurczaka (patrz: przepis na uniwersalny bulion z kurczaka)
2 łyżki ciemnego octu ryżowego
garść listków kolendry

Przygotowanie
Z małży usunąć szczeciniaste nitki, umyć i osączyć, a następnie włożyć do woka i wlać 1 &frac12; filiżanki wody. Wstawić na duży ogień, gotować małże pod szczelnym przykryciem w kąpieli parowej, aż małże zaczną się otwierać. Kiedy małże zaczną się otwierać, za pomocą szczypiec wyjąć je z woka i przełożyć do miski. Te, które się nie otworzyły, wyrzucić. Z woka wylać wodę i wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Makaron zalać wrzątkiem, zostawić na 3 minuty, odcedzić. Z papryki usunąć białą błonkę i nasiona. Pokroić w paski szerokości 1,5 cm, a następnie każdy pasek na kwadraciki. W woku rozgrzać olej, wrzucić dymki, imbir, czosnek, połówki chili, cebulkę, soloną soję i paprykę i smażyć na dużym ogniu, mieszając energicznie, przez około 3 minuty. Dodać małże i odcedzony makaron, smażyć w ten sam sposób przez kolejne 2 minuty. Wlać wino ryżowe (zakręcić butelką wokół krawędzi woka, tak, by wino ściekło
z boków do małży i makaronu), dodać cukier, sos ostrygowy, olej sezamowy i bulion. Smażyć, na sporym ogniu, cały czas mieszając i przegarniając energicznie przez kolejne 3 minuty, aż powstanie sos. Na koniec dodać ocet ryżowy i listki kolendry, podawać natychmiast.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 0:21, 30 Sty 2007    Temat postu:

MAKARON Z OWOCAMI MORZA

Składniki
szczypta szafranu
1 kieliszek (150 ml) białego wina
4-5 łyżek (60-75 ml) oliwy
2 ząbki czosnku
700g mieszanki owoców morza (filetów z barweny, kalmarów, przegrzebków, muli i małży)
pęczek natki pietruszki
200 ml śmietany
500g makaronu tagliatelle lub spaghetti
sól

Przygotowanie
Wsypać szafran do wina. Czosnek obrać z łusek i pokroić na cienkie plasterki. Natkę pietruszki grubo posiekać. Oczyszczone z łusek filety z barweny naciąć w poprzek od strony skóry. Kalmary oczyścić i pokroić w krążki. Przegrzebki naciąć w kratkę. Małże i mule oczyścić z resztek wodorostów, opłukać w wodzie i wyrzucić te, które są otwarte. Duży garnek postawić na średnim ogniu, wlać oliwę i dobrze rozgrzać. Wrzucić czosnek i podsmażyć na złoto. Wrzucić małże i mule, potrząsnąć garnkiem i wlać wino z szafranem. Przykryć pokrywką i gotować 1 minutę. Odkryć i wyrzucić małże i mule, które są zamknięte. Ułożyć na małżach filety z ryby, poutykać przegrzebki, na wierzch położyć kalmary. Posypać natką pietruszki i wlać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
W międzyczasie ugotować makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Przełożyć do makaronu sos z owoców morza i wymieszać. Przełożyć na półmisek, posypać solą i skropić oliwą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Strona 5 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin