Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Serniki...
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 8:36, 19 Gru 2006    Temat postu: Serniki...

Sernik z brzoskwiniami

Składniki:
- Ciasto:

- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna
- 3 żółtka

Masa serowa:
2 kostki sera białego
- 1 margaryna
- 3 szklanki cukru pudru
- 1 jajo
- 3 żółtka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- brzoskwinie świeże lub z puszki

Sposób przyrządzania:
Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Pierwszą częścią wyłożyć tortownicę, drugą zamrozić na kruszonkę.
Masa serowa: Wszystkie składniki utrzeć mikserem. Do tortownicy wyłożonej ciastem (można wcześniej podpiec na rumiano spód ciasta) wlać masę serową, ułożyć pokrojone w kawałki brzoskwinie (na tortownicę ok. 1 puszki owoców). Ubić pianę z 2 białek, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ubitą pianę wylać na brzoskwinie. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce prosto do prodiża. Piec ok. 45 minut w prodiżu, albo ok. 60 min w piekarniku w temp 170 stopni.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 8:42, 19 Gru 2006    Temat postu:

Sernik drezdeński

CIASTO:
350 g mąki,
15 g drożdży,
1/8 l letniego mleka,
30 g masła,
1 jajko,
szczypta soli

MASA SEROWA:
2 jajka,
120 g cukru,
1/4 łyżeczki soli,
starta skórka z 1/2 cytryny lub olejek migdałowy,
500 g białego sera (o gładkiej masie)

MASA JAJECZNO - MAŚLANA:
180 g masła,
150 g cukru,
pół laski wanilii,
4 jajka,
4 łyżki mąki,
30 g płatków migdałowych

CIASTO:
całą mąkę przesiać, niewielką ilość odłożyć do miski, zrobić dołek i rozkruszyć do niego drożdże, wlać powoli letnie mleko i dokładnie wymieszać. Przysypać cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min (to jest tzw. rozczyn). Masło rozpuścić i wymieszać z jajkami. Wyrośnięty rozczyn posypać przy brzegu miski cukrem i solą, a następnie dolać tłuszcz z jajkami. Wyrabiać drewnianą łyżką dodając stopniowo pozostałą mąkę. (Można też wyrabiać ciasto mikserem, co bardzo skraca czas i jest mniej męczące.) W końcu wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, wyrabiać i uderzać dłońmi do momentu, gdy będzie już gładkie. Uformować kulę, ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 25-40 minut.

MASA SEROWA:
wymieszać jajka, cukier, sól, skórkę otartą z cytryny i utrzeć na kremową masę. Następnie dodawać stopniowo po 1 łyżce sera, cały czas ubijając na gładką, puszystą masę. Masa nie powinna być za rzadka.
Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość, rozwałkować je na wielkość blachy, ułożyć na blaszce i rękoma rozklepać krawędzie ku górze. Dość gęsto ponakłuwać ciasto widelcem. Rozsmarować na cieście masę serową.

MASA JAJECZNO-MAŚLANA,
ubić najpierw na puszystą masę masło z cukrem. Dodać jajko i wanilię, później mąkę i stopniowo kolejne jajka. Masę jajeczną wyłożyć na masę serową i posypać wiórkami migdałowymi.
Piec przez 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 - 225°C. Po ostygnięciu pokroić ciasto w kostkę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 8:45, 19 Gru 2006    Temat postu:

SERNIK BRZOSKWINIOWY

CIASTO :
3 szklanki mąki,
1 kostka masła (25 dkg),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru pudru,
5 żółtek

MASA SEROWA:
1/2 kg dobrego,
niekwaśnego twarogu,
1 jajko,
1 budyń śmietankowy,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1/2 kostki masła (12,5 dkg),

POZA TYM :
puszka brzoskwiń,
5 białek,
1 szklanka cukru pudru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej

CIASTO
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, następnie posiekać z margaryną na "piasek". Dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.

MASA SEROWA :
Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Ser, masło, jajko, budyń i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę.
Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wymieszać z masą serową.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier puder i mąkę ziemniaczaną, ciągle ubijając.
2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej), ułożyć na prostokątnej blaszce, brzegi lekko wyciągnąć w górę. Na ciasto wyłożyć ser z brzoskwiniami, na ser - sztywną pianę. Pianę posypać schłodzonym ciastem, startym na tarce o dużych oczkach.
Piec w temperaturze 200°C, ok. 40 minut. Po schłodzeniu pokroić na kwadraty.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 8:48, 19 Gru 2006    Temat postu:

SERNIK BRZOSKWINIOWY PIECZONY

Kruche ciasto na spód:
1 szklanka mąki,
4 łyżki margaryny,
4 łyżki cukru pudru,
1 gotowane żółtko;

Sernik:
50 dkg sera (ja biorę tłusty),
0,1 l śmietany,
2 łyżki cukru waniliowego,
3 jajka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kaszy manny,
brzoskwinie (cała duża pucha, ok. 50 dkg),
100 g cukru.

Ciasto:
wszystkie składniki szybko ugnieść i do lodówki na 0.5 h. Śmietanę zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym, oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do śmietany, Białka ubić na pianę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kaszką mamą i dodać z serem do masy, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie, ale skutecznie wymieszać. ( a i ser przez maszynkę z 2 razy przekręcić ). Piekarnik nagrzać do 200°C. kruche ciasto dać na spód tortownicy, tworząc brzegi, i podpiec 10 min.... na to rozsmarować jedna trzecią masy serowej, ułożyć brzoskwinie, i przykryć pozostałą częścią masy. Piec 1 godzinę. Pozostawić w wyłączonym piekarniku na kilkanaście minut. Posypać cukrem pudrem jak wystygnie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 8:51, 19 Gru 2006    Temat postu:

Sernik dla każdego

Składniki:
- 3 żółtka,
- 1/2 margaryny,
- 1 łyżeczka proszku,
- 1 szkl. mąki,
- 1/4 szkl. cukru,
- 1 kg sera białego mielonego,
- 2 budynie śmietankowe,
- 4 żółtka,
- 3/4 szkl. cukru,
- 3 łyżki oleju,
- 3 szkl. mleka,
- wiórki kokosowe.

Jak przyrządzić?
Najpierw robimy spód ciasta. Pół kostki margaryny ucieramy z 3 żółtkami 1 szkl. mąki, 1/4 szkl. cukru i z łyżeczką proszku. Potem robimy masę serową. Do zmielonego białego sera dodajemy budynie w proszku i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka(4), cukier (3/4 szklanki),olej oraz mleko. Do brytfanki wkładamy rozwałkowane na spód ciasto, a następnie na to wlewamy masę serową. Pieczmy ok. 35-40 min w 180 stopniach. Gdy ciasto się już piecze, z pozostałych białek i 4 łyżek cukru ubijamy pianę. Gdy ciasto przebywa już od 35-40 min w piekarniku, wyjmujemy je i wykładamy pianę na wierzch. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy jeszcze 10-15min.

Jak podawać?
Podawać po ostygnięciu, gdy jest lekko ciepły, lub też całkiem zimny. Albo wstawić na kilka godzin do lodówki.

Uwagi:
Masa serowa po wyrobieniu jest bardzo płynna i taka ma być. Ciasto najlepiej kroić i podawać po całkowitym ostygnięciu, a najlepiej schować do lodówki i jeść dopiero następnego dnia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 8:55, 19 Gru 2006    Temat postu:

Sernik puchatek

Składniki:
Biszkopt:

4 jajka
&frac34; szklanki cukru
&frac34; szklanki mąki pszennej
&frac12; łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy

Masa serowa:
20 dag margaryny
&frac12; szklanki cukru
4 żółtka
60 dag sera
1 galaretka wiśniowa

Masa białkowa:
4 białka
&frac12; szklanki cukru
1 galaretka agrestowa

Do dekoracji:
kokos

Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć wodą z aromatem waniliowym.

Miękką margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Dalej ucierając dodawać po trochu zmielonego sera i tężejącą galaretkę wiśniową rozpuszczoną wcześniej w 1 szklance gorącej wody. Masę serową wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.

Białka ubić dodać cukier. Następnie dodać tężejącą galaretkę agrestową rozpuszczoną wcześniej w 2 szklankach gorącej wody, i wyłożyć na masę serową.

Wierzch ciasta posypać kokosem. Schłodzić w lodówce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:08, 19 Gru 2006    Temat postu:

Sernik dwukolorowy

Składniki:
Ciasto:

3 szklanki mąki
1 jajko
kostka margaryny
&frac34; szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera
pół kostki masła
1 szklanka cukru
5 jajek
bakalie
olejek arakowy

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wyrobić. Schłodzić.

Ser zemleć. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i ser. Ubić białka i dodać do masy serowej. Na końcu dodać olejek i bakalie, wymieszać.

Połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na natłuszczoną blachę o wymiarach 25 na 36 cm, położyć masę serową i zetrzeć resztę ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:28, 27 Gru 2006    Temat postu:

SERNIK CZARNO - BIAŁY

Ciasto:
40 dag mąki,
6 łyżek cukru,
1 plaska łyżeczka proszku,
20 dag roztopionego masła lub margaryny,
cukier waniliowy,
1 łyżka kakao,
2 łyżki śmietany

Masa serowa:
1 kg białego sera,
5 jajek,
1,5 szkl.
cukru,
4 łyżki topionego masła,
łyżka budyniu (suchego),
bakalie

Składniki
ciasta mieszamy, zagniatamy 2-3 kule i wkładamy do lodówki a nawet lepiej do zamrażalnika na jakąś godzinę. Ser mielimy, dodajemy kolejno, cukier, żółtka, tłuszcz, budyń. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masa, wsypujemy rodzynki. Blachę smarujemy i wysypujemy kaszka manna czy bulka. Schłodzone ciasto (połowę) trzemy na grubej tarce, na to wylewamy masę serowa, a na to trzemy druga polowe ciasta. Pieczemy ok. 1 godziny na 180-200 stopni


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:30, 27 Gru 2006    Temat postu:

AMERYKAŃSKI SERNIK

Spod z ciastek GRAHAM
3/4 szklanki pokruszonych ciastek,
2 łyżki stopionego masła,
1 łyżka wody,
1 łyżka pomarańczowego ekstraktu
Zmieszać i wylepić tym dno tortownicy.

1/2 szklanki czekolady w kawałkach, roztopionej (mierzy się jak jest jeszcze w kawałkach, nie po roztopieniu),
450 g serka homogenizowanego,
1/4 szklanki śmietanki,
1 łyżka ekstraktu waniliowego,
3 jajka rozdzielone,
2 łyżki skondensowanego mleka,
3 łyżki cukru do białek,
1 łyżka cukru do żółtek

Rozgrzać piec do 180° C. Ubić białka, dodać cukier, ubić aż lśniące i gęste. Ubić żółtka z cukrem i mlekiem skondensowanym aż zbledną. Ubić serek z wanilia i śmietanką. Dodać żółtka do serka, wymieszać. Ubić 1 szklankę tej mieszanki z roztopiona czekolada. Dodać polowe ubitych białek do reszty mieszanki serowo - żółtkowej, wymieszać delikatnie, dodać resztę białek, wymieszać. Przełożyć mieszankę czekoladową do woreczka plastikowego z odciętym rogiem i wycisnąć spiralnie na ciasteczkowe dno w tortownicy. Wylać na to mieszankę serowo - żółtkowo - białkową.
Piec w piecu o temperaturze 180°C przez 45 minut, potem podwyższyć temperaturę do 230°C i piec 8 minut. Wyłączyć piec i otworzyć drzwiczki na 3 minuty. Zamknąć i zostawić na 1 godzinę. Po godzinie przełożyć do lodówki i schłodzić przez godzinę albo dłużej, przez noc, przykryty plastikiem. Przed podaniem zdjąć obręcz tortownicy, kroić na dnie tortownicy (prawie niemożliwe jest odklejenie dna, wiec jeśli potrzebna jest tortownica do czegoś innego, trzeba ją wyłożyć pergaminem przed pieczeniem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:32, 27 Gru 2006    Temat postu:

SERNIK Z TRUSKAWKOWĄ GALARETKĄ

ok. 1/2 kg truskawek (malin, jagód),
1,2 kg tłustego sera twarogowego (lub półtłustego),
3 jajka,
1 1/2 szklanki cukru pudru,
2 łyżki masła,
1 torebki galaretki truskawkowej (lub innej, dobranej do owoców),
30 dkg biszkoptów

Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać zmielony ser i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Do masy serowej dodać połowę galaretki (czyli 1 opakowanie) oraz pianę ubitą z białek, wymieszać. Pozostawić najładniejsze owoce do przybrania, a resztę pokroić i dodać do masy serowej. Wymieszać.
Małą tortownicę wyłożyć biszkoptami. Masę serową przełożyć do tortownicy, wierzch przybrać truskawkami. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:34, 27 Gru 2006    Temat postu:

SERNIK NA BISZKOPCIE

CIASTO :
2 jajka,
1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia;

MASA SEROWA :
1 kg sera,
5 jaj,
1 budyń śmietankowy,
2 łyżki stołowe kaszy manny,
1 kostka margaryny (25 dkg),
aromat waniliowy.

CIASTO :
Ubić jajka z cukrem, dodawać po trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Piec 20 minut.

MASA SEROWA :
Ser zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po kolei żółtka, budyń, kaszę manną, a następnie po trochę sera. Ubić sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową.
Wyłożyć masę serową na biszkopt, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C piec ok. 1 godziny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:02, 17 Sty 2007    Temat postu:

BISZKOPT Z SEREM


Ciasto:
5 jaj
15 dag (8 łyżek) cukru
15 dag (3/4 szklanki) mąki
cukier waniliowy
tłuszcz
tarta bułka do formy

Masa serowa:
30 dag twarogu
2 jaja
5 dag margaryny
46 dag (2-3 łyżki) cukru
cukier waniliowy
bakalie

Przygotowanie:
Przygotować masę serową. Ser zemleć. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać ser i bakalie, wymieszać. Ubić sztywną pianę dodać do masy lekko wymieszać. Przygotować biszkopt. Ubić pianę z białek. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijając. Dodać rozmącone żółtka i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę. Na cieście delikatnie ułożyć (łyżeczką) masę serową. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 45 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:03, 17 Sty 2007    Temat postu:

CIASTO SEROWO-MAKOWE


Kruche ciasto:
20 dag mąki (poznańskiej lub tortowej)
pół kostki margaryny
10 dag cukru pudru
żółtko


Warstwa serowa:
1 kg sera
25 dag cukru pudru
5 jaj
pół kostki margaryny
aromat
bakalie

Warstwa makowa:
50 dag maku
30 dag cukru pudru
2 jaja i białko, które nie zostało wykorzystane do kruchego ciasta
2 łyżki tartej bułki
olejek aromatyczny

Polewa:
4 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
pół kostki margaryny

Przygotowanie:
Mąkę przesiać, posiekać ze schłodzonym tłuszczem i cukrem, dodać żółtko, szybko wyrobić ciasto i przechować przez godzinę w lodówce. Następnie rozwałkować je i wyłożyć do wysmarowanej prostokątnej blachy, układając wzdłuż jej brzegów 2-3-centymetrowe ranty z ciasta. Podpiec placek do lekkiego zrumienienia w dobrze nagrzanym piecu, po czym wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Mak sparzyć, odsączyć na sicie, dwa razy przekręcić przez maszynkę, utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać tartą bułkę, lekko mieszając połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek i wyłożyć na ostudzone ciasto.
Odciśnięty ser dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Do margaryny utartej z cukrem i żółtkami partiami dokładać ser. Na końcu ucierania dodać aromat, bakalie oraz pianę ubitą z białek, lekko wymieszać i równo wyłożyć na warstwę maku. Blachę wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika mniej więcej na godzinę. Margarynę rozpuścić (nie gotować), wsypać kakao wymieszane z cukrem, podgrzać i gorącą polewą oblać wystudzone ciasto.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:04, 17 Sty 2007    Temat postu:

IZAURA

Ciasto:
po 1,5 szklanki mąki i cukru
3 łyżki kakao
kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
torebka cukru waniliowego
4 jaja

Masa serowa:
50-70 dag sera białego
4 jaja
szklanka cukru
pół kostki masła
wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Margarynę, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać ciasto do formy. Ser zemleć, połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę, wyłożyć na ciasto. Piec 60 min w piekarniku o temperaturze 200°C. Po upieczeniu polać pozostałą masą kakaową i posypać wiórkami kokosowymi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:05, 17 Sty 2007    Temat postu:

IZAURA II

Ciasto:
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
4 jaja
3 łyżki wody

Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy zagotowć przez 5 minut. Po ostuzdeniu dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać 1/2 szkl. masy na polewę. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia, pianę z białek i wymieszać.

Masa serowa:

1/2 kg sera
4 jaja
3/4 szkl. cukru
1/2 kostki masła
bakalie
Ser zemleć. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać po łyżce ser i dalej ucierać. Na końcu dodać pianę z białek, bakalie i wymieszać.

Przygotowanie do pieczenia:
Foremkę natłuścić i posypać bułką tartą. Ciasto wlać do foremki. Delikatnie nałożyć ser. Piec w temp. 180°C przez 40 minut. Dekorować polewą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin