Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Owoce morza
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 13:46, 13 Wrz 2006    Temat postu:


Krewetki, ryba, kurczak i wieprzowina w gorącym garnku z Shandong

Skladniki:
125 g oczyszczonych krewetek, bez skorupek
185 g filetów z białej ryby
115 g kurczaka, bez kości
115 g chudej wieprzowiny
170 g liści kapusty pekińskiej i szpinaku (zmieszane)
55 g makaronu sojowego
6 suszonych chińskich grzybów
6—7 szklanek wywaru z kurczaka
1 łyżeczka soli 55 g kiełków fasoli

Sposób przygotowania:
Przygotować naczynia niezbędne do przyrządzenia dania - duży garnek lub rondel do postawienia na elektrycznej lub gazowej maszynce albo elektryczną patelnię. (Jeśli chcesz przygotować prawdziwy „gorący garnek" lub planujesz częste przyrządzanie potrawy, kup specjalny garnek na węgle. Ostatnio można też kupić garnki z elektrycznym lub gazowym paleniskiem).
Oczyścić krewetki, pokroić je na 3-4 części (zależnie od wielkości), odciąć główki. Umyć, osuszyć i ułożyć w salaterce. Rybę, kurczaka i wieprzowinę pokroić w cienkie plasterki i odstawić w oddzielnych miseczkach.
Liście kapusty i szpinaku porwać na kawałki i ułożyć w miseczce. Makaron namoczyć w gorącej wodzie, odcedzić, pokroić na kawałki (9 cm) i ułożyć w oddzielnej salaterce. Grzyby namoczyć, odsączyć, pokroić na 4 części i ułożyć w osobnej miseczce.
6 szklanek wywaru zagotować, dodać sól, grzyby i kiełki fasoli. Można dodać do garnka warzywa i owoce, lub ich nie dodawać i pozwolić gościom, aby sami wybierali i jedli, mocząc i podgrzewając w stojącym na ogniu naczyniu. Makaron z ewentualnymi dodatkami warzyw i mięsa, goście nakładają sami na talerze. Jeśli wywar zbytnio zgęstnieje, można dolać zachowaną część.
Danie podaje się z sosem sojowym, czasem z kilkoma plasterkami czerwonej papryki do zamaczania. Dobrze jest odłożyć nieco warzyw i makaronu, aby zjeść je z wywarem jak zupę, na zakończenie posiłku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 13:52, 13 Wrz 2006    Temat postu:


Kiełb po chińsku

Skladniki:
1 cały kiełb (około 680 g), wypatroszony i oskrobany, z zachowanym łbem i ogonem
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 duża marchewka, pokrojona w paseczki
4 dymki, pokrojone wzdłuż w cienkie paseczki
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżka oleju sezamowego (wedle uznania)

Do dekoracji
świeża kolendra

Sposób przygotowania:
Rybę naciąć wzdłuż cztery razy, po obu stronach. Następnie natrzeć solą, olejem roślinnym i sosem sojowym. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Duży kawałek folii obsypać połową marchewki, dymki i imbiru. Na wierzchu ułożyć rybę, posypać pozostałymi warzywami i skropić sokiem z marynaty. Rybę luźno owinąć folią i przełożyć do naczynia do gotowania na parze. Jeśli brak takiego naczynia, można rybę ułożyć na talerzu, a ten postawić w brytfannie do pieczenia, wypełnionej do połowy wodą. Naczynie (talerz) przykryć przykrywką lub folią.
Gotować 20 minut, aż ryba będzie gotowa,lecz twarda. W małym rondlu rozgrzać olej. Rybę ułożyć na półmisku, skropić olejem, udekorować kolendra.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 13:54, 13 Wrz 2006    Temat postu:


Kapusta pekińska faszerowana rybą i krabami

Skladniki:
8 dużych liści kapusty pekińskiej
250 g filetów z białej ryby
250 g mięsa krabów, świeżego lub 2 puszki
3 plasterki świeżego imbiru, drobno posiekane
1 łyżeczka soli
białko z jednego jajka, ubite na miękką pianę
1 łyżeczka oleju roślinnego
sos sojowy
1/2 czerwonego chili, oczyszczonego z pestek i pokrojonego w krążki

Sposób przygotowania:
Liście kapusty sparzyć we wrzącej wodzie i dokładnie osuszyć. Rybę i odcedzone z zalewy kraby posiekać. W głębokim naczyniu dokładnie wymieszać rybę, imbir, sól, pianę z białka, olej i kraby.
Liście kapusty wyłożyć na stolnicę, nałożyć farsz i zawinąć jak polskie gołąbki. Następnie ułożyć w lekko nasmarowanym tłuszczem naczyniu do gotowania na parze lub na kratce do pieczenia na parze. Gotować 4—8 minut, na średnim, a następnie 10 minut na bardzo dużym ogniu.
Podawać z sosem sojowym zmieszanym z chili.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 13:55, 13 Wrz 2006    Temat postu:


Homar smażony po chińsku

Skladniki:
510 g mięsa homara, świeżego lub mrożonego
1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
2 łyżki oleju
125 nil wywaru z kurczaka
1 mata czerwona papryka
255 g kiełków fasoli
255 g kasztanów wodnych
255 g brokułów
370 g kapusty pekińskiej, poszatkowanej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu i roztrzepane jajko

Sposób przygotowania:
Homara pokroić na małe kawałki (na raz do ust). Jeśli mięso jest zamrożone — należy je wcześniej rozmrozić. W głębokim rondlu, na rozgrzanym oleju, smażyć 1 minutę homara z czosnkiem. Dodać warzywa i dusić na małym ogniu, bez przykrycia 5 minut. Dodać sól i pieprz.
Jajko ostrożnie wymieszać z wywarem, a następnie wlać do homara i warzyw. Zwiększyć nieco ogień, ale nie wolno dopuścić do zagotowania. Podawać z ryżem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 6:47, 09 Paź 2006    Temat postu:

Krewetki czosnkowe pieczone

3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy dijońskiej
2 utarte ząbki czosnku
1 łyżka posikanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny


Składniki marynaty wymieszać i włożyć do niej rozmrożone krewetki.
Wstawić do gorącego (200&ordm;C) piekarnika rozłożone pojedyńczo na posmarowanej olejem blasze.
Zapiekać 5 - 10 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 6:48, 09 Paź 2006    Temat postu:

Krewetki imbirowe pieczone

2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka tartego imbiru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka octu balsamico

Składniki marynaty wymieszać i włożyć do niej rozmrożone krewetki.
Wstawić do gorącego (200&ordm;C) piekarnika rozłożone pojedyńczo na posmarowanej olejem blasze.
Zapiekać 5 - 10 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:34, 18 Paź 2006    Temat postu:

Ostrygi z piekarnika

Składniki:
12 ostryg
1 pęczek dymki
2 plastry boczku drobno pokrojone
2 łyżeczki sosu Worcester
sok z &frac12; cytryny
1 łyżeczka sosu tabasko

Sposób przyrządzenia:
Wysmażyć na patelni bekon (boczek). Za pomocą nożyka oddzielić ostrygi od muszli. Muszle dokładnie wyszorować. Ostrygi ułożyć w połówce muszli. Dymkę drobno posiekać, posypać nią każdą ostrygę. Ostrygi ułożyć na obficie posypanej solą blaszce do zapiekania, obsypać skwarkami z boczku. Wszystkie składniki ciekłe potrawy wymieszać i używając łyżeczki polać każdą ostrygę sosem, oprószyć pieprzem. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C. Piec około 6 minut, podawać gorące z białym pieczywem.
Uwaga: Soli na blasze musi być taka ilość aby ułożone na niej muszle nie przechylały się podczas pieczenia co zapobieżeń wylaniu się powstałego sosu


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:35, 18 Paź 2006    Temat postu:

Ostrygi w śmietanowym sosie

Składniki:
50 dkg wyjętych ze skorup ostryg
&frac12; szklanki rozpuszczonego masła
1 szklanka posiekanego selera naciowego
3 łyżki posiekanej cebuli
1 szklanka dobrej śmietany
1 szczypta pieprzu kajeńskiego
sól, czarny pieprz

Sposób przyrządzenia:
W dużej patelni rozgrzać masło, dodać seler i cebulę, chwilkę smażyć na małym ogniu mieszając. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy ostrygi, przyprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem oraz dodajemy pieprz kajeński. Podgrzewamy do momentu aż ostrygi zaczną się skręcać, zalewamy śmietaną, chwilę razem dusimy, ewentualnie doprawiamy i podajemy z białym pieczywem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:36, 18 Paź 2006    Temat postu:

Małże w winie po mediolańsku

Składniki:
36 małży (muli)
&frac12; szklanki rozpuszczonego masła
5 drobno posiekanych ząbków czosnku
2 szklanki białego wina
1 łyżeczka posiekanego oregano
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka pokrojonej papryki

Sposób przyrządzenia:
Do przygotowania potrawy wybieramy tylko małże z zamkniętymi skorupkami. Każdą muszlę dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. W dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i smażymy przez chwilkę uważając aby się nie zrumienił. Na patelnię dodajemy wino, oregano, pietruszkę i paprykę. Dodajemy małże do wywaru, dusimy pod przykryciem, kilkakrotnie potrząsając patelnią, do momentu aż muszle się nie otworzą. Podajemy z białym pieczywem.
Uwaga: Małże które mimo potrząsania patelnią podczas obróbki kulinarnej pozostają zamknięte należy odrzucić.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:37, 18 Paź 2006    Temat postu:

Krewetki w szparagach

Składniki:
24 odwłoki dużych krewetek
2 pęczki zielonych szparagów pociętych na kawałki
2 łyżki oleju
1 łyżka pokrojonego korzenia imbiru
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka wytrawnej sherry
sól

Sposób przyrządzenia:
W garnku doprowadzamy do wrzenia około 1 litra wody, dodajemy szparagi i gotujemy przez 3 minuty. Odcedzamy, zachowujemy 2, 3 łyżki wywaru. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim krewetki przez około 5 minut. Dodajemy obgotowane szparagi, 3 łyżki wywaru, imbir, sos sojowy, cukier i sherry, solimy do smaku. Dusimy razem przez 5 minut. Dekorujemy krążkami czerwonej papryki i podajemy z białym pieczywem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 8:25, 27 Paź 2006    Temat postu:


Beuf strogonow z kalmarów
Składniki:- 600 g kalmarów
- 2 szklanki śmietany
- 2 łyżeczki mąki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- pieprz mielony
- sól

Procedura:
Kalmary pokroić w słomki, posolić, popieprzyć i obsmażyć na oleju z drobno posiekaną cebulą.
Posypać mąką, wymieszać i smażyć do uzyskania złocistego koloru.
Dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia.
Przed podaniem posypać zieleniną. Podawać z pieczonymi ziemniakami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 23:20, 29 Sty 2007    Temat postu:

BUDYŃ Z CUKINII Z POTRAWKĄ Z MULI
(SFORMATI DI ZUCCHINE CON GUAZZETTO DI COZZE)

Składniki:
Potrawka:
800g muli
500g dojrzałych pomidorów
50g masła
30g oliwy z oliwek
1 pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
sól i pieprz

Budyń warzywny:
500g cukinii
2 jaja
200g śmietany
3 łyżki oliwy z oliwek
20g masła
1 gałązka pietruszki
1 gałązka bazylii
sól i pieprz

Przyrządzamy budyń warzywny:
Obcinamy końcówki cukinii, myjemy i kroimy w kostkę, smażymy na oliwie przez 4-5 minut, solimy i pieprzymy. Ugotowaną cukinię rozdrabniamy blenderem. W misce lekko ubijamy jaja ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy przetarte cukinie, umytą i posiekaną pietruszkę oraz bazylię. Przekładamy krem do posmarowanych masłem foremek, pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do temperatury 140° Celsjusza około 30 minut.

Sporządzamy potrawkę:
We wrzątku sparzamy pomidory, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Mule oczyszczamy i myjemy, przekładamy na patelnię z obranym ząbkiem czosnku, jedną łyżką oliwy, dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu do chwili, aż muszle się otworzą, od czasu do czasu potrząsamy patelnią. Patelnię zdejmujemy z ognia i wyciągamy mule z muszelek, przekładamy je do miseczki; wyrzucamy zamknięte mule i muszle, filtrujemy sos, w którym dusiły się mule, wlewamy sos na patelnię, podgrzewamy, żeby trochę zgęstniał. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałą oliwę, masło w kawałkach i mieszamy składniki do uzyskania gładkiego sosu. Dodajemy mule, pomidory, szczyptę soli i pieprzu, posypujemy umytą i posiekaną pietruszką. Podajemy ciepły budyń z cukinii wraz z potrawką z muli.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 23:21, 29 Sty 2007    Temat postu:

BULION W STYLU FUSION


Składniki:
170g czarnej fasoli, moczonej przez 12 godzin
1 l bulionu z kurczaka lub ryby
2 czubate łyżki drobno posiekanego imbiru
8 średnich przegrzebków
8 -12 surowych krewetek, obranych i bez czarnej żyłki
ok. &frac12; kg świeżych muli
ok. &frac12; kg makaronu orientalnego
garść świeżej natki pietruszki lub bazylii
2 duże garści świeżej kolendry
2 średnie lub duże papryczki chili, drobno posiekane
sól i świeżo mielony czarny pieprz
2 limonki

Przygotowanie:

Odcedź czarną fasolę, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości. W oddzielnym garnku zagotuj bulion, dodaj posiekany imbir i podgrzewaj na wolnym ogniu. Owoce morza ugotuj na parze nad bulionem (możesz je również umieścić w torebkach z folii aluminiowej, dodać odrobinę białego wina i piec w piekarniku do momentu aż małże się otworzą – ok. 10-15 min). Następnie ugotuj makaron w osolonej wodzie, rozdziel go do 4 misek, dodaj owoce morza, fasolę, zioła i chili. Odcedź bulion, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i przelej do dzbanka. Bezpośrednio przed podaniem rozlej go do misek z makaronem, owocami morza i innymi składnikami. Na koniec wciśnij do każdej porcji kilka kropel soku z limonki.

Jamie Oliver


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 23:22, 29 Sty 2007    Temat postu:

CALDINE Z KREWETEK
ilość osób: 4
trudność: trudne

Składniki
550g surowych krewetek (tylko ogony)
2 łyżki (30 ml) octu z soku palmowego lub z białego wina
1 łyżeczka (5 ml) kurkumy
1 łyżeczka (5 ml) ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka (15 ml) nasion kolendry
1 łyżeczka (5 ml) nasion kminu rzymskiego
2 łyżki (30 ml) białego maku lub mielonych migdałów
4 łyżki (60 ml) oleju arachidowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru (ok. 2,5 cm)
500 ml mleka kokosowego
4 łyżki (60 ml) wody z tamaryndowca
5 zielonych łagodnych papryczek chilli
2 łyżki (30 ml) posiekanej natki kolendry
sól

Przygotowanie
Obrać krewetki ze skorupek i wymieszać z octem i pół łyżeczki (2,5 ml) soli. Odstawić na 20 minut.
Kurkumę, pieprz, nasiona kolendry i kminu rzymskiego oraz mak utłuc w moździerzu lub zemleć w młynku do przypraw na drobny proszek. Jeśli używamy mielonych migdałów dodać je na patelnię razem z mlekiem kokosowym. Cebulę i czosnek pokroić na cienkie plasterki. Imbir drobno posiekać. Papryczki chilli oczyścić z nasion i pokroić na cienkie paseczki. Rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę, czosnek i imbir i smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Wsypać sproszkowane przyprawy i smażyć 2 minuty. Dodać mielone migdały (jeśli nie używamy maku), mleko kokosowe, wodę z tamaryndowca, papryczki chilli i pół łyżeczki (2,5 ml) soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 8 minut. Włożyć krewetki i gotować na małym ogniu 2-3 minuty. Posypać natką kolendry i podawać z ryżem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 23:24, 29 Sty 2007    Temat postu:

CAVATELLI Z MAŁŻAMI
(CAVATELLI CON LE COZZE)

Składniki:
makaron cavatelli
małże
oliwa
czosnek
chili
pomidory
natka pietruszki
sól

Sos:
Do garnka wkładamy wcześniej oczyszczone świeże małże. Po chwili para sprawi, że muszle same się otworzą. Można wyjąć z nich mięso. Większość pustych muszli wyrzucamy, kilka można zostawić do przybrania potrawy. Płyn wydzielany przez otwierające się muszle można także wykorzystać do sosu. Na patelnię nalewamy oliwę z oliwek, wrzucamy ząbek czosnku i szczyptę chili. Następnie drobno pokrojone pomidory – niezbyt dużo, ponieważ mają nadać potrawie tylko kolor. Dodajemy świeżą natkę pietruszki i szczyptę soli. Kiedy pomidory się ugotują, można dodać małże i sok z małży. Kiedy sos jest gotowy, wsypujemy do niego makaron i mieszamy (makaron cavatelli domowej roboty gotuje się około ośmiu – dziesięciu minut, kupny – około czternastu). Z wierzchu posypujemy natką pietruszki i ozdabiamy muszlami.

Antonio Carluccio


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 3 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin