Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Owoce morza
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:05, 12 Lip 2006    Temat postu:

Frutti di mare z ryżem

Składniki:
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula,
- 150g ryżu
- 5 łyżek majonezu,
-1 opakowanie mieszanki frutti di mare,
- sok z cytryny,
- pieprz.

Wykonanie:
Ryż ugotować. Frutti di mare rozmrozić, sparzyć wrzątkiem przez 5 minut. Cebulę, czosnek i paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z majonezem.
Doprawić do smaku sokiem cytrynowym oraz pieprzem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:16, 12 Lip 2006    Temat postu:


Krewetki z grzybami

Składniki:
- 0,5 kg obgotowanych, obranych krewetek,
- 250 g pieczarek,
- 250 ml śmietany lub mleka,
- 2 łyżki irlandzkiej Whiskey,
- 50 g masła,
- 25 g mąki
- sól i pieprz

Wykonanie:
Stopić masło w rondlu, usmażyć pokrojone pieczarki do miękkości i trzymać w cieple.
Mąkę zmieszać dokładnie z pozostałym w rondlu masłem, dodać śmietanę lub mleko, doprawić i gotować ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Krewetki skropić Whiskey, następnie wrzucić je razem z grzybami do rondla z sosem i podgrzać.
Podawać z ryżem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 17:19, 14 Lip 2006    Temat postu:

Małże z curry i białym piwem.

Skład:
100g selera
100g jabłek
1 szalotka
margaryna
1kg małży
1 butelka białego piwa
pieprz i curry
Sposób wykonania:
Warzywa pokroić w kostkę i poddusić na margarynie. Umyte małże wrzucić do warzyw, wstrząsnąć garnkiem dodać piwo, pieprz i curry, gotować pod przez ok. 7 min. Wstrząsnąć jeszcze raz i podawać z frytkami i natką pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 17:22, 14 Lip 2006    Temat postu:

Małże z cykoria i pomidorami.

4 kg małży
200ml białego, wytrawnego wina
100ml madery
3 pomidory
2 cykorie
tymianek, sól i pieprz
Sposób wykonania:
Pokroić pomidory i cykorie w kostkę. Małże gotować na silnym ogniu, pod przykryciem, w małej ilości wody z winem, maderą przyprawami i cykoria ( trochę zostawić do dekoracji ). Gdy małże zaczynają się otwierać, wrzucić pomidory. Podawać na liściach cykorii.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 17:24, 14 Lip 2006    Temat postu:


Owoce morza duszone.

Skład:
2 łyżki masła
3 łyżeczki czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
2 ząbki czosnku - posiekane
1/2kg filetu jędrnej ryby (tilapia, panga, dorsz)
1/4 kg dużych oczyszczonych krewetek z ogonkiem
1/4 kg dużych małży morskich sercówek*
3 pomidory włoskie (podłużne) pokrojone w kostkę
1/2 kg muli
12 ostryg
4 kraby gatunku śnieżne kraby albo nogi krabów podzielone na 7
cm części *
2 łyżki białego wina
&frac12; łyżeczki soli morskiej, szczypta świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki cienko pokrojonej bazylii i kilka łodyżek do dekoracji
Sposób wykonania:
W dużej, głębokiej patelni stopić masło na średnim ogniu, dodać cebule, czosnek i rybę, smażyć 1 minutę. Dodać pomidory, krewetki, małże sercówki, mule i kraby, dusić mieszając ok, 2-3 min i odwrócić rybę raz i wlać białe wino. Dodać sól, pieprz i bazylie, nakryć pokrywka i dusić do otwarcia muszli, ok. 4 min. Muszle, które się nie otworzyły trzeba bezwzględnie usunąć. Zdjąć z ognia, podzielić na 4 porcje z wywarem, podawać udekorowane bazylia.
* sercówki można zastąpić mulami, a kraby paluszkami krabowymi.




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 17:31, 14 Lip 2006    Temat postu:


Romeo i Julia - miłosne ravioli z nadzieniem z owoców morza, szafranu, sera Mozzarella, kaparów*

Składniki:
(dla 2 osób)
Owoce morza mix - 200 gr
(kalmary, krewetki, małże, mięso homara, pałeczki krabowe)
Ser Mozzarella - kostka - 125 gr
Szafran zaparzony z bulionem - 2 szczypty
Kapary - 1 łyżka
Pomidor bez skóry - kostka - 1 szt.
Bazylia - świeża - 8 listków
Mielona ostra papryka chilli - do smaku
Masło - 2 łyżki
Cebula kostka - 1 szt.
Białe wino - 100 gr
Szpinak - 100 gr
Śmietana UHT 18% - 25 ml
Czosnek siekany - 2 ząbki
Mąka - 200 gr
Jajka - 3 szt.
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Sól
Sok z buraków - dla koloru
Sposób przyrządzenia:
Z mąki i 2 jaj zagnieść ciasto, zabarwić sokiem z buraków, posolić i odstawić na 30 minut. Szpinak umyć, osuszyć, podsmażyć na patelni z czosnkiem i cebulą, doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Wystudzić, posiekać. Na patelni podsmażyć owoce morza z czosnkiem, cebulą i peperoncino, dodać pomidor pokrojony w kostkę, następnie bulion z szafranem, białe wino, kapary i odrobinę śmietany. Dusić na małym ogniu przez 2-3 minuty, doprawić solą i świeżą bazylią, wystudzić.
Połączyć szpinak z owocami morza i mozzarellą. Rozwałkowanie ciasto pokroić na paski szerokości 10 cm, posmarować roztrzepanym jajkiem. Na pasie ciasta ułożyć farsz i przykryć następnym pasem ciasta wyciąć formę pierożka w kształcie serca, krawędzie pierożków docisnąć palcami. Gotować w osolonej wodzie 4-5 minut. Podawać z roztopionym masłem, posypane parmezanem i ostrym sosem pomidorowym i szafranowym


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 10:20, 17 Lip 2006    Temat postu:

Awokado z krewetkami

2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 10:22, 17 Lip 2006    Temat postu:

Galaretka z lososia z owocami morza

200 g ugotowanego lososia lub lososia z puszki w sosie wlasnym,
200 g krabow,
100 g duzych obranych krewete,
100 g czerwonego kawioru,
300 ml wywaru rybnego,
200 ml bialego wytrawnego wina,
20 g zelatyny,
1 peczek koperku,
1 lyzeczka zielonego pieprzu,
sol, pieprz.

1. Forme w ksztalcie pierscienia ochlodzic w lodowce. Zelatyne zalac 2 lyzkami
zimnej wody, odstawic na 15 min.
2. Zagotowac wywar z winem i pieprzem. Odparowac do 2/3 objetosci. Dodac namoczona zelatyne, ostudzic.
3. Koperek oplukac, drobno pokroic. Ladne galazki zostawic do wylozenia dna
formy.
4. Plynna galarete wlac do ochlodzonej formy i pochylac ja tak, by dno i scianki pokryly sie warstwa grubosci 2 mm. Dno wylozyc galazkami koperku i polowa
kawioru. Warstwami ulozyc kraby, krewetki i lososia. Nastepnie wlozyc reszte
kawioru, a w puste miejsca wrzucic zielony pieprz. Zalac pozostala galareta,
wstawic do lodowki.
5. Podawac z sosem ze zmiksowanego zielonego ogorka, zielonej pietruszki, swiezych ziol, szczypiorku, chrzanu i smietany.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 10:25, 17 Lip 2006    Temat postu:

Barchette frutti di mare

Ciasto:
400 g maki,
250 g masla,
4 zoltka,
szczypta soli.
Farsz:
100 g ugotowanych i obranych krewetek,
200 g ugotowanych i obranych ze skrupek muli,
200 g swiezych prawdziwkow,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki,
100 ml bulionu rybnego,
4 lyzki tartej bulki,
4 lyzki oliwy,
sol, pieprz bialy.
Sos:
25 g masla,
1 lyzka maki,
120 ml mleka.

1. Make przesiac, dodac maslo i drobno poszatkowac ostrym nozem. Dodac pozostale skladniki, ciasto szybko zagniesc i wstawic do lodowki na 1 godz. Gotowe
ciasto rozwalkowac na placek o grubosci 4 mm.
2. Tak przygotowanym ciastem wylepic dokladnie dno i brzegi malych foremek w
ksztalcie lodek (barchette). Piec ok. 10 min w dobrze nagrzanym piekarniku.
3. Grzyby oczyscic, umyc i pokroic w cienkie plasterki. Dodac zielona pietruszke i podsmazac 15 min na 1 lyzce oliwy. Z podanych skladnikow sporzadzic beszamel. Rozcienczyc go bulionem i zagotowac. Polaczyc ze soba mule, krewetki
i usmazone grzyby. dodac 2 lyzki rozcienczonego beszamelu i dokladnie wymieszac.
4. Farszem tym napelniac lodeczki z ciasta. Powierzchnie farszu wygladzic nozem, pokryc warstwa beszamelu, a nastepnie, zasmazona na zloto na reszcie
oliwy, tarta bulka.
5. Zapiekac 5 min w nagrzanym do temp. 220żC piekarniku. Podawac gorace.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:55, 18 Lip 2006    Temat postu:

Małże w sosie winnym

Składniki:
1 i 1/2 kg małży,
1 cebula,
1 szklanka białego wina,
1 liść laurowy,
łyżka mąki,
sól


Małże gotujemy, wyjmujemy je ze skorupek. Część z bulionu gotujemy wraz z posiekaną cebulą, winem, liściem laurowym i solą do smaku. Gdy jedna trzecia wyparuje, dodajemy podpieczoną na suchej patelni mąkę oraz wyjęte ze skorupek małże. Gotujemy przez 10 minut pod przykryciem na słabym ogniu


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 13:02, 13 Wrz 2006    Temat postu:


Smażony ryż z krewetkami

Skladniki:
145 g długoziarnistego ryżu
1/2 łyżeczki soli
85 g mrożonego zielonego groszku
2 łyżki oleju roślinnego
3 drobno posiekane ząbki czosnku
2 dymki, pokrojone w cienkie plasterki
1 roztrzepane jajko
100 g ugotowanych krewetek, bez skorupek (jeśli są zamrożone, należy je rozmrozić)

Sposób przygotowania:
Ryż opłukać i odcedzić. Zagotować wodę w dużym garnku, dodać ryż i 1/2 łyżeczki soli. Gotować na małym ogniu 10 minut, aż ryż będzie miękki. Odcedzić. W tym samym czasie zagotować wodę w małym rondelku i wrzucić groszek, gotować 3-4 minuty, aż będzie miękki.
Na średnim ogniu rozgrzać wok lub dużą patelnię o grubym dnie, posmarować dno i brzegi niewielką ilością oleju. Smażyć czosnek i dymkę 30 sekund, ciągle mieszając, następnie dodać jajka i energicznie mieszać kolejne 30 sekund, aż się lekko zetną.
Dodać ugotowany ryż, groszek i krewetki. Smażyć 3 minuty, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają. Posolić do smaku


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 13:04, 13 Wrz 2006    Temat postu:


Ślimaki po syczuańsku

Skladniki:
1 1/2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
2 łyżki drobno posiekanej dymki
500 g ślimaków (z muszlami)

Sos
1 łyżka wina ryżowego lub sherry
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki sosu chili
2 łyżeczki pasty pomidorowej
1 1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki oleju sezamowego

Sposób przygotowania:
Rozgrzać mocno wok, podgrzać olej, dodać imbir, czosnek i dymkę. Mieszając, smażyć 10 sekund. Dodać ślimaki i smażyć jeszcze 1 minutę.
Dodać wszystkie składniki sosu oprócz oleju sezamowego. Mieszając, smażyć 4 minuty, aż ślimaki nieco stwardnieją i całkowicie zanurzą się w sosie.
Dodać olej sezamowy i smażyć jeszcze 1 minutę. Podawać na ciepło z ryżem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 13:05, 13 Wrz 2006    Temat postu:


Pikantna kałamarnica po kantońsku

Skladniki:
500 g kałamarnicy
1 łyżeczka soku ze świeżego imbiru
1 łyżka wytrawnego sherry
3 szklanki wody szczypta przyprawy chińskiej 5 smaków
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
olej roślinny
1/2 małej zielonej papryki

Sposób przygotowania:
Oczyścić kalamarnicę - odciąć głowę, usunąć przyssawki. Umyć i osuszyć. Macki przeciąć wzdłuż, otworzyć i naciąć mięso wewnątrz w ukośną kratkę.
Pokroić kalamarnicę na kawałki (3 cm). Wycisnąć (wyciskarką do czosnku) sok z imbiru, zmieszać go z sherry i marynować kałamarnicę 45 minut.
Zagotować wodę, zaparzyć kałamarnicę, aż nacięte fragmenty lekko napuchną. Odsączyć i dokładnie osuszyć mięso.
Smażyć kałamarnicę na mocno rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, 20 sekund. Odsączyć z tłuszczu papierowym ręcznikiem. Z każdej strony dokładnie posypać solą, pieprzem i przyprawą chińską. Przełożyć na półmisek. Udekorować pokrojoną w krążki papryką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 13:11, 13 Wrz 2006    Temat postu:


Pieczony dorsz z imbirem i dymką

Skladniki:
oliwa do skrapiania
500 g filetów z dorsza
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego lub półwytrawnego sherry
1 łyżeczka oleju sezamowego
3 dymki, pokrojone na kawałki długości 2 1/2 cm i pocięte wzdłuż w cienkie paseczki; rozdzielić części białe i zielone
2 1/2 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
sól
Sposób przygotowania:
Podgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Naczynie do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i lekko skropić oliwą.
Ułożyć rybę w naczyniu do pieczenia (skórką do dołu), polać sosem sojowym, olejem i winem, posolić do smaku. Następnie posypać posiekanym imbirem i białą dymką.
Luźno zawinąć folię wokół ryby, dokładnie zamykając wszystkie brzegi. Piec 20-25 minut, aż ryba będzie miękka. Odwinąć folię, przełożyć rybę na półmisek i posypać zieloną dymką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 13:45, 13 Wrz 2006    Temat postu:


Owoce morza z makaronem

Skladniki:
255 g cienkiego makaronu jajecznego (nitki)
1/2 oczyszczonej czerwonej papryki
1/2 oczyszczonej zielonej papryki
1 oczyszczona duża macka kałamarnicy
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju roślinnego
czarny pieprz
sól
1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
1 łyżeczka rozgniecionego świeżego imbiru
1 posiekana dymka
115 g ugotowanych małży
8 ostryg
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1 1/2 łyżki wytrawnego sherry

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować we wrzącej wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Przelać zimną wodą i odcedzić. Paprykę pokroić na cienkie paseczki. Kałamarnicę pokroić w krążki, przekroić je na pół i obtoczyć w mące.
W woku lub na patelni, na mocno rozgrzanym oleju, smażyć kałamarnicę 1 minutę. Następnie odsączyć z tłuszczu, posypać do smaku solą i pieprzem, odstawić. W woku 1 minutę smażyć, mieszając, czosnek, imbir, paprykę i dymkę.
Dodać małże, ostrygi, kałamarnicę, sos sojowy, sherry i makaron. Przesmażyć, delikatnie mieszając. Przełożyć na podgrzewany półmisek. Podawać na gorąco.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 2 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin