Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Sledzie...
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:40, 13 Gru 2006    Temat postu: Sledzie...

Po JURSZCZYŃSKU

paczka (300-500 g) filetów śledziowych w oleju (zdecydowanie polecam powszechnie dostępne matiasy firmy "LISNER"),
1-2 cebule,
oliwki (najlepsze są firmy "ACORSA" z puszki),
pieprz,
2 listki bobkowe,
zioła prowansalskie,
olej roślinny,
może też być ząbek czosnku lub wymiennie świeża lub konserwowa papryka dla smakoszy,
butelka piwa do popicia.

Śledzie pokroić na dowolne kawałki, dodać pokrojoną cebulę, całe oliwki, listki bobkowe, posypać pieprzem i - nie żałując - ziołami prowansalskimi. Wszystko to zalać olejem i zostawić w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, aby śledzie przesiąkły cebulą, po czym wstawić do lodówki. Spożywać schłodzone, koniecznie popijając piwem, inaczej po posiłku będziemy musieli wypić wiadro wody!.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:41, 13 Gru 2006    Temat postu:

Po japońsku

4 połówki śledzi matijasów,
3 łyżki oleju słonecznikowego,
1 cebula,
2 średnie ogórki konserwowe,
1/3 puszki groszku konserwowego,
2 jajka na twardo, pieprz mielony,
majonez do dekoracji,
zielenina do przystrojenia

Śledzie wymyć pod bieżącą wodą, osączyć. Zalać olejem słonecznikowym. Po odczekaniu ok. 30 min. ułożyć śledzie promieniście na półmisku, składając na pół. Ugotowane na twardo jajka przekroić na połówki i ułożyć wokół śledzi. Jajka udekorować majonezem. W środek półmiska ułożyć warstwami: posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Na wierzch ułożyć groszek. Na koniec przyprawić pieprzem mielonym i przystroić zieleniną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:41, 13 Gru 2006    Temat postu:

Po gdańsku

50 dag śledzi solonych,
1/2 l mleka,
15 dag jabłek,
150 ml białego wytrawnego wina,
2 żółtka,
sól

Śledzie przygotować jak śledzie w oliwie, namoczyć w mleku. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, skropić sokiem z cytryny. Wino zagotować, wlewać powoli do roztartych z przyprawami żółtek szybko mieszając trzepaczką. Następnie połączyć z jabłkami, doprawić do smaku. Śledzie zwinąć w ruloniki, ułożyć na półmisku i polać przygotowanym sosem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:41, 13 Gru 2006    Temat postu:

Po egipsku

80 dag śledzi,
80 dag pomidorów,
10 dag cebuli,
5 łyżek oliwy lub oleju sojowego,
2 łyżki mąki,
koperek,
tymianek,
liść laurowy,
sól

Filety śledziowe panierować w mące. Drobno pokrojoną cebulę lekko podsmażyć na oliwie, włożyć filety i obsmażyć z obu stron. Dodać wymyte i pokrajane w kostkę pomidory, posiekany koperek, szczyptę tymianku i pokruszony liść laurowy, dusić kilka minut. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką z pomidorów.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:42, 13 Gru 2006    Temat postu:

Po cygańsku

6 śledzi,
500 ml. śmietany,
mały słoik grzybków marynowanych,
cebula,
2-3 jajka na twardo,
2-3 jabłka,
kilka ogórków kiszonych lub konserwowych,
sól,
pieprz.

Wymoczone śledzie rozciąć, wyfiletować i pokroić w małe dzwonki. Grzybki, jajka, ogórki, cebulę posiekać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną, posolić, popieprzyć. Polać śledzie, część dzwonków można ułożyć na wierzchu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:43, 13 Gru 2006    Temat postu:

Po cygańsku 2

50 dag śledzi solonych,
15 dag cebuli,
10 dag korniszonów,
natka pietruszki,
10 dag ketchupu,
50 ml oliwy,
czosnek,
musztarda

Śledzie przygotować jak śledzie w oliwie. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w pół plasterki, wymieszać z pokrajanymi w paseczki korniszonami, posiekaną natką pietruszki, ketchupem, oliwą i przyprawami. Śledzie ułożyć w rondlu, zalać przygotowanym sosem i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:44, 13 Gru 2006    Temat postu:

Oslo

50 dag świeżych śledzi,
1 łyżka octu winnego,
1 pęczek zielonego koperku,
6-7 ziaren pieprzu,
1 listek laurowy,

SOS:
1/2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego,
1 cytryna,
1 łyżka masła,
sól

Śledzie oczyścić, odciąć głowy, korpusy umyć, odfiletować, przeciąć wzdłuż, zwinąć jak rolmopsy i spiąć wykałaczką. Zagotować 2 szklanki wody z octem, listkiem laurowym, pieprzem i połową umytego koperku (nie pokrojonego). Posolić do smaku, włożyć śledzie i gotować 15 minut.

Przygotować sos:
W drugim garnku stopić masło, dodać mleko, wmieszać po kropelce sok z cytryny, posolić i dobrze wymieszać. Ugotowane śledzie przełożyć na półmisek, zalać sosem i posypać posiekanym koperkiem. Podawać z pieczywem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:46, 13 Gru 2006    Temat postu:

Na słodko 1

1 kg śledzi (matijasy),
4 cebule,
1 szklanka oleju,
15 dkg koncentratu pomidorowego,
10 dkg rodzynków,
10 dkg suszony moreli (nie przesuszonych),
2 łyżki cukru,
szczypta kwasku cytrynowego lub sok z cytryny

Rozgrzać olej, na nim zeszklić cebule. Następnie dodać koncentrat, cukier, sok z cytryny, na końcu zaś umyte rodzynki i pokrojone w paski morele. Zagotować, cały czas mieszając. Po tym wszystkim odstawić z płyty i ostudzić. Śledzie układać w pojemniku (u mnie to zawsze jest słoik) na przeminą z przyrządzoną pasta. Wykonać CO NAJMNIEJ na dobę przed spożyciem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:53, 13 Gru 2006    Temat postu:

Na słodko 2 z ananasami

1/2 kg płatów śledziowych,
2-3 duże czerwone cebule,
puszka ananasów,
3-4 jabłka,
1 jogurt ananasowy,
1 majonez, curry

Płaty śledziowe (matiasy) trzeba wymoczyć. Nie za długo, niech tylko stracą trochę soli. Kroję je w paseczki o grubości 1 cm i układam w głębokiej misce. Na to idzie pokrojona w plasterki, sparzona cebula i ananasy pokrojone w kostkę 1x1 cm. Następnie pora na sos. Mieszam jogurt z majonezem i dodaję 1-1,5 łyżki stołowej curry (trzeba spróbować i dobrać indywidualnie). Całość należy dobrze wymieszać i na chwilę odstawić. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce na wierzch śledzi z cebulą. Całość polewamy sosem zanim jabłka ściemnieją. Po 2-3 godzinach w lodówce można podawać.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez natalia dnia Śro 9:54, 13 Gru 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:54, 13 Gru 2006    Temat postu:

Na słodko 3
1 słoik śledzi w aromatyzowanej zalewie korzennej,
2 duże cebule,
4 łyżki cukru,
4 średnie ogórki konserwowe,
1 duże jabłko,
2 łyżki lekkiego majonezu,
1 łyżka jogurtu naturalnego

Dzień wcześniej siekamy drobno cebulę, wsypujemy do słoika, zasypujemy cukrem i słoik zakręcamy. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem, żeby cukier nie skawalał. W ciągu doby cukier się rozpuści w soku, który puści cebula. Śledzie odsączamy i kroimy na kawałki. Ogórki siekamy w drobną kostkę, a jabłko ucieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę odsączamy na sitku. W misce łączymy śledzie, jabłko, ogórki i cebulę z majonezem i jogurtem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:55, 13 Gru 2006    Temat postu:

Na słodko 4

4 płaty śledziowe, pokrojone na drobno,
2 jabłka,
5 deka rodzynek (wcześniej namoczonych w wodzie, żeby zmiękły),
śmietana lub kefir,
pieprz,
papryka czerwona słodka.

Rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Włożyć na nią pokrojone na drobno rodzynki na kilka chwil, a następnie do nich dołożyć pokrojone drobno śledzie. Wymieszać. Dosypać pieprz i paprykę. Wymieszać. Przełożyć do salaterki, zmieszać z pokrojonymi w kostkę jabłkami a następnie zalać śmietaną lub kefirem. Ostudzić i podawać na drugi dzień


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:57, 13 Gru 2006    Temat postu:

Po wileńsku

1 kg śledzi,
1 kg cebuli,
3 dag grzybów suszonych,
1 korniszon,
2 wędzone szproty,
25 dag ketchupu,
łyżka oleju

Śledzie wymoczyć przez całą noc. Na oleju przysmażyć na biało posiekaną cebulę. Namoczone i ugotowane grzyby posiekać i zmiksować razem z korniszonem, szprotami, cebulą, pieprzem oraz ketchupem. Ta zaprawa zalać pokrojone w kostki i obrane z ości filety śledziowe. Wszystko wymieszać, włożyć do słoików, ubić i przechowywać w chłodnym miejscu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:58, 13 Gru 2006    Temat postu:

Po królewsku

5 śledzi solonych,
sok z połowy cytryny,
3 łyżki oleju słonecznikowego
5 jajek,
3-4 łyżki gęstego majonezu,
strąk czerwonej marynowanej papryki,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wymoczone i oczyszczone śledzie podzielić na połówki, skropić sokiem z cytryny i olejem, pozostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Ugotowane na twardo i obrane jajka przekrawać na pół, każdą połówkę owinąć filetem śledziowym i spiąć wykałaczką. Na owalny lub prostokątny półmisek wyłożyć majonez. Ułożyć na nim zawinięte w filety jajka, na każdej porcji położyć pasek czerwonej papryki, wszystko otoczyć zielonym wiankiem natki pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 10:24, 14 Gru 2006    Temat postu:

Śledzie marynowane.

Moczyć przez 30 godzin Śledzie, potem wyprawić je, osuszyć, ułożyć w słoju, przesypać korzeniami, cebulą i zalać octem przestudzonym, przegotowanym z kilku grupkami cukru. Można też mlecz od śledzi usiekać, przetrzeć przez sito, umieszać z oliwą, rozprowadzić octem i zalać tem śledzie.

Rolada ze śledzi.

Śledzie moczą się 36 godzin, zmieniając wodę rano i wieczór, potem odciąć głowy i ogony, rozpołowić śledzie, wyjąć ości i nałożyć farszem następującym: usiekać drobno jabłek i cebuli, zmieszać z tłuczonemi korzeniami, gorczycą i nałożyć śledzie, zwijając je w rolkę, przewiązać grubą nitką, lub spiąć drewnianą szpilką, poczem ułożyć w słoju i zalać przestudzonym octem, przegotowanym z cebulą i korzeniami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 10:25, 14 Gru 2006    Temat postu:

Śledzie marynowane na sposób minogów.

Śledzie moczyć przez 24 godziny, następnie poucinać im głowy, uwiązać za ogon nitką i powiesić je na 12 godzin, żeby oschły z wody. Wlać na patelnię świeżej oliwy i obsmażyć je lekko na obu stronach, ułożyć je na salaterkę, przesypać korzeniami tłuczonemi, przełożyć plasterkami cytryny i zalać przegotowanym wystudzonym octem, dodając oliwy z patelni.

. Śledzie zwyczajne podane bez ości.

Wymoczone śledzie w wodzie dobrze jest choć ze dwie godziny moczyć w mleku. Ociągnąć je, przekrajać na płasko, wyjąć środkową ość, złożyć napowrót w całość, tak że biorąc są dwie polowy bez ości środkowej. Śledzie można ubrać różnemi marynatami. Chcąc śledzie podać z sosem, przyrządza go się w następujący sposób: utrzeć dobrze mlecz, wybrać z niego żyłki, utrzeć jabłko, kto chce trochę cebuli, wsypać pieprzu, trochę cukru, wlać oliwy, octu, rozbić wszystko razem i polać śledzie. Można też dobrać kwaśnej śmietany a będzie lepszy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin