Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Desery
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:14, 26 Cze 2006    Temat postu: Desery


Krem truskawkowy

SKŁADNIKI:

25 dag truskawek,
10 dag cukru,
1 szklanki mleka,
2 szklanki bitej śmietany,
2 dag żelatyny


PRZYGOTOWANIE:


Truskawki umyć, usunąć szypułki. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić we wrzącym mleku. Ochłodzić, a następnie połączyć z przetartymi truskawkami i cukrem Gdy krem stężeje, udekorować bitą śmietaną. Podawać z herbatnikami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:16, 26 Cze 2006    Temat postu:

Kulki w kokosie

SKŁADNIKI:

-margaryna
-&frac12; szkl. cukru
-1 żółtko
-3 łyżki kakao
-cukier waniliowy
-1 łyżeczka alkoholu
-2 opakowania zwykłych herbatników
-wiórki kokosowe lub zmielone orzechy

PRZYGOTOWANIE:

Herbatniki połamać na drobne kawałki. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (łatwiej ją będzie ucierać jeśli godzinę wcześniej wyjmiesz ją z lodówki). Następnie dodać żółtko, drobno pokruszone herbatniki i kakao. Ucierać. W trakcie ucierania wlewać alkohol. Z przygotowanej masy formować małe kulki, po czym obtaczać je w wiórkach kokosowych lub orzechach.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:18, 26 Cze 2006    Temat postu:

Lody czekoladowe

SKŁADNIKI:

4 łyżki kakao,
1 szklanka cukru,
3 łyżki naparu czarnej kawy,
5 kostek lodu,
4 łyżeczki likieru kawowego,
3/4 szklanki śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
1 pomarańcza,
4 owoce jasnych winogron,
4 truskawki,

PRZYGOTOWANIE:
Kakao wymieszać z dwiema łyżkami wody. Dodać kawę, cukier i 1 szklankę wody. Podgrzewać mieszaninę 6 minut, następnie odstawić, wlać drugą szklankę wody i dodać kostki lodu. Mieszać, aż lód się roztopi. Przełożyć do metalowej miski i zamrażać około 1,5 godziny, aż na wierzchu utworzy się warstewka lodu grubości 2 cm. Mikserem lub trzepaczką ubić masę na gładki krem. Wstawić do zamrażalnikia na 1,5 godziny. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Przed podaniem lody zamieszać i włożyć do pucharków, polać likierem, ozdobić bitą smietaną i owocami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:20, 26 Cze 2006    Temat postu:

Melon z lodami

SKŁADNIKI:

2 małe dojrzałe melony,
4 porcje lodów waniliowych,
2 kieliszki (60 ml) koniaku,
4 wiśnie maraskino.

PRZYGOTOWANIE:

Melony umyć i włożyć do lodówki na 2 -3 godz. Przed podaniem przekroić w poprzek na połowy i usunąć pestki. W półówki melona włożyć lody, ozdobić wiśniami i polać koniakiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:22, 26 Cze 2006    Temat postu:

Lody jogurtowe

SKŁADNIKI:

6 żółtek,
3 szklanki jogurtu naturalnego,
10 dag cukru,
0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek, czarnych jagód),
wiórki kokosowe do przybrania.

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka ubić na parze z cukrem na puszysty krem. Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem. Owoce zmiksować i połączyć z masą jogurtową. Przełożyć do specjalnej formy do lodów lub miski metalowej, przykryć i zamrażać 12 godzin. Lody podawać jako deser, ze świeżymi owocami, bakaliami, bitą śmietaną lub kremem albo bez tych dodatków posypane wiórkami kokosowymi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:51, 01 Lip 2006    Temat postu:

Zaczarowany puchar

Składniki
Około 1 kg różnych owoców (maliny, poziomki, jagody, agrest, porzeczki, truskawki), 2 naturalne jogurty, małe opakowanie śmietanki, 2 łyżki cukru pudru, szczypta szafranu, łyżka posiekanej zielonej mięty, 2-3 małe gałązki zielonej mięty do przybrania


Przygotowanie
Jogurt dokładnie zmiksować ze śmietanką i szafranem namoczonym w łyżce gorącej wody oraz cukrem pudrem, wymieszać z posiekaną miętą, wstawić do lodówki, mocno schłodzić. Umyte owoce rozłożyć do pucharków, polać schłodzonym sosem, udekorować gałązkami mięty.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:53, 01 Lip 2006    Temat postu:

Wafle z musem czekoladowym

Składniki
Do wafli :2 1/2 szklanki mleka, 15 dkg mąki tortowej, 10 dkg cukru pudru, kopiasta łyżka masła, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, sól, 1 łyżka masła do wysmarowania blachy; Do przybrania : 1 pomarańcza, 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej;
Mus : 1 tabliczka czekolady deserowej (10 dkg), 2 jajka, 1 łyżeczka żelatyny, 1 łyżka rumu, 1 łyżka soku z pomarańczy, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, sól

Przygotowanie
Przygotowanie wafli: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać mleko, mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Blachę wysmarować masłem. Ciasto nakładać na blachę łyżką i rozsmarowywać w kształcie kół średnicy ok. 10 cm. Piec 10 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Po upieczeniu zdjąć wafle z blachy i ostudzić.
Przygotować mus: żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody. Żółtka oddzielić od białek. Na małym ogniu rozpuścić w garnuszku czekoladę z dodatkiem soku pomarańczowego. Ostudzić i wymieszać ze skórką pomarańczową, żółtkami, żelatyną i rumem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki. Wafle przełożyć musem i przybrać cząstkami pomarańczy i skórką pomarańczową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:55, 01 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka owocowa

Składniki
3 duże czerwone jabłka, 1 pomarańcza, ćwiartka arbuza, orzechy laskowe,10 dkg rpdzynek szczypta soli, łyżeczka cukru.

Przygotowannie
Jabłka obrać i pokroić, pomarańczę obrać i też pokroić. Arbuz odpestkować i pokroić w kostkę.
Orzechy zmielić i wszystko razem wymieszać Rodzynki sparzyć Doprawić do smaku szczyptą soli i cukrem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 14:58, 05 Lip 2006    Temat postu:

Banany w kawie
Składniki

6 dojrzałych bananów,
4 łyżeczki mielonej kawy,
łyżeczka kakao,
pół łyżeczki cynamonu,
4 łyżki miodu,
1,5 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich

Kawę , kakao i cynamon zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 3 min. Następnie przecedzić, dodać miód i zagotować. Banany umyć, obrać, przekroić wzdłuż, ułołyć ciasno w żaroodpornym naczyniu i polać syropem kawowym. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 180° C. W połowie pieczenia obrócić banany na drugą stronę. Następnie łyżką cedzakową wyjąć je, ułożyć na półmisku i ostudzić. Syrop kawowy przelać do rondelka i odparować do 1/3 objętości, aby stał się gęsty i ciągnący. Banany polać resztą syropu, przybrać bitą śmietaną i posypać orzechami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:00, 05 Lip 2006    Temat postu:

Deser kawowy Popa

1 szklanka mleka,
2 białka,
2 łyżeczki kawy (dowolnej)
2 łyżeczki żelatyny


Żelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami zimnej wody, pozostawić na 10-15 min, a następnie podgrzać do zwarzenia i ostudzić. Mleko przegotować, wymieszać z kawą, ostudzić, wymieszać z żelatyną, przykryć, wstawić do lodówki. Z białek ubić sztywną pianę. Gdy mleko zacznie się zestalać wyjąć z lodówki i szybko wymieszać z pianą. Ponownie wstawić do lodówki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:29, 06 Lip 2006    Temat postu:

Akoholowy deser

Składniki:

4 białka
1 szklanka śmietany kremówki,
4 łyżki cukru
2/3 szklanki szampana
2/3 szklanki likieru kawowego
Do dekoracji:
5 łyżek rozdrobnionych orzechów włoskich
5 łyżek pokruszonych kruchych ciastek

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać dotąd, aż rozpuści się cukier. Następnie pianę wymieszać z szampanem. Śmietanę ubić na krem, wymieszać z likierem kawowym i połączyć z ubitą pianą. Deser nakładać od razu do pucharków, dekorować orzechami oraz ciastkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:33, 06 Lip 2006    Temat postu:

Macedoine z pomarańczy

Ugotować cztery jabłka szczecińskie lub renety w wodzie, uważając aby nie były za miękkie. Wziąć cztery duże pomarańcze, obrać ze skórki grubej a następnie z białych cienkich włókien, wybrać pestki bo inaczej cały kompot zgorzknie, pokrajać tak jabłka jak pomarańcze w cienkie plasterki, ułożyć na salaterce, przekładając jabłka pomarańczami i przesypu jąć wszystko 20 deka miałkiego cukru. Polać kieliszkiem od wina araku, koniaku lub likierem maraskinowym i zostawić tak na dwie godziny. Wtedy nakłaść na wierzch konfitur, jakich kto ma, byle drobnych, jak: wiśni, malin, poziomek, porzeczek, agrestu, wymieszać lekko i podać na deser. Z małych moreli suszonych sprowadzanych, z jabłek, śliwek francuskich mieszając je także z pomarańczami, a gotując poprzednio krótko w wodzie i zalewając następnie gęstym syropem, można mieć również wyborny kompot w braku świeżych owoców.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:35, 06 Lip 2006    Temat postu:

Cukierki czekoladowe z płatków owsianych

Składniki:

1 kostka masła roślinnego
4 łyżki kakao
16 łyżek mleka
2 szklanki cukru
zapach arakowy
płatki owsiane

Sposób wykonania:

Masło,mleko,cukier,kakao gotujemy na wolnym ogniu do roztopienia.Po zagotowaniu odstawiamy z ognia, dodajemy zapach.Następnie wsypujemy płatki owsiane, aż utworzy nam się gęsta masa.Łyżeczką formujemy cukierki na folii aluminiowej i pozostawiamy do zastygnięcia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 22:38, 06 Lip 2006    Temat postu:

malinowe marzenie

potrzebną są

lody waniliowe maliny,
wino pół słodkie
syrop malinowy

Do pucharka włóżyć 3,4 gałki lodów, przygotować sos malinowy do szklanki dodać 3 łyżki wina i 4 łżki soku z malin,lody zalać polewą i posypać malinkami...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 11:50, 07 Lip 2006    Temat postu:

Boski deser

1 kg wiśni
cukier waniliowy
200 g chleba z pełnego ziarna
3 łyżki białej nalewki wiśniowej
50 g gorzkiej lub półgorzkiej czekolady
1/5 l śmietanki
50 g cukru
200 g gęstej śmietany
tarta czekolada

Wiśnie umyć, usunąć ogonki i pestki, zebrać wypływający sok. Wiśnie, sok, cukier i cukier waniliowy zagotować, po 2 min przecedzić przez sito. Odmierzyć ok. 400 ml soku. Chleb pokroić na kromki i rozkruszyć w palcach, polać sokiem i odstawić na tak długo aż wchłonie go całkowicie. Dodać nalewkę. Zetrzeć czekoladę i także domieszać. Ubić na sztywno śmietanę ze śmietanką i miałkim cukrem. W szklanej salaterce układać na przemian warstwami wiśnie, mieszankę z chleba i śmietanę, zakończyć śmietaną. Posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin