Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Sałatki warzywne
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 15:47, 23 Cze 2006    Temat postu: Sałatki warzywne

SAŁATKA FANTAZJA
Składniki:



1 mała cukinia,
2 pomidory,
1 kalarepka,
1 cebula,
1 róża kalafiora,
1 róża brokuła,
2 marchewki,
2 łyżki zielonego groszku,
sos: parę kropel oleju słonecznikowego,
szczypta pieprzu i soli ziołowej,
parę kropel soku z cytryny


Wykonanie:

Cukinię i pomidory pokroić w kostkę, kalarepę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w krążki. Kalafior i brokuł wrzucić do wrzątku na 5 minut (lekko blanszować), a następnie połączyć z pozostałymi składnikami oraz z sosem.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez natalia dnia Pią 12:02, 07 Lip 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 15:49, 23 Cze 2006    Temat postu:

SAŁATKA CZERWONA
Składniki:


1/2 główki czerwonej kapusty drobno poszatkowanej,
2 marchewki pokrojone w półplasterki,
1/2 selera pokrojonego w kostkę,
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem drobno pokrojone,
2 łyżki ziaren słonecznika,
1/2 filiżanki kefiru,
sól,
papryka,
kolendra do smaku


Wykonanie:

Wymieszać składniki, polać kefirem przyprawionym do smaku. Posypać szczypiorkiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 15:51, 23 Cze 2006    Temat postu:

SAŁATKA CHIŃSKA
Składniki:


300 g marchewki,
2 pęczki dymki,
125 g kiełków z fasoli mung,
4 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki soku z cytryny,
2 łyki oleju sojowego,
1 łyżka imbiru,
papryka ostra,
1 łyżka mąki,
sól


Wykonanie:

Marchewki i cebule obrać. Marchewki pokroić w słupki, dymkę skośnie w krążki; składniki włożyć do miseczki. Kiełki opłukać, pokroić, dodać do cebuli i marchewki. Warzywa zalać sosem sojowym wymieszanym z sokiem z cytryny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 15:54, 23 Cze 2006    Temat postu:

SAŁATKA BUŁGARSKA
Składniki:


2 bakłażany,
po strąku czerwonej i zielonej papryki,
duża cebula,
4 twarde pomidory,
3 ząbki czosnku,
po 2 łyżki posiekanej rzeżuchy i natki pietruszki,
oliwa z oliwek


sos:

4 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
10 czarnych
oliwek bez pestek,
pieprz, sól


Wykonanie:

W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać 2 roztarte ząbki czosnku i chwilę smażyć, po czym włożyć bakłażany przekrojone wzdłuż na pół, zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem około 10 minut. Wyjąć łyżką cedzakowa, ostudzić, obrać, pokroić w pół plasterki, połączyć z pokrojoną w paseczki papryką, obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę pomidorami i pokrojoną w cienkie plasterki cebulą. Przygotować sos: 2 łyżki wody, w której gotowały się bakłażany, wymieszać dokładnie z oliwą, sokiem z cytryny, roztartym z solą czosnkiem, pieprzem i przecierem pomidorowym oraz pokrojonymi w paseczki oliwkami. Polać nim sałatę, delikatnie wymieszać, przykryć, wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać rzeżuchą i natką pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 15:57, 23 Cze 2006    Temat postu:

SAŁATKA BRUKSELSKA
Składniki:


1 endywia (cykoria endywia, cykoria brukselska),
4 ugotowane ziemniaki,
4 trufle,
100 g majonezu,
sól,
pieprz,
cukier,
cytryna,
pół łyżeczki posiekanych ziół (pietruszka, szczypiorek, estragon, trybuła)


Wykonanie:

Endywię umyć i pokroić. Dodać lekko ugotowane, drobno posiekane trufle i pokrojone w paski gotowane ziemniaki. Wymieszać z majonezem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać zioła i lekko wymieszać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 15:26, 25 Cze 2006    Temat postu:

Bardzo elegancka salatka.

150 g mrozonego zielonego groszku
1 duzy sloik grubych szparagow
kilka duzych pieczarek

sos :

10 lyzek oleju slonecznikowego
1-2 lyzki octu winnego
sol, bialy pieprz,
lyzeczka cukru
30-40 g drobno posiekanej cebuli


pieczarki kroimy w jak najciensze plastry, szparagi pozbawiamy koncowek (sa najsmaczniejsze, ale sie rozwalaja przy mieszaniu), kroimy na pol a nastepnie wzdluz na cienkie platry (jednego szparaga mozna przekroic na 3-5 takich plasterkow w zaleznosci od jego grubosci), groszek (koniecznie mrozony bo z puszki sie nie nadaje) gotujemy 2 minuty i odcedzamy. Mieszamy wszystko razem , dodajemy sos i na min. godzine do lodowki. Ja ja podaje nastepujaco : biore najwiekszy talerz, salatkie ukladam na srodku, ponizej 1 jajko pokrojone w cwiartki, powyzej 3 trojkaty z chleba tostowego podpieczonego tosterem, ulozone tak, ze jeden zachodzi na drugi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 23:23, 26 Cze 2006    Temat postu:

Biała sałatka

SKŁADNIKI:

2 białe rzodkwie (30 dag),
2 jabłka,
10 dag truskawek.


SOS:

1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
1/4 szklanki śmietany kremówki,
2 łyżki soku z cytryny,
cukier,
szczypta imbiru.


PRZYGOTOWANIE:

Rzodkiew umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę Truskawki umyć, osączyć i poprzekrawać na pół. Wszystkie składniki wymieszać.
SOS: Śmietanę ubić, wymieszać z jogurtem, cukrem i imbirem. Sałatkę skropić sokiem z cytryny i polać sosem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 23:27, 26 Cze 2006    Temat postu:

Prosta sałatka hawajska ze śledziem

SKŁADNIKI:
dwie puszki ananasa w kostkach,
paczka rodzynek,
dwie puszki kukurydzy,
600 g śledzi (płaty marynowane),
majonez.


PRZYGOTOWANIE:
Płaty śledzia rozkroić na dwie połowy i pokroić w poprzek na kawałki szerokości ok. 3 cm. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, a po odsączeniu wrzucić do miski rodzynki, śledzie, kukurydzę, kostki ananasa i dołożyć majonez.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:58, 28 Cze 2006    Temat postu:

SAŁATKA POŁUDNIOWA

1 puszka kukurydzy
3 krążki ananasa z puszki
1 gruszka (może być z puszki)
1 pierś kurczaka
śmietana
sól, pieprz


Kukurydzę odcedzić. Krążki ananasa pokroić w kostkę. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pierś kurczaka ugotować, mięso pokroic w kawałki. Tuż przed podaniem połączyć ze śmietaną i przyprawić solą i pieprzem



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 10:07, 28 Cze 2006    Temat postu:


SAŁATKA ATEŃSKA

4 duże pomidory
2 świeże ogórki
1 cebula
20 dag sera solan lub feta
10 zielonych oliwek nadziewanych
1 mała główka zielonej sałaty
1 łyżka rozdynków
1/2 łyżeczki oregano
4 łyżki sosu winegret
sól

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki a następnie pokroić w talarki. Usunąć nasiona i posolić. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w pierścienie a następnie zanurzyć je na kilka minut w zimnej wodzie. Ser pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć. Liście sałaty starannie umyć i osuszyć po czym wyłożyć nimi salaterkę. W środku ułożyć ser, a dookoła przygotowane jarzyny, posolić. Całość zalać sosem winegret wymieszanym uprzednio z oregano, posypać rodzynkami i przybrać oliwkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 10:09, 28 Cze 2006    Temat postu:



KOMPOZYCJA CYGAŃSKA

2 główki sałaty fryzowanej (zielonej i czerwonej)
3 pomidory
1 winne jabłko
2 ogonki liściowe selera naciowego
1 cykoria
1 pęczek rzodkiewek
10 czarnych oliwek bez pestek
1 cytryna
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz

Wymyć sałatę pod bieżącą wodą, osączyć i rozdzielić liście. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Jabłko obrać i usunąć gniazdo nasienne, następnie pokroić i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Ogonki selerowe obrać z włókien i pokroić. Cykorię opłukać, rozdzielić liście i pozostawić je w całości. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Wyścielić salaterkę liśćmi cykorii. Włożyć sałatę i pozostałe składniki. Tuż przed podaniem polać śmietaną przyprawioną octem, musztardą oraz solą i pieprzem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 12:08, 07 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka ziemniaczana z sosem pomidorowym

600 g ziemniaków
2 awokado
100 g pomidorów
główka sałaty

sos:
250 g pomidorów
4 łyżki oleju
3 łyżki octu winnego
szczypta cukru
pęczek zielonej pietruszki
sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry. Awokado przekroić, wydrążyć miąższ, pokroić w plastry. Pomidory pokroić w krążki. Sałatę podzielić na liście. Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, połączyć z olejem wymieszanym z octem i przyprawami. Polać sałatkę, posypać nacią.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 12:09, 07 Lip 2006    Temat postu:

Chinska salatka

1 kg bialej kapusty,
1 ostra czerwona papryka,
1 maly kawalek imbiru,
3 lyzki bialego octu winnego,
2 lyzki jasnobrazowego cukru,
1 lyzka oleju sezamowego,
100 g orzeszkow ziemnych,
100 g migdalow,
1 lyzka soli.

1. Liscie kapusty oplukac, osaczyc z wody, cienko poszatkowac, pokroic na kawalki dlugosci 6 cm.
2. Kapuste przelozyc do kamiennego garnka, wymieszac z sola, cukrem. Odstawic
na 2 godz.
3. Papryke przeciac na pol, usunac gniazda nasienne i pestki. Oplukac, pokroic
w cienkie paseczki.
4. Imbir obrac, drobno posiekac. Migdaly sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke.
5. Kapuste lekko odcisnac, dodac olej, ocet, imbir i papryke. Wymieszac, odstawic na 2 godz w chlodne miejsce.
6. Przed podaniem posypac salatke orzeszkami ziemnymi i migdalami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 12:11, 07 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka z kozim serem

1 główka sałaty
5 dag koziego sera
1 łyżeczka octu winnego z jabłek
3 łyżki oliwy
5 dag orzeszków ziemnych
1 łyżeczka płynnego jasnego miodu

Sałatę umyć, osuszyć, dodać do niej rozdrobniony kozi ser i prażone orzeszki. Wymieszać. Połączyć miód z octem i oliwą. Polać sałatkę
.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 12:12, 07 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka z ananasem


puszka ananasów
puszka kukurydzy
zielona papryka
czerwona papryka
żółta papryka
200 g ryżu
25 g rodzynek

Składniki pokroić w kostkę, ryż ugotować i ostudzić. Rodzynki sparzyć. Wszystkie składniki wymieszać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin