Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Desery
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 11:54, 07 Lip 2006    Temat postu:

Melba

Składniki

- 1/2 l śmietany
-4-5 jaj
-1 masło
-1 szklanka cukru pudru
-sok z cytryny
-1 kieliszek wódki

Przyżądzamy

Na gotujące się mleko wlać dobrze zmiksowane jaja ze śmietaną. Powoli mieszać ąz się zetnie, odcedzić.
Masło i cukier ucierać dodając serek(to co przyżądziliśmy). Dodać kieliszek wódki i sokz cytryny . Utartą masę podzielić na pół , do jednej części dodać cacao.

Jasną część położyć na herbatniki, następnie ciemną , zalać galaretką z owocami


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 11:56, 07 Lip 2006    Temat postu:

Specjał kakaowy na waflach

Składniki

1 margaryna
2 szklanki cukru
niecała szklanka mleka
2 szklanki mleka w proszku
1 i 1/2 do 2 łyżek kakao
wafle

Wykonanie

Margarynę i cukier rozpuścić w mleku. Do ostudzonej masy wsypać mleko w proszku oraz kakao. Całość dobrze rozmieszać. Rozsmarować dokładnie na waflach



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 11:57, 07 Lip 2006    Temat postu:

Ptasie mleczko

Porcja do małej tortownicy

3 łyżki żelatyny rozpuścić w 1 szklance wody. 1 szklankę śmietany ubić z 3 łyżkami cukru dodając 1/3 opakowania żelatyny i dobrze wymieszać Wylać do tortownicy i wstawić do lodówki
Z białka ubić z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym oraz żółtkami(2) i z żelatyną. Wylać na 1 placek
Robić tak jak placek 2 tylko dodać jeszcze kakao
Na wierzch wylać galaretkę


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 11:58, 07 Lip 2006    Temat postu:

Owocowa fantazja

Składniki:

3 op.owocowej galaretki
2 pomarańcze
2 banany
4 kiwi
1 niepełna szklanka mielonych orzechów włoskich
dowolne konfitury
2 szklanki bitej śmietany
starta laska wanilii lub cukier waniliowy
1 łyżka stołowa startej czekolady, mielonej kawy lub kakao

Przygotowanie:

Wcześniej przygotować galaretkę (mogą być w różnych kolorach). Pokroić ją w kosteczkę. Do miski wlać śmietanę, dodaj wanilię i mikserem ubijać. Owoce pokroić w plastereczki. Galaretki wyłożyć na talerzyk, dodać banany i przykryć bitą śmietaną. Następnie ułożyć pomarańcze i bitą śmietanę, galaretkę, kiwi i bitą śmietanę i ponownie galaretkę. Na wierzch położyć konfitury, kilka kostek galaretki, posypać rozdrobnionymi orzechami i udekorować bitą śmietaną. Udekorować startą czekoladą. Schłodzić przed podaniem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 12:00, 07 Lip 2006    Temat postu:

Pyszność karmelowo-śmietankowa

Składniki:

1 budyń karmelowy
1/2 litra mleka
bita śmietana ( w aerozolu lub ubita kremówka z cukrem)
2 łyżki ajerkoniaku
wiórki kokosowe
owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Budyń przygotować według przepisu. Bitą ubić z ajerkoniakiem. Nałożyć ostygnięty budyń do salaterek. Na niego położyć warstwę bitej, następnie pozownie budyń oraz śmietanę. Deser posypujemy wiórkami i ozdabiamy owocami


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 12:01, 07 Lip 2006    Temat postu:

Nektarynkowy deser

Składniki:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
50 g płatków kukurydzianych
1 łyżka oleju
500 g serka homogenizowanego
sok z 1 pomarańczy
2 łyżki cukru
200 g nektarynek

Przygotowanie:

Czekoladę roztopić z loejem oraz wymieszać z płatkami i włożyć do salaterek. Wymieszać serek, sok i cukier. Masę włożyć do miseczek. Na wierzch położyć pokrojone nektarynki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:54, 11 Lip 2006    Temat postu:

Bezy czekoladowe

Składniki:
Czas przygotowania: 30 min

4 białka, 20 dag cukru pudru, 1 tabliczka mlecznej czekolady (ok. 12 dag), cukier waniliowy (1,6 dag), 1/2 łyżeczki cynamonu; do przygotowania blachy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy ją do piany razem z cukrem waniliowym oraz cynamonem, delikatnie mieszamy. Dużą blachę smarujemy masłem, posypujemy mąką i układamy na niej łyżeczką porcje piany. Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:56, 11 Lip 2006    Temat postu:


Apfelkoch - austryjackie pieczone jabłka

Składniki:
- 10 jabłek
- słoiczek borówek lub żurawin
- 1/2 kostki masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- aromat cytrynowy
- 12 dag mąki

Wykonanie:
Obierz jabłka (wydrąż gniazda nasienne) i ułóż w natłuszczonej żaroodpornej formie. Miejsca po gniazdach nasiennych napełnij borówkami. Masło utrzyj na pianę. Nie przerywając ucierania, kolejno dodawaj żółtka, cukier, kilka kropli aromatu i przesianą mąkę. Na koniec połącz z pianą z białek. Ciasto rozłóż na jabłkach i zapiecz na złoty kolor


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:57, 11 Lip 2006    Temat postu:

Arkas

Wykonanie:
4 szklanki śmietanki 36-procentowej,
1 laska wanilii,
3 jajka,
6 żółtek,
10 dag cukru,
3 łyżeczki cukru pudru;
do przybrania:
konfitury /lub owoce; mogą być kandyzowane albo świeże/,
10 dag rodzynek,
2-3 łyżki pokrojonych w paseczki migdałów,
2 łyżeczki startej czekolady,
16-20 okrągłych biszkoptów,
ewentualnie kiść winogron.
Laskę wanilii drobno pokroić. Śmietankę zagotować z wanilią i ostudzić. Jajka umyć gorącą wodą. Całe jajka i żółtka ubić z cukrem na gorącą masę. Porcjami dodawać do masy /stale mieszając/ schłodzoną śmietankę. Filiżanki opłukać zimną wodą, posypać cukrem pudrem i napełnić masą. Do brytfanny wstawić filiżanki i wlać gorącą wodę, która powinna sięgać do 1/3 wysokości filiżanek. Nakryć naczynie folią i wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Masa podczas zapiekania powinna zgęstnieć. Deser ostudzić, wyłożyć z filiżanek na okrągły półmisek, przybrać konfiturami, czekoladą i migdałami. Między porcjami rozsypać rodzynki. Półmisek obłożyć wkoło biszkoptami, ewentualnie przybrać go również winogronami. Jeśli deseru nie daje się łatwo wyjąć z filiżanki, trzeba ją owinąć na kilka minut ścierką zanurzoną w gorącej wodzie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:50, 19 Lip 2006    Temat postu:

Avocado ze śmietaną


SKŁADNIKI:

3 duże dojrzałe awokado
cukier do smaku
1 szklanka gęstej śmietany (lub twarożku)
odrobina rumu
-bita śmietana i cząstki awokado do dekoracji

SPOSÓB WYKONANIA:

Pokrój awokado wzdłuż na połówki, usuń pestki (nie wyrzucaj ich). Wyjmij miąższ z połówek awokado i rozgnieć go widelcem. Dodaj nieco cukru do smaku, wymieszaj ze śmietaną lub twarożkiem. Przełóż do miski, do masy ponownie włóż pestki awokado. Szczelnie przykryj i wstaw do lodówki (dzięki pestkom masa nie straci ładnego zielonkawego koloru, trzeba tylko pamiętać, aby do środka nie dostawało się powietrze). Przed podaniem ozdób krem bitą śmietaną i cienko pokrojonymi cząstkami awokado


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:52, 19 Lip 2006    Temat postu:

Bezy

SKŁADNIKI:

4 białka
250 dag cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego

SPOSÓB WYKONANIA:

Białka ubijać, dodając po jednej łyżce cukier puder. Dodać sok cytrynowy. Ubijać, aż masa będzie gładka, sztywna i utrzyma się w odwróconej do góry dnem misce. Nagrzać piekarnik do temp. 120 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę najlepiej nałożyć do szprycy (narzędzia do dekorowania tortu kremem) i wyciskając formować małe gwiazdki, kropki, serduszka. Piec (wysuszać) ok. 45 min. Pozostawić do ostygnięcia. Bezy można podawać z owocami (truskawki, maliny, brzoskwinie), lodami, przekładać kremem czekoladowym z bitą śmietaną.Do masy bezowej można dodawać różne składniki: kakao, zmielone orzechy, niewielką ilość rozpuszczonej kawy, trochę soku malinowego lub wiśniowego. Po upieczeniu bezy będą miały różne smaki. Bezy upieczone w kształcie dużych płaskich kół stanowią bazę tortów. Bezowe kręgi smarujemy serkiem waniliowym z owocami, bitą śmietaną, kremami maślanymi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:53, 19 Lip 2006    Temat postu:

Bita śmietana z ananasem

SKŁADNIKI:

1 i 1/2 szklanki śmietanki kremowej,
1 łyżka cukru pudru,
2 krążki ananasa z puszki,
1 łyżeczka soku z cytryny,
4 szt bezów.

SPOSÓB WYKONANIA:

Odcedzić syrop, utrzeć z cukrem pudrem i jeżeli trzeba, dodać sok z cytryny do smaku. Odstawić do ostudzenia na kilka godzin. Ochłodzoną śmietanę ubić z cukrem. Śmietanę wyporcjować na talerzyki. Ananas pokroić w kostkę, ułożyć z jednej strony śmietany, całość oblać syropem i zaraz podawać, aby nie podpłynęła. Do każdej porcji dodać po jednym bezie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:54, 19 Lip 2006    Temat postu:

Brzoskwinie w kremie Chantilly


SKŁADNIKI:

2-3 pudełka biszkoptów,
4 brzoskwinie świeże lub z kom­potu,
2 kieliszki dobrego alkoholu,
szklanka pełnotłustej śmietany,
2 łyżeczki cukru pudru z wanilią,
trochę osączonych konfitur.

SPOSÓB WYKONANIA:

Świeże brzoskwinie włożyć na 3 min. do wrzątku, następnie obrać ze skórki, położyć w szklanych miseczkach na warstwie biszkoptów skropić alkoholem, przykryć biszkoptami, ułożyć na wierzchu piramidę z ubitej z dodatkiem cukru śmietanki. Przybrać biszkoptami i osączanymi konfiturami. Jeśli krem ma czekać na podanie, należy do śmietanki dodać łyżeczkę żelatyny ­zmiękczonej w zimnej wodzie i rozpuszczonej w jak najmniej­szej ilości wrzątku.
Leguminę tę można przyrządzić również z innymi owocami: truskawkami, poziomkami, malinami lub gruszkami z kompotu. Owoce z kompotu należy starannie osączyć z syropu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:56, 19 Lip 2006    Temat postu:


Budyń grysikowy

SKŁADNIKI:

9 łyżek cukru
9 łyżek kaszy manny
1 litr mleka
2 łyżki masła
2 łyżki wiórków kokosowych
1/2 torebki cukru waniliowego

SPOSÓB WYKONANIA:

Mleko zagotuj z cukrem. Powoli, ciągle mieszając, wsypuj kaszę mannę. Gdy masa zacznie się gotować i gęstnieć, zdejmij garnek z ognia, dodaj masło, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, wymieszaj. Masę wlej do skropionej wodą formy o średnicy 25 cm. Wstaw na 5-6 godzin do lodówki. Pokrój w kosteczkę, przed podaniem posyp cynamonem i posiekanymi orzechami włoskimi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:58, 19 Lip 2006    Temat postu:

Chałwa marchewkowa

SKŁADNIKI:

25 dag marchewek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
8 pokrojonych orzechów nerkowca
3 łyżki ghee lub margaryny
kardamon do smaku

SPOSÓB WYKONANIA:

Marchewkę zetrzyj na bardzo drobnej tarce. Rozgrzej łyżkę tłuszczu, włóż startą marchewkę i smaż 5 minut. Wlej mleko i wodę, gotuj około 15 minut. Następnie dodaj cukier, resztę ghee i kardamon. Wymieszaj, a gdy masa zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodaj pokrojone uprażone orzechy. Zdejmij z ognia, przełóż do natłuszczonego naczynia. Gdy zastygnie, pokrój w kostkę.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin