Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Desery
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:00, 19 Lip 2006    Temat postu:

Deser z moreli

SKŁADNIKI:

20 suszonych moreli
1/4 szkl. cukru
1 szkl. wytrawnego czerwonego wina
skórka cytryny

SPOSÓB WYKONANIA:

Morele gotować na małym ogniu w winie (może być zmieszane z wodą) z cukrem i skórką obraną z cytryny, aż połowa odparuje, ok. pół godziny. Po schłodzeniu otrzymamy syrop, którym zalewamy morele w pucharkach (po 4-5 na osobę). Można je ozdobić łyżką bitej śmietany
.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:02, 19 Lip 2006    Temat postu:

Deser kawowy

SKŁADNIKI:

1 szklanka mleka,
2 białka,
2 łyżeczki kawy (dowolnej),
2 łyżeczki żelatyny.

SPOSÓB WYKONANIA:

Żelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami zimnej wody, pozostawić na 10-15 min, a następnie podgrzać do zwarzenia i ostudzić. Mleko przegotować, wymieszać z kawą, ostudzić, wymieszać z żelatyną, przykryć, wstawić do lodówki. Z białek ubić sztywną pianę. Gdy mleko zacznie się zestalać wyjąć z lodówki i szybko wymieszać z pianą. Ponownie wstawić do lodówki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:03, 19 Lip 2006    Temat postu:

Deser orzechowy z wiśniami

SKŁADNIKI:

12 dag łuskanych orzechów włoskich,
2 szklanki mleka,
1 łyżka cukru,
cynamon,
1 łyżka żelatyny,
3 łyżki podduszonych po wypestkowaniu wiśni.

SPOSÓB WYKONANIA:

Namoczyć żelatynę, włożyć do większego naczynia z wrzącą wodą, aby się rozpuściła. Orzechy z cukrem i małą ilością mleka zmiksować, dodać pozostałe mleko, cynamon i dobrze wymieszać, dodając na końcu rozpuszczona żelatynę. Wyłożyć masę do szklanego naczynia i odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Przed podaniem obłożyć wiśniami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:07, 19 Lip 2006    Temat postu:

Czekoladowy mus

SKŁADNIKI:

5 jajek,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
1 łyżka masła,
1 tabliczka czekolady gorzkiej (10 dag),
1 szklanka śmietanki 30-procentowej,
2 łyżeczki cukru pudru,
1/2 torebki cukru waniliowego,
kilka orzechów włoskich do przybrania.

SPOSÓB WYKONANIA:

Żółtka ubić na parze z cukrem. W oddzielnym naczyniu roztopić masło, czekoladę (1/4 czekolady zostawić do przybrania) i dodać kawę. połączyć, dodając porcjami, z ubitymi żółtkami i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki. Ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodając cukier puder i cukier waniliowy. Przed podaniem przybrać mus bitą śmietaną, wiórkami gorzkiej czekolady i orzechami


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:08, 19 Lip 2006    Temat postu:

Czekoladowa pianka

SKŁADNIKI:

200 g białej czekolady
4 jaja
250 ml śmietany 36-proc.
3 płaskie łyżeczki żelatyny
200 ml wody

SPOSÓB WYKONANIA:

Czekoladę rozpuścić (uważać, by się nie zwarzyła). Jaja ubić, śmietanę ubić na sztywno. Jaja i śmietanę delikatnie wymieszać, dodać czekoladę i wcześniej rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Mus wylać do podłużnej foremki, wstawić do lodówki. Udekorować czekoladą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:10, 19 Lip 2006    Temat postu:

Cynamonowa pianka

SKŁADNIKI:

250 ml mleka
6 żółtek
35 dag śmietanki (36 %)
15 dag cukru
1 laska wanilii
3 płaskie łyżeczki cynamonu
cynamon w kawałkach

SPOSÓB WYKONANIA:

Z wanilii wyłuskujemy środek. Zagotowujemy go z mlekiem, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając przecedzone mleko. Garnek wstawiamy do gotującej się wody i ubijamy masę 10 min, aż zgęstnieje. Studzimy, często mieszając, aby nie powstał kożuch. Śmietankę ubijamy na sztywno z 2 łyżeczkami cynamonu, mieszamy z masą.
Rozlewamy piankę do pucharków, dekorujemy cynamonem (sproszkowanym oraz w kawałkach) i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny, a tuż przed podaniem - na 15 min. do zamrażalnika.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:11, 19 Lip 2006    Temat postu:

Czekolada domowa

SKŁADNIKI:

1/2 kostki masła
1/4 szklanki słodkiego mleka lub śmietanki
1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki kakao
1,5 szklanki mleka w proszku
orzechy
rodzynki
trochę wanilii lub innego aromatu.

SPOSÓB WYKONANIA:

Masło, kakao, śmietanę i cukier puder rozpuścić w rondlu z grubym dnem i zagotować. Odstawić z ognia, dodać mleko w proszku i dobrze wymieszać. Na końcu dodać orzechy i rodzynki uprzednio namoczone w wodzie. Wyłożyć masę na folię aluminiową. Postawić do ostudzenia i stwardnienia.
Pokroić w kwadraty.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 8:07, 28 Sie 2006    Temat postu:

Galaretka

Składniki
4 mandarynki,
2 banany,
czerwony grejpfrut,
kiść zielonych winogron,
2 szklanki soku z pomarańczy
4 łyżki żelatyny,
kieliszek białego wina

Sposób przyrządzania
Owoce obrać, mandarynki podzielić na cząstki, grejpfrut na kawałki, banany na plasterki. Z soku, żelatyny i wina przygotować galaretkę. Owoce ułożyć w formie budyniowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Przed wyłożeniem na półmisek formę zanurzyć w gorącej wodzie, wtedy galaretkę łatwiej będzie wyjąć z formy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 8:08, 28 Sie 2006    Temat postu:

Galaretka w paski

Składniki
Po opakowaniu galaretki czerwonej i zielonej, łyżeczka słodkiej śmietanki
Galaretki sporządzić oddzielnie, rozpuszczając je w połowie ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu. Do miseczki lub pucharka wlać najpierw zieloną tężejącą galaretkę (pod naczynie podłożyć jakiś przedmiot, żeby galaretka przybrała ciekawy kształt), schłodzić w lodówce. Śmietankę połączyć z łyżeczką pozostałej (zielonej) galaretki, wylać na galaretkę zieloną, zastudzić. Potem naczynie ustawić na równej powierzchni, zalać czerwoną tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki. Udekorować kandyzowaną wiśnią lub innym owocem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 11:25, 08 Wrz 2006    Temat postu:

Desery na gorąco ...

Krem z sosem truskawkowym

Składniki:
krem:
3 szklanki mleka
3 szklanki śmietany 30-proc.
10 żółtek
15 dag cukru
2 łyżki żelatyny
2 dag mąki ziemniaczanej
1 esencja arakowa
do przybrania:
truskawki
świeża melisa

sos:
1,2 kg truskawek (mogą być mrożone)
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki śmietanki 36-proc.

Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj krem – żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i śmietaną. Masę żółtkową wlej do gorącego mleka, intensywnie mieszając, aż krem zgęstnieje. W gorącym kremie rozpuść żelatynę, a następnie całość starannie wymieszaj. Rozlej krem do foremek lub filiżanek, odstaw do lodówki, aby stężał.
Następnie przygotuj sos – truskawki oczyść z szypułek, umyj i osącz, a następnie zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj z musem truskawkowym.
Krem wyjmuj z foremek, zanurzając je we wrzątku. Podawaj na sosie truskawkowym, przybrany melisą oraz świeżymi owocami.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez natalia dnia Pią 11:35, 08 Wrz 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 11:26, 08 Wrz 2006    Temat postu:

Plonace banany

Składniki:
4 banany
cukier
kaka
1 jajko
6 łyzek masła
rum

Sposób przygotowania:
Banany obierz i przekrój wzdluż na polówki . Jeśli nie są wystarczająco dojrzalłe , posyp je cukrem . Jajko roztrzep widelcem w głebokim talerzu . Połówki bananów panieruj w mące i jajku . Na durzej patelni rozgrzej masło , usmaż banany . W rondelki rozgrzej rum. Banany ułóż na dużym talerzu , skrop rumem . Przed podaniem zapal . Można podawać z orzechami lub migdałami .


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 11:27, 08 Wrz 2006    Temat postu:

Omlet mish-mash

Składniki:
2 Jajka,
4 pieczarki,
2 plasterki szynki,
2 plasterki sera,
pietruszka,
woda min. gazowana,
mleko,

Sposób przygotowania:
Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z pokrojoną szynką. Pod koniec smażenia dodać starty ser.
Jajka roztrzepać i dodać 3 łyżki mleka i jedną wody mineralnej.Dodać pietruszkę i przyprawy. Wszystko razem dokładnie trzepac, aż do uzyskania piany na wierzchu płynu.
Całość wlać na gorącą patelnię, na ktorej smaza sie już nasze pieczarki i reszta Smile
Podczas smażenia podzielić na ćwiartki i przewrócić na drugą stronę. (ponieważ omlet jest dość ciężki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 11:28, 08 Wrz 2006    Temat postu:

czekoladowy suflet

Składniki:
10 łyżek cukru
8 jajek
6 łyżek kakao
masło do smarowania kokilek
6 łyżek mąki
1 l mleka
szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Oddziel żółtka od białek w osobnych miseczkach.
2. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij.
3. Do żółtek wsyp cukier, zamieszaj, a następnie dodaj mąkę, kakao i znów dokładnie wymieszaj.
4. Zagotuj mleko, odlej z niego połowę i wlej do miski z jajeczną masą. Chodzi o to, żeby mąka i kakao się rozpuściły. Wymieszaj.
5. Wlej wszystko z powrotem do garnka z resztą mleka i trzymaj na ogniu (mieszając oczywiście), aż uzyskasz konsystencję budyniu.
6. Po zdjęciu z ognia zakryj folią, żeby nie zrobił się kożuch.
7. Małe miseczki wysmaruj wewnątrz masłem i wsyp w nie cukier. Powinien ze wszystkich stron przykleić się do masła.
8. Przełóż budyń do miski i dodaj do niego pianę z białek (nie odwrotnie). Wymieszaj bardzo delikatnie, żeby piana nie opadła.
9. Nałóż masę do miseczek z cukrem.
10. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C i trzymaj w nim suflet ok. 25 min.
11. Podawaj na stół prosto z pieca


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 11:30, 08 Wrz 2006    Temat postu:

\"A\'la banany\"

Składniki:
2 banany
ok. pół kostki masła
25 dag krówek

Sposób przygotowania:
Krówki rozpuscic na patelni razem z masłem, gdy powstanie juz jednolita masa, pokroić banany w niewielkie kawałki, a następnie porzadnie wymieszac z masą. Podać w półmiskach i SMACZNEGO !!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 11:33, 08 Wrz 2006    Temat postu:

Gofry z bitą smietaną i z jabłuszkiem
Składniki:
CIASTO:
3 szklanki mąki
5 jaj
2 szkl. wody
1 szkl. cukru
1 kostka margaryny
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
ŚMIETANA:
1 l śmietany 30%
6 smietanfix
5 łyżek żelatyny
OWOCE:
1 kg jabłek (zielonych)
200 dag cukru

Sposób przygotowania:
CIASTO:
Ubić białka i dodać cukier, później żółtka. Proszek do pieczenia i cukir waniliowy dodać gdy zmieszają się cukier i żółtka. Następni dodać wodę i mąkę i rozpuszczoną margarynę. Wszystko to dobrze wymieszać i po chwili można piec w gofrownicy.
BITA ŚMIETANA:
Do śmietany dodać śmietanfix, żelatynę rozpuscićw wodzie i dodaćź do śmietany. Trzepać aż się ubije.
OWOCE:
Jabłka sparzyć w gorącej wodzie, obrać ze skurki i z nasion, następnie pokroić w drobną kostkę i razem z cukrem gotować aż sie cukier nie ugotuje w karmel.ostudzić i podawać z śmietaną i goframi.
Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin