Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Ciasta
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:30, 23 Cze 2006    Temat postu: Ciasta

Jabłecznik
Skladniki


4 jajka
3 szklanki mąki
3/4 kostki margaryny
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek - zetrzec na tarce


Sposób przyrządzania :

Ze składników zagnieść ciasto jak na kruche - podzielić na dwie części. Blachę do ciasta wysmarować tłuszczem. Połową ciasta wyłożyć blachę, a na wierzch położyć starte jabłka ( posypać cynamonem i cukrem). Wszystko przykryć drugą połową ciasta. Jabłecznik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. 40 minut na złoty kolor.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:32, 23 Cze 2006    Temat postu:

Ciasto Toffi
Składniiki


1puszka mleka słodzonego
4żółtka
1/2szkl.cukru pudru
3szkl.mąki
1 kostka margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
3 śmietany 36%
2 śmietan-fix
1/2 szkl.cukru pudru


Sposób przyrządzenia:
Ciasto :


Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godz. Z reszty w/w składników zagnieść ciasto ,podzielić je na pół i upiec obie części w dwóch blaszkach o jednakowej wielkości.
Ostudzić.


Masa:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Wyłożyć masę na pierwszy placek i przykryć drugim. Otworzyć puszkę i wyłożyć karmel (mleko) na wierzch. Można posypać orzechami. Mleko w puszce powinno się wykładać na ciasto gdy jest ono dobrze ciepłe, ponieważ lepiej się wtedy rozsmarowuje.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:34, 23 Cze 2006    Temat postu:

Babka marmurkowa
Składniki;


4 łyżki kakao,
250 g mąki,
250 g masła,
250 g cukru pudru,
4 jaja,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej,
1 cytryna,
10 g proszku do pieczenia.
Inne: masło i mąka do formy.


Sposób przyrządzania:

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć, dodając kolejno: żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, posiekaną skórkę cytrynową i sok z cytryny. Do utartej masy wsypać mąkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą. Formę posmarować masłem i posypać mąką. Włożyć 2/3 ciasta. Pozostałe ciasto połączyć z 4 łyżkami kakao i włożyć na wierzch ciasta jasnego. Lekko mieszając widelcem, zrobić spirale. Piec ok. l godziny w temperaturze 170-190C.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:39, 23 Cze 2006    Temat postu:


Kremówki
Składniki:
krem:


1 l mleka
- 20 dag cukru
- 15 dag mąki krupczatki
- 30 dag masła
- 3 żółtka
- 1,6 dag cukru waniliowego

ponad to:

- 30 dag gotowego, mrożonego ciasta francuskiego
- słoik dżemu lub konfitury malinowej
- cukier puder


Przygotowanie:

1. Ciasto rozmrozić. Podzielić na 2 jednakowe prostokąty. Wyłożyć każdy do 2 blach przepłukanych zimną wodą. Piec 10-12 min. w 220 stopniach.
2. Z cukru pudru i wody zrobić lukier i pokryć nim jeden upieczony placek ciasta.
3. Krem: Z mleka, mąki i cukru, cukru waniliowego ugotować budyń. Przestudzić. Masę zmiksować z żółtkami i utartym masłem.
4. Suchy placek posmarować konfiturą, kremem, przykryć drugim (polukrowanym) plackiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:44, 23 Cze 2006    Temat postu:


Ciasto orzechowe
Składniki:

Ciasto:

200 g orzechów laskowych
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
175 g cukru
250 g margaryny
4 jaja
100 g gorzkiej czekolady
aromat rumowy
tłuszcz do formy



Do nasączenia


3 łyżeczki naparu kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wody


Polewa:

100 gram czekolady mlecznej
1 łyżka masła


Posypka:

grubo pokrojone orzechy laskowe lub włoskie

Przygotowanie:

100 gram zmielonych orzechów laskowych i 100 gram drobno posiekanych orzechów laskowych uprażyć lekko na suchej patelni i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy, cukier, margarynę, jaja, drobno posiekaną gorzką czekoladę, kilka kropel aromatu (ok. 10).
Wymieszać wszystkie składniki mikserem do uzyskania gładkiej masy, dodać uprażone orzechy, wymieszać dokładnie. Przygotować formę "z kominkiem" o średnicy 22 cm, nasmarować tłuszczem, wyłożyć masę. Piec w 170 stopniach 60-70 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie przez 10 minut.
Nasączyć ciasto, polać stopioną czekoladą z masłem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:46, 23 Cze 2006    Temat postu:

Bananowo-jabłkowe cudo:

-4 jajka
-175g margaryny
-1 szklanka cukru
-1 1/2 szklanki mąki
-1 łyż. proszku do pieczenia
-2 jabłka
-2 banany

Jajka (cale) ubić z cukrem na biała masę. Powoli dodawać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia . Margarynę roztopić a po ostudzeniu dodawać do masy delikatnie mieszając. Ciasto podzielić w proporcji 2:1. Wlać do formy (ja używam tortownicy z kominkiem) 2/3 ciasta, na nie ułożyć jabłka pocięte w plasterki (oczywiście wcześniej obieramy i usuwamy gniazda nasienne). Na warstwę jabłek układamy pokrojone w plasterki banany (można dać więcej niż 2 jak ktoś jest fanem bananowych smaków). Na owoce wylewamy pozostałą 1/3 ciasta tak, aby dokładnie przykryło banany. Całość można posypać wiórkami kokosowymi.
Piec ok. 45 min w temp. 200C


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:48, 23 Cze 2006    Temat postu:

Kremówki:
Ciasto:


-3 szklanki mąki
-1 kostka masła lub margaryny
-1 szklanka kwaśnej śmietany

Mieszamy składniki i robimy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części i pieczemy w 2 jednakowych blaszkach na złoty kolor.
Po upieczeniu przekładamy placki kremem.


Krem:

-1 litr mleka
-1 szklanka cukru
-1 1/2 szklanki mąki/w tym 2 łyżki maki ziemniaczanej/
-cukier waniliowy, cukier puder
-3 jajka

Cukier utrzeć z 3 jajkami, dodać 3 łyżki zimnego mleka, mąkę i zmiksować.
Osobno zagotować mleko.
Do gotującego się mleka wlać roztartą wyżej masę energicznie mieszając aż do uzyskania kremu. Przestudzonym kremem przełożyć placki.
Wierzch posypać cukrem pudrem.
Pokroić ciasto w kwadraty.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:49, 23 Cze 2006    Temat postu:

Placek włoski:

-6 jabłek,
-3 jajka,
-2 szklanki mąki pszennej,
-1 łyżeczka sody oczyszczonej,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,

-bakalie, np. paczka rodzynek, paczka orzechów włoskich, suszone śliwki, skórka z pomarańczy,
szklanka cukru,

-masło i bułka tarta (do wysmarowania blaszki).

Jabłka obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Jabłka i bakalie zasypać 1 szklanką cukru i wymieszać drewnianą łyżką.
Odstawić do lodówki na 1 godzinę, aż jabłka puszczą sok.
Po wyjęciu dołożyć jajka, mąkę, sodę i proszek do pieczenia
i wymieszać drewnianą łyżką w aluminiowym garnku.
Przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki.
Piec 45 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 15:13, 25 Cze 2006    Temat postu:

Brzoskwiniowiec na zimno
Masa serowa:

3 serki homogenizowane waniliowe (3 x15 dag)
galaretka cytrynowa
Masa śmietankowa:
1/2 litra śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Ponadto:
galaretka pomarańczowa
brzoskwinie w puszcze
biszkopty (ok. 8 dag)


Sposób wykonania:

Na dnie średniej wielkości tortownicy (o średnicy ok. 22 cm) rozłożyć biszkopty.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń w puszcze pokroić w kostkę, dodać do masy serowej i wymieszać. Gotową masę wyłożyć na biszkopty. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut.

W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie dodać żelatynę. Wymieszać i powstałą masę wylać na masę serową. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut.

Na masie śmietankowej rozłożyć pokrojone w plastry pozostałe brzoskwinie.

W 2 szklankach gorącego soku z brzoskwiń (jeżeli będzie go mniej, to należy uzupełnić wodą) rozpuścić galaretkę pomarańczową. Ostudzić i tężejącą galaretką zalać brzoskwinie. Schłodzić w lodówce.




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:09, 26 Cze 2006    Temat postu:

Ciasto :pychotka

SKŁADNIKI:
CIASTO:


30 dkg mąki,
20 dkg margaryny,
10 dkg cukru pudru,
3 łyżeczki śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 żółtka,
1 cukier waniliowy,


MASA:

0,5 litra mleka,
4 łyżki cukru,
2 żółtka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy,



DODATKOWO:

6 białek,
2 szkalnki cukru,
dżem,
20 dkg orzechów włoskich,
ananasy,
1 kostka masła lub margaryny
.

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, margarynę oraz cukier posiekać dokładnie nożem na stolnicy. Następnie dodać żółtka, śmietanę i pozostałe składniki ciasta i ponownie posiekać jak na kruche. Podzielić na 2 części.
Pierwszą z nich wyłożyć na blachę, posmarować dżemem. Ubić pianę z 3 białek i 1 szklanki cukru, wyłożyć na ciasto kruche, posypać 10 dkg orzechów, piec około 45 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Ze składników masy ugotować budyń. Ostudzony budyń utrzeć z 1 kostką margaryny lub masła, dodać pokrojone w kostkę ananasy.
Zimne placki przełożyć kremem (kruche ciasto-krem-kruche ciasto-krem). Ciasto bezowe będzie jedno na spodzie, drugie na wierzchu.
Jest to ciasto dość drogie i pracochłonne, ale efekt wynagrodzi wszystkie niedogodności!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:40, 27 Cze 2006    Temat postu:

Babka marmurkowa
Składniki:

4 łyżki kakao,
250 g mąki,
250 g masła,
250 g cukru pudru,
4 jaja,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej,
1 cytryna,
10 g proszku do pieczenia.
Inne: masło i mąka do formy.


Sposób przyrządzania:

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć, dodając kolejno: żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, posiekaną skórkę cytrynową i sok z cytryny. Do utartej masy wsypać mąkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą. Formę posmarować masłem i posypać mąką. Włożyć 2/3 ciasta. Pozostałe ciasto połączyć z 4 łyżkami kakao i włożyć na wierzch ciasta jasnego. Lekko mieszając widelcem, zrobić spirale. Piec ok. l godziny w temperaturze 170C-190C.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:43, 27 Cze 2006    Temat postu:

Babka piaskowa
Składniki:



250g mąki,
250g masła,
250g cukru pudru,
4 jaja, l łyżka cukru waniliowego,
l łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej,
l cytryna,
10g proszku do pieczenia.
Inne: masło i mąka do formy.


Sposób przyrządzania:

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć, dodając kolejno: żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, posiekaną skórkę cytrynową i sok z cytryny. Do utartej masy wsypać mąkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą. Formę posmarować masłem i posypać mąka. Włożyć ciasto, piec ok. l godz w temp. 170C-190C.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:21, 28 Cze 2006    Temat postu:



TIRAMISU

500g mascarpone (włoski niedojrzały ser deserowy ze śmietanki)
200 g cukru pudru
4 jajka
30 biszkoptów
3 filiżanki bardzo mocnej kawy
1 kieliszek koniaku
3 łyżki kakao w proszku

Porcja przeznaczona jest dla sześciu osób. Przygotowanie 30 minut, chłodzenie 2 godziny.

W dużej misce ukręcić żółtka z cukrem pudrem na lekki krem. Kilkoma porcjami dodać mascarpone i powoli mieszając połączyć z kremem.
Białka ubić na sztywna pianę. Dodać krem, po czym szybko, ale bardzo delikatnie zmieszać masę z dołu do góry, tak aby składniki się nie rozdzieliły. Wlać do kawy kieliszek koniaku. Zamieszać.
Dno szklanego naczynia posmarować kremem. Na podkładzie kremu ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą z koniakiem. Biszkopty obficie przełożyć kremem i posypać (przez sitko) sproszkowanym kakao. Znów ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów, przełożyć kremem itd. - aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnia warstwą ma być krem, posypany przesianym kakao.
Chłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Podawać w naczyniu, w którym było przygotowane.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:21, 04 Lip 2006    Temat postu:

Szarlotka pod kołderką
Składniki:

ciasto:- 1,5 szklanki pszennej mąki
- 0,5 kostki zmrożonego masła
- 3 czubate łyżki cukru
- 1łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 22%
- szczypta soli

nadzienie:- 5 jabłek średniej wielkości
- sok z połowy cytryny
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru

kołderka:- 4 białka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- garść płatków migdałowych

Mąkę wsyp do miski. Dodaj sól i zimne masło. Posiekaj masło nożem na małe kawałeczki lub mocno zmrożone zatrzyj na tarce do warzyw prosto do mąki. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę i jak najszybciej zagnieć ciasto byle jak, aby się tylko kupy trzymało. Owiń tą kulkę z ciasta folia kuchenną i schowaj do zamrażarki na około 30 minut.
Jabłka umyj, obierz, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w cieniutkie plasterki. Szybciutko skrop sokiem z cytryny by nie ściemniały. Dodaj cukier i cynamon i dokładnie wymieszaj.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę mikserem. Gdy będzie sztywna dodaj cukier i miksuj jeszcze chwilę.
Dno i boki formy wyklej schłodzonym ciastem. Ciasto ponakuwaj widelcem i piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmij ciasto i na gorące wyłóż przygotowane wcześniej jabłka. Ponownie wstaw do piekarnika na jakieś 15 – 20 minut.
Kiedy brzegi ciasta będą mocno rumiane wyciągnij ciasto jeszcze raz nałóż na nie pianę z białek i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw znowu do piekarnika, ale teraz już piekarnik wyłącz. Piana z białek ma się wysuszyć w cieple a nie upiec. Kiedy migdały na wierzchu zbrązowieją ciasto będzie to znak, że ciasto jest gotowe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:35, 04 Lip 2006    Temat postu:

Kruche babeczki z owocami

Składniki:
ciasto:-

2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 4 czubate łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli

nadzienie:-
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 0,5 kg truskawek jeśli jest lato, ale skoro jest zima to proponuje brzoskwinie z puszki i kawałeczek kiwi do przystrojenia
- opakowanie galaretki cytrynowej w proszku

Mąkę wsyp do miski (nie musisz przesiewać), dodaj cukier, sól i masło, które należy posiekać na kawałeczki w sypkich składnikach.

Ja opracowałam inną metodę, bo to siekanie doprowadzało mnie do białej gorączki. Zamrażam wcześniej masło i ścieram je na tarce do jarzyn do miski z mąką. Dzięki temu masło zimne i w małych kawałeczkach trafia do mąki a ja nie chodzę zła )

Następnie dodaj żółtka jajek i zagnieć szybko ciasto byle jak, oby się tylko w kupie trzymało. Chodzi o to by nie rozpuścić masła znajdującego się w cieście ciepłymi rękami. Jeśli nie będzie chciało się skleić możesz dodać łyżkę śmietany.
Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na około 0,5 cm grubości. Przy pomocy foremek powykrawaj koła i wylep nimi foremki. Ciasto w babeczkach ponakuwaj lekko widelcem.
Piecz w temperaturze 190 stopni niecałe 30 minut, aż staną się złote.
Aby przygotować nadzienie przygotuj budyń zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, ale dodaj mniej mleka niż rekomendują. Galaretkę przygotuj w połowie podanej na opakowaniu wody.
Jeśli masz truskawki to umyj je, poodrywaj szypułki i pokrój na połówki. Jeśli brzoskwinie z puszki to osącz je z zalewy i potnij na cząstki. Ewentualne kiwi obierz i pokrój na wąziutkie cząsteczki.
gdy babeczki wystygną, nałóż do każdej porcję gorącego budyniu i ułóż owoce. Zostaw aż budyń wystygnie zupełnie. następnie za pomocą pędzelka posmaruj owoce już prawie stężałą galaretką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin