Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Ciasta
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:43, 04 Lip 2006    Temat postu:

Szarlotka cynamonowa

Składniki:
ciasto:

- 3 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka czubata cynamonu
- sok z połowy cytryny
- masło do wysmarowania formy

do posypania:- cukier puder
- spora szczypta cynamonu

Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w dość drobną kostkę. Szybciutko dodaj do nich sok z cytryny by brzydko nie ściemniały. Wymieszaj je z cukrem i czubatą łyżeczką cynamonu.


W osobnej misce utrzyj za pomocą miksera miękkie masło z jajkami i cukrem (zwykłym i z wanilią). Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą. W kopczyku mąki zrób dołek i wlej tam masę jajeczną, wymieszaj. Zagniataj rękami ciasto aż samo zacznie odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto podziel na 3 równe części.

Dwoma częściami wylep dno wysmarowanej masłem formy i boki. Ponakuwaj je widelcem i wyłóż przyprawione jabłka. Trzecią część ciasta rozwałkuj na placek w kształcie formy i przykryj nim ciasto. To ciasto również ponakuwaj widelcem, bo w przeciwnym przypadku może eksplodować pod wpływem pary powstającej przy pieczeniu się jabłek.
Piecz około 1 godziny w piekarniku w temperaturze około 160 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika posyp po wierzchu cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:45, 04 Lip 2006    Temat postu:

Babka bananowa
- 1,5 szklanki mąki
- 10 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 60 dag bananów dojrzałych
- 3 łyżki śmietany 22%
- 4 jajka
- 2,5 łyżki skórki pomarańczowej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- gotowa polewa czekoladowa do ciast

Jajka, połowę cukru, cukier waniliowy i miękkie masło utrzyj mikserem na gładką, puszystą masę. Banany rozdziab widelcem i utrzyj z pozostałym cukrem, śmietaną i 2 łyżkami skórki pomarańczowej. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Masę z jajami mieszaj stopniowo dodając na zmianę porcję mąki i masy bananowej, aż zużyjesz wszystkie składniki i powstanie gładka masa.
Formę do zrobienia babki wysmaruj odrobiną masła i przesyp bułką tartą. Przełóż do niej masę i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu polej ciasto polewą czekoladową (przygotuj ja według przepisu na opakowaniu) i posyp 0,5 łyżki skórki pomarańczowej.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:04, 05 Lip 2006    Temat postu:

Babka drożdżowa

Składniki:
700 g mąki pszennej,
120 g cukru,
220 g mleka,
70-80 g drożdży,
240 g masła,
8 żółtek,
aromat cytrynowy,
waniliowy lub pomarańczowy,
bakalie.

Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn z jednej trzeciej mąki, ciepłego mleka, odrobiny cukru i drożdży. Wszystko mieszamy, obsypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka z pozostałą częścią cukru mieszamy podgrzewając delikatnie w kąpieli wodnej (wstawiamy garnek do drugiego garnka, w którym grzeje się woda). Po wyrośnięciu pozostałą mąkę mieszamy z rozczynem i dodajemy jajka, aromat i bakalie. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na kilka chwil by odpoczęło. Formy nacieramy masłem i obsypujemy mąką lub tartą bułką. Napełniamy ciastem i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 160 stopni na 20 do 30 minut. Po wystygnięciu wyciągamy z formy. Możemy polać lukrem lub czekoladą.
Cukierniczy trick. Aby polewa nie odpadała w czasie krojenia od ciasta, należy babkę przesmarować przed oblaniem roztworem wody z odrobiną dżemu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:08, 05 Lip 2006    Temat postu:

Sernik bez tłuszczu

Proporcja przygotowana na domową blaszke

Składniki:


2 kilogramy sera śmietankowego może być homogenizowany czysty lub z wanilią,
15 jaj,
pół kilograma mąki pszennej,
75 dag mąki ziemniaczanej,
3 szklank
i cukru, aromat waniliowy,
cytrynowy lub pomarańczowy.


Przygotowanie:

Do naczynia wkładamy ser. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z serem i aromatami. W drugim naczyniu ubijamy jajka (Uwaga, nie może być nawet odrobiny żółtka!) dodając powoli po troszeczku cukru, ale dopiero w momencie kiedy ubijane białka się „wybielą“. Do masy serowo-jajecznej dodajemy zmieszane mąki. Na końcu łączymy to z ubitymi białkami delikatnie mieszając, aby nie opadła piana. Blaszkę wykładamy pergaminem i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy od godziny do godziny i dziesięciu minut.
Cukierniczy trick. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast obkrawamy sernik. Wówczas „usiądzie“, ale równomiernie, a nie np. tylko na środku. Górę możemy pokryć pomadą, czekoladą, posypać bakaliami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:12, 05 Lip 2006    Temat postu:

Makowiec czyli młodzowy kuch

Do przygotowania kuchu potrzebujemy:

50 dag mąki,
7 dag masła, 15 dag cukru,
5 dag drożdży,
1/4 l mleka,
1 jajko,
2 żółtka,
2 dag rodzynków,
skórka cytrynowa,
wanilia,
olejek migdałowy,
tłuszcz do formy,
3 dag cukru pudru do posypania i szczypta soli

.
Sposób przyrządzania:

Mąkę przesiać do miski, zagrzać, zrobić rozczyn. Drożdże należy rozetrzeć z jedną łyżką cukru i 10 dag mąki. Mleka dodać tyle, aby rozczyn wyglądał jak gęsta śmietana. W takiej konsystencji należy go pozostawić w ciepłym miejscu, aby wyrósł. W tym czasie blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Żółtka należy utrzeć z cukrem i wyłożyć do miski z mąką. Dodać do tego rozczyn, resztę mleka i szczyptę soli. Wlewać powoli stopiony tłuszcz, nadal wyrabiając ciasto. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Pozostawić do wyrośnięcia (dwukrotna objętość).
Następnie dodajemy skórkę cytrynową, wanilię oraz olejek migdałowy. Po czym dodać opłukane i osączone rodzynki. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je do formy, posmarować białkiem i piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, wanilią lub polukrować.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:16, 05 Lip 2006    Temat postu:

Makówki

Do gotującego się litra mleka dodajemy 20 dkg zmielonego maku i cukier waniliowy, gotujemy ok. 20 min. Wrzucamy 30 dkg rodzynek i gotujemy jeszcze 5 min. W tym czasie 2 duże bułki moczymy w przegotowanej z cukrem wodzie. Układamy na przemian warstwami mak i bułkę. Można dodać też orzechy, kokos, migdały. Gdy po wystygnięciu całość będzie zbyt sucha, można polać słodką wodą pozostałą z moczenia bułek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:37, 06 Lip 2006    Temat postu:

Biszkopt z owocami i galaretką

Składniki:

BISZKOPT :
10 jaj,
10 łyżek cukru,
10 łyżek mąki,
szczypta proszku do pieczenia.

OWOCE :
ananasy, truskawki, wiśnie lub jagody,
2 galaretki do zalania owoców.

KREM :
2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe,
1/2 l śmietany,
cukier waniliowy.

Sposób przyrządzania:
Ubić białka, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka krótko ubijając, żeby piana nie straciła zbytniej sztywności. Następnie dodać po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, wlać ciasto do tortownicy. Upiec biszkopt w temp. 165 °C. Upieczony biszkopt przekroić na pół.
2 galaretki rozrobić wg przepisu. Lekko zastygające dodawać do ubitej śmietany ciągle miksując.
Układać biszkopt, krem, biszkopt, krem. Na wierzch ułożyć owoce i zalać lekko tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:40, 06 Lip 2006    Temat postu:

Biszkopt z makiem

Składniki:

CIASTO :
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
4 łyżki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

MASA :
1 1/2 szklanki maku,
3 jajka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru,
1 margaryna (jeszcze lepiej masło),
kilka kropli zapachu migdałowego.

Sposób przyrządzania:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, olej i proszek do pieczenia; wszystko delikatnie wymieszać i upiec.
Mak zalać wrzątkiem i po 20 minutach zmielić dwa razy (najlepiej przez bardzo gęste sitko - wówczas wystarczy tylko raz). Połączyć z jajkami i zapachem. Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia dodać mak. Gorącą masą przełożyć biszkopt. Można polać polewą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:42, 06 Lip 2006    Temat postu:

Francuskie ciasto

Składniki:

25 dkg masła,
25 dkg mąki,
ok. 1 szklanki wody,
szczypta soli.

Sposób przyrządzania:

Z przesianej mąki, soli i wody wyrobić niezbyt gęste, gładki ciasto (jak na pierogi), owinąć w folię, odstawić do lodówki na godzinę.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm . Mocno schłodzone masło pokroić na 4 plastry wzdłuż długiego boku, ułożyć na cieście obok siebie. Boki placka założyć na masło jak kopertę, rozwałkować i jeszcze raz złożyć. Składanie i wałkowanie powtórzyć 3-4 krotnie. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Znowu rozwałkowywać i składać 5-6 razy i do lodówki na godzinę. Można to powtarzać z 3-4 razy.
Przy krojeniu na mniejsze porcje należy robić to bardzo ostrym nożem, aby nie zlepić brzegów, ponieważ nie będą się dobrze "listkowały". Ciasto piecze się bardzo krótko w silnie nagrzanym piekarniku (200 - 220 ° C) i pilnować, bo błyskawicznie się przypala. Blachy do pieczenia nie należy smarować tłuszczem jedynie spłukać zimną wodą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 22:11, 06 Lip 2006    Temat postu:

Snikers

Ciasto:

60dag mąki 3/4 szklanki cukru 2 jaja 2 żółtka 20 dag margaryny palmy 3 łyżki midu sztucznego płynnego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie cukrru waniliowego polewa orzechowa: 1/2 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 20 dag posiekanych orzehów włoskich

Przyrządzenie:

Margaryne rozpuścić dodać cukier miód orzechy włoskie.Zagotowąć do momentu otrzymania konstynencji płynnej! krem I: 1 opakowanie budyniu smnietankowego krem II: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1.Mąkę wymieszną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito na stolnice posiekać z maragaryną.Dodać pozostałe sładniki i zagnieść ciasto.podzielić je na 3 cześci.

2.Tzy identyczne prostokątne formy (20#30)posmarowane margaryną i wyłożone papierem do pieczenia wylepić cienko ciastem.Na jedną część ciasta wylać gorącą polewe orzechową i upiec razem z pozostałymi.

3.Ugotowac budyń śmietankowy według przepisu podanego na opakowaniu,zużywając o jedną trzecią mleka mniej,niż podano w przepisie.Ostudzić! 4.W celu otrzymania karmelu puszkęz mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny.Ostudzić 5.Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń,przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem,a następnie nakryć plasckiem z polewą orzechową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 22:14, 06 Lip 2006    Temat postu:

Rafaello

Składniki na ciasto:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki


Składniki na krem:

500 ml śmietany kremówki (30%)
30 dag wiórków kokosowych
2 śnieżki
2 białe czekolady


Przygotowanie:

Z jajek, cukru, mąki i proszku do pieczenia pieczemy biszkopt. Następnie czekolady ścieramy na tarce. Częśc zostawiamy do dekoracji. Ubić śmietanę ze śnieżkami. Dodać do tego wiórki kokosowe i czekoladę. Krem nakładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki na 3 godzinki i zjadamy!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 22:16, 06 Lip 2006    Temat postu:

Brzoskwiniowa pyszność

Składniki:

6 łyżek cukru
1/2 litra mleka
1 łyżka mąki pszenna
1 puszka brzoskwiń
1 biszkopt
250 gramów masła
1 budyń śmietankowy
1 galaretka brzoskwiniowa


Przygotowanie:

Wymieszać budyń z mąką. Rozprowadzić to w szklance mleka. Resztę mleko zagotować z cukrem, a następnie dodać rozprowadzony budyń, gotować 40 sekund. Pozostawić do schłodzienia. Następnie masło utrzeć na masę, dodając po łyżce budyniu. Około 1/3 kremu odłożyć do dekoracji. Galaretkę rozpuścić 300 ml gorącej wody i schłodzić. Brzoskwinie pokroić w kostkę i połączyć z kremem. Biszkopt przełożyć kremem. Wierzch ozdobić brzoskwinią i zalać galaretką.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 21:02, 07 Lip 2006    Temat postu:

SERNIK Z KAWĄ


Ciasto:
1 szklanka pokruszonych herbatników,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
1/4 szklanki roztopionego masła lub margaryny

Masa serowa:
70 dag sera twarogowego śmietankowego,
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki śmietany 22-procentowej (ja stosuję taką, jaką mam akurat w lodówce),
3 łyżki łyżki pszennej,
3 jajka,
3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
1 łyżeczka oleju,
1 aromat waniliowy

Herbatniki rozkruszyć, wymieszać z cukrem, kakao i masłem. Wyłożyć dno małej tortownicy.

Ser utrzeć z 3/4 szklanki cukru, śmietaną i aromatem (zostawić 2 krople), a następnie, nadal ucierając, dodawać stopniowo mąkę, olej i na końcu jajka. Osobno połączyć resztę cukru z kawą i pozostawionym aromatem i wymieszać z 1 1/2 szklanki masy serowej. Herbatniki posmarować cienką warstwą jasnej masy serowej, następnie nałożyć kilka kleksów masy kakaowej i tak na zmianę.

Po wyłożeniu ostatniej porcji ciemnej masy rozprowadzić kleksy czubkiem noża na wierzchu białej masy, tak aby powstał marmurkowy wzór. Piec 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 30 min. Piekarnik wyłączyć i, nie otwierając drzwiczek, pozostawić sernik w środku na 30 min. Wyjąć z piekarnika, rozluźnić obręcz tortownicy, sernik ostudzić całkowicie i wyłożyć na talerz.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:01, 11 Lip 2006    Temat postu:

Jabłecznik dla leniwych

Składniki:
1,5 kg soczystych jabłek po szklance: mąki, kaszy manny, cukru cukier waniliowy proszek do pieczenia 20 dag masłaSuche składniki wymieszać, odmierzyć szklankę, a resztę wsypać do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką tortownicy. Jabłka zetrzeć na grubej tarce, ułożyć w tortownicy, dodać resztę mieszanki. Na wierzchu położyć masło. Piec, aż się zrumieni.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:02, 11 Lip 2006    Temat postu:

Szarlotka z kratką

Składniki:
75 dag antonówek 35 dag mąki 10 dag cukru pudru 15 dag masła 10 dag smalcu 2 jajka proszek do pieczenia 3-4 łyżki cukru sok z cytrynyJabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i smażymy z cukrem. Studzimy, skrapiamy sokiem cytrynowym. Masło i smalec siekamy nożem razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder oraz jajko i zagniatamy ciasto. Odkładamy 1/3 ciasta, a 2/3 wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i kładziemy na blachę wyłożoną papierem. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 30 min. Wyjmujemy spód, układamy na nim uduszone jabłka. Z reszty ciasta formujemy wałeczki i robimy z nich na wierzchu kratkę. Oddzielamy żółtko od białka. Kratkę smarujemy roztrzepanym białkiem. Blachę wstawiamy jeszcze na 15 min. do piekarnika.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin