Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Ciasta
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:04, 11 Lip 2006    Temat postu:


Szybki piernik

4 szklanki mąki pszennej szklanka miodu szklanka cukru 4 jaja 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy do piernika 2 opakowania gotowej polewy czekoladowej garść migdałów

Mąkę przesiać, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajka, miód i wlać sodę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody. Zagnieść ciasto i położyć na wyłożonej papierem blasze.

Piec w 180 st. C przez ok. 40 min.
Zrobić polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu. Ostudzony piernik polać i udekorować obranymi ze skórki migdałami
Przydatne w kuchni
Jeśli ktoś nie ma wprawy, a tym bardziej nie wie, które i w jakich proporcjach przyprawy należy dodać do piernika, może skorzystać z gotowej mieszanki, czyli przyprawy do piernika.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:05, 11 Lip 2006    Temat postu:

Sernik z czekoladą

Składniki:
1 kg tłustego sera (najlepiej dwukrotnie zmielonego) 10 dag masła 5 jaj szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy olejek migdałowy 1/2 paczki proszku do pieczenia polewa czekoladowaOddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z żółtkami i szklanką cukru na jednolitą masę. Dodać ser, mąkę ziemniaczaną i ucierać dalej przez 20 min. Wsypać cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać masę ze sztywną pianą z białek. Formę wysmarować, włożyć ciasto i piec około 45 min. Po wystudzeniu udekorować polewą czekoladową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:36, 12 Lip 2006    Temat postu:

Sernik z mleka

2 l mleka,
8 żółtek,
25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru,
2 szklanki śmietany,
250 dag masła lub margaryny,
1 opakowanie galaretki,
3-4 czubate łyżeczki kakao,
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy,
cukier waniliowy,
bakalie,
placek biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy,

Do gotującego się mleka dodać rozmącone żółtka z cukrem waniliowym i śmietaną. Gotować, stale mieszając, do utworzenia się sera. Zestawić z ognia na kilka minut. Wylać na sitko wyłożone gazą i pozostawić na 2 godziny do odsiąknięcia.
Przyrządzić galaretkę według przepisu podanego na opakowaniu i ostudzić.
Utrzeć masło z cukrem. Stopniowo dodawać serek, ucierając na gładką masę. Dodać bakalie. Rozdzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej sok z cytryny lub kwasek cytrynowy rozpuszczony w łyżce wody. Wyłożyć dwiema warstwami na ciasto biszkoptowe, kruche lub herbatniki umieszczone w tortownicy. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:38, 12 Lip 2006    Temat postu:


Sernik na kruchym cieście

500 g mąki
1 torebka + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g cukru
100 g cukru pudru
250 g masła
100 g masła
4 jaja
2 żółtka
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
500 g chudego twarogu
50 g grysiku (kasza manna)
2 łyzki cukru pudru

Z mąki, torebki proszku do pieczenia, 250 g masła i takiej samej ilości cukru, jajka i łyżeczkis tartej skórki z cytryny wyrobić ciasto przypominające wyglądem masę na kruszonkę. Ułożyć równa wartswą na wysmarowanej tłuszczem blasze i przycisnąć.
Utrzeć 100 g masła, a nastepnie dodawac stopniowo 100 g cukru pudru, 3 żółtka, skórkę z cytryny, sok z cytryny i twaróg. Grysik wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i ubitą na sztywno piane z 3 białek dodać do masy twarogowej i wymieszać.
Ułożone na blasze ciasto posmarować warstwą twarogowej masy, powierzchnię wygładzić. 2 żółtka wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i tak przygotowana polewą posmarowąc placek. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
Do masy twarogowej można dodać siekane migdały i namoczone w rumie rodzynki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:40, 12 Lip 2006    Temat postu:


Babka marcepanowa

300 g masła
100 g masy marcepanowej
6 żółtek i 6 białek
tarta skórka cytrynowa
1/2 łyżeczki tartej laski wanilii
140 g cukru pudru
120 g krupczatki
80 g maki ziemniaczanej
bułka tarta

150 g słodkiej marmolady morelowej
200 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki koniaku

Miękkie masło i marcepan utrzeć na krem, kolejno dodawać żółtka. Dodać skórkę cytrynową i wnilię, wymieszać. Białka ubić na pianę, stopniowo dodając cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną i krem marcepanowy. Wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką formę napełnić ciastem. Powierchnię ciasta wygładzić, formę włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Upieczoną babkę odstawic na 15 minut, nastepnie wyjąc z formy i posmarować marmoladą. Odstawić na 30 minut, by marmolada zastygła.
Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i koniakiem, przygotować lukier i posmarować nim babkę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:41, 12 Lip 2006    Temat postu:

Zebra

Składniki
2,5 szklanki mąki, 5 jaj, 2 szklanki cukru, szklanka gazowanego napoju pomarańczowego, pół szklanki oleju sojowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, olejek zapachowy

Przygotowanie
Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej, napój pomarańczowy, olejek i wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:42, 12 Lip 2006    Temat postu:

Wieniec z porzeczkami i malinami

Składniki
Ciasto: 25 dag mąki, 15 dag cukru, cukier waniliowy, 2 dag drożdży, 3 łyżki mleka, 2 jaja, szczypta soli, 5 łyżek ajerkoniaku, tłuszcz do wysmarowania formy.
Nadzienie: po 20 dag czerwonych i czarnych porzeczek oraz malin, 100 ml soku jabłkowego, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie
Połączyć mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Drożdże rozpuścić w letnim mleku i wraz z jajami oraz 2 łyżkami ajerkoniaku dodać do mąki. Wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu na 45 min do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwa razy. Wyrobić ciasto jeszcze raz, włożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 min. Ciepłe ciasto wyjąć z formy, ponakłuwać wykałaczką i nasączyć resztą ajerkoniaku. Owoce umyć i zagotować na małym ogniu razem z cukrem i sokiem jabłkowym. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 3 łyżkami zimnej wody, dodać do owoców i zagotować. Ostudzić i napełnić środek babki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:49, 24 Sie 2006    Temat postu:

Baba drożdżowa lukrowana

Składniki:
- 50 dag mąki
- 1.5 szklanki mleka
- 20 dag cukru
- 8-10 żółtek
- 12 dag (pół kostki) masła
- 4 dag drożdży
- szczypta soli
- po łyżeczce otartej skórki z pomarańczy i cytryny
- kilka kropli esencji migdałowej
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- po 1 łyżeczce alkoholu i wody
- kilka kropli soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

Drożdże zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj, odstaw. Połowę mąki, pozostałe mleko (ciepłe) i sól zmiksuj, połącz z żółtkami utartymi z cukrem, wlej wyrośnięty zaczyn i, ciągle miksując, wsyp resztę maki. Dodaj skórkę cytrynową i pomarańczową oraz zapach migdałowy. Starannie wyrób, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Trwa to około 15 minut. Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce, przykryj lnianą ściereczką i czekaj, aż podwoi swoją objętość. Ciasto będzie wyrastało około 3-4 godzin. Po tym czasie dodaj do niego sparzone i osączone rodzynki, zagnieć jeszcze raz i przełóż do dwóch dużych form na babki (mogą być z kominkiem) wysmarowanych masłem i wysypanych mąką do 1/3 wysokości. Postaw w cieple, aż ciasto urośnie na całą wysokość formy. Wierzch obu bab posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 40 minut w temperaturze 180°C. Baby wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie jeszcze przez 10 minut, a potem wyjmij. Utrzyj na jednolitą pastę wszystkie składniki lukru, udekoruj baby i odstaw, aby lukier zastygł.
_________________


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:51, 24 Sie 2006    Temat postu:

Baba drożdżowa luksusowa

Składniki:
- Ciasto:


- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 dag drożdży
- 2/3 szklanki mleka
- 10 dag masła
- 5-7 żółtek
- 10 dag cukru
- aromat waniliowy
- 1/2 szklanki bakalii (rodzynki skórka pomarańczowa)
- szczypta soli


Lukier:
- 20 dag cukru pudru
- po1 łyżce rumu i wody
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- trochę masła

Sposób przyrządzania:

1. Rozkrusz drożdże, rozetrzyj je z 1-2 łyżeczkami cukru, wsyp 2 łyżki mąki i rozprowadź lekko podgrzanym mlekiem. Rozczyn powinien mieć gęstość śmietany. Oprósz go mąką, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Przesiej mąkę do miski, a mikserem ubij cukier z żółtkami i szczyptą soli. Masło przełóż do rondelka, postaw na płytce, roztop i zdejmij z kuchenki. Posiekaj skórkę pomarańczową, rodzynki zalej wrzątkiem i osącz. Zajrzyj do rozczynu: jest gotowy, jeśli podwoił swoją objętość, a jego powierzchnia stała się płaska lub lekko wklęsła.

2. Wlej do zagłębienia w mące wyrośnięty rozczyn, zamieszaj drewnianą łyżką, dodaj stopione, ciepłe masło, żółtka oraz aromat i nadal mieszaj, aż składniki się połączą. Tradycyjne przepisy zalecają, żeby masło dodawać dopiero pod koniec wyrabiania ciasta. Według nas to niepotrzebne utrudnienie, które nie wpływa na ostateczny efekt. Teraz zagniataj ciasto ręką tak długo (oj, długo, długo), aż przestanie się kleić do rąk i miski. Wtedy dodaj osuszone rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową, chwilę zagniataj, by wymieszały się z ciastem. Przykryj ciasto ściereczką i postaw w ciepłym miejscu, niech rośnie.

3. Nasmaruj starannie masłem formę. Napełnij ją ciastem tylko do połowy, najwyżej do 2/3 jej wysokości, gdyż podwoi objętość. Koniecznie użyj formy z kominkiem, bo w takiej babka piecze się bardziej równomiernie. Przykryj ją ściereczką i znów odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto na babę powinno wyrosnąć dwa razy - raz w misce i raz w formie. Gdy ciasto podwoi objętość, wstaw je do piekarnika ustawionego na 180°C. Po paru minutach możesz ustawić temperaturę na 200°C (nie więcej!). Nie otwieraj piekarnika do czasu, gdy uznasz, że pieczenie zostało zakończone. Jeśli rozłożyłaś ciasto do dwóch form, będzie się piekło około 30 minut, jeśli jest w jednej większej - blisko godzinę. Gdy zauważysz, że babka się zrumieniła, uchyl drzwiczki i wbij w środek ciasta cienki patyczek. Jeśli będzie suchy, możesz wyjąć babkę, a jeśli wilgotny - będzie musiała jeszcze parę minut pozostać w piekarniku.

4. Do czystej miski wsyp cukier puder. W rondelku lekko podgrzej rum z wodą, po czym przelej płyn do cukru. Chwilę mieszaj, żeby składniki się połączyły, potem dodaj sok z cytryny i ucieraj, aż masa stanie się gęsta jak ciasto naleśnikowe. Wyjmij upieczone ciasto i pozostaw na 10-15 minut, aby troszkę przestygło, po czym ostrożnie przełóż, odwracając formę do góry dnem, na pergamin lub deskę. Gdy baba całkiem wystygnie, dokładnie polej ją lukrem, rozprowadzając go pędzlem na całej powierzchni.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:52, 24 Sie 2006    Temat postu:

Baba piaskowa z makiem

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 czubata szklanka cukru
- 25 dag masła lub margaryny
- 4 jajka
- 1 szklanka maku
- 1/3 szklanki mleka
- 6 fig suszonych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 aromat migdałowy.
do przygotowania formy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej

Sposób przyrządzania:

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło ucierać, dodając stopniowo jajka, cukier i oba rodzaje mąki. Następnie wlać mleko i wsypać przesiany suchy mak. Jeszcze raz dokładnie utrzeć, dodać drobno pokrojone i oprószone mąką figi, wymieszać. Ciasto wlać do dużej formy z kominkiem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzoną babę polukrować i posypać uprażonymi orzechami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:53, 24 Sie 2006    Temat postu:

Babeczki 'Zielone jabłuszko'

Składniki:
- Ciasto: 2
- 5 szkl mąki
- 1 szkl. cukru
- 3/4 kostki masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Nadzienie: 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 g posiekanych migdałów
- 30 g rodzynek
- szczypta cynamonu

Sposób przyrządzania:

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj cukier, sok z cytryny i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż zupełnie się rozgotują. Mus wylej na wyłożone bawełnianą ściereczką sitko i pozostaw na noc do odsączenia. Odrobiną masła wysmaruj sześć okrągłych foremek do pieczenia babeczek o średnicy 12 cm. Resztę masła (powinno być miękkie!) wymieszaj mikserem ze śmietaną, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodaj mąkę i już ręką zagnieć ciasto. Powinno być dość tłuste, ale nie powinno lepić się do rąk (jeśli się lepi, wgnieć w nie jeszcze trochę mąki). Włóż je do lodówki na dwie godziny. W tym czasie na suchej patelni upraż posiekane migdały na złoty kolor i dodaj je wraz z rodzynkami i cynamonem do musu jabłkowego. Połowę ciasta rozwałkuj na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość 4 mm. Wyłóż nim dna foremek. Wypełnij foremki musem jabłkowym. Z reszty ciasta wywałkuj placki o średnicy 13 cm i przykryj nimi foremki, sklejając mocno brzegi. Nadmiar ciasta obetnij nożem, rozwałkuj i wytnij z niego (najlepiej za pomocą przygotowanego szablonu) jabłka i listki. Ułóż je na wierzchu każdej babeczki i posmaruj śmietaną. Babeczki piecz w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut, aż będą złote. Upieczone ostrożnie wyciągnij z foremek i pozostaw do ostygnięcia. 'Zielone jabłuszka' są pyszne i bardzo dekoracyjne, dlatego doskonale nadają się na przyjęcia i bankiety.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:54, 24 Sie 2006    Temat postu:

Babeczki brownie

Składniki:
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
- 100 g masła (pół kostki) + 2 łyżki
- 2/3 szklanki cukru
- 50 g mąki
- 3 jaja

Sposób przyrządzania:

Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jedno jajo i dwa żółtka ubić mikserem z cukrem. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i mąkę. Pergaminowe foremki, najlepiej małe po czekoladkach, posmarować rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka. Dwa białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy. Masą napełnić foremki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 10 minut (malutkie) lub 15 minut (wielkości kruchych babeczek). Wyjąć, zostawić w papierkach, posmarować na wierzchu masą czekoladową ganache (poszukaj w naszej bazie). Najlepsze są na ciepło. Można piec babeczki w metalowych foremkach do kruchych babeczek, ale po upieczeniu trzeba szybko wyjąć jeszcze gorące


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:55, 24 Sie 2006    Temat postu:

Babeczki waniliowe z malinami

Składniki:
- 12 dag miękkiego masła
- 25 dag drobnego cukru (ale nie cukru pudru!)
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 3 jajka
- 18 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- maliny do dekoracji
Polewa:
- 6 dag przesianego cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
- kilka kropli wanilii

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Do dołków formy na mufinki powkładaj pergaminowe mankieciki. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj wanilię i kolejno jajka (zanim dodasz kolejne jajko, upewnij się, że poprzednie dokładnie połączyło się z masą). Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli. Na koniec wlej mleko i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie, bo masa musi mieć lekko grudkowatą konsystencję. Ciastem napełnij papierowe mankieciki, piecz 20-25 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i studź przez 10 minut w formie, a potem wyjmij i pozostaw, aby całkiem wystygły. Utrzyj składniki polewy, posmaruj ciastka i posyp malinami. Uwaga: polewę możesz przygotować z cukru pudru i soku z cytryny. Wtedy nie dodajesz już wanilii.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:56, 24 Sie 2006    Temat postu:

Bananowiec z czekoladą
Składniki
2 dojrzałe banany
180g masła
100g ciemnego cukru
270g płatków owsianych
3 łyżeczki syropu klonowego
50g rodzynków
50g orzechów włoskich
150g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka śmietany kremówki

Masło rozpuścić z cukrem i syropem klonowym. Banany zmiksować. Orzechy podprażyć, posiekać. Wymieszać z płatkami owsianymi i rodzynkami. Razem z bananami dodać do mieszaniny masła, cukru i syropu. Wymieszać.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na niej bananowo- owsiankową masę. Wyrównać.Piec 30 minut w 180’C. Zostawic na blasze do wystygnięcia.Czekoladę połamać na niewielkie kawałki. Razem ze śmietana rozpuścić na talerzyku nad parą i dokładnie wymieszać. Polać ciasto. Zostawić do wystygnięcia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:57, 24 Sie 2006    Temat postu:

Banany z miodem

Składniki
4 małe banany
4-8 łyżeczek płynnego miodu (według gustu)
50 g migdałowych płatków lub sezamu
olej do głębokiego smażenia

Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody
1 jajko

Przepis
1. Wymieszać składniki na ciasto o zawiesistej konsystencji. Odstawić na 30 min żeby wyrosło.
2. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i obtoczyć w cieście. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
3. Ułożyć banany na talerzu, skropić miodem, posypać migdałami lub sezamem.
4. Serwować ciepłe.

Rady:
1. W ten sam sposób możemy przygotować ananasy.
2. Zarówno migdały jak i sezam można uprzednio uprażyć, nadaje to im bardzo ciekawy smak i zapach. Robi się to prażąc na suchej patelni aż nabiorą złoto-brązowej barwy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin