Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Ciasta
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:58, 24 Sie 2006    Temat postu:

Ambasador 1

Ciasto biszkoptowe:
3 (5) jaja
3 (5) łyżki cukru
3 (5) łyżki krupczatki

Zależy od wielkości Ubić białka na sztywną pianę.Dodać cukier i żółtka. Ubijać. Wymieszać delikatnie z mąką.

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1l mleka
4 całe jaja
1,5 szklanki cukru
4-5 łyżek mąki
2 kostki masła

Z 1l mleka odlać 1,5 szklanki. Resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka dodać mąkę i budynie. Dobrze rozmieszać. Ubić pianę z 4 jajek. Dodać po ubiciu żółtka i rozmieszać.Dodać to do mleka wymieszanego z budyniami i mąką.Do gotującego się mleka dodać tą mieszankę i ugotować jak budyń, ciągle mieszając żeby się nie przypaliło. Wystudzić i do zimnego budyniu dodać 2 kostki masła, zmiksować. Podzielić na dwie części.
1 część: 2 łyzki kakao cała gorzka czekolada-połamana na drobno Włożyć na biszkopt ( sprawdzić czy dochodzi do dna)
2 część: orzechy sparzyć i obrać ze skórki migdały tak samo rodzynki położyć na masę kakaową-dobrze posmarować brzegi tortownicy, żeby galaretka nie spłynęła.
Rozpuścić 3 galaretki w 1l wody, wystudzić. Na jasną masę wyłożyć owoce z wyjątkiem kiwi. Zalać tężejącą galaretką. Do mas można dodać trochę alkoholu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:59, 24 Sie 2006    Temat postu:

Ambasador 2

ok. 1,5 szklanki cukru
ok. 2 szkl. mąki
4 jaja
2 łyżki łagodnego kakaa
kostka masła
3/4 szkl. mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
wiórki kokosowe
powidła lub konfitury do przełożenia

W rondelku rozpuścić masło , dodać cukier , kakao i mleko. Z powstałej masy odlać ok. 1/2 szkl. na polewę , do reszty dodać żółtka , mąkę , proszek do pieczenia i na końcu pianę z ubitych jajek . Piecze się ok. 45 minut w tortownicy , przełożyć konfiturami a na wierzch wylać polewę wymieszaną z wiórkami .

.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:00, 24 Sie 2006    Temat postu:

Ambasador 3

biszkopt:
3 jajka
3 lyzki cukru
2 lyzki maki pszennej + 1 lyzka maki ziemniaczanej

Tortownice posmarowac tluszczem i posypac tarta bulka. Bialka ubic na sztywna piane. Wciaz ubijajac, dodac stopniowo cukier i roztrzepane zoltka. Delikatnie zamieszac make. Piec w niezbyt goracym piekarniku okolo 30 min.

4 jajka
1 lyzka maki pszennej
6 dkg. maki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
40 dkg. cukru
3 kostki masla + 1 kostka margaryny
cytryna
kakao
kieliszek spirytusu
czekolada (posiekana)
bakalie: orzechy, rodzynki
ananasy w krazkach
2 galaretki

Jajka ubic z obydwoma rodzajami maki. Zagotowac mleko z cukrem, dodac ubite jaja z maka, mieszajac pozostawic na ogniu az zgestnieje. Ostudzic. Maslo utrzec na pulchna mase, nastepnie dodawac stopniowo budyn. Po utarciu podzielic na dwie czesci . Do jednej dodac sok z cytryny. (Bialej masy moze byc wiecej bo w drugiej bakalie zwiekszaja objetosc). Do drugiej kakao, spirytus, posiekana czekolade, orzechy i rodzynki. Przygotowac galaretke, ostudzic ( tuz przed uzyciem powinna byc lekko stezala)
Final:
Na biszkopt nalozyc mase kakaowo-bakaliowa, nastepnie mase cytrynowa, na ktorej z kolei ulozyc ananasy, i zalac galaretka.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:00, 24 Sie 2006    Temat postu:

Jabłecznik z polewą morelową

Składniki:
CIASTO:
2 szklanki mąki,
2/3 kostki masła,
1/2 szklanki cukru,
2 jaja,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta gałki muszkatołowej.

POZA TYM :
ok 1 kg jabłek (najlepiej antonówki lub renety),
1/2 słoika dżemu morelowego,
1/8 l śmietany,
2 jaja,
1 łyżka zmielonych orzechów laskowych.

Sposób przyrządzania:
Masło pokroić na małe kawałki i pozostawić w cieple, aby zmiękło. Następnie zagnieść z mąką, cukrem, jajami i gałką muszkatołową, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godz.
Jabłka obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Dżem morelowy utrzeć ze śmietaną, jajami i orzechami. Tortownicę nasmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem, wyciągając brzeg na ok. 3 cm w górę. Ułożyć jabłka "brzuszkami" do góry, zalać masą morelową.
Piec w piecu nagrzanym do temp. 180°C przez 20-25 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:05, 28 Sie 2006    Temat postu:

Banany z miodem

Składniki
4 małe banany
4-8 łyżeczek płynnego miodu (według gustu)
50 g migdałowych płatków lub sezamu
olej do głębokiego smażenia

Ciasto:

1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody
1 jajko

Przepis

1. Wymieszać składniki na ciasto o zawiesistej konsystencji. Odstawić na 30 min żeby wyrosło.
2. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i obtoczyć w cieście. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
3. Ułożyć banany na talerzu, skropić miodem, posypać migdałami lub sezamem.
4. Serwować ciepłe.

Rady:

1. W ten sam sposób możemy przygotować ananasy.
2. Zarówno migdały jak i sezam można uprzednio uprażyć, nadaje to im bardzo ciekawy smak i zapach. Robi się to prażąc na suchej patelni aż nabiorą złoto-brązowej barwy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:06, 28 Sie 2006    Temat postu:

Bananowiec z czekoladą

Składniki
2 dojrzałe banany
180g masła
100g ciemnego cukru
270g płatków owsianych
3 łyżeczki syropu klonowego
50g rodzynków
50g orzechów włoskich
150g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka śmietany kremówki

Masło rozpuścić z cukrem i syropem klonowym. Banany zmiksować. Orzechy podprażyć, posiekać. Wymieszać z płatkami owsianymi i rodzynkami. Razem z bananami dodać do mieszaniny masła, cukru i syropu. Wymieszać.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na niej bananowo- owsiankową masę. Wyrównać.Piec 30 minut w 180’C. Zostawic na blasze do wystygnięcia.Czekoladę połamać na niewielkie kawałki. Razem ze śmietana rozpuścić na talerzyku nad parą i dokładnie wymieszać. Polać ciasto. Zostawić do wystygnięcia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 11:39, 08 Wrz 2006    Temat postu:

Sernik murzynkowy

Składniki:
ciasto:
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
7 łyżek wody
cukier waniliowy
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szt żółtek
3 szt białek
Warstwa serowa:
1/2 kg twarogu
1 szklanka cukru
1 łyżka budyniu waniliowego -- albo 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 szt żółtek
3 szt białek

Sposób przygotowania:
Ciasto:
Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę razem zagotować. Po ostudzeniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i pianę z białek. Wymieszać razem.
Warstwa serowa:
Całość utrzeć a na końcu dodać pianę z białek.
Na dno wysmarowanej masłem blachy idzie ciasto ciemne, na to delikatnie wykłada się ser. Całość piecze się koło 45-55 min w 185C


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 8:10, 23 Wrz 2006    Temat postu:

Ciasto z jagodami

Składniki:
8 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
4 jajka
3-4 łyżki gorącej wody
10 dag cukru
cukier wanilinowy
szczypta proszku do pieczenia
2 kubki jogurtu
4 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
30 dag jagód

Sposób przygotowania:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać wodę. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać na jajka i utrzeć. Blachę natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto cienką warstwą, piec 20 min w 190 stopni. Rozpuścić żelatynę, połowę zmieszać z umytymi i osaczonymi jagodami, wyłożyć na ciasto, ostudzić. Jogurtu zmiksować z cukrem, dodać resztę żelatyny, wyłożyć na jagody, ochłodzić


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 8:12, 23 Wrz 2006    Temat postu:

Piegusek z czereśniami

Składniki:
30 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
15 dag masła
20 dag cukru pudru
4 jajka
3 łyżki śmietany 1 cytryna
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki maku
50 dag czereśni

Sposób przygotowania:
Mak umyć, odsączyć. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, ucierając, dodać sok z cytryny i śmietanę. Z czereśni wyjąć pestki. Połączyć mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do masy wraz z makiem i czereśniami. Na końcu wymieszać z pianą z białek. Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąką, napełnić ciastem, piec 50 min w 180°C.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:53, 18 Paź 2006    Temat postu:

Szybkie ciasto z galaretkami

Składniki:
Biszkopt:

5 jaj
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:
Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę, dodać cukier- ubić dodawać stopniowo po jednym jajku. Na koniec dać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać włożyć do blaszki i upiec.

Masa:
75 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 śmietana-fix
3 różnego koloru galaretki(rozpuścić każdą osobno, ostudzić i pokroić w kostkę)

Sposób przyrządzenia:
Śmietanę ubić dać śmietan-fix i cukier puder na koniec galaretki delikatnie wszystko wymieszać i rozłożyć na przekrojonym biszkopcie. Dowolnie udekorować.
Smacznego, polecam.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:55, 18 Paź 2006    Temat postu:

Babka Jogurtowa

Składniki:
4 jajka
30 dkg jogurtu naturalnego
1 szklanka oleju
3 szklanka mąki
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 lukier klasyczny(polewa)

Sposób przyrządzenia:
Białka ubić na sztywno dodać cukier waniliowy , cukier i żółtka. Miksując dodawać jogurt, olej, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszane składniki wylać do formy 25 centymetrowej. Czas pieczenia 50 minut w temperaturze180-200*C Wystudzoną babkę polać lukrem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:56, 18 Paź 2006    Temat postu:

Pulchna szarlotka

Składniki:
1 kisiel o smaku cytrynowym
1 cukier waniliowy
1 kg. jabłek
11/2 szklanki cukru
5 jajek
11/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka rozpuszczonej margaryny(250g.)

Sposób przyrządzenia:
Jabłka obrać pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 10 min. Ostudzić, do zimnych jabłek wsypać proszek kiślowy.

Ciasto:
Jajka ubić z cukrem 1 szklanka do białości,. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia przez sito. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dodać gorącą margarynę. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ciasta i zapiekać 10-15 min. na upieczonym cieście rozłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Piec 45 min. w temp. 180 stopni C. Posypać cukrem pudrem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin