Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Półmięsne

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:41, 10 Paź 2006    Temat postu: Półmięsne

Naleśniki z parówkami i serem

Składniki
10 dag mąki
200 ml mleka
łyżka oleju słonecznikowego
1 jajko
8 parówek
ser żółty
natka pietruszki

[Sposób przyrządzenia:
Mąkę połączyć z mlekiem, aby otrzymać ciasto dodać jajko i olej. Usmażyć naleśniki, a potem zawinąć w nie parówki. Smażyć na wolnym ogniu z dwóch stron. Żółty ser zetrzeć na tarce. Przykryć żółtym serem naleśniki z parówkami i wsadzić do piekarnika, aby uzyskać roztopiony ser. Posypać posiekaną natką pietruszki. Można polać ketchupem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:43, 10 Paź 2006    Temat postu:

Cannelloni z mięsnym farszem

Składniki:
25 dkg makaronu cannelloni
30 dkg pomidorów
&frac12; szklanki oliwy
25 dkg żółtego sera
1 łyżka masła

Farsz:
25 dkg wołowiny
25 dkg wieprzowiny
1 cebula
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso zemleć wraz z cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Wlać odrobinę wody i oliwy, dokładnie wymieszać. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pociąć w plastry. Ugotować cannelloni ściśle wg przepisu na opakowaniu. Schłodzić i nadziać farszem mięsnym. Część serapokroić w plastry, część utrzena tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, układać w nim warstwę nadzianego makaronu, pokryć pokrojonym w plastry serem, rozłożyć na nim plastry pomidorów i posypać tartym serem. Skropić oliwą. Zapiekać przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Recepturę farszu proszę traktować jako bazową. Można ją modyfikować dodając zioła, zieleninę, jajka, prażone orzechy itp.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:44, 10 Paź 2006    Temat postu:

Dynie pieczona z mięsnym farszem

Składniki:
1 nieduża dynia
50 dkg mielonego mięsa
2 jajka
1 cebula
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
szczypta mielonego imbiru
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Dynie umyć, osuszyć. Ściąć jej wierzchołek. Za pomocą łyżki usunąć ze środka włókninę i pestki nasienne. Mielone mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody, sosem sojowym, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką, olejem sezamowym i jajkami, przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Wnętrze dyni napełnić farszem, przykryć ściętym wierzchołkiem i upiec w temperaturze około 190 stopni C lub włożyć do garnka, podlać wodą i gotować pod przykryciem. Podawać pokrojoną w plastry, ćwiartki itp.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:49, 10 Paź 2006    Temat postu:

5 x sajgonki
Sajgonki (pinyin: chū njuǎ ) przygotowuje się z ciasta i warzywnego farszu, farsz przygotowywany jest również z grzybów. Farsz może być przyrządzony również z mięsa, zazwyczaj wołowiny lub z kurczaka. Farsz zawijany jest w bardzo cienkie ciasto przygotowane z mąki ryżowej zwane papier ryżowy i tak przygotowane sajgonki smaży w głębokim oleju. Zarówno sajgonki wegetariańskie jak i mięsne są pikantnie przyprawione. Oprócz sajgonek pikantnych przyrządzane są sajgonki słodkie z farszem przyrządzonych z pasty z czerwonej fasoli. Ten rodzaj sajgonek jest charakterystyczny dla wschodnich i północnych Chin. Kuzyn sajgonki czyli krokiet chiński przygotowywany jest z grubszego papieru ryżowego i zawiera więcej nadzienia, jest on częściom zamerykanizowanej kuchni chińskiej tak więc używanie w stosunku do tej potrawy nazwy sajgonka jest błędne. Sajgonki są również bardzo popularne i lubiane w Australii lecz i tam da się dostrzec zachodnie wpływy na kuchnię azjatycką . Australijska „sajgonka” zwana jest Chiko. Sajgonki spożywane są w Chinach podczas świta wiosny i stad prawdopodobnie wywodzi się nazwa tej potrawy. W Indonezji i na Filipinach sajgonka zwana jest lumpia, a przyrządzana przez emigrantów z tych krajów w Belgii i Holandii nazywana jest w tych krajach loempia.
Podając receptury na przyrządzanie sajgonek zacząć trzeba od sposobów obchodzenia się z papierem ryżowy. Importem do Polski zajmuje się generalnie kilka firm specjalizujących się w handlu artykułami spożywczymi pochodzenia azjatyckiego. Importowany papier ryżowy różni się zazwyczaj rozmiarem no i ceną. Tak więc decydując się na zakup należy dokładnie przejrzeć ofertę zanim dokonamy zakupu. A oto kilka praktycznych rad dotyczących przygotowania papieru ryżowego i sposoby zawijania farszu w ten papier.
- każdy rodzaj papieru ryżowego wymaga najsampierw zamoczenia przez około 30 sekund w letniej wodzie. Moczyć należy pojedyncze arkusze.
- po zamoczeniu rozkładamy papier ryżowy na stolnicy lub desce. Ma on nieprzyjemną tendencję do przyklejania się do innych gładkich powierzchni.
- sposób nakładania farszu i zawijania sajgonek przedstawiają zdjęcia zamieszczone obok.

Sajgonki po khmersku
Składniki:
2 szklanki pokrojonej drobno klakazji (kleśnicy)
1 szklanka startej na grubym tarle marchewki
2 szklanki posiekanej kapusty
1 szklanka pokrojonej cebuli
4 ząbki pokrojono drobno czosnku
2 szklanki pokrojonego drobno tofu
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
25 kawałków papieru ryżowego (średnicy 25 cm)
olej do głębokiego smażenia

Sposób przyrządzenia:
Klakazję, kapustę, marchew, cebulę i czosnek wymieszać w odpowiednio dużej misce, lekko posolić, a gdy składniki „puszczą” sok dokładnie go odcisnąć. Dodać tofu i przyprawy, dokładnie wymieszać, odstawić. Do odpowiedniej miseczki wlać letnią przygotowaną wodę, dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać. Każdy kawałek papieru ryżowego zamoczyć przez około 30 sekund w przygotowanej wodzie, rozkładać na desce, rozłożyć na nim farsz i dokładnie zawinąć. W rondlu rozgrzać olej i smażyć przygotowane sajgonki do momentu uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z oleju odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby obsączyć sajgonki z nadmiaru tłuszczu.

Sajgonki po seczuańsku
Składniki:
25 dkg pokrojonego drobno filetu drobiowego
1 łyżeczka posiekanego korzenia imbiru
1 szklanka posiekanej kapusty
1 filiżanka tartej marchwi
1 szklanka pokrojonej w kostkę cebuli
1 szklanka kiełków fasoli
1 łyżka soli
1 łyżka sosu sojowego
oliwa

Sposób przyrządzenia:
W misce wymieszać cebulę, kapustę i marchew, posolić, a gdy „puści” sok dokładnie odcisnąć. W woku rozgrzać oliwę, dodać imbir i po chwili dodać kurczaka, a gdy lekko się przyrumieni dodać odsączone warzywa i kiełki fasoli, smażyć przez 2 minuty, przyprawić do smaku. Odstawić, odsączyć z płynu. Przygotować papier ryżowy, rozkładać na desce. Na wilgotnym papierze rozkładać farsz, dokładnie zawinąć. Smażyć w głębokim oleju do momentu uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z oleju odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby obsączyć sajgonki z nadmiaru tłuszczu.

Sajgonki po wietnamsku
Składniki:
25 dkg ugotowanych krewetek koktajlowych
25 dkg ugotowanych, pokrojonych drobno polędwiczek wieprzowych
2 szklanki kiełków soi lub fasoli
1 główka pociętej w paseczki sałaty
5 dkg sparzonego, pokrojonego drobno (2, 3 cm) makaronu sojowego
1 łyżka posiekanej bazylii i naci kolendry
1 szklanka sosu hoisin
1 łyżka masła orzechowego ( masło utarte z orzeszkami ziemnymi)

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki farszu wymieszać, przyprawić. Papier ryżowy przygotować jak to podano wyżej. Rozłożyć na nim farsz, dokładnie zrolować. Podawać na liściu sałaty, udekorowane marchewką i makaronem sojowym z dodatkami tj. sosem hoisin i masłem orzechowym.

Sajgonki z homarem
Składniki:
45 dkg pokrojonego mięsa homara
1 szklanka tartej marchwi
1 szklanka tartej rzodkwi (sople)
10 ugorowanych, pokrojonych strąków fasoli szparagowej
1 łyżka posiekanego drobno imbiru
1 łyżka sos sojowy
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżka oliwy
słodko ostry sos

Sposób przyrządzenia:
W woku rozgrzać olej sezamowy, przesmażyć na nim przez 2 minuty warzywa. Dodać sos sojowy, ostrygowy, imbir, wymieszać dokładnie. Połowę warzyw odłożyć. Do pozostałych dodać mięso homara, przesmażyć razem przez kilka minut. Odsączyć z powstałego płynu. Przygotować papier ryżowy i zwinąć sajgonki w sposób jak to opisano wyżej. Smażyć w głębokim oleju. Podawać z resztą przygotowanych warzyw i sosem słodko – ostrym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 9:03, 15 Paź 2006    Temat postu:

Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem

Składniki:
0,5; kg mielonego mięsa
1 kg bakłażanów
1 szklanka rozpuszczonego masła
1 pokrojona w kostkę cebula
1 szklanka soku pomidorowego
30 dkg drobno pokruszonego sera Feta
0 ,5; litra sosu beszamel
4 szklanki mleka
&frac12; szklanki żółtego tartego sera
posiekana natka pietruszki
mielona gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Pół szklanki masła rozgrzać na patelni, zeszklić na nim cebulę, dodać mielone mięso i dusić je mieszając aż straci krwisty kolor. Dodać sok pomidorowy, posiekaną pietruszkę, gałkę muszkatołową, przyprawić solą i pieprzem. Dusić powoli aż cały płyn odparuje. Przygotować sos beszamelowy. Do uduszonego mięsa wraz z dodatkami dodać jedną szklankę sosu beszamelowego, dokładnie wymieszać. Bakłażany obrać, pokroić w plastry, lekko posolić, pozwolić aby powstający sok się obsączył. Na blaszce do pieczenia ułożyć plastry bakłażana i opiekać w piekarniku aż się zezłocą. Odpowiednio duże naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Ułożyć w naczyniu warstwę bakłażanów, przykryć warstwą mięsa. Powtarzać tak kolejne warstwy, jako przedostatnią dajemy warstwę mięsa wymieszanego z serem feta. Ostatnią warstwę mają stanowić plastry bakłażana. Można też jako ostatnią dać warstwę sera Feta. Całość polewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 45 minut..


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 8:12, 20 Paź 2006    Temat postu:

Bigos z kabaczka

Składniki:
2 cebule, 1 kabaczek, 1 główka czosnku, 4 pomidory, pęczek koperku, łyżka ojeju, sól, pieprz

Jak przyrządzić?
Smażyć w kolejności: cebulę na oleju do zrumienienia, kabaczek pokrojony w kostkę - ok. 30 min, wyciśniętą główkę czosnku - 10 min, koperek drobno posiekany - ok. 10 min, pomidory - ok. 10 min. Wszystko ma być miękkie i nawet wyglądem, nie tylko smakiem będzie przypominać bigos. Doprawić do smaku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 8:13, 20 Paź 2006    Temat postu:

Bigos z cukinii

Składniki:
średniej wielkości cukinia, 2 cebule, 1 pomidor, 1 kiszony ogórek, łyżka oliwy, zamiast soli łyżka vegety.

Jak przyrządzić?
Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, pomidor i ogórek kiszony. Z cukinii odrzucamy gniazdo pestkowe, kroimy w kostkę i dokładamy. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Do smaku doprawiamy vegetą. Potrawa wyjątkowo smaczna i zdrowa!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin