Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Szpinak...
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 13:36, 27 Gru 2006    Temat postu: Szpinak...

SZPINAK NA OSTRO

- ok.1/2 kg szpinak (w dowolnej postaci - mrożonka lub świeże liście),
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżka śmietany,
- 4 -5 ząbków czosnku,
- sól,
- pieprz

PRZYRZĄDZANIE:

Szpinak doprowadzamy do momentu gdy stanie się papką. To znaczy rozmrażamy lub obgotowujemy i kroimy. Przekładamy do garnka (np. rondelka). Gdy jest gorący należy dodać masło oraz śmietanę. Następnie dodajemy czosnek (w zależności od gustu, ja dodaję 4 - 5 ząbków na paczkę mrożonki), pieprz. Dusimy 5 - 10 minut. Uwaga ! należy szpinak odparować. Soli należy dodać na samym końcu, gdyż jej smak szybko ginie. Można skropić (delikatnie) sokiem z cytryny. Podawać na gorąco...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 13:39, 27 Gru 2006    Temat postu:

SZPINAK NA WSTĄŻKACH (Taglatelle)

- 30 g margaryny lub masła,
- 2 średnie cebule,
- 1 kg świeżego szpinaku lub 600 g mrożonego,
- 300 ml mleka (1,5%),
- 100 g sera Gouda,
- Jedna łyżeczka mąki i łyżeczka tłuszczu do zagęszczenia,
- 400 g wstążek Tagliatelle,
- sól,
- rosołek ze słoika,
- gałka muszkatołowa,
- pieprz,
- 30 g parmezanu

PRZYRZĄDZANIE:

Szpinak umyć ewentualnie trochę pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć lekko na tłuszczu; można dodać trochę czosnku. Dodać szpinak, trochę poddusić. Zalać gorącym mlekiem, zagęścić mąką zmieszaną z masłem. Doprawić ostro pieprzem, rosołem, solą i gałką muszkatołową.
Dodać goudę i zagrzać. Wcześniej ugotować makaron i podawać jedno polane drugim i posypane wiórkami parmezanu... Tak przyrządzony szpinak można jeść można z bagietką, co ułatwia zbieranie sosu. Może on by wtedy nie zagęszczany. Powyższa porcja podana jako przystawka starcza wtedy na 6 osób...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:39, 27 Gru 2006    Temat postu:

SZPINAK PO BURMAŃSKU

- 1/2 kg szpinaku
- 1/2 łyżki pasty sardelowej lub 2 roztarte anchois
- 1 ząbek czosnku
- szafran
- 1 cebula
- ostra papryka
- 2 łyżki oleju

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekana cebulę i czosnek. Dodajemy pastę sardelową, umyty i osuszony szpinak, po szczypcie przypraw, podlewamy odrobiną wody i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Podajemy z sadzonymi jajkami i ziemniakami z wody...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:40, 27 Gru 2006    Temat postu:

SZPINAK PO GRUZIŃSKU

- 1/2 kg mrożonego szpinaku
- 5 dag słoniny lub boczku
- mała cebula
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- 4 jajka
- sól
- pieprz

PRZYRZĄDZENIE:

Szpinak gotujemy do miękkości, dokładnie osączamy. Pokrojoną w małą kostkę słoninę lub boczek stapiamy na skwarki, wkładamy szpinak, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy posiekaną natkę i solimy do smaku. Masę jajeczną wylewamy na podgrzany szpinak, mieszamy, stawiamy na malutkim ogniu i ogrzewamy pod przykryciem, aż jajka się zetną...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:22, 03 Sty 2007    Temat postu:

SZPINAK WEDŁUG BABCI URSZULI

Składniki w takich proporcjach żeby "było dobrze"...

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Na oleju należy podsmażyć jedną pokrojoną cebulę i 1-2 ząbki czosnku. Szpinak (babcia Karusi używa świeżego, ale mrożonego to będzie mniej więcej jedna paczka:) odgotować, posiekać i dodać do cebuli. Posolić i popieprzyć. Podlać wodą i dusić. Gdy będzie miękki dodać kilka łyżek kaszki mannej. (Pamiętać, że ma to być szpinak z kaszką a nie kaszka ze szpinakiem.) Kiedy kaszka już będzie dobra, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i wbić 2-3 jajka. Dobrze wymieszać i podgrzewać aż jajka się zetną...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:23, 03 Sty 2007    Temat postu:

SZPINAK Z KUKURYDZĄ I PIECZARKAMI

- 1 kg szpinaku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 15 dag pieczarek
- 3 łyżki masła
- łyżeczka mąki
- łyżeczka kolendry mielonej
- łyżeczka papryki mielonej
- łyżeczka pieprzu
- opakowanie serka wiejskiego
- 4 łyżki słodkiej śmietany
- sól

PRZYRZĄDZANIE:

Szpinak i pieczarki dokładnie umyć... Ze szpinaku wybrać tylko liście, posiekać.... Pieczarki pokroić w plasterki... Kukurydzę odcedzić z zalewy... W dużym garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać przyprawy i smażyć przez kilka sekund. Wsypać pieczarki, zamieszać, przykryć garnek i dusić pieczarki przez 5 minut. Po tym czasie wsypać do garnka posiekany szpinak. Dusić znowu pod przykryciem przez 10 minut.
Jeżeli szpinak będzie przywierał do dna, dodać odrobinę wody. Po 10 minutach dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną. Dokładnie zamieszać. Na koniec dodać wiejski serek i kukurydzę. Pogotować szpinak jeszcze 10 minut, posolić do smaku i podawać gorące z ryżem, kaszą lub kromkami świeżego chleba z masłem...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:24, 03 Sty 2007    Temat postu:

SZPINAK Z MAKARONEM

- 50 dag makaronu rurki
- 1 jajko
- 25 dag świeżych grzybów
- 10 dag sera stilton
- 300 ml śmietany kremówki
- 5 dag masła
- 10 dag szpinaku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Szpinak dokładnie myjemy, płuczemy i osuszamy. W dużej ilości posolonego wrzątku gotujemy makaron al dente. W tym czasie w dużym rondlu topimy masło i dusimy w nim zmiażdżony czosnek, a następnie pokrojone na małe kawałki grzyby. Po 2 minutach dodajemy śmietanę i mieszając gotujemy około 2 minut, aż sos zgęstnieje. Odcedzony makaron przekładamy z powrotem do gorącego jeszcze garnka, dodajemy surowe , roztrzepane jajko, posiekany szpinak , pokruszony ser, gorący sos i przyprawy. Podgrzewamy chwilę, aby jajko się ścięło. Doprawiamy do smaku i od razu podajemy...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:25, 03 Sty 2007    Temat postu:

SZPINAK Z PANIREM

Panir jest wspaniałym serem o słodkim smaku. Jest używany w wielu kuchniach świata, szczególnie na Bliskim i Dalekim Wschodzie. Jego zaletą jest to, że nie topi się pod wpływem wysokiej temperatury. Można go wiec smażyć, piec i gotować na tysiące różnych sposobów.

- 2 l tłustego mleka (nie może być UHT)
- 1,5 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 kg szpinaku

PRZYRZĄDZANIE:

Mleko zagotuj, zdejmij z ognia, powoli wsyp kwasek cytrynowy, delikatnie zamieszaj. Po paru sekundach mleko zacznie się ścinać i utworzy biały delikatny ser, który zdecydowanie odetnie się od seledynowej serwatki. Daj mu jeszcze 2 minuty i wylej zawartość garnka na durszlak lub sito. Zrób to delikatnie, aby nie uszkodzić paniru. Kiedy cała serwatka odcieknie, przyciśnij panir czymś ciężkim, np. miseczka z wodą, i zostaw na co najmniej pół godziny...
Szpinak umyj, odsącz, odetnij łodygi, a liście posiekaj. W garnku zrumień 2 łyżki masła, dodaj przyprawy, smaż je przez parę sekund, dorzuć szpinak, dodaj śmietanę i 1/3 szklanki wody, posól. Przykryj garnek i duś szpinak 20 minut na średnim ogniu. W razie potrzeby uzupełniaj wodę, tak aby szpinak cały czas się dusił, ale nie przywierał do dna i nie przypalał się...
Po półgodzinie panir powinien się odsączyć i stwardnieć. Wyjmij go delikatnie z sitka i pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Na patelni zrumień resztę masła, włóż kostki paniru i smaż je ze wszystkich stron na złoto około 7-10 minut. Przełóż do garnka ze szpinakiem, wymieszaj. Podawaj na gorąco z ryżem, kaszą lub ziemniakami...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:26, 03 Sty 2007    Temat postu:

SZPINAK Z PIECZARKAMI

1 opakowanie szpinaku
1 opakowanie "sosu białego" - np. Knorra
ok. 30 dag pieczarek
3 średnie ząbki czosnku
suszona lub świeża bazylia (ok. 3 łyżek)
3 kubki śmietany (%według uznania - polecam Szefa Kuchni)
kawałek żółtego sera (startego do posypania)
sól, pieprz do smaku

PRZYRZĄDZANIE:

Szpinak rozmrozić i przesmażyć na margarynie z czosnkiem przpuszczonym przez
praskę. Przygotować biały sos. Wlać do wrzącego śmietanę - mieszać, dodać bazylię. Dokładnie wymieszać. Pokrojone pieczarki przesmażyć. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku Na telerzu posypać startym żółtym serem...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:27, 03 Sty 2007    Temat postu:

SZPINAK Z RYŻEM

Paczka szpinaku mrożonego,
3 cebule pokrojone w krążki,
1 szklanka ryżu,
1 pęczek posiekanego koperku
5 łyżek oliwy,
sól, pieprz,
sok z cytryny

PRZYRZĄDZANIE

Szpinak rozmrażamy w rondlu na średnim ogniu. Cebulę smażymy na patelni na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany koperek. Cebulę z koperkiem dodajemy do szpinaku. Jeśli ze szpinaku odparowała woda należy dolać około 2 szklanek. Wsypujemy opłukany ryż i dusimy pod przykryciem na małym ogniu mieszając co kilka minut aż do momentu kiedy ryż będzie miekki. Szpinak z ryżem podajemy polany obficie sokiem z cytryny...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:28, 03 Sty 2007    Temat postu:

SZPINAK Z TRUSKAWKAMI

Skladniki na 4 porcje:

- 30 dag szpinaku
- 20 dag truskawek
- łyżka ziaren słonecznika

SKŁADNIKI SOSU:

- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak przebrac i opłukac. Truskawki przekroić na połówki. Ziarna słonecznika uprażyć bez tłuszczu. Połączyć szpinak z truskawkami, posypać ziarnami słonecznika. Wymieszać składniki sosu i polać sałatkę...

Sałatka musi być przygotowana bezpośrednio przed jedzeniem. Z uwagi na nietrwałe, delikatne truskawki nie nadaje się do przechowywania...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:28, 03 Sty 2007    Temat postu:

SZPINAK ZE ŚWIDERKAMI

- 10 dkg wędzonego boczku lub szynki
- 500 g makaronu typu świderki
- 500 g mrożonego szpinaku
- ser mozarella

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Około 10dg pokrojonego w kostkę wędzonego boczku lub szynki podsmażyć na patelni , w tym czasie ugotować makaron typu świderki. Do smażonego boczku / szynki (koniecznie wędzone) dodać paczkę szpinaku. Ser mozzarella pokroić w kostkę. Następnie wrzucić wszystko do ugotowanego makaronu mieszać energicznie około 5 minut...
Jak pisze Andżelika, autorka tego przepisu: "wrażenia u częstowanych gości są takie, że na widok przysmaku proszą o jak najmniejszą porcję, póżniej negocjują dokładki..."


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:29, 03 Sty 2007    Temat postu:

SZPINAK, RYŻ I FASOLA

2 łyżki oliwy
1 duża cebula, obrana i drobno pokrojona
1 papryki, zielona, posiekana bez gniazd nasiennych
175 g grzybów, opłukanych i pokrojonych na połowy
3 ząbki czosnku, obrane i roztarte
400 g pomidorów konserwowych, rozdrobnionych
225 g białego ryżu długoziarnistego
570 ml wywaru z warzyw
1 łyżka świeżego majeranku, posiekanego
1/2 płaskiej łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz
225 g szpinaku, obranego, wypłukanego i poszatkowanego
225 zielonego groszku, mrożonego
450 g czerwonej fasoli, gotowanej; opłukanej i odsączonej z wody (uważajcie na na czerwoną fasolę konserwową, trafiłem ostatnio na puszkę tak słonej, że pomimo jej starannego wypłukania, potrawa do której paskudztwo dodałem stała się niejadalna)

PRZYRZĄDZANIE

Szpinak i zielony groszek decydują o świeżym smaku tej zdrowej wiejskiej potrawy. Przepis inspirowany jest tradycjami kuchni Luizjany, a szczególnie recepturami gęstych gulaszów ryżowo - fasolowych.

Rozgrzać oliwę w dużym naczyniu żaroodpornym lub na ciężkiej patelni i podsmażyć na niej cebulę, zieloną paprykę, grzyby i czosnek przez 5 minut. Dodać ryż, pomidory, majeranek sól, odrobinę pieprzu i podlać wszystko wywarem z warzyw. Dokładnie wymieszać i zagotować. Zredukować temperaturę, przykryć i wolno dusić około 20 minut. Dodać jarmuż lub szpinak, zielony groszek i fasolę i dusić pod przykryciem 5-10 minut, do czasu wchłonięcia całego wywaru przez ryż i warzywa. Gotową potrawę przełożyć na podgrzany talerz i podawać z bułką francuską...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:30, 03 Sty 2007    Temat postu:

SZPINAKOWE RISOTTO

50 dag mrożonego szpinaku
5 dag masła
40 dag ryżu
1 duża cebula
750 ml bulionu warzywnego
8 dag parmezanu (może być inny)
50 ml śmietany
oliwa, czosnek, oregano
sok z cytryny, sól, pieprz

PRZYRZĄDZANIE:

Szpinak gotować 5 min, odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i masło, włożyć posiekaną cebulę, smażyć 4 min. Dodać ryż, smażyć 5 min. Wlać połowę bulionu i gotować, aż ryż go wchłonie. Dodać szpinak, śmietanę, łyżeczkę oregano i resztę bulionu. Gotować do miękkości. Przed podaniem dodać ser i sok z cytryny...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:31, 03 Sty 2007    Temat postu:

SZPINAK PO POLSKU

- 1 kg szpinaku,
- kilka łyżek mleka,
- 4 dag masła,
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka mąki
- sól


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Szpinak przebrać, poobrywać listki, dokładnie umyć, osączyć. Obgotować wrzucając na wrzącą wodę (nie przykrywać rondla). Po kilkakrotnym zagotowaniu odsączyć. Ostudzić. Posiekać nożem nierdzewnym lub zemleć w maszynce, ewentualnie zmiksować. Przesianą mąkę wymieszać z mlekiem, wlać do szpinaku. Zagotować mieszając. Przyprawić do smaku solą i jeśli kto lubi, sokiem z cytryny. Tuż przed podaniem dodać surowe masło i posypać drobno posiekanym koperkiem. Wyłożyć na salaterkę. Obłożyć ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo lub posypać drobno posiekanym jajem...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin