Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Wigilia

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:18, 14 Gru 2006    Temat postu: Wigilia

Barszcz Czerwony ...

Składniki :

4 buraki
cebula, 2 zabki czosnku
kilka duzych kapeluszy borowikow
pol porcji wloszczyzny
sol, ziarna pieprzu i ziela angielskiego
lisc laurowy
sok z cytryny
cukier
2 szklanki kwasu buraczanego

Wykonanie :

Wczesniej namoczone kapelusze grzybow gotujemy do miekkosci w wodzie, w ktorej sie moczyly. Obrane buraki, wloszczyzne i przyprawy gotujemy ok 30 minut. Wywar z burakow cedzimy przez geste sitko, dodajemy przecedzony wywar z grzybow, kwas buraczany, przyprawiamy sola, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiamy aby smaki sie polaczyly.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez natalia dnia Wto 9:16, 30 Sty 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:39, 14 Gru 2006    Temat postu:

Grzyby suszone, smażone w oleju ...

Składniki :

15 dekagramów kapeluszy borowików,
kotlarzy lub maślaków,
2 szklanki mleka,
3 łyżki mąki,
2 jajka,
3 tyżki tartej bułki,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
sól,
pieprz.

Wykonanie :

Grzyby przemyć pod bieżącą wodą i namoczyć na noc w mleku, odsączyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, ponownie odsączyć. Odcedzone grzyby panierować w mące, jajkach i tartej bułce, posolić, posypać pieprzem i smażyć z obu stron w głębokim wrzącym oleju.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:41, 14 Gru 2006    Temat postu:

Kapusta duszona z grzybami i grochem ...

Składniki :

1 kilogram kiszonej kapusty,
5 dekagramów suszonych grzybów,
2 duże cebule,
20 dekagramów grochu,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
pieprz czarny,
ziele angielskie,
listki laurowe,
sól,
cukier.

Wykonanie :

Groch przemyć na sitku pod bieżącą wodą, namoczyć na noc w zimnej wodzie, a następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Grzyby przepłukać pod bieżącą wodą, ugotować i pokroić w cienkie paski. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, zalać wywarem z grzybów, dodać pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone grzyby i gotować, aż będzie miękka Obraną z łupin cebulę pokroić w plastry i udusić na oleju na złoty kolor. Kiedy groch będzie miękki, przełożyć go do kapusty, dodać cebulę, resztę oleju, doprawić solą, cukrem, pieprzem, wymieszać i dusić jeszcze 15 minut.
Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:42, 14 Gru 2006    Temat postu:

Kapusta z Grochem ...

Składniki :

20 dkg grochu niełuskanego,
60 dkg kapusty kiszonej,
2 dkg suszonych grzybów,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku

Wykonanie :

Groch moczyć całą noc, a potem gotować, aż zmięknie, kapustę odcisnąć, pokroić i ugotować. Grzyby umyć, moczyć nocą i też ugotować. Pokroić w paski. Groch i kapustę odcedzić, wymieszać z grzybami, wsypać drobno pokrojony czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:44, 14 Gru 2006    Temat postu:

Kapusta z Grzybami ...

Składniki :

1 kg kapusty kwaszonej,
15 dkg grzybów suszonych (nie muszą być prawdziwki - ważne aby były aromatyczne),
0.5 kg renet,
kilka suszonych śliwek,
2 cebule,
3 łyżki oleju,
1 łyżka mąki,
0.5 łyżeczki kminku,
2 liście laurowe,
2 ziarenka ziela angielskiego.

Wykonanie :

Grzyby i śliwki umyć i zalać wodą na noc. Następnego dnia do dużego szerokiego garnka włożyć kapustę, wypestkowane, pokrojone w ćwiartki śliwki, obrane, pokrojone jabłka i cebulę, 2 łyżki cukru. Wsypać kminek, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu, wrzucić liście laurowe. Wszystko to wymieszać i zalać wodą, aby przykrywała całość. Po zagotowaniu dusić na malutkim ogniu.

Jednocześnie w małym rondelku gotować w 2 szkl. wody namoczone grzyby. Gdy grzyby już ugotują się na miękko, pokroić je w cienkie paski i razem z sosem, w którym się gotowały, wlać do kapusty.

Wszystko razem dusić 20 min. Dobrze jest taką kapustę przyrządzić trzy dni przed Wigilią i codziennie ją przez 0.5 h podduszać. W dzień Wigilii zagotować ją na małym ogniu, a na patelni z mąki i oleju zrobić rumianą zasmażkę. Rozprowadzić w niej 3 - 4 łyżki kapusty, wrzucić do garnka i trzymać na małym ogniu, mieszając, jeszcze 5 min. Podawać z krokiecikami z ziemniaków i orzechów.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:45, 14 Gru 2006    Temat postu:

Karp gotowany w czerwonym winie ...

Składniki :

1,5 kilograma żywego karpia,
1 dużą marchew,
1 pietruszkę,
1 seler,
1 por,
2 cebule,
1 suszonego prawdziwka,
4 ziarenka czarnego pieprzu,
5 ziarenek ziela angielskiego,
2 listki laurowe,
1 cytrynę,
3 goździki,
skórkę z chleba razowego,
2 butelki piwa,
2 łyżki masła,
1 łyżkę mąki,
5 łyżeczek cukru,
1/2 szklanki czerwonego wina,
1/2 szklanki rodzynek,
15 sztuk marynowanych wiśni,
sól.

Wykonanie :

Po zabiciu karpia natychmiast spuścić krew. Karpia oczyścić, podzielić na porcje, natrzeć solą (nie wyrzucać mleczka ani ikry). Do emaliowanego rondla wlać piwo i ugotować w nim pietruszkę, seler, por, marchewkę, cebulę, 1 prawdziwek, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, goździki. Do innego rondelka włożyć skórkę z cytryny, głowę karpia, skórkę razowego chleba, zalać ugotowanym z włoszczyzną i dodatkami piwem, gotować na ostrym ogniu, pilnując jednak, aby się głowa nie przypaliła. W 1 łyżce masła zaprażyć 1 łyżkę mąki, a kiedy ostygnie, dodać karmelu, rozprowadzić wywarem, w którym gotował się karp, dodać czerwone wino, nieco cukru do smaku, sparzone wrzątkiem i odcedzone rodzynki, sok z cytryny i marynowane wiśnie. Całość trzykrotnie doprowadzić do wrzenia, za każdym razem odstawiając rondel na brzeg płyty. Ułożyć karpia na półmisku, ozdobić plasterkami cytryny, posypać rodzynkami i polać sosem.

Uwagi :
Podawać z ryżem na sypko lub smażonymi ziemniakami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 15:27, 18 Gru 2006    Temat postu:

KUTIA

Kutia z języka ukraińskiego, po polsku kucja (podaję za 'Słownikiem ilustrowanym języka polskiego' M. Arcta z 1916 roku) wieczerza w wigilię Bożego Narodzenia; kasza z makiem słodzonym, na tę wieczerzę gotowana. To właśnie ona, an nie jak dziś barszcz z uszkami, stanowiła główne danie na świątecznych stołach wschodniej Polski, Ukrainy, Litwy i Białorusi.

Do jej przygotowania potrzebna jest łuszczona pszenica, miód, mak i rodzynki. Moja mama i obie babcie dodawały do niej jeszcze potłuczone orzechy, skórkę pomarańczową i inne bakalie, które były w domu. Jest to jedna z tych potraw, które robi się na tak zwane 'oko' doświadczonej kucharki, jednak dla tych, które będą się za nią brać po raz pierwszy podaję orientacyjne wagi produktów:

20dag pszenicy
15dag maku
5dag rodzynków
wanilia
cukier
miód
Pszenicę należy dobrze wypłukać w zimnej wodzie, a najlepiej zostawić ja namoczoną na kilka godzin, jeśli pozwala na to czas i ugotować. 20 dag gotuje się do miękkości około 3-4 godzin. Potem odcedzamy i studzimy. Równolegle z pszenicą szykujemy mak. Parzymy go wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu, aż makowe ziarenka dają się rozetrzeć w palcach. Ugotowany mak trzeba dwukrotnie zmielić na maszynce do mięsa lub utrzeć w makutrze, jeśli kto posiada. Przetarty mak i ugotowaną pszenicę mieszamy z bakaliami (rodzynki muszą być sparzone). Słodzimy do smaku miodem rozpuszczonym w wodzie.

Kutia najlepiej smakuje, kiedy jest dobrze schłodzona, więc nie żałujmy jej miejsca w lodówce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 15:29, 18 Gru 2006    Temat postu:

PRZEPIS NA KEKS

Keks to wyśmienite ciasto, które może gościć na naszych stołach nie tylko w święta, ale przez cały rok. Jego niepodważalną zaletą jest wszakże trwałość i niezapomniany smak, jaki nadają mu bakalie użyte do pieczenia, będące jednocześnie jego cechą rozpoznawczą.

Składniki:

1 1/2 szkl. maki
1 szkl. cukru
5 jajek
1 kostka margaryny
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka wody
orzechy, skórka pomarańczowa, figi, daktyle, rodzynki, migdały, owoce kandyzowane (ma ich w sumie być 1 1/2 szkl.)
Wszystkie bakalie (oprócz orzechów i migdałów)zalewamy gorącą wodą na pół godziny żeby zmiękły. Orzechy i migdały siekamy. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jednolitą masę (jak kto ma uciera w makutrze, jak kto nie ma używa zwykłego robota kuchennego). Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją z żółtkami. Dodajemy sodę rozpuszczoną w wodzie. Orzechy i bakalie mieszamy razem z mąką i łączymy z pozostałą masą.

Przekładamy ciasto do wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika na około 3 kwadranse.

Keksa wyjmuje się z foremki jeszcze ciepłego i pozostawia do wystygnięcia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 15:31, 18 Gru 2006    Temat postu:

MAKOWIEC
Przepis na ten makowiec używam dwa razy do roku - na Wielkanoc i na Boże Narodzenie, a upieczone ciasto zawsze smakuje tak samo rewelacyjnie.

ciasto:
1 kg mąki
35 dkg cukru
8 żółtek
10 dkg drożdży(tych najzwyklejszych, a nie z proszku)
0,5 litra ciepłego, ale nie gorącego mleka
1 margaryna
sok z 1 cytryny
szczypta soli

masa makowa:
0,5 kg maku
25 dkg cukru
4 łyżki miodu
10 dkg masła
cukier waniliowy, albo najlepiej laska wanilii gotowana przez 5 minut w mleku
10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów włoskich
jak ktoś lubi jeszcze jakieś inne bakalie to może śmiało dodawać
4 białka
Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki, odrobiny ciepłego mleka i szczypty soli - dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn zacznie podrastać, wtedy utrzeć żółtka z pozostałym cukrem (najlepiej w makutrze jak ktoś ma) . Do utartych żółtek dodać rozczyn, resztę mleka i mąki i wyrabiać ciasto. Pod koniec dodać sok z cytryny i roztopioną margarynę i wyrobić aż ciasto będzie samo odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.

Mak ugotować, odcedzić i zmielić przez cienkie sitko. Postawić na gaz i jak będzie ciepły dodać cukier, miód, roztopiony tłuszcz i bakalie. Mieszać na gazie aż do rozpuszczenia tłuszczu. Odstawić do wystygnięcia i jak będzie zimne dodać białka.

Wyrośnięte ciasto podzielić na tyle części, ile chce się zrobić makowców. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na szerokość blaszki,w której będzie pieczony. Na 3/4 powierzchni rozwałkowanego prostokąta rozsmarować białko i wyłożyć nie za grubą warstwę masy makowej. Ciasto zawijać w rulon, tak by zakończyć zwijanie na kawałku ciasta bez maku. Ciasto zawinąć delikatnie w papier śniadaniowy posmarowany masłem lub margaryną, albo w papier do pieczenia i położyć w blaszce zawinięciami do dołu. Blaszki z makowcami postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w 200 stopniach około 1 godziny.

Upieczone makowce udekorować lukrem lub roztopioną czekoladą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 15:33, 18 Gru 2006    Temat postu:

PRZEPIS NA KOMPOT - SUSZ

Dla mnie wigilia i święta Bożego Narodzenia zawsze mają smak i niepowtarzalny aromat suszu. Ugotowanie go nie powinno sprawić nawet początkującemu kucharzowi żadnej trudności.

Suszone jabłka, gruszki i śliwki gotujemy w osłodzonej wodzie, aż owoce zmiękną. Gdy kompot nieco przestygnie odcedzamy i podajemy do picia. Owoców z kompotu, nawet jeśli ktoś nie lubi ich jeść, nie wyrzucamy. Można zalać je wodą jeszcze raz (za drugim razem trzeba dać jej nieco mniej, niż za pierwszym) i zagotować ponownie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:29, 05 Sty 2007    Temat postu:

Mak do klusek i nie tylko

Mak zalewamy wrzącym mlekiem w ilości 1 część wagowa maku do 3 części mleka. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Mak odsączamy na ściereczce przez kilka godzin. Następnie dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Na 0,5 kg suchego maku proponuję przygotować 0,45 kg miodu, 100 g rodzynek lub daktyli (bez pestek), 100 g migdałów (pokrojonych), ok. 100 g orzechów laskowych i włoskich (pokrojonych), 1 opakowanie fig (pokrojonych).
Rodzynki, daktyle, figi zamoczyć w rumie lub koniaku. Całość dodatków utrzeć z przekręconym makiem. Mozna dodać kilka kropli olejku migdałowego lub cukier waniliowy. Przechowywać w chłodnym miejscu. Nie dodawać śmietanki- szybciej ulegnie zepsuciu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:30, 05 Sty 2007    Temat postu:

Makaron z makiem

Utrzeć mak , ugotować makaron. Do maku dodać cukier i zmieszać z makaronem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:30, 05 Sty 2007    Temat postu:

MAKÓWKI

1/2 kg maku
1/2 kostki masła
bakalie
bułki
cukier
Mak zmielić i przegotować. Wrzucić do niego masło i pokrojone bakalie, dosmakować cukrem. Bułkę pokroić na kromki. Układać w misce na przemian :
mak
bułka
mak bułka.
Na koniec posypać kokosem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:55, 12 Sty 2007    Temat postu:

Czerwony barszcz z uszkami

Składniki do barszczu:
7 średnich buraków ćwikłowych,
10 dag suszonych grzybów,
jabłko,
2 ząbki czosnku,
sok z jednej cytryny,
1 łyżeczka octu winnego,
kilka ziarnek pieprzu,
ziele angielskie,
2 liście laurowe,
1 cebula,
1-2 marchewki,
1- korzeń pietruszki,
1 &sup3;odyga selera,
cukier, sól

Składniki na uszka:
35 dag mąki,
jajko,
1/3 cebuli,
łyżka masła,
szczypta soli,
olej

Barszcz

Barszcz należy przygotować dzień wcześniej.

Grzyby dokładnie myjemy i moczymy przez 1-2 godziny, następnie gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Wywar przecedzamy, zaś grzyby odkładamy. Buraki i cebulę obieramy, kroimy w plastry. Jabłko kroimy w kawałki. Czosnek dzielimy na pó&sup3;. Warzywa, 1/2 grzybów i jabłko zalewamy zimną wodą, wlewamy wywar z gotowania grzybów, gotujemy 10 min. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, dodajemy ziarnka pieprzu i ziela angielskiego. Barszcz odstawiamy w chłodne miejsce na jeden dzień, przed podaniem przecedzamy.

Uszka

Resztę grzybów kroimy, przysmażamy na maśle z posiekaną cebulą, przyprawiamy. Mąkę, jajko i 1/2 szklanki letniej wody zagniatamy ze szczyptą soli. Ciasto cienko rozwałkujemy, kroimy w kwadraty. Na każdym kwadracie układamy farsz, zlepiamy, zawijamy formując uszka. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Gdy wypłyną na powierzchnię, wybieramy łyżk&sup1;ącedzakową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin