Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Szpinak...
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:44, 13 Sty 2007    Temat postu:

SZPINAK W SOSIE MORNAY

- 600 g świeżych liści szpinaku,
- 1 łyżka masła,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz,
- 4 łyzki masła do nasmarowania formy.

SOS MORNAY:

- 20 g masła,
- 20 g mąki,
- 250 ml mleka,
- 2 lyzki śmietany,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki tartego sera gruyere,
- sól, pieprz.

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Szpinaczek przebrać i opłukać w dużej ilości zimnej, bieżącej wody. Oddzielić i usunąć ogonki. Liście zanurzyc na kilkanaście sekund we wrzątku. Wyjąć, osączyc i odcisnąć, po czym zasmażac na 1 łyżce rozgrzanego masla aż do całkowitego odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem i galką muszkatołową, po czym zdjąć z ognia. Z masła, mąki i mleka sporządzić beszamel. Doprawić solą i pieprzem, dodać ser i ciągle mieszając, gotować na wolnym ogniu aż do stopienia się sera. Zdjąc z ognia, połączyć z żółtkiem rozprowadzonym 1 łyzką mleka i ogrzewać powoli na wolnym ogniu, do momentu wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać smietankę i delikatnie wymieszać. Sos powinien mieć konsystencję kremu. Dno i ścianki żaroodpornego naczynia nasmarować grubo masłem. Ułożyć w nim szpinaczek, zalać sosem i zapiekać około 15 minut w nagrzanym do temperatury 200 stopni C piekarniku. Podawać z grzankami...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:45, 13 Sty 2007    Temat postu:

SZPINAK Z KARTOFLAMI

- 1 kg swieżego szpinaku (ew. 500 g mrozonego),
- 100 g masła,
- 500 g młodych kartofli równej wielkosci,
- sól do smaku,
- 50 g świeżego imbiru lub łyżeczka sproszkowanego,
- 2 duże cebule,
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej,
- 1/2 łyżeczki chilli,
- 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnkach,
- 2 łyżki fenugriku*,
- 100 g przecieranych pomidorów,
- 1/2 łyzeczki kminku,
- 2 słodkie czerwone papryki.
- 1 zielona papryczka chilli,


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:


Dobrze umyte kartofle przekroić na pól. Pokroić cebule w plastry. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Swieży szpinaczek posiekać. Imbir pokroić w cienkie plasterki. Obgotować kartofle przez 5-8 minut, odcedzić. W dużym rondlu rozgrzać masło, podsmażyć połowę cebuli na złoto, dodać koledrę i kminek, smażyć jeszcze 1 minutę, odstawić. W niewielkiej ilości wody rozgotować pozostałą cebulę z chilli i sproszkowaną kolendrę. Dodać szpinak, uzupelnić wodą (ok. 3-4 dl) i zagotowac do miekkości szpinaczku. Wlożyć kartofle, szpinaczek, papryke, fenugrik, zielone chilli do masla z cebulą, osolić, dobrze wymieszać. Gotowaź na bardzo małym ogniu 10 minut, co pewien czas zamieszać. Dodać pokrojone pomidory i imbir, dusić pod przykryciem następne 10 minut. Podawać na gorąco do dań mięsnych, lub z ryżem ugotowanym bez przypraw


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:46, 13 Sty 2007    Temat postu:

SZPINAK Z PANIREM

Panir jest wspaniałym serem o słodkim smaku. Jest używany w wielu kuchniach świata, szczególnie na Bliskim i Dalekim Wschodzie. Jego zaletą jest to, że nie topi się pod wpływem wysokiej temperatury. Można go wiec smażyć, piec i gotować na tysiące różnych sposobów.

- 2 l tłustego mleka (nie może być UHT)
- 1,5 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 kg szpinaku

PRZYRZĄDZANIE:

Mleko zagotuj, zdejmij z ognia, powoli wsyp kwasek cytrynowy, delikatnie zamieszaj. Po paru sekundach mleko zacznie się ścinać i utworzy biały delikatny ser, który zdecydowanie odetnie się od seledynowej serwatki. Daj mu jeszcze 2 minuty i wylej zawartość garnka na durszlak lub sito. Zrób to delikatnie, aby nie uszkodzić paniru. Kiedy cała serwatka odcieknie, przyciśnij panir czymś ciężkim, np. miseczka z wodą, i zostaw na co najmniej pół godziny...
Szpinak umyj, odsącz, odetnij łodygi, a liście posiekaj. W garnku zrumień 2 łyżki masła, dodaj przyprawy, smaż je przez parę sekund, dorzuć szpinak, dodaj śmietanę i 1/3 szklanki wody, posól. Przykryj garnek i duś szpinak 20 minut na średnim ogniu. W razie potrzeby uzupełniaj wodę, tak aby szpinak cały czas się dusił, ale nie przywierał do dna i nie przypalał się...
Po półgodzinie panir powinien się odsączyć i stwardnieć. Wyjmij go delikatnie z sitka i pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Na patelni zrumień resztę masła, włóż kostki paniru i smaż je ze wszystkich stron na złoto około 7-10 minut. Przełóż do garnka ze szpinakiem, wymieszaj. Podawaj na gorąco z ryżem, kaszą lub ziemniakami...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:47, 13 Sty 2007    Temat postu:

SZPINAK Z ZIARNEM SEZAMOWYM (1)

- 300 g szpinaku,
- 2-3 lyzki bulionu z ryby,
- 1 lyzka sosu sojowego,
- 4 lyzki ziaren sezamowych.


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Szpinak umyć, szczególnie dokladnie wymyć łodygi. Zagotować dużą ilość wody z odrobiną soli, włożyć szpinaczek calą garscią naraz, zaczynając od łodyg, po włożeniu całego natychmiast zdjąć z ognia, policzyc do 15 i wyjąć szpinak z wody, przełożyć do miski z dużą ilością zimnej wody, opłukać, wyjąć na matę bambusową (lub jakąkolwiek inną plecioną, byle bez farbujących nitek), zebrać i ułożyć równo w pęczku. Zwinąć matę i ściskając ją rękami odcisnąć wodę. Rozwinąć matę, przełożyć szpinaczek na deskę, pokroić ostrym nożem na slupki o dlugosci 1 centymetra. Poustawiać kawałki szpinaku jak "snopki" na talerzyku. Polać 1/3 wymieszanego sosu sojowego z bulionem z ryby, kiedy sos przejdzie do dolu ścisnąć lekko "snopki" i polać resztą sosu, od góry posypać ziarnem sezamu. Podawać jako dodatek...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:47, 13 Sty 2007    Temat postu:

SZPINAK ZAPIEKANY...

- 1 kg liści szpinaku
- pół szklanki chudego mleka,
- 10 dag chudej ogonówki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 2 jaja,
- łyżeczka oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka przyprawy do zup,
- cebula,
- biały pieprz
- łyżka margaryny


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Szpinak przebrać, opłukać, zblanszować (1 min.) w osolonym wrzątku, przelać zimną wodą, osączyć i posiekać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i udusić na margarynie. Dodać szpinak i trzymać na ogniu, aż odparuje (ok. 2 min.). Posiekać ogonówkę i wymieszać ze szpinaczkiem. Jaja roztrzepać z mlekiem i przyprawą do zup. Doprawić gałką muszkatołową. Żaroodporny półmisek wysmarować oliwą i ułożyć na nim szpinak. Polać zalewą z jaj i mleka. Zapiekać w gorącym piekarniku 10 min. Podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach lub pure i sałatką z pomidora i cebuli...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin