Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Szpinak...
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:32, 03 Sty 2007    Temat postu:

ZUPA SZWAJCARSKA

2 pory
garść botwiny
garść szpinaku
garść liści sałaty
pęczek szczawiu
pęczek czosnku niedźwiedziego
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
l l wywaru z jarzyn
2-3 kromki chleba
2-3 łyżki masła
łyżka maki
ząbek czosnku
cebula
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
żółtko
trochę śmietany.


PRZYRZĄDZANIE:


Kroimy grubo pory i gotujemy chwilę w wywarze z jarzyn. Chleb kroimy w kostkę i po zrumienieniu na maśle odstawiamy . Robimy zasmażkę z mąki i niewielkiej ilości masła. Wlewamy do zasmażki wywar jarzynowy i zagotowujemy. Botwinę, szpinak, liście sałaty, szczaw i czosnek niedźwiedzi kroimy w paski, czosnek i cebulę drobno siekamy i dodajemy to wszystko wraz z natką pietruszki do wrzącej zupy. Przyprawiamy do smaku. Ubijamy na pianę jajko ze śmietaną i mieszając wkładamy do garnka. Przed podaniem posypujemy zupę grzankami...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:32, 03 Sty 2007    Temat postu:

PLACEK ZE SZPINAKIEM I KIEŁBASĄ

- 30 dag mąki,
- 50 dag szpinaku,
- 4 dag drożdży,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 20 dag parówek lub serdelowej
- 2 łyżki tłuszczu,
- 1 jajko
- sól,
- sól,
- 1/2 szklanki mleka,
- pieprz.
- 25 dag cebuli,
- 4 łyżki zielonej pietruszki posiekanej z koperkiem


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z mlekiem, dodać l-3 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swą objętość, połączyć go z mąką, dodając jednocześnie jajka i tłuszcz. Wyrabiać drewnianą łyżką. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać parę łyżek letniej wody. Wyrobione gładkie ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Cebulę obrać, drobno posiekać, osolić, ogrzewać na patelni na małym ogniu. Gdy zacznie żółknąć, dodać tłuszcz (1 łyżka), dusić chwilę, uważając, żeby się nie przypaliła. Szpinaczek przebrać, oberwać listki, umyć, zmieniając kilkakrotnie wodę. Liście wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 2 minuty odcedzić, gdy ostygnie posiekać. Kiełbasę lub parówki obrać ze skórek, rozgnieść widelcem na masę. Masę parówkową dodać do cebuli, jednocześnie włożyć roztarty z solą czosnek, mieszając podgrzewać chwilę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowany szpinaczek wymieszać z surowym jajkiem. Tortownicę (dno i ścianki) posmarować tłuszczem lub wyłożyć folią aluminiową. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, formując dwa krążki. Większym krążkiem wyłożyć dno i boki tortownicy, lekko posolić. Wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko podpiec. Wyjąć z piekarnika. Na powierzchni ciasta ułożyć szpinaczek, a na nim masę parówkową, przykryć drugim krążkiem ciasta, sklejając dookoła. Przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika, upiec rumieniąc powierzchnię na jasnozłoty kolor. Upieczoną potrawę włożyć na półmisek, podawać na gorąco z dodatkiem sosu śmietanowego lub grzybowego i surówek, np. z zielonej sałaty ze szczypiorkiem. Podawać jako drugie danie obiadowe. Zapiekance wykorzystywanej w postaci jednodaniówki powinien towarzyszyć barszcz czerwony podany w filiżankach...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:33, 03 Sty 2007    Temat postu:

KREM SZPINAKOWY

- 1 kg szpinaku
- 100g mleka
- 30g masła lub margaryny
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju
- sól
- 60 g. bułki
- pieprz


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Liście szpinaku przebrać, odciąć łodyżki, dokładnie wypłukać, osączyć i odcisnąć. Bułkę namoczyć w ciepłym mleku. Po chwili odcisnąć i zemleć w maszynce razem ze szpinakiem. Do szpinaku dodać masło, żółtka, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać widelcem z masą szpinakową. Wysokie naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, wlać masę szpinakową, wstawić do letniego piekarnika i piec 20 min, po czym zwiększyć ogień i piec jeszcze 10min. Po wyjęciu natychmiast podawać...
(do szpinaku można dodać odrobinę gałki muszkatołowej).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:34, 03 Sty 2007    Temat postu:

KULKI SEROWO - SZPINAKOWE

- 1 kg szpinaku (mrożonego 500g)
- 30g mąki
- 500g białego sera (twarogu)
- 1 jajko
- 200g tartega żółtego sera
- 125g masła
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Ser odcisnąć, utrzeć lub zemleć. Szpinak przebrać, odciąć ogonki, listki starannie wypłukać. Wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować bez przykrycia 5 min. Odcedzić i odcisnąć, drobno posiekać lub zemleć. Połączyć szpinak z serem w jednolitą masę. Dodać mąkę, połowę tartego sera, jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wstawić do lodówki na 1godz. Formować kulki wielkości orzecha, obtaczać w mące i wrzucać na wrzącą wodę. Gotować 2-3 min, aż wypłyną na wierzch. Odcedzić i osączyć. Ułożyć na żaroodpornym półmisku, posypać resztą żółtego sera i grudkami masła. Ustawić wysoko w gorącym piekarniku i zapiekać 5 min...
(kulek można nie zapiekać, tylko podawać po ugotowaniu polane roztopionym masłem i posypane żółtym serem.)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:35, 03 Sty 2007    Temat postu:

KURCZAK ZE SZPINAKIEM

- 1 kurczak ok. 1 kg
- 40 dag świeżego szpinaku lub 30 dag mrożonego
- 3 cebule dymki lub 1 duża cebula
- marchewka
- 2 ząbki czosnku
- sól, zmielona kolendra
- olej


PRZYRZĄDZENIE:

Kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą tak by przykrywała mięso. Cebulę obrać, umyć, marchewkę oczyścić, opłukać. Warzywa włożyć do garnka z kurczakiem, zagotować, zmniejszyć gaz, przykryć, gotować na słabym ogniu, aż kurczak będzie miękki (ale nie może rozpadać się). Wyjąć go, osączyć, podzielić na porcje. Szpinak przebrać, umyć, osączyć, grubo posiekać. Zmieloną kolendrę utrzeć z rozgniecionym czosnkiem i łyżeczką soli. W głębokiej patelni rozgrzać olej (niezbyt mocno), połączyć z utartą pastą, wymieszać, włożyć kawałki kurczaka, smażyć na średnim ogniu ze wszystkich stron ok. 10 min, ciągle mieszając. Po tym czasie dodać szpinak i smażyć jeszcze razem następne 10 min. Wystawić, doprawić do smaku


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:36, 03 Sty 2007    Temat postu:

LAZANIA ZE SZPINAKIEM

- Pół opakowania lazanii (gotowych płatów włoskiego makaronowego
ciasta, które można kupić w wielu sklepach spożywczych).

FARSZ:

- 1 kg świeżego lub 50 dag mrożonego szpinaku,
- cebula,
- łyżka świeżej posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej,
- 1 łyżka mąki,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka płynnej przyprawy do zup,
- kilka łyżek mleka,
- 3 jaja,
- 5 dag parmezanu,
- łyżka
- zmielonych nasion słonecznika,
- łyżka oliwy,
- biały mielony pieprz, sól.

SOS BESZAMELOWY:

- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżki masła,
- 3 szklanki mleka,
- gałka muszkatołowa,
- biały pieprz, sól


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Płaty ciasta włożyć na 4-5 minut do wrzącej wody, by nieco zmiękły. Szpinaczek ugotować w posolonym wrzątku, osączyć, posiekać (mrożony podlać dwiema łyżkami mleka i udusić). Drobniutko pokrojoną cebulkę zeszklić na łyżce oliwy, oprószyć mąką, podsmażyć, włożyć szpinak i bazylię, wlać mleko, pikantnie przyprawić. Mieszając, gotować na małym ogniu do chwili, gdy szpinak uzyska gęstą konsystencję. Wlać do masy roztrzepane jaja i smażyć, aż się zetną. Podłużną formę wysmarować tłuszczem. Płaty ciasta przekładać warstwami szpinaku, polewać sosem beszamelowym i posypywać parmezanem. Na wierzch położyć ciasto, polać je beszamelem i posypać parmezanem. Zapiekać około 30 min. Takiego samego farszu można użyć do krokietów naleśnikowych lub naleśnikowej zapiekanki...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:36, 03 Sty 2007    Temat postu:

PALAK PANEER - SER SMAŻONY ZE SZPINAKIEM

1 litr mleka tłustego z folii
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka Pasty Curry łagodnej Patak`s
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
4 brykiety szpinaku mrożonego
sól i pieprz do smaku


PRZYRZĄDZANIE:

Zagotować mleko. Zdjąć z kuchenki dodać sok z cytryny i mieszać przez 5 minut. Całość przelać przez szmatkę i dokładnie odcisnąć. Na patelni rozgrzać olej dodać pastę curry i delikatnie przesmażyć ser. Zdjąć z patelni. Na patelni przesmażyć cebulę, czosnek i szpinak do momentu aż szpinak będzie gotowy. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ser i delikatnie wymieszać. Najlepiej podawać na ryżu...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:37, 13 Sty 2007    Temat postu:

PASZTET RYBNY

Składniki na 4 - 6 porcji:

- 30 dag mrożonego szpinaku (całe liście),
- 60 dag filetów z dorsza,
- 400 ml śmietany,
- 2 białka,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- 20 dag filetów z łososia,
- 125 ml białego wytrawnego wina*,
- 150 g kremówki,
- 5 dag kawioru z pstrąga,
- szczypiorek do dekoracji


PRZYRZĄDZANIE:

Szpinak rozmrażamy. Filety z dorsza kroimy w kostkę, wkładamy do lodówki na 30 minut, następnie miksujemy ze śmietaną i białkami i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Łososia kroimy w paski. Keksówkę wykładamy folią aluminiową i układamy w niej warstwami masę rybną, szpinak, łososia, szpinak i masę rybną. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 180 ° C przez godzinę. Wino zagotowujemy, dodajemy kremówki, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy nieco kawioru a resztę dodajemy do sosu. Wystudzony pasztet kroimy w plastry, polewamy sosem, obsypujemy kawiorem i szczypiorkiem...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:37, 13 Sty 2007    Temat postu:

PASZTET Z KREWETKAMI

Składniki na 4 porcje

- 0,5 kg filetów z wątłusza,
- sól, pieprz,
- 2 jajka,
- 500 g śmietany kremówki,
- starta skórka i sok z limetki,
- gałka muszkatołowa,
- 12 dag szpinaku
- 8 obranych obgotowanych krewetek gambas (tych wielkich),
- masło do posmarowania formy,
- 4-5 łyżek bitej śmietany


PRZYRZĄDZANIE:

Filety płuczemy i osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i miksujemy z jajkami. Do masy dodajemy śmietanę, mieszamy i przecieramy przez sito. Przekładamy do metalowej miski, dodajemy startą skórkę i łyżkę soku z limetki i szczyptę gałki. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Listki szpinaku odrywamy od łodyżek, blanszujemy, przelewamy zimną wodą. Krewetki skrapiamy sokiem z limetki. Podłużną kamionkową formę wysmarowujemy masełkiem. Do masy rybnej dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Połowę masy przekładamy do formy i na całej długości robimy małe zagłębienie. Wkładamy w nie połowę porcji szpinaku, na to układamy krewetki i resztę szpinaku, przykrywamy resztą masy. Trzymamy w kąpieli wodnej w temperaturze 110°C przez 90 minut. Podajemy ze sosem śmietanowo - kawiorowym... (ponoć jest to przepis dla tych, którzy lubią wydawać cała pensję na jedzenie:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:38, 13 Sty 2007    Temat postu:

PIEROGI ZE SZPINAKIEM

- 0,5 kg mąki
- 30 gram masła
- 1 jajo
- 1 łyżka stołowa pszennej mąki typu 480
- ząbek czosnku
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 kg mielonego szpinaku
- sól


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Farsz przyrządzamy z mrożonego szpinaku, czosnku, masełka, mleka oraz pszennej mąki. Oczywiście wcześniej szpinak rozmrażamy i dokładnie wyciskamy żeby usunąć wodę. Ciasto pierogowe wykonujemy z mąki jajka odrobiny soli oraz letniej wody. Lepimy z niego pierożki napełnione przygotowanym wcześniej farszem i gotujemy...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:39, 13 Sty 2007    Temat postu:

PŁONĄCA SAŁATKA ZE SZPINAKU

8 szklanek posiekanego szpinaku
1/4 bekonu
2 jaja na twardo pokrojone w plasterki,
1/4 szklanki selera poszatkowanego
2 łyżki siekanego szczypioru
1/2 łyżki grubo zmielonego pieprzu
1/4 łyżki cukru
1/3 szklanki octu
2 łyżki soku cytrynowego
3 łyżki brandy

PRZYRZĄDZANIE

Usmażyć bekon aż będzie chrupiący, odlać tłuszcz zachowując 1/2 szklanki. W dużym naczyniu do sałatek ułożyć szpinak, jaja, seler, szczypior, popieprzyć, posolić. W małym rondelku połączyć cukier, tłuszcz spod bekonu, ocet, sok cytrynowy. Podgrzać niemal do wrzenia, wymieszać z pokruszonym bekonem i połączyć ze szpinakiem. Zmieszać. Ogrzać brandy aż zacznie parować. Zapalić i szybko polać sałatkę...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:40, 13 Sty 2007    Temat postu:

SZPINAK PO INDYJSKU

- 100 g ciecierzycy (grochu włoskiego)
- 1 kg bakłażanów
- 3 kg pomidorów
- 1 kg szpinaku
- 6 łyżek masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżki imbiru
- 2 łyżeczki mielonej lub utłuczonej w moździerzu kolendry
- 1 łyżeczki chili


PRZYRZĄDZANIE:


Ciecierzycę namocz na noc. Następnego dnia ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Kiedy będzie miękka (po ok. 45 minutach), odsącz wodę. Pomidory sparz, obierz, pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj, odetnij grube łodygi, listki posiekaj. Bakłażany pokrój w drobną kostkę. W średniej wielkości garnku rozgrzej 4 łyżki masła, wsyp przyprawy, smaż je kilkanaście sekund, następnie dodaj bakłażany i mieszaj, aż zmiękną wchłoną prawie cały tłuszcz. Dorzuć pomidory i szpinak, wymieszaj wszystko dokładnie zalej 1/4 szklanki wody przykryj i gotuj na średnim ogniu 15 minut. Teraz dorzuć ciecierzycę, pozostałe masło, śmietanę, posól i gotuj 5 minut już bez pokrywki, mieszając co jakiś czas. Szpinak po indyjsku nie powinien być zbyt rzadki. Jeżeli trzeba, gotuj go dłużej, aby odparować nadmiar płynu...
Tak przyrządzony szpinak nadaje się na wystawną kolację lub jako danie główne na obiad...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:40, 13 Sty 2007    Temat postu:

SAŁATKA ZE SZPINAKU

- 20 dag szpinaku - sól i biały pieprz
- 10 dag małych twardych pieczarek - 2 łyżki octu winnego
- pęczek szczypiorku - 2 łyżki soku z jabłek
- 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika - 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy Dijon


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Zaczynamy od sosu. Mieszamy oliwę z musztardą, sokiem z jabłek i octem. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Następnie myjemy szpinak i odsączamy go z wody. Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy w plasterki. Łączymy szpinak z pieczarkami, zalewamy sosem i dokładnie, ale delikatnie , mieszamy. Sałatkę podajemy posypaną pestkami słonecznika i posiekanym szczypiorkiem...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:42, 13 Sty 2007    Temat postu:

SAŁATKA SZARPANA

Sałatka:
liście surowego szpinaku (pęczek)
rukola (małe opakowanie)
szczypiorek (pól pęczka)
pomidorki koktailowe (małe opakowanie)

Sos:
musztarda (duza łyzka)
czosnek (3-4 ząbki)
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
wszystko razem wymieszać

PRZYRZĄDZANIE:

Wszystko umyć i osuszyc. Oderwać szpinakowe łodyzki, liście poszarpać, rukole poszarpać i wymieszać w misce. Nakładać na talerze dokładając po kilka pomidorków, przyozdobić całymi łodyżkami szczypiorku (aby wyglądały jak bierki).
Polać sosem. Smacznego!..


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:43, 13 Sty 2007    Temat postu:

SAMOSA - SMAŻONE PIEROŻKI Z NADZIENIEM SZPINAKOWYM

- 1 kg szpinaku
- 2 pomidory
- 150 g wiejskiego gruboziarnistego serka
- 150 g (mała puszka) kukurydzy
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżeczki mielonej lub utłuczonej w moździerzu kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy

- CIASTO:

- 1 kostki masła
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 l oleju

Szpinak umyj dokładnie, odsącz, usuń grube łodygi, liście posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz dokładnie z zalewy.
W garnku o grubym dnie rozpuść masło; kiedy się zrumieni, wsyp przyprawy i smaż je przez parę sekund, aby wydobyć ich aromat. Uważaj, aby się nie przypaliły, bo staną się gorzkie. Dodaj pomidory, wymieszaj, smaż 3 minuty. Następnie dodaj szpinak, zalej 1/3 szklanki wody, przykryj i duś na średnim ogniu 20-30 minut. Jeżeli szpinak jest młodziutki i ma małe, delikatne listki, wystarczy 10-15 minut. Woda powinna się wygotować, a gdy szpinak zacznie przywierać do dna, dodaj kukurydzę i serek, posól. Gotuj wszystko następne 5 minut w odkrytym garnku, ciągle mieszając, aż do odparowania całej śmietanki z serka. Farsz powinien być bardzo gęsty, inaczej będzie wypływał z pierogów w czasie smażenia.
W misce połącz ręką na jednolitą masę masło, śmietanę, proszek do pieczenia i łyżeczkę soli. Stopniowo dodając mąkę, zagnieć ciasto, tak aby nie kleiło się do rąk. Podziel je na 12 części. Ulep z nich kulki i rozwałkuj na placki o średnicy ok. 15 cm. Na każdym placku połóż dużą łyżkę przestudzonego farszu, złóż na pół i bardzo starannie zlep brzegi (żeby nie otwierały się w czasie smażenia).
Samosa smaż po parę sztuk w głębokim oleju na złotobrązowo, ok. 8-10 min. Po wyjęciu z oleju ułóż je na papierowym ręczniku, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu.
Samosa ze szpinakiem można jeść na ciepło i na zimno. Wspaniale smakuje do zup, sosów czy potraw z warzyw na gorąco.

Pierożek jest też wyśmienitym drugim śniadaniem. Wtedy lepiej go upiec w piekarniku, będzie lżej strawny. Ulepione pierogi ułóż na suchej blaszce do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 15-20 minut, aż zrumieni się na złoto...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin