Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Sosy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:28, 13 Wrz 2006    Temat postu:

sos curry

Składniki:
mala cebula (lub pol wiekszej), 2-3 lyzki masla, 2 lyzeczki przyprawy curry, 1 lyzka papryki w proszku (przyprawa),1 winne jablko, 1/4 wywaru rosolowego (moze byc z puszki), 3/4 bardzo gestej slodkiej smietany, sol, pieprz (ewentualnie lyzka maki do zageszczenia sosu - jesli smietana nie jest zbyt gesta).

Sposób przygotowania:
Cebule i jablko obierz i pokroj w kostke. Zrumien na masle wraz z przyprawami. Wlej wywar rosolowy (jesli nie masz zbyt gestej smietany to przed wlaniem zmieszaj make z rosolem). Nastepnie wlej smietane. Zmniejsz ogien i dus az sos zgestnieje i jablka zmiekna.

Uwagi:

Bardzo smaczny z miesem drobiowym i wieprzowym (kotlety schabowe). Ja go uzywam do krokietow z serem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:30, 13 Wrz 2006    Temat postu:

sos pomidorowo ziolowy

Składniki:
filet z piersi kurczaka 0,5kg
olej
pieprz
ziola prowansalskie
natka pietruszki
koperek
kostka rosolowa warzywna
1 marchewka
cebula
smietana 18%
1 łyżka mąki
przecier pomidorowy mała puszeczka

Sposób przygotowania:
podsmazyc mieso z kurczaka na oleju dodac odpowiednio pieprzu ziol prowanslaskich jak i koperku z natka z pietruszki wedlug uznania i wrzucic jedna kostke rosolowa do tego dodac drpbno pokrojona w kostke cebule i marchewke chwile dusic dodac do tego smietany i mieszac okolo 4 min pozniej troszke maki zeby zgestnialo jezeli bedzie zbyt geste dodajemy troche gotowanej wody i smazymy dalej po uzyskaniu sredniej konsystencji dodajemy mala puszke przecieru lub 2-3 lyzki ketchupu pod warunkiem ze bedzie to wloclawek ketchup i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru>smacznego

Uwagi:

podawac mozna zarowno z ryzem jak i ziemniakami dobrze jest przygotowac jeszcze dodatkowo ogorka posolonego w smietanie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:31, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Misiowy sosik

Składniki:
Majonez i Ketchup (zaleznie od ilosci sosu)

Sposób przygotowania:
Majonez i Ketchup razem zmieszac (dokładnie!) w szklance najlepiej lub w misce.

Uwagi:

Sos moze mieć 3 formy:
-jasna: wtedy więcej dajemy majonezu a smak jest łagodnijszy.
- zwykły(balance): składniki po równo dodać
-ciemny: smak jest zdecydowanie ostrzejszy (mój ulubiony)
Mimo iż jest to banalny sosik, smakuje lepiej( najlepiej z frytkami, tostami itp...) smakuje on lepiej niz jakiolwiek!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:36, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Sos do pizzy

Składniki:
ketchup
przecier pomidorowy
ostry sos paprykowy
magi
oregano
ząbek czosnku
przyprawy indyjskie
sól
pieprz kajeński

Sposób przygotowania:
wszystko dodać do siebie i dokładnie wymieszać. Gotowe, życzę smacznego

Uwagi:

zamiast ketchupu można zrobić samemu sos pomidorowy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:38, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Sos pomidorowy do makaronu (błyskawiczny)

Składniki:
200 ml koncentratu pomidorowego
100-150 ml wody
kilka łyżek oleju
średnia cebula
czosnek
cukier
przyprawa warzywna (vegetta, warzywko, kucharek)
majeranek
papryka ostra i słodka.

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na patelni, na większym ogniu. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pół łyżeczki przyprawy warzywnej, smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy koncentrat rozrobiony z wodą, cukier, majeranek, paprykę ostrą i słodką. Wszystko smażymy, aż sos zgęstnieje i lekko sciemnieje.

Uwagi:

Ważne jest, żeby nie robić go w garnku ale na teflonowej patelni, bo sednem sprawy jest tutaj koncentrat, który smażony fajnie karmelizuje i lekko zmienia barwę. Polecałbym też nie żałować oleju i nie rozrabiać za bardzo koncentratu. Jego konsystencja powinna być zbliżona do konsystencji dobrze rozmieszanej śmietany. Sos jest naprawdę smaczny, jak twierdzą moi znajomi. Jest znakomity do makaronu, bez konieczności dodawania mięsa. Wprawny kucharz zrobi go w ciągu 15 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:39, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Sos czosnkowy

Składniki:
pół szklanki śmietany 18%
4-5 ząbków czosnku
szczypta soli
szczypta cukru
sok z cytryny lub kilka kropli octu winnego do smaku

Sposób przygotowania:Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z wszystkimi dodatkami.
Uwagi:

Sos dziecinnie prosty w przygotowaniu, doskonały do sałatek, szczególnie dobrze smakuje w połączeniu z posiekaną kapustą pekińską i dowolnymi warzywami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:40, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Sos biały

Składniki:
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki bulionu
1/4 szklanki śmietany
1 łyżka parmezanu -- starty
sól
pieprz biały

Sposób przygotowania:
Czosnek posiekać i usmażyć na maśle aż zmatowieje. Dodać rosół i śmietankę. Gotować na malutkim ogniu aż trochę odparuje, 5 minut. W ostatniej chwili doprawić solą i białym pieprzem, i dodać parmezan. Wymieszać i wylać na makaron i od razu podać. Najlepiej z dużą sałatą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:43, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Sos majonezowo-chrzanowy

Składniki:
1/3 szklankimajonezu
łyzka utartego chrzanu
łyżka posiekango szczypiorku
sól
cukier

Sposób przygotowania:
wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku solą i cukrem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:46, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Sos wermutowy

Składniki:
1 szklanka soku pomarańczowego
1 szklanka czerwonego wermutu
10 dag cukru
10 dag masła
1 łyżeczka mąki pszennej
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Cukier rozpuść na patelni, zalej sokiem pomarańczowym i odparuj. Następnie wlej wermut, dodaj masło wymieszane z mąką i gotuj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:47, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Sos serowy

Składniki:
2 szklanki mleka
20 dag serka topionego
tymianek
bazylia
rozmaryn
sos sojowy

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać, włożyć serek topiony i, mieszając, gotować na małym ogniu. Gdy serek się roztopi, przyprawić do smaku sosem sojowym, ziołami i zagotować. Takim sosem polewa się warzywa z wody.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:48, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Sos pomidorowy

Składniki:
50 dkg pomidorów
duża cebula
3 ząbki czosnku
3 gozdziki
sól i pieprz
listek laurowy
natka pietruszki
odrobina tymianku rozmarynu i bazylli

Sposób przygotowania:
Pomidory umyć drobno pokroić i włożyć do garnka.
Zioła jeśli są świeże dokładnie umyć i drobno pokroić.
Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posoekać, dodać przyprawy i dusić na małym ogniu pod przykryciem aż się rozgotuje.
Wyjąć gozdziki i listek laurowy. Zmikosować sos. Sos powinien mieć konsystencje kremu, podawać do gotowanych warzyw, jajek na twardo lub w koszulkach,bądż do gotowanej wołowiny


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:49, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Sos koperkowy

Składniki:
3 posiekane szalotki
1 szklanka octu winnego z szampana
1 szklanka wina musującego
1 zimna kostka masła
sok z cytryny
sól
posiekany koperek
Sposób przygotowania:
Gotować szalotkę z octem winnym i winem, aż płyn zgęstnieje i zostanie 1/2 szklanki. Masło pokroić w grubą kostkę. Wtrzepywać zimne do gorącego sosu, kawałek po kawałku, ciągle ubijając. Powinien powstać spójny sos. Doprawić solą, sokiem z cytryny i koperkiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:54, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Sos Tatarski

Składniki:
2 ugotowane na twardo jajka
2 surowe żółtka
łyżeczka ostrej musztardy
1/2 szklanki oleju
1 łyżka siekanego szczypiorku lub chrzanu
2-3 korniszony
5-6 marynowanych grzybków
kilka łyżeczek śmietany
sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:
Ugotowane jaja obrać, oddzielone od białek żółtka włożyć do miski, rozetrzeć z surowymi żółtkami i musztardą na gładką masę. Dolewać po troszeczkę oleju ciągle ucierając drewnianym wałkiem. Gdy wyjdzie cała ilość oleju, dodać drobno pokrojone grzybki, białka, korniszony (mogą być ogórki konserwowe lub kiszone), tarty chrzan, siekany szczypiorek. Wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny .


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:58, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Sos czosnkowy

Składniki:
5-6 ząbków czosnku
szklanka bulionu (może być z kostki)
2 żółtka
łyżka octu winnego
łyżeczka musztardy
pół łyżeczki suszonej bazylii
cukier
pieprz
sól

Sposób przygotowania:
Bulion podgrzać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i ocet. Wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Żółtka roztrzepać w garnuszku z 2-3 łyżkami bulionu, a następnie wlać do garnka i, mieszając, chwilę podgrzewać, nie dopuszczając jednak do rozgotowania. Doprawić pieprzem, solą i cukrem. Podawać do gotowanych ryb i pieczeni z baraniny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:29, 18 Paź 2006    Temat postu:

Sos śiwkowo czosnkowy

Składniki:
25 dag suszonych śliwek
3 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu drobiowego
pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:Śliwki umyć, namoczyć na 10 minut w małej ilości przegotowanej wody. Rozgotować je w wodzie, w której się moczyły, zmielić w maszynce, przetrzeć przez sitko. Rozprowadzić bulionem tak, żeby konsystencja przypominała rzadką śmietanę. Dodać czosnek, sól, pieprz i zagotować. Super smakuje z pieczonym kurczakiem i szaszłykami z grilla.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin