Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Sosy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:31, 18 Paź 2006    Temat postu:

Super sosy do pizzy taki jak w pizerii

Sos pomidorowy
Składniki:
3 łyżeczki ziół (oregano, bazylja)
2 łyżki stołowe wody
1\3 szklanki koncentratu pomidorowego
1\2 szklanki ketchupu
sól pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Zioła wsypać do szklanki zalać wrzącą wodą przykryć i odczekać aż się zaparzą potem dodać koncentrat pomidorowy i ketchup i wszystko razem dokładnie wymieszać dodać sól pieprz do smaku i gotowe

Sos czosnkowy
Składniki:
3 łyżki mieszanki ziół (taka jak przepis 1)
2 łyżki stołowe wody
1\3 szklanki śmietany 18%
1\2 majonezu
2 ząbki czosnku (jak ktoś lubi to więcej)
sól pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Zioła sparzyć wrzątkiem, dodać śmietanę i majonez, wycisnąć czosnek dodać sól i pieprz wymieszać i gotowe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:32, 18 Paź 2006    Temat postu:

Sos cebulowy

Składniki:
5 pokrojonych w kostkę cebul
1 szklanka bulionu drobiowego
1 łyżka masła
&frac12; szklanki gęstej śmietany
4 łyżki mąki pszennej
szczypta cukru
sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Cebulę ugotować w szklance wody, miękką zmiksować lub przetrzeć przez sito. Na maśle przygotować białą zasmażkę z mąki. Dodać cebulę i bulion drobiowy, zagotować. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku i ponownie przetrzeć przez sito.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 12:22, 14 Gru 2006    Temat postu:

Sos chrzanowy inaczej.

Trzy łyżki utartego chrzanu wymieszać z kwaterką surowej, młodej śmietany, wlać trochę octu, na koniec noża cukru i szczyptę soli. Sos ten podaje się do prosięcia lub główki cielęcej na zimno.

Sos do szynki z dzika

Dwie łyżki musztardy, dwie łyżki powidełka głogowego rozprowadzić szklanką wina owocowego, wcisnąć soku z cytryny i pocukrować do smaku, a przecedziwszy podać w sosjerce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 12:23, 14 Gru 2006    Temat postu:

Sos sardelowy do ryb lub dziczyzny.

Cztery sardele wymoczyć w wodzie, obrać z ości, posiekać i przetasować przez sito, wraz z trzema żółtkami ugotowanemi na twardo. Potem utrzeć małą łyżeczkę musztardy krymskiej z łyżeczką oliwy i sokiem z pół cytryny, zmieszać razem, a wkońcu dać trochę soli, cukru i pieprzu.

Masło szczypiorkowe.

Robi się tak samo jak poprzednie; zamiast z pietruszką wymieszać masło ze szczypiorkiem drobno siekanym, nie dawać jednak wcale soku z cytryny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 12:23, 14 Gru 2006    Temat postu:

Sos tatarski z ugotowanych żółtek.

Sześć lub osiem gotowanych jaj na twardo, obrać ze skorupek i przetrzeć żółtka przez sito do donicy. Potem dolewając po jednej łyżce oliwy, wlać tyle łyżek ile jest żółtek, ucierać wałkiem tak długo, aż będą zupełnie gładkie, dodać dwie łyżki mocnej musztardy, trochę soli, białego pieprzu, cukru i octu do smaku, i ucierać aż wszystko dobrze się wymiesza. Sos ten podaje się do wędlin i zimnego mięsa szczególniej na święta Wielkanocne.

Sos "Rauigoffe".

Do zwykłego sosu majonezowego dodać zielonego soku z gotowanego szpinaku wyciśniętego przez serwetę, aby zafarbować sos na zielony kolor i trochę siekanego kopru.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 12:26, 14 Gru 2006    Temat postu:

Masło ciemne "au beurre noir".

Dwie łyżki octu winnego wlać na patelnię i zagotować z korzeniami. Na drugiej patelni łyżkę świeżego masła zrumienić aż na ciemno-bronzowy kolor, wtedy wlać czysty ocet bez korzeni do zrumienionego masła i wsypać zielonej pietruszki. Polewa się tem masłem rybę lub jaja sadzone.

Masło z rumianą bułeczką.

Łyżkę masła zrumienić, wsypać łyżkę tartej bułki, zasmażyć, aby i bułeczka nabrała rumianego koloru i polać jarzyny lub mączne potrawy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin