Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Sosy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:56, 07 Lip 2006    Temat postu:

Sos aurore

600 ml sosu veloute podstawowego (patrz przepis) na wywarze
cielecym,
100 ml pasty pomidorowej,
mala cebula,
zabek czosnku,
lyzeczka oliwy,
tymianek, cukier, sol, pieprz.

1. Usmazyc na oliwie drobno posiekana cebule i czosnek. Dodac paste pomidorowa,
tymianek, wlac sos podstawowy, gotowac na malym ogniu 10 min. Doprawic cukrem, sola i pieprzem. Sos mozna przetrzec przez sito.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:57, 07 Lip 2006    Temat postu:

Sos barbecue

1 szklanka ketchupu,
1/2 szklanki wody,
2 łyżeczki oleju jadalnego,
2 łyżeczki octu,
60 ml soku z cytryny,
1 posiekana cebula,
2 łyżeczki cukru skarmelizowanego,
1 łyżeczka musztardy,
3 łyżeczki płynnej przyprawy do zup,
20 dag startego selera,
sól, pieprz,
papryka w proszku

Cebulę smażyć w oleju aż zbrązowieje, dodać pozostałe składniki, zamieszać, zagotować i trzymać na wolnym ogniu przez 20 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:58, 07 Lip 2006    Temat postu:

Sos barbecue żurawinowy
.
0,5 szklanki żurawin ze słoika
0,5 szklanki gotowego sosu barbecue

Podgrzej oba składniki w rondelku. Duś pod przykryciem przez 3 minuty. Podawaj gorący.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 10:02, 07 Lip 2006    Temat postu:

Sos batarde

250 g masla,
3 lyzki maki,
600 ml zimnej wody,
2 zoltka,
lyzka soku cytrynowego,
sol, pieprz.

1. W garnku o grubym dnie roztopic na malym ogniu 60 g masla. Dodac make i nie
rumieniac wymieszac na jednolita puszysta mase. Wlac 600 ml lekko osolonej,
zimnej wody, dobrze wymieszac, by nie powstaly grudki. Trzymac na malym ogniu, stale mieszajac, az sos zgestnieje, nastepnie zdjac z ognia na minute.
2. W misce utrzec zoltka z lyzka zimnej wody.
3. Sos ponownie postawic na ogniu, dodac roztarte zoltka, wymieszac, ubijac
trzepaczka poczatkowo na malym ogniu, nastepnie na wiekszym, nie doprowadzajac do wrzenia.
4. Zdjac garnek z ognia, dodac do sosu lyzke soku cytrynowego i reszte masla.
Maslo dodawac po malym kawaleczku. Doprawic sola i pieprzem. Po dodaniu
masla sosu nie podgrzewac


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 10:03, 07 Lip 2006    Temat postu:

Sos bearnenski podstawowy

2 male cebulki (szalotki),
3 lyzki octu winnego,
3 lyzki bialego, wytrawnego wina,
3 zoltka,
250 g masla,
galazka estragonu,
1/2 lyzeczki rozgniecionych ziaren bialego pieprzu,
sol.

1. Cebulki obrac, drobno posiekac. Do malego garnka wlac wino, ocet, dodac cebulki, galazke estragonu i rozgnieciony pieprz. Gotowac na malym ogniu, az
plyn odparuje do 2/3 objetosci. Zdjac z ognia, przecedzic, ponownie wlac do
garnka.
2. Garnek wstawic do naczynia z goraca woda, dodac zoltka, odrobine soli, ubijac trzepaczka, az sos zgestnieje. Nie doprowadzac do wrzenia, by zoltka sie
nie sciely.
3. Malymi porcjami dodawac maslo i ubijac, az caly sos nabierze jednolitej konsystencji. Niektore przepisy polecaja dodanie do sosu lisci laurowych, czosnku i tymianku. Pod koniec przygotowania mozna dodac swiezo pokrojony estragon i kilka kropli soku cytrynowego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:37, 13 Lip 2006    Temat postu:

Sos szampański do ryb
Składniki:
- 2 male pomidory pokrojone w czastki
- 1 drobno posiekana cebula
- ok. 7 cm pora (czesc biala) pokrojona w talarki
- 1 lyzeczka bulionu wolowego w proszku
- 200 ml wytrawnego szampana/wytrawnego bialego wina
- sloik fond do ryb
- 2 kubeczki smietany
- 1/5 kostki masla
- starta skorka z 1 cytryny
- szafran
- sol
- pieprz
- szczypta cukru

Sposób przyrządzania:

Na patelnie, na ktorej byly smazone ryby, wrzucic cebule, pora i pomidory. Dodac lyzeczke bulionu i podlac winem/szampanem (100 ml). Doprawic pieprzem. Wlac fond do ryb. Zagotowac. Dodac smietane (1 kubeczek). Wrzucic szafran. Ponownie podlac winem/szampanem (50 ml). Dodac szczypte cukru oraz skorke z cytryny. Sprobowac, gdy sos wydaje sie zbyt kwasny dodac jeszcze cukru. Ubic smietane (1 kubeczek) i wymieszac mikserem z maslem i dolac do sosu na patelni. Wymieszac, troche poddusic. Na koniec przecedzic sos przez sitko. Podawac do ryb smazonych (obtoczonych w soku z cytryn i mace)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:38, 13 Lip 2006    Temat postu:


Sos pomidorowy po wietnamsku
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 3 średnie pomidory
- 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki) lub soku ze świeżego kokosa
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej olej, wrzuć czosnek, smaż, aż się leciutko przyrumieni. Pomidory natnij na krzyż, sparz wrzącą wodą i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, usuń nasionka, cząstki pomidorów pokrój w małą kostkę. Dodaj do podsmażonego czosnku, duś 5 minut, powoli dolewając bulion lub sok z kokosa. Zagotuj, mieszając, ewentualnie dodaj nieco wody. Ponownie dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień, przypraw do smaku solą (uważaj, dodając sól, gdyż bulion jest już słony) i cukrem. Duś na małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, aż 1/3 sosu odparuje.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:40, 13 Lip 2006    Temat postu:

Sos słodki z porzeczkowy

Składniki:
- 250 g czarnych porzeczek świeżych lub mrożonych
- 60 g brązowego cukru
- 2 łyżki wody
- sok z 1 cytryny

Sposób przyrządzania:

Do rondla włożyć porzeczki, dodać cukier, wodę i gotować przez 5 minut. Miksturę owocową przetrzeć przez nylonowe sitko. Można dodać sok z cytryny. Serwować na ciepło. Doskonały do sorbetów, lodów, sernika


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:42, 13 Lip 2006    Temat postu:

Sos winegret z czerwoną papryką

Składniki:
- 1/2 łyżeczki miodu wymieszane z 4 łyżkami czerwonego octu winnego
- pokrojoną w kostkę szalotką
- solą
- pieprzem
- chilli i 7 łyżkami oliwy oraz 2 łyżkami pokrojonej w kostkę upieczonej papryki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:44, 13 Lip 2006    Temat postu:

Sos wytrawny z porzeczek

Składniki:
- 500 ml czerwonego wina
- 50 g cukru
- 200 g czarnych porzeczek
- 1 łyżka octu z czerwonego wina

Sposób przyrządzania:

Wino zagotować z cukrem, aż zmniejszy swą objętość o połowę i zgęstnieje. Dodać porzeczki i ocet. Gotować, aż porzeczki będą miękkie. Podaj z grillowaną piersią kaczki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:47, 13 Lip 2006    Temat postu:

Sos z orzeszków ziemnych
Składniki:
- 1 szklanka masła z orzeszków ziemnych
- 1 szklanka mleka kokosowego 3 łyżki oleju 1 cebula 2 łyżeczki utartego imbiru 3 utarte ząbki czosnku 3 łyżki słodkiego sosu sojowego szczypta kruszonego chilli lub pasta chilli sok z 1/2 limonki 3 łyżki sosu rybnego

Sposób przyrządzania:

Zeszklić cebulę, dodać czosnek, imbir, chilli i sos sojowy, trochę wody, zagotować. Dodać mleczko kokosowe i masło orzechowe. Wymieszać. Dodać sos rybny i sok z limonki. Doprawić. Podawać na zimno posypany kolendrą


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:34, 28 Sie 2006    Temat postu:

Sos malinowy

Oryginalny sos do wszystkich rodzajów sałat.

Składniki:

150 g malin
10 ml octu malinowego
1/2 łyżki cukru
25 ml soku malinowego
100 ml oleju z pestek winogron

Wszystkie składniki zmiksować dodając powoli olej


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:35, 28 Sie 2006    Temat postu:

Sos balsamico

Doskonały do pomidorów z serem mozzarella.

Składniki:

50 ml octu balsamico
50 ml białego wina
3 łyżki musztardy
1 łyżka cukru
100 ml oleju z oliwek

Wszystkie składniki zmiksować dodając powoli olej.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:36, 28 Sie 2006    Temat postu:

Sos winegret (kremowy)

Doskonały do zielonej sałaty lub greckiej sałatki.

Składniki:

2 łyżki musztardy
25 ml białego wina
1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka majonezu sól,
pieprz
1/2 ząbka czosnku
100 ml oleju słonecznikowego

Wszystkie składniki zmiksować dodając powoli olej.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:38, 28 Sie 2006    Temat postu:


Pomidorowy sos do wszystkiego

Składniki:
puszka pomidorów
2 łyżki oliwy
2 małe cebule ząbek czosnku

do smaku:

cukier,
sól,
pieprz,
ocet winny

cebule obrać, drobno posiekać, czosnek rozetrzeć z solą. W garnku rozgrzać oliwę i zrumienić na niej cebule. Garnek zestawić z kuchenki. Otworzyć puszkę, wylać jej zawartość do sita, ułożonego na garnku, i przetrzeć. Można też wlać zawartość puszki bez przecierania, rozdrabniając pomidory widelcem. Wymieszać cebulę z przecierem, doprawić solą, cukrem, pieprzem oraz octem. Zagotować. Sos nadaje się do makaronu, ryżu, pulpetów z mielonego mięsa. Przed podaniem potrawę można posypać posiekaną, świeżą bazylią.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin