Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Słownik Kuchni.tv
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:35, 13 Lut 2007    Temat postu:

KAWA ROZPUSZCZALNA

Występuje w postaci proszku lub granulek, które powstają w wyniku wysuszenia naparu z kawy naturalnej. Palone ziarna kawy, są mielone, a następnie przygotowywany jest z nich stężony ekstrakt. Płyn podlega wysuszeniu i w ten sposób otrzymujemy suchy proszek – bazę kawy rozpuszczalnej. Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje kawy rozpuszczalnej: liofilizowaną, suszoną rozpyłowo i granulowaną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:35, 13 Lut 2007    Temat postu:

KAWA SMAKOWA

Uzyskuje się ją przez dodanie do ziaren kawy poddawanych procesowi palenia, ekstraktu roślinnego bądź mieszanki ekstraktów. W zależności od nuty smakowej dodanej do ziaren kawy rozróżniamy np. kawy orzechowe, waniliowe, owocowe, a nawet ajerkoniakowe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:36, 13 Lut 2007    Temat postu:

KŁÓTA

Jest to postne danie wigilijne przyrządzane na Podhalu. W jego skład wchodzi gotowana kapusta i ziemniaki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:36, 13 Lut 2007    Temat postu:

KMIN RZYMSKI
(ŁAC.CUMINUM CYMINUM)

Używany jako aromatyczna przyprawa w Afryce Północnej, w zachodnich Chinach, Indiach, na Bliskim Wschodzie, w Meksyku i w Chile. Często jest mylony z kminkiem, ale podobieństwo jest widoczne tylko w nazwie. W Indiach używa się go do mieszanki różnych ziół - masali. Jasne nasiona tej przyprawy są łagodne, ciemne zaostrzają smak dań. Kumin dodaje się do potraw smażonych i gotowanych.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:37, 13 Lut 2007    Temat postu:

KOLENDRA

Jest to przyprawa przypominająca w wyglądzie nać pietruszki. Smak jest jednak odmienny. Często używana jest w kuchni azjatyckiej, ale również w Europie coraz cześciej jest doceniana. Jest podstawowym składnikiem indyjskiego curry. Ziarna kolendry używane są do przyprawiania mięs np: baraniny czy ryżu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:38, 13 Lut 2007    Temat postu:

KREM KATALOŃSKI
(CREMA CATALANA)

Typowy i charakterystyczny deser przyrządzany w regionie Hiszpanii - Katalonii. Czesto porównywany jest z creme brulee. Krem brulee jest jednak nieco bardziej gęsty i robiony z gęstej śmietany, a kataloński z mleka. Składa sie z bazy kremowej z dodatkiem cynamonu, cytryny, zółtek jaj i chrupkiej, skarmelizowanej skorupki cukrowej na wierzchu. W Katalonii ten deser serwowany jest w Dniu św, Józefa, 19 marca.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:38, 13 Lut 2007    Temat postu:

KUTIA

Danie pochodzące z Kresów. Zaliczane jest też do polskich tradycyjnych dań wigilijnych. Kutia jest przygotowywana z gotowanej pszenicy, miodu, maku i bakalii. Czasami dodaje sie także mleko lub śmietanę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:39, 13 Lut 2007    Temat postu:

KWAŚNICA

Jest to tradycyjna góralska zupa przyrządzana z kiszonej kapusty i mięsa. Podaje sie do niej ziemniaki lub chleb. Różni się ona od kapuśniaku tym, że w jej skład nie wchodzą żadne jarzyny.
Postna kwaśnica bez miesa, sporządzana jest także w Wigilię Bożego Narodzenia, wtedy dodaje się do niej również suszone śliwki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:39, 13 Lut 2007    Temat postu:

LASAGNE

Dość duże płaty makaronowe, ale również nazwa potrawy. Najsłynniejsze danie na bazie tego makaronu to lasagne po bolońsku - płaty makaronu przekładane są mielonym mięsem duszonym w sosie pomidorowym i zapiekane z serem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:40, 13 Lut 2007    Temat postu:

LASSI

Jest to napój pochodzący z Indii, a dokładnie z północy Indii. Przyrządzony jest na bazie jogurtu naturalnego (curd) i przypraw takich jak: mięta, sól, pieprz. Do tego napoju mogą być dodane owoce np: mango. Głównym zadaniem napoju jest ugaszenie pragnienia po palących i mocno doprawionych potrawach indyjckich.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:40, 13 Lut 2007    Temat postu:

LIŚCIE BANANOWCA

Używane w Indiach do serwowania na nich dań i traktowane są jako naczynia jednorazowego użytku. Wykorzystywane są również do zawijania w nie ryb lub mięs i gotowania tychże potraw na parze lub pieczenia na ruszcie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:41, 13 Lut 2007    Temat postu:

LODY WŁOSKIE

(wł. gelato) Najbardziej znany deser na świecie, uwielbiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Najczęściej podawane w waflu w postaci gałek lub kręconych świderków. Według oryginalnych przepisów włoskich, do lodów dodawane są świeże owoce oraz wszelkiego rodzaju bakalie i najprawdziwsza czekolada.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:41, 13 Lut 2007    Temat postu:

MASALA

Mieszanka przypraw używanych w kuchni indyjskiej. W skład masali wchodzą zioła najczęsciej używane do przyprawiana tradycyjnych potraw tj. chili, kumin, imbir, ziarna kolendry. Każda hinduska rodzina posiada swoją własną mieszankę przyrządzoną wedle upodobań smakowych. Najostrzejsza forma przypraw zmieszanych razem nazywa się garam masala.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin