Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Słownik Kuchni.tv
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:45, 17 Sty 2007    Temat postu:

CARNE SALATA

Danie z Trydentu przyrządzone z wołowiny marynowanej w pieprzu i rozmarynie. Mięso spoczywa w marynacie około miesiąca, dzięki czemu nabiera kruchości i charakterystycznego smaku


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:46, 17 Sty 2007    Temat postu:

CARPACCIO

Plastry bardzo cienko pokrojonej marynowanej wołowiny lub wędzonego łososia. Jest to włoska przystawka (wł. antipasti) podawana również z kaparami, cytryną czerwonym lub zielonym marynowanym pieprzem i ciepłym pieczywem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:47, 17 Sty 2007    Temat postu:

CASSATA

Deser sycylijski w postaci tortu z kremem cytrynowym na bazie sera ricotta i biszkoptów nasączonych likierem. Tort jest niezwykle delikatny w smaku, a dodana orzeźwiająca cytryna sprawia ze deser idealnie pasuje do klimatu upalnej Sycylii.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:47, 17 Sty 2007    Temat postu:

CHAŁWA

Jest to wyrób cukierniczy pochodzący z Indii. W skład chałwy wchodzą nasiona oleiste oraz karmel, który pełni funkcję spoiwa. Ze względu na różne rodzaje nasion i aromaty dodawane do tego smakołyku, istnieje wiele odmian chałwy: makowa, sezamowa, orzechowa. W Europie do produkcji chałwy najczęściej używa się nasiona sezamu, a w Azjii orzeszki pistacjowe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:48, 17 Sty 2007    Temat postu:

CHARDONNAY

Najpopularniejsza odmiana białego wina na świecie. Ten szczep rośnie prawie wszędzie, przyjmuje się zarówno w klimacie umiarkowanym jak i ciepłym. Doskonale nadaje się do produkcji win musujących, ale także słodkich win deserowych.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:49, 17 Sty 2007    Temat postu:

CHILI

Papryka chili, owoc hodowany ze względu na swoje walory smakowe, używany do przypraw. Dojrzały ma intensywnie czerwony kolor i bardzo ostry smak. Za jego ostry smak odpowiada związek chemiczny o nazwie kapsaicyna. Jest bodźcem powodującym wytwarzanie endorfiny. Chili może być jedzone na surowo lub gotowane. Ziarenka znajdujące się w środku papryczek dodatkowo wzmacniają ostry smak owocu, także w przypadku używania chili jako przyprawy najbezpieczniej je usunąć. Chili istnieje również jako przyprawa w sproszkowanej nieco łagodniejszej formie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:49, 17 Sty 2007    Temat postu:

CHORIZO

Chorizo to niezwykle smaczna kiełbasa wieprzowa produkowana w Hiszpanii i Portugalii. Ma łagodny lub pikantny dzięki papryczkom chili (guindillas secas) smak i charakterystyczny czerwony kolor, który zawdzięcza dodawanej do niej opiekanej papryce. Można ją ciąć w plasterki i serwować na kanapkach, smażyć lub opiekać. Jest również składnikiem wielu potraw.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:50, 17 Sty 2007    Temat postu:

CHUTNEY
(CHATNI)


Oryginalnie pochodzi z Południowej Azji, a dokładnie z Indii. Jest to sos przyrządzony z warzyw lub z owoców. Jest dość wyrazisty i ma ostro - słodko - kwaśny smak. Najczęściej dodawane do niego przyprawy to chili i czosnek. Jest porównywalny z salsą. Przeważnie stanowi dodatek do innych dań.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:37, 17 Sty 2007    Temat postu:

CREME BRULEE

To wspaniały, wykwintny deser przygotowywany w małych miseczkach (timbalikach). Do środka miseczki nakłada się krem zazwyczają połączony z wanilią, ale również czekoladą, likierem lub owocami. Wierzch deseru pokryty jest cukrem, ktory jest przypiekany w wysokiej temperaturze, ale tak żeby krem znajdujący sie pod powierzchnią się nie ściął i pozostał płynny. Deser serwowany jest na zimno.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:38, 17 Sty 2007    Temat postu:

CROSTINI

Grzanki włoskie serwowane z różnymi pastami i dodatkami. Bagietka cięta jest na kawałki, które smarowane są oliwą z oliwek i czosnkiem, następnie zapiekane i dekorowane rożnymi dodatkami np. pastą z wątróbek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:38, 17 Sty 2007    Temat postu:

CUKIER BURACZANY

Jest on młodszym bratem cukru trzcinowego wytwarzany jest jednak z buraków cukrowych. Odkryty został we Francji w XVI wieku . Przez długi czas konkurował on z cukrem trzcinowym, aż około 1800 roku wysunął się na prowadzenie. Od tej pory stał się artykułem codziennym i przestał być rarytasem przeznaczonym tylko dla wysoko urodzonych


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:39, 17 Sty 2007    Temat postu:

CUKIER TRZCINOWY

Słodycz soku trzcinowego, została odkryta w Nowej Gwinei 8000 lat p.n.e. Później sok ten został przetworzony w drobne brązowawe kryształki. Uprawa trzciny cukrowej rozprzestrzeniła się i dotarła do Chin, Indochin i Indii. Tutaj 3000 lat p.n.e. zaczęła się produkcja cukru do celów spożywczych. W tym samym czasie starożytne cywilizacje europejskie musiały jeszcze zadowalać się miodem, aż do IV w. p.n.e. Wtedy to rzymscy medycy zaczeli sprowadzać niewielkie ilości cukru i przepisywali go zamożnym chorym jako lek.
Popularność cukru trzcinowego w Europie przez długi czas nie dorównywała tej na Bliskim Wschodzie. Słodkie kryształki były przeznaczone tylko dla elit, a biedota nawet nie słyszała o ich istnieniu. Dopiero w 1300 roku zaczęły stawać się coraz bardziej dostępnym produktem spożywczym. Za sprawą Krzysztofa Kolumba sadzonki trzciny cukrowej dotarły na nowy, odkryty przez niego kontynent Ameryki Południowej, a produkcja cukru trzcinowego ruszyła na szeroką skalę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:40, 17 Sty 2007    Temat postu:

DAL

To danie z soczewicy, grochu lub fasolki Mung, przyrządzane w Indiach. Ziarna roślin strączkowych są długo gotowane, a następnie rozgniatane na gęstą papkę i doprawiane pikantnymi przyprawami. Ten proceder wykonywany jest w celu łatwiejszego trawienia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:40, 17 Sty 2007    Temat postu:

DEKANTACJA

Oddzielenie wina od osadu zgromadzonego przez lata w dojrzewającym winie. Wino w zakorkowanej butelce układa się na specjalnym stojaku w pozycji ukośnej, korkiem do góry. Po pewnym czasie butelka jest otwierana, a wino w bardzo delikatny sposób przelewane do karafki. Osad zostaje na dnie butelki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:43, 18 Sty 2007    Temat postu:

DO
(DENOMINACION DE ORIGEN)


Jest to hiszpański odpowiednik francuskich apelacji, obejmujący najlepsze wina hiszpańskie. Ich wytwarzanie regulowane jest prawnie i opiera się na ujednoliconych zasadach uprawy i produkcji określonych winorośli.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin