Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Sałatki warzywne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:50, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Kuleczki ryżowe

Składniki:
2 szklanki ryżu
mrożonka warzywna według uznania
3 marchewki
2 łyżki oliwy
bułka tarta
ulubione przyprawy
łyżka śmietany
2 jajka

Sposób przygotowania:
Ryż ugotowac-pozwolic mu sie odrobine rozgotowac.Warzywa ugotowac i dośc drobno posiekac,zmieszac ryz z warzywami i doprawic wg uznania.Formułowac kuleczki i obtaczac je w bulce tartej(jezeli masa jest zbyt sypka by formułowac kuleczki dodac wody).W tak przygotowanych i obtoczonych w bułce kuleczkach palcem zrobic dołki.Blachę nasmarowac oliwą i układac na niej kuleczki piec w piekarniku okolo 45 minut w temperaturze 250 stopni-nie przejmowac sie tym ze wysychają.Po 45 minutach kuleczki należy wyciągnąc z piekarnika i posmarowac roztrzepanym ze śmietaną jajem-dokładnie byh nie zostawic nawed malutkiego miejsca nie posmarowanego a do dołków znajdujacych sie w naszych pysznych kuleczkach należy wsadzic troche zieleniny(natka pietruszki,szczypiorek koperek) i do reszty zalac je śmietaną z jajem.Piec jeszcze przez 10-15 minut az jajko w dołkach się zetnie i gotowe:)


Podawac jako samodzielne danie na liściu sałaty lub jako dodatek do wszystkich dan na zimno bądź na ciepło!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:52, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Sałatka tortellini

Składniki:
1 makaron tortelini z mięsem
1 szynka konserwowa
pęczek rzodkiewek
1-2 świeże ogórki
ser feta
1 puszka kukurydzy
szczypiorek,koperek
1-2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować- wystudzić. Ogórki i rzodkiewkę pokroić w półtalarki.
Szynkę i ser feta pokroić w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać dodając kukurydzę i zimny makaron, dodając majonez.

Nie dawać więcej majonezu ponieważ wszystko puści swój sok i nie solic bo ser feta jest słony.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:53, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Salata zielona z boczkiem

Składniki:
glowka zielonej salaty
boczek wedzony
lyzka wyluskanych ziaren slonecznika
2 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzka octu winnego
1 lyzeczka ostrej musztardy
sol

Sposób przygotowania:Umyte liscie salaty porwac delikatnie palcami na mniejsze kawalki i wlozyc do salaterki, boczek pokroic w kostke i podsmazyc na patelni aby stopic troche tluszcz, wlozyc do salaty razem z ziarnami slonecznika. Wymieszac oliwe, ocet musztarde i sol, polac sosem salate. Wymieszac tuz przed podaniem

Mozna dodac rowniez pokrojony w kostke ser kozi lub feta


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:55, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Salatka z brokuów

Składniki:
jeden duży brokul,
pól czerwonej cebuli,
puszka czerwonej fasoli,
sól, pieprz, bazylia, 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Ugotować brokul, wystudzić, dodać odsączoną fasolę i pokrojoną w talarki cebulę. Wycisnąć czosnek, posolić, dać trochę pieprzu i ubrać listkami ze świeżej bazylii.

Czas przygotowania jest bardzo krótki. W sam raz na kolację we dwoje, lub dla malej liczby gości. Przygotowanie nie wymaga wysilku a salatka jest calkiem sycąca. Można jeść z bulką lub chlebem z maslem czosnkowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:57, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Surówka z kapusty białej

Składniki:
50 dag białej kapusty
zielona, czerwona i żółta papryka
2 jajka na twardo
2 łyżki postekanej drobno rzodkiewki
3 łyżki majonezu
2 łyżki naturalnego jogurtu
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 15 minut. Paprykę oczyścić, pokroić w wąskie paski. Jajka obrać, pociąć w ósemki. Majonez wymieszać z jogurtem, przyprawić solą oraz pieprzem. Warzywa i jajka włożyć do naczynia, polać sosem i posypać rzodkiewką


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:11, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Saladka z Kurczaka

Składniki:
Pierś z kurczaka
2 papryki czerwone
5 ogorkow kiszonych
4 jajka
majonez
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Piers gotujemy w bulionie a nastepnie kroimy w kostke.
Papryke oczyszczamy ze srodk i kroimy a kostke.
ogorki nie obieramy ze skorki.
jajka gotujemy na twardo . Kroimy w kostke ale tylko same bialko.
dodajemy majonez , pieprz i sol do smaku


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:12, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Sałatka pieczarkowa

Składniki:
0,5 kg pieczarek
3 cebule
2 jaja ugotowane na twardo
3 ogórki konserwowe
po 1 puszce kukurydzy i groszku
natka pietruszki,
sól,
pieprz,
majonez

Sposób przygotowania:
Pieczarki pogotować 5 min, odsączyć, wystudzić i pokroić w talarki, cebule posiekac w drobną kosteczkę i sparzyć, jajka i ogórki pokroić w kostkę.
Wymieszać składniki, dodać groszek i kukurydzę,sól i pieprz do smaku, połączyć z majonezem. Sałatkę wyłożyć na półmisek, posypać posiekaną natką pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:14, 20 Wrz 2006    Temat postu:

Sałatka z ziemniaków curry

50 dag ugotowanych ziemniaków
2 jajka ugotowane na twardo
2 pęczki młodej cebuli z grubym szczypiorkiem
1/2 łyżeczki curry
2 łyżki oleju
sok z cytryny
sól, pieprz
kilka li?ci sałaty

Ziemniaki pokroić w plastry, cebulę drobno posiekać. Rozłożyć li?cie sałaty na półmisku, na nich położyć plastry ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem. Posypać cebul?, skropić sokiem z cytryny. Curry wymieszać z oliwą. Polać sałatkę. Obłożyć pokrojonymi ćwiartkami jajka.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin