Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Sałatki warzywne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:36, 15 Lip 2006    Temat postu:

TROLEJBUS WARZYWNY

Składniki:
3 marchewki,
1 papryka,
1 seler (korzeń),
1 pęczek rzodkiewki,
1 pietruszka (korzeń),
garść ziarna sezamu,
garść kiełków fasoli mung,
garść kiełków pszenicy,
1 główka sałaty,
parę kropel oleju,
szczypta:
bazylii,
majeranku,
pieprzu ziołowego,
imbiru i soli,
parę kropel sosu sojowego
Wykonanie:
Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pozostałe pokroić w paseczki lub w kostkę, sałatę postrzępić. Następnie połączyć ze sobą wszystkie składniki i dodać przyprawy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:37, 15 Lip 2006    Temat postu:

ZIMOWA SAŁATKA Z KALAFIORA I GROSZKU
Składniki:
30 dag mrożonego kalafiora,
20 dag mrożonego zielonego groszku,
1/2 szklanki sosu jogurtowego z musztardą,
sól
Wykonanie:
Kalafior i zielony groszek ugotować oddzielnie w osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać, polać sosem jogurtowym z musztardą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:39, 15 Lip 2006    Temat postu:

SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW, CEBULI I OLIWEK

Składniki:
5-7 ziemniaków,
3 cebule,
3 łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno,
sos sojowy,
garść zielonych oliwek,
sól i pieprz,
tymianek
Wykonanie:
Umyć ziemniaki i ugotować je w łupinach, wrzucając na osolony wrzątek. Po ostudzeniu obrać z łupin i pokroić na plastry. Obrać cebulę i pokroić również w grube plastry. Obsmażyć plastry cebuli na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Połączyć delikatnie z pokrojonymi ziemniakami, a także dodać oliwki. Doprawić sosem sojowym, tymiankiem pieprzem i solą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:40, 15 Lip 2006    Temat postu:

SAŁATKA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW "KRASNAL"
Składniki:
35 dag świeżych grzybów,
15 dag gotowanych ziemniaków,
zielony koperek,
0,125 l młodej śmietany lub majonezu,
sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotowane, ostudzone grzyby pokrajać w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Wymieszać ze śmietaną lub majonezem, przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:41, 15 Lip 2006    Temat postu:

SAŁATKA ZE SZPARAGÓW PO PARYSKU
Składniki:
3/4 kg szparagów,
1/4 kg pomidorów,
3 jajka na twardo,
szczypiorek
Wykonanie:
Ugotowane szparagi pokroić w kawałki czterocentymetrowe. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w plastry. Jajka z grubsza posiekać. Zalać składniki podstawowym winegretem, delikatnie wymieszać. Sałatka powinna się "przegryzać" 1/2 godziny. Przed podaniem oprószyć posiekanym szczypiorkiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:42, 15 Lip 2006    Temat postu:

SAŁATKA Z SOCZEWICY Z KISZONYM OGÓRKIEM
Składniki:
1 szklanka ugotowanej soczewicy,
1 mały ogórek kiszony,
1/3 szklanki sosu jogurtowego z czosnkiem
Wykonanie:
Ogórek umyć, obrać, pokrajać w drobną kostkę. Soczewicę wymieszać z ogórkiem, polać sosem jogurtowym z czosnkiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:44, 15 Lip 2006    Temat postu:

SAŁATKA Z POMIDORÓW, BAZYLII I KOZIEGO SERA
Składniki:
6 pomidorów,
kilka liści świeżej bazylii,
25 dag koziego białego sera,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
kilka czarnych oliwek,
sól, pieprz
Wykonanie:
Pokrojone w plasterki pomidory układamy na półmisku razem z rozdrobnionym serem i pokrojonymi w krążki oliwkami. Polewamy sosem z oliwy, cytryny, soli, pieprzu i drobno posiekanego czosnku. Delikatnie mieszamy, posypujemy posiekaną bazylią.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:48, 28 Sie 2006    Temat postu:

Coleslaw


W tradycyjnym przepisie uzywa sie:
kapuste,
marchewke,
majonez,
ocet wymieszany z taka sama iloscia cukru(np. lyzka octu- lyzka cukru),
sol, i pieprz.
Mozna tez dodac troche posiekanego szczypiorku


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:49, 28 Sie 2006    Temat postu:

Coleslaw

kapusta biala,
marchew,
rodzynki,
majonez

kapuste zszatkowac, marchew zetrzec, namoczyc rodzynki, wszystko wymieszac z majonezem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:50, 28 Sie 2006    Temat postu:

coleslaw USA

1 kapusta biała drobno pokrojona
1/4 szklanki pokrojonej drobno marchwi (1 średnia)
2 łyżki stołowe pokrojonej cebuli
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki maślanki
1/2 szklanki majonezu
1 1/2 łyżki octu
2 1/2 łyżki soku z cytryny

1.Kapustę , marchew i cebulę pokroić bardzo drobno (w części wielkości ryżu- polecam malakser).
2.Cukier, sól, pieprz, mleko majonez maślankę ocet i sok z cytryny połączyć i mieszać aż powstanie gładka masa
3. dodać kapustę z marchewką i cebulą dobrze wymieszać
4. Przykryć i wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny przed podaniem
Polecam rewelacyjna jako dodatek do mięs


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:51, 28 Sie 2006    Temat postu:

Elegancka sałatka

150 g mrozonego zielonego groszku
1 duzy sloik grubych szparagow
kilka duzych pieczarek

sos :
10 lyzek oleju slonecznikowego
1-2 lyzki octu winnego
sol, bialy pieprz,
lyzeczka cukru
30-40 g drobno posiekanej cebuli

pieczarki kroimy w jak najciensze plastry, szparagi pozbawiamy koncowek (sa najsmaczniejsze, ale sie rozwalaja przy mieszaniu), kroimy na pol a nastepnie wzdluz na cienkie platry (jednego szparaga mozna przekroic na 3-5 takich plasterkow w zaleznosci od jego grubosci), groszek (koniecznie mrozony bo z puszki sie nie nadaje) gotujemy 2 minuty i odcedzamy. Mieszamy wszystko razem , dodajemy sos i na min. godzine do lodowki. Ja ja podaje nastepujaco : biore najwiekszy talerz, salatkie ukladam na srodku, ponizej 1 jajko pokrojone w cwiartki, powyzej 3 trojkaty z chleba tostowego podpieczonego tosterem, ulozone tak, ze jeden zachodzi na drugi. Wyglada jak z najlepszej restauracji, a smakuje jeszcze lepiej


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:41, 13 Wrz 2006    Temat postu:

moja sałatka

Składniki:
1 duza kapusta włoska
1 pęczek żodkiewki
3 pomidory
pęczek szczypiorku
3 ogórki
pęczek koperku
ser feta
sos koperowo-paprtykowy
Sposób przygotowania:
kapustę siekamy, warzywa kroimy w kostke, siekamy szczypiorek, ser feta w kostke, na koniec zalewamy sosem i mieszamy wszystko smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:43, 13 Wrz 2006    Temat postu:

salatka
Składniki:
pol glowki mlodej bialej kapusty
2 marchewki
puszka kukurydzy
puszka krewetek koktajlowych
20 sztuk surimi
2 lyzki oliwy z oliwek
sol czosnkowa
Sposób przygotowania:
kapuste poszatkowac,marchew obrac i zetrzec na tarce jarzynowej dodac pozostale skladniki odlane wczesniej na durszlak.Surimi pokroic i dodac do reszty.
Oliwe wymieszac z z sola czosnkaowa wedlug uznania.
Wszystko razem wymieszac i gotowe


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:47, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Sałatka z sosem koperkowo - ziołowym

Składniki:
1 nieduża kapusta pekińska
1 papryka czerwona
1 ogórek zielony
1 pomidor
kukurydza konserwowa
1 sos kpoerkowo - ziołowy

Sposób przygotowania:
Kapustę pekińska poszatkować. Resztę warzyw pokroić wg uzanania w półplasterku, słupki, kostkę lub jeszcze inzczej. Dodać do kapusty i wymieszać. 15 min. przed podaniem wymieaszać sałatkę z sosem koperkowo- ziołowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:48, 13 Wrz 2006    Temat postu:

sałatka wiosenna :

Składniki:
jaja
ziemniaki
marchew
cebula
szczypior
kraby
krewetki
ser
oliwa
pomidor
ogórki korniszony kiszone świeże
kapusta świeża
kiszona

Sposób przygotowania:
wszystko pokroić wsadzić do jednej miski i zalać wrzątkiem,później dodać majonez,jaja na twardo ugotować,wsadzić do lodówki na dwa dni potem wszystko utrzeć na tarce z masłem{żeby lepiej szło]lekko podsmazyć na 180 stopniach przez trzy godziny


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin